Sari la continut

Revoluția online

România digitală este cea care ne face să mergem înainte. Un proiect Republica, susținut de eMAG.

De la Klaus, la Kraut

Vorbirea făcută de președintele Iohannis în legătură cu cazul ANAF – Trustul Intact este la fel de nocivă pentru funcția prezidențială pe cât erau atacurile repetate la adresa televiziunilor A3 și A1, proferate de fostul președinte Băsescu de la pupitrul Cotrocenilor.

Mai întâi, dezechilibrul prioritar. Dl Iohannis deschide gura din an în paște ca să exprime o poziție în vreme ce se întâmplă multe lucruri grave, în România și în lume. Iar acum o face dând prioritate diferendului dintre o companie media și Fisc.

Ce treabă are d-sa cu așa ceva? ANAF este subordonată Guvernului, Trustul Intact aparține domeniului privat. Din acest moment, precedentul fiind creat, orice firmă sau persoană care are probleme cu ANAF ar fi îndreptățită să ceară asistența șefului statului.

Dacă s-a hotărât să renunțe, totuși, la înzestrarea sa principală, aceea de a tăcea, dl președinte putea măcar s-o facă altfel decât prostește. De pildă, putea să declare: „Să se aplice legea, nici mai mult nici mai puțin decât prevede aceasta, fără a fi afectată libertatea de exprimare a celor care lucrează în televiziunile Intact, pentru că așa ceva nu e în cauză, nu există nicio hotărâre, nicio referire la închiderea emisiei acestor posturi”. În schimb, d-sa produce o frază monumentală: „Cred că libertatea de exprimare nu poate fi suprimată pentru banale motive administrative”. Cine suprimă libertatea de exprimare a cui? Antenele nu vor fi aruncate în stradă luni, procedurile judiciare vor dura luni de zile, timp în care pot să-și pregătească mutarea, ceea ce n-au făcut de atâta vreme de când au pierdut sediile în instanță.

„Banale motive administrative”? – un adevărat cap în gură aplicat de dl președinte acțiunii Justiției care interesează cel mai mult cetățenii: confiscarea averii hoților dovediți. Zeci de milioane de euro, prejudiciu stabilit de instanță în cazul Voiculescu-ICA, din care nu s-a recuperat nici 1%, sunt banale?

Nu știam că sunteți de părerea asta, domnule președinte, că mai bine îmi fracturam mâna cu care v-am votat, vor fi zis mulți dintre cei care au stat ore întregi la coadă ca să-l aleagă pe dl Iohannis.

Președintele continuă: „Abordarea heirupistă din partea ANAF mi se pare cel puțin nepotrivită, dacă nu discutabilă”. Mai întâi, logica dlui profesor de fizică Iohannis: „nepotrivită” este afirmativ, decis, deci mai tare decât „discutabilă”. Apoi, „heirupistă” înseamnă legal sau ilegal? „Nepotrivită”, „discutabilă” înseamnă legal sau ilegal? Corect nu putea fi decât ca dl Iohannis să spună: Dacă faptele că au venit 10-12 oameni de la ANAF, că au filmat cu telefonul, că au legitimat persoane din clădire sunt în dezacord cu legea, să fie trași la răspundere cei responsabili, dacă nu, nu.

Așa cum există rezerve strategice de alimente, apă, combustibili, ale statului, la Cotroceni e depozitată rezerva strategică de încredere a României. Gestionarul ei, președintele ales, nu recurge la rezerva de încredere decât în situații cu adevărat deosebite și numai în interesul țării. Dl Iohannis, făcându-și probabil niște calcule tejghetărești în legătură cu voturile pe care le-ar putea obține din rândul publicului televiziunilor A3 și A1, tocmai a consumat abuziv din această încredere.

Și este și un socotitor prost, căci, mult mai mult decât câștigă, va pierde, printre cei care l-au votat sperând că va fi neamț și acum își spun că au dat peste Kraut mit Wurst, varză cu cârnat.

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Am citit toate comentariile legate de Trustul de presa Antena Grup , S-a făcut multă tevatura in jurul acestui subiect , S-a vorbit ca se urmărește desființarea acestui trust. de presa , lucru total neadevărat , singura măsura care S-a luat a fost somarea lor ca vor fi evacuate in termen de 5 zile dacă nu se vor muta de buna voie din sediile in care funcționau întrucât acele sedii erau trecute in proprietatea statului prin hotarâre judecătorească definitiva din luna August 2014 in vederea recuperării prejudiciului de 60 milioane euro cauzat prin infracțiune de către proprietarul lor condamnatul Dan Voiculescu. Din toate sau din majoritatea comentariile S-a desprins ca postul A3 duce o politica de manipulare a maselor , lucru ce este adevărat , dar asta se face pe bani grei si cu oameni specializați in domeniul manipulării , Acest post de tv. Ca de altfel ori care altul poate sa " desființeze un om politic pe baza unor minciuni" sau sa ridice in slavi un alt om politic tot pe baza unor minciuni, pentru a-si credibiliza acțiunile aduc in platoul lor tot felul de actori , lideri politici personalități publice , avocați etc. ( de obicei aceleași persoane), iar prin discuțiile purtate aduc de multe ori atingere independentei justiției , iar clasa politica nu intervine in nici un fel. In nici o țara din Europa nu se întâmpla acest lucru . Multe din televiziuni au devenit mijloace de propaganda ale unor partide numai sunt imparțiale si nu i- simai exercita rolul pentru care au. fost înființate. Sa nu ne mai miram ca si pe viitor ne vor conduce oameni care vor fura din banul public , vor. ava grija sa se îmbogățească prin furturi si inginerii financiare de tot felul iar cei săraci vor deveni tot mai sa raci !
  • Like 1
 • check icon
  AM CĂPĂTAT DEFORMAȚIE //// De genul ăleia din Matrix, unde amicul Neo vede altele în spatele siluetelor agenților... //// „Vorbirea făcută de președintele Iohannis în legătură cu cazul ANAF – Trustul Intact este la fel de nocivă pentru funcția prezidențială pe cât erau atacurile repetate la adresa televiziunilor A3 și A1, proferate de fostul președinte Băsescu de la pupitrul Cotrocenilor.
  Mai întâi, dezechilibrul prioritar. Dl Iohannis deschide gura din an în paște ca să exprime o poziție în vreme ce se întâmplă multe lucruri grave, în România și în lume. Iar acum o face dând prioritate diferendului dintre o companie media și Fisc...” //// Există un miez de umori ale noastre, pe care - întru accept și considerație publică - îl învelim în vorbe mari, respectiv în formule care să înfurie (și defuleze generic) cititorul.
  • Like 0
 • Asta nu si-a dat seama ca nu va lua niciun vot nici el si nici abonatii PNListi la A3 de la telespectatorii acestui post!Este un duplicitar si-i tataie fundul de frica de a nu fi luat in colimator si tarnosit zi de zi de Gadea& pe tema casei din Sibiu pentru care a facut recurs in anulare ca sa nu o piarda.
  • Like 0
 • Frumos spus ! Eu i-aş propune preşedintelui să vă ia cât mai curând consilier personal, chiar dacă nu o să acceptați, măcar poate o să spună şi el ceva pozitiv în calitate de prim dascăl al țării !!!
  • Like 0
 • check icon
  Nu iau în serios articolele țîfnoase, indiferent de numele acelui condei.
  Ele îmi trădează și mult subiectivism, ceea ce-mi solicită o cantitate sporită de de energie, în a desluși ce e adevărat/exagerat și ce nu în acel articol.

  Ca opinie personală, n-aș face așa iute un cap de țară dintr-un gest al cuiva - chiar dacă acela o va fi făcut-o lată (dar și asta e doar în raport cu un cod valoric al meu, nu vreunul larg acceptat).

  Partea de scăpat din vedere în așa articole este că autorul are în vedere principalmente a da motiv cititorului să explodeze. Să se irite. Acela este esențialul, restul fiind doar umplutură.

  • Like 1
 • D-le C.T.P. Aveți perfecta dreptate cu ceea ce a- ți scris mai sus mai ales ca prin declarația sa Președintele , a fost. In contr adicție totala cu poziția Primului Ministru din Senat din aceeași zi , ori Președintele dacă vrea sa facă un nou gen de politica așa cum a promis atunci când a fost ales si anume ca va promova numai oameni de valoare in funcțiile de conducere ale instituțiilor statului , acest lucru i-l poate face numai dacă este alături de premier si dacă i-l sprijină in limitele competentei sale însă maitrebuie ca si Parlamentul sa conlucreze corect si legal cu cele doua instituții executive . Prevăd ca este greu sa se realizeze acest lucru, atâta timp cât Senatul i-l cheamă la ordine pe Premier sa dea explicații pentru modul defectuos in care au acționat cei de la ANAF cind i- au somat pe cei de la Antena 3 sa evacueze spațiul in 5 zile cum prevede Legea . Fapta celor de la ANAF a fost o abatere bisciplinara care putea fi cercetată de Ministrul Finanțelor si sancționată de el sau de Primul Minisru . Dar sa- l chemi in Senat si sa faci mascarada care S- a făcut iar in final " Ilustrul" avocat Șerban Nicolae sa- l someze pe Cioloș sa- si dea demisia, pentru ca oamenii din subordinea lui au " îndrăznit" sa pună in executare o hotarâre definitivă si irevocabila pe care Guvernul Ponta nu a pus- o in executare timp de un an si jumătate m-a face sa cred ca D- l Nicolae se afla in slujba infractorului Voiculescu , nu in slujba poporului care la ales , este moare Rușine ca avem astfel de oameni in Senatul României!
  • Like 1
 • Eu nu inteleg dezamagirea celor care l-au votat...Nu era evident ca apartine aceiasi haite de hiene?(clasa politica...eterna!)Daca vine Blaga cu ...altul,data viitoare,il votati si pe ala...ca e nou?!
  • Like 1
 • Si totusi, zic eu, il voi vota la urmatoarele alegeri. Pot sa-mi închipui ca va candida cu "penalii", iar pe aia nu ii vreau.
  • Like 0
 • Narcis check icon
  Dupa marea deceptie Emil Constantinescu se pare ca va mai urma una, cel putin la fel de mare dar mult mai periculoasa, caderea lui Klaus Iohannis.Dupa ce o tara intreaga l-a asteptat ca pe fiul Angelei Merkel, pus pe treaba si plin de intentii bune am avut marea dezamagire sa constatam ca nu este deloc neamt, este un roman sadea cu obiceiuri romanesti bine inradacinate in faptele sale si care urmareste sa o duca bine in cei 5 ani de mandat, singurii pe care ii va avea ca presedinte.
  De faptul ca acesta este unicul sau mandat cred ca incepe si el sa se prinda si daca nu va incepe o campanie cu fapte adevarate...nici macar sa-l citam peste cativa ani nu vom mai avea cu ce!
  • Like 3
 • Eu asa am inteles declaratia presedintelui. Oi fi singurul?

  "În primul rând, cred că libertatea de exprimare în media nu poate fi suprimată pentru banale motive administrative."
  Adica mutatul dintr-un sediu in altul nu suprima libertatea de exprimare, logic, deci degeaba va vaitati. La mutare se refera "banalele motive administrative.

  "În al doilea rând, această abordare heirupistă a ANAF mi se pare cel puţin nepotrivită, dacă nu discutabilă"

  Heirupist adica un an jumate stai ca fularu' si apoi dai ultimatum. Ca Dorel, gen, care doarme toata ziua si sapa un metru in 10 minute inainte sa se termine ziua de lucru. Cine da ultimatum? Gelu Diaconu, seful ANAF, demis de catre Ciolos. Discutabil, nu?
  • Like 5
  • @ Marius Avram
   Aveți dreptate dar tot e vina lui ca nu se exprimă clar, nesofisticat pentru a-l înțelege și oamenii simplii care sa recunoaștem : sunt majoritari.
   • Like 1


Îți recomandăm

Wantsome

Academia Prietenoasă Wantsome îi invită pe toți cei care își doresc să facă o reconversie profesională în IT sau un upgrade de skill-uri în 2022 să participe gratuit la evenimentul Perfect Week - o săptămână deschisă demonstrativă care aduce oportunități de cunoaștere a universului IT, a mentorilor, a angajatorilor și a foștilor cursanți.

Citește mai mult

Școală modernă

Educația, în toate formele sale, este o investiție, nu o cheltuială. De la nivelul familiei și până la societate în ansamblul ei, toți ar trebui să fim conștienți că fiecare resursă alocată acestui domeniu aduce, aproape fără excepție, plus valoare ce se întoarce la nivel de individ și în comunitate.

Citește mai mult

Apartamente

22 de grade Celsius. Aceasta este temperatura pe care românii din orașe preferă să o aibă iarna în case, conform unui studiu realizat pentru Habits by Republica de Unlock Research.

Citește mai mult