Sari la continut

De opt ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Republica împlinește opt ani de existență. Vă mulțumim că ne sunteți alături în această călătorie prin care ne poartă bunul simț, nevoia unei dezbateri de calitate și dorința pentru un loc mai bun în care să ne spunem ideile.

De la Klaus, la Kraut

Vorbirea făcută de președintele Iohannis în legătură cu cazul ANAF – Trustul Intact este la fel de nocivă pentru funcția prezidențială pe cât erau atacurile repetate la adresa televiziunilor A3 și A1, proferate de fostul președinte Băsescu de la pupitrul Cotrocenilor.

Mai întâi, dezechilibrul prioritar. Dl Iohannis deschide gura din an în paște ca să exprime o poziție în vreme ce se întâmplă multe lucruri grave, în România și în lume. Iar acum o face dând prioritate diferendului dintre o companie media și Fisc.

Ce treabă are d-sa cu așa ceva? ANAF este subordonată Guvernului, Trustul Intact aparține domeniului privat. Din acest moment, precedentul fiind creat, orice firmă sau persoană care are probleme cu ANAF ar fi îndreptățită să ceară asistența șefului statului.

Dacă s-a hotărât să renunțe, totuși, la înzestrarea sa principală, aceea de a tăcea, dl președinte putea măcar s-o facă altfel decât prostește. De pildă, putea să declare: „Să se aplice legea, nici mai mult nici mai puțin decât prevede aceasta, fără a fi afectată libertatea de exprimare a celor care lucrează în televiziunile Intact, pentru că așa ceva nu e în cauză, nu există nicio hotărâre, nicio referire la închiderea emisiei acestor posturi”. În schimb, d-sa produce o frază monumentală: „Cred că libertatea de exprimare nu poate fi suprimată pentru banale motive administrative”. Cine suprimă libertatea de exprimare a cui? Antenele nu vor fi aruncate în stradă luni, procedurile judiciare vor dura luni de zile, timp în care pot să-și pregătească mutarea, ceea ce n-au făcut de atâta vreme de când au pierdut sediile în instanță.

„Banale motive administrative”? – un adevărat cap în gură aplicat de dl președinte acțiunii Justiției care interesează cel mai mult cetățenii: confiscarea averii hoților dovediți. Zeci de milioane de euro, prejudiciu stabilit de instanță în cazul Voiculescu-ICA, din care nu s-a recuperat nici 1%, sunt banale?

Nu știam că sunteți de părerea asta, domnule președinte, că mai bine îmi fracturam mâna cu care v-am votat, vor fi zis mulți dintre cei care au stat ore întregi la coadă ca să-l aleagă pe dl Iohannis.

Președintele continuă: „Abordarea heirupistă din partea ANAF mi se pare cel puțin nepotrivită, dacă nu discutabilă”. Mai întâi, logica dlui profesor de fizică Iohannis: „nepotrivită” este afirmativ, decis, deci mai tare decât „discutabilă”. Apoi, „heirupistă” înseamnă legal sau ilegal? „Nepotrivită”, „discutabilă” înseamnă legal sau ilegal? Corect nu putea fi decât ca dl Iohannis să spună: Dacă faptele că au venit 10-12 oameni de la ANAF, că au filmat cu telefonul, că au legitimat persoane din clădire sunt în dezacord cu legea, să fie trași la răspundere cei responsabili, dacă nu, nu.

Așa cum există rezerve strategice de alimente, apă, combustibili, ale statului, la Cotroceni e depozitată rezerva strategică de încredere a României. Gestionarul ei, președintele ales, nu recurge la rezerva de încredere decât în situații cu adevărat deosebite și numai în interesul țării. Dl Iohannis, făcându-și probabil niște calcule tejghetărești în legătură cu voturile pe care le-ar putea obține din rândul publicului televiziunilor A3 și A1, tocmai a consumat abuziv din această încredere.

Și este și un socotitor prost, căci, mult mai mult decât câștigă, va pierde, printre cei care l-au votat sperând că va fi neamț și acum își spun că au dat peste Kraut mit Wurst, varză cu cârnat.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult