
Geneza reloaded: adevărul național spus cu barbă și voce gravă
Astăzi, în România lui 2025, nu mai e nevoie de argumente istorice, surse, dovezi sau măcar un fir logic ca să enunți adevăruri planetare. E suficientă o barbă lungă, o privire pătrunzătoare și un ton grav și deja poți rescrie geneza umanității.
Dacii, din nou în fruntea planetelor
În decorul din ce în ce mai straniu al prezentului românesc, un urmaș al Dacilor Liberi a rostit, cu solemnitate dezlânată, o frază care n-ar trebui ignorată, oricât de ridicolă ar părea: „Credința e ceva care poporul român o are dinainte de a se scrie orice carte pe această planetă.”
Așa începe. Și continuă, escaladând absurdul: dacii, desigur, erau acum 40.000 de ani cea mai înaltă civilizație de pe Pământ. Legile lor au fost copiate în toate cărțile religioase ale omenirii. Vibrația spirituală supremă pornește, evident, din Arcul Carpatic. Iar tot acest pachet de revelații este inspirat „de Inteligența Infinită”, pe care trebuie – citez – „s-o discutăm după marele profesor Dulcan, ca să înțelegem acele fenomene”.
De la neurologie la oracol
Ei bine, aici e problema.
Nu în delirul ezoteric în sine – care, fără sprijin intelectual, s-ar stinge în cercuri restrânse de adepți cu coifuri dacice și teci imaginare. Ci în apelul la autoritate, la „marele profesor” care a fost și neurolog, și militar, și scriitor, și acum, involuntar sau nu, profet de serviciu pentru noua mitologie autohtonă.
Ceața discursului liniștitor
Dumitru Constantin Dulcan, prin amestecul său de neurologie vagă, termeni metafizici și promisiuni de „conștiință extinsă”, a reușit – cu o retorică liniștitoare – să valideze un întreg discurs în care pseudoștiința se amestecă cu mistica daco-centristă.
Deși nu face afirmații direct scandaloase, cultivă un climat în care pot înflori cele mai fanteziste idei.
Acolo unde realitatea devine „limitativă”, acolo unde medicina devine „incompletă”, acolo unde știința trebuie „depășită”, vin daci cu vibrații, teorii despre ADN superior și predici despre energiile din Bucegi.
Ambiguitate cu gir academic
Profesorul Dulcan nu e responsabil de ce spun acești oameni, dar a contribuit, prin ambiguitatea scrierilor și notorietatea sa, la convingerea că știința adevărată e cea care pare ezoterică, dar vine dintr-o minte serioasă.
A dat, cu alte cuvinte, apă la moara celor care nu mai știu să o fiarbă.
De la spirit critic la spirite în direct
Și, astfel, în loc de spirit critic, avem spirite.
În loc de educație medicală, avem „Inteligență Infinită”.
În loc de investigație clinică, avem diagnostice „vibraționale”.
România se întoarce la Daci, dar cu ochelari de realitate augmentată. Un amestec periculos de ignoranță mistică și autoritate intelectuală second-hand.
Între microfon și minte
Nu râd. Mă îngrijorez. Pentru că de la „Stegarul Dac” la „educația spirituală în spitale” e doar un pas. Și de acolo la refuzul medicinei, la teoriile conspirației și la demența colectivă deghizată în revelație – drumul e deja bătătorit.
Poate că, în loc să „înțelegem după Dulcan”, ar trebui să ne întrebăm: cum a fost posibil să ne pierdem discernământul chiar în fața unui microfon?
Urmăriți Republica pe Google News
Urmăriți Republica pe Threads
Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp
Alătură-te comunității noastre. Scrie bine și argumentat și poți fi unul dintre editorialiștii platformei noastre.
https://www.scientia.ro/blogurile-scientia/blogul-scientia/8608-forta-inimii-nu-e-totusi-mai-puternica-decat-forta-gandirii.html?fbclid=IwY2xjawJpwwdleHRuA2FlbQIxMQABHgkcYjZoU36K1zq6BSLS5Z46OmoFhXzR6VauiCv6eNuZxEbsz5swUTrDxXpV_aem_20Q8A5ki5OOCT5hfMXy_ng
Remarc faptul că autorul articolului recunoaște deschis că domnul Dulcan "nu face afirmații periculoase".
Nu mai sunt la curent cu actualele opinii ale domnului Dulcan, dar chiar acum am vizionat un clip care îmi reconfirmă că este un om de mare bun simț, care, așa cum spune spre final, nu a făcut decât să-și exprime o părere. Ignoranților care vorbesc despre domnul Constantin Dulcan fără să-i fi citit cărțile, le urez vizionare plăcută:
https://www.youtube.com/watch?v=auATpIMIK9A
Celor care nu au răbdare să urmărească tot filmul, le pun aici doar un citat (min. 12): "Cel mai de preț dar din existența noastră este mintea - rațiunea".