Sari la continut

La 9 ani de Republica, întrebăm: ChatGPT la urne – Ce ar vota inteligența artificială? Dar tu?

De 9 ani, Republica construiește o comunitate în care ideile prind glas și dezbaterile autentice fac diferența. Anul acesta, facem un experiment: l-am întrebat pe ChatGPT cum ar vota la alegerile din România. Însă întrebarea cea mai importantă rămâne pentru tine: cum alegi tu viitorul? Scrie, alătură-te conversației și hai să schimbăm România împreună!

De la Dacia la Dincolo. Cu Dulcan la bord

daci - dulcan

Geneza reloaded: adevărul național spus cu barbă și voce gravă

Astăzi, în România lui 2025, nu mai e nevoie de argumente istorice, surse, dovezi sau măcar un fir logic ca să enunți adevăruri planetare. E suficientă o barbă lungă, o privire pătrunzătoare și un ton grav și deja poți rescrie geneza umanității.

Dacii, din nou în fruntea planetelor

În decorul din ce în ce mai straniu al prezentului românesc, un urmaș al Dacilor Liberi a rostit, cu solemnitate dezlânată, o frază care n-ar trebui ignorată, oricât de ridicolă ar părea: „Credința e ceva care poporul român o are dinainte de a se scrie orice carte pe această planetă.”

Așa începe. Și continuă, escaladând absurdul: dacii, desigur, erau acum 40.000 de ani cea mai înaltă civilizație de pe Pământ. Legile lor au fost copiate în toate cărțile religioase ale omenirii. Vibrația spirituală supremă pornește, evident, din Arcul Carpatic. Iar tot acest pachet de revelații este inspirat „de Inteligența Infinită”, pe care trebuie – citez – „s-o discutăm după marele profesor Dulcan, ca să înțelegem acele fenomene”.

De la neurologie la oracol

Ei bine, aici e problema.

Nu în delirul ezoteric în sine – care, fără sprijin intelectual, s-ar stinge în cercuri restrânse de adepți cu coifuri dacice și teci imaginare. Ci în apelul la autoritate, la „marele profesor” care a fost și neurolog, și militar, și scriitor, și acum, involuntar sau nu, profet de serviciu pentru noua mitologie autohtonă.

Ceața discursului liniștitor

Dumitru Constantin Dulcan, prin amestecul său de neurologie vagă, termeni metafizici și promisiuni de „conștiință extinsă”, a reușit – cu o retorică liniștitoare – să valideze un întreg discurs în care pseudoștiința se amestecă cu mistica daco-centristă.

Deși nu face afirmații direct scandaloase, cultivă un climat în care pot înflori cele mai fanteziste idei.

Acolo unde realitatea devine „limitativă”, acolo unde medicina devine „incompletă”, acolo unde știința trebuie „depășită”, vin daci cu vibrații, teorii despre ADN superior și predici despre energiile din Bucegi.

Ambiguitate cu gir academic

Profesorul Dulcan nu e responsabil de ce spun acești oameni, dar a contribuit, prin ambiguitatea scrierilor și notorietatea sa, la convingerea că știința adevărată e cea care pare ezoterică, dar vine dintr-o minte serioasă.

A dat, cu alte cuvinte, apă la moara celor care nu mai știu să o fiarbă.

De la spirit critic la spirite în direct

Și, astfel, în loc de spirit critic, avem spirite.

În loc de educație medicală, avem „Inteligență Infinită”.

În loc de investigație clinică, avem diagnostice „vibraționale”.

România se întoarce la Daci, dar cu ochelari de realitate augmentată. Un amestec periculos de ignoranță mistică și autoritate intelectuală second-hand.

Între microfon și minte

Nu râd. Mă îngrijorez. Pentru că de la „Stegarul Dac” la „educația spirituală în spitale” e doar un pas. Și de acolo la refuzul medicinei, la teoriile conspirației și la demența colectivă deghizată în revelație – drumul e deja bătătorit.

Poate că, în loc să „înțelegem după Dulcan”, ar trebui să ne întrebăm: cum a fost posibil să ne pierdem discernământul chiar în fața unui microfon?

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Observ că bântuie radio Moskva pe aici, așa că pun un link de comentarii nevinovate despre celebrul profesor Dulcan
    https://www.scientia.ro/blogurile-scientia/blogul-scientia/8608-forta-inimii-nu-e-totusi-mai-puternica-decat-forta-gandirii.html?fbclid=IwY2xjawJpwwdleHRuA2FlbQIxMQABHgkcYjZoU36K1zq6BSLS5Z46OmoFhXzR6VauiCv6eNuZxEbsz5swUTrDxXpV_aem_20Q8A5ki5OOCT5hfMXy_ng
    • Like 0
  • "Profesorul Dulcan nu e responsabil de ce spun acești oameni"...nu aș fi atât de sigur, dacă "profesorul" Dulcan ar avea o minimă decență și moralitate științifică și universitară nu ar fi răspândit contra bani și faimă la proști, amestecul de tâmpenii și superstiții new age, împănat cu energii inexistente și propagandă anti-medicină, plus isterie ortodoxă dacopată(cunoscut sub denumirea cretinoidă Inteligența Materiei!?...și spiritul unde se ascundea? ..), iar sistemul ultra-corupt medical din RO l-ar fi trimis la tratament...spre binele personal și nu numai!
    • Like 2
    • @ Sorin Volk
      Profesorul Dulcan e un om și un profesionist extraordinar. Cum se spune, o ”rara avis”. Dar opiinile lui științifice și spirituale, care au o valoare deosebită nu sunt pentru toți guguștiucii cu aere de mari intelectuali vopsiți...
      • Like 1
    • @ Dan Cojocaru
      Unul dintre gugustiucii vopsiți esti chiar domnia ta.
      • Like 2
    • @ Dan Cojocaru
      În sfârșit un comentariu cu care sunt de acord! Am citit "Inteligența materiei" destul de repede după anul apariției (1981, asta îmi aduc aminte pentru că a fost anul când am început armata la TR) și lectura mi s-a părut incitantă, cu multe întrebări, formulări de ipoteze și observații bazate pe experimente și măsurători.
      Remarc faptul că autorul articolului recunoaște deschis că domnul Dulcan "nu face afirmații periculoase".
      Nu mai sunt la curent cu actualele opinii ale domnului Dulcan, dar chiar acum am vizionat un clip care îmi reconfirmă că este un om de mare bun simț, care, așa cum spune spre final, nu a făcut decât să-și exprime o părere. Ignoranților care vorbesc despre domnul Constantin Dulcan fără să-i fi citit cărțile, le urez vizionare plăcută:
      https://www.youtube.com/watch?v=auATpIMIK9A
      Celor care nu au răbdare să urmărească tot filmul, le pun aici doar un citat (min. 12): "Cel mai de preț dar din existența noastră este mintea - rațiunea".
      • Like 0
    • @ Andrei Tarlea
      Mă bucur sincer că îl apreciați pe prof. Dulcan. Dar să nu uităm că acest articol este de fapt disprețuitor la adresa acestuia și îl și bagă în aceeași oală cu alții mult sub nivelul său, cu păreri și atitudini deși oneste, totuși derizorii. Dacă nu v-a convins articolul, mai vedeți încă o dată poza de început. O imagine face cât o mie de cuvinte, nu-i așa? Bătaia este încă o dată direct și indirect către o anumită tabără politică, știm noi care :-)
      • Like 0
  • Da, din păcate banii pentru balamuc s-au furat iar toți nebunii au ieșit liberi în lume. Individul este nebun, puțin periculos prin manifestări, deocamdată. dar periculos pentru o parte a societății prin faptul că face prozeliți în rândul analfabeților și habotnicilor. Nu ar mai trebui mediatizat. A devenit și ăsta "o vedetă" în marea panoplie a nonvalorilor intens promovate, chiar agresiv. Iar cei ce-l exploatează, profitând de nebunia lui, o boală, ar trebui drastic pedepsiți.
    • Like 3
    • @ Zugravu Mircea
      Si este binecunoscut faptul că, din păcate, o parte dintre psihiatri și neurologi se molipsesc de la pacienții lor. Unii pot fi și sarlatani inascuti, în ciuda performantelor lor profesionale, s-au tocmai de aia.
      • Like 2


Îți recomandăm

Eco-creatorii de energie

Mă bucur să descopăr astfel de inițiative care ne dovedesc încă o dată că educația și formarea cetățenilor de mâine este un efort comun al familiei, al școlii, al ONG-urilor și al companiilor private responsabile. Semințele plantate acum ne vor arăta probabil peste 10-20 de ani dacă țara asta va fi mai bună și mai curată.

Citește mai mult

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult