Sari la continut

Află ce se publică nou în Republica!

În fiecare dimineață, îți scrie unul dintre autorii fondatori ai platformei. Cristian Tudor Popescu, Claudiu Pândaru, Florin Negruțiu și Alex Livadaru sunt cei de la care primești emailul zilnic și cei cărora le poți trimite observațiile, propunerile, ideile tale.

De la prima școală de salsa din Moldova, la cel mai mare festival latino din sud-estul Europei. Ce noutăți aduce a doua ediție VenVen Festival

VenVen Festival

În 2010, Lucian Cojocariu se întorcea în Iași cu visul de a înființa o școală de dansuri latino. La acea vreme, în capitala Moldovei, nu exista niciun loc în care să meargă să danseze salsa, o pasiune pe care și-o descoperise în Italia. Iar visul a devenit realitate în ciuda neîncrederii celor apropiați. Universul Latino a reușit să strângă o comunitate importantă în jurul bucuriei de a dansa salsa, bachata sau kizomba, și să încurajeze deschiderea altor școli.

Astăzi, visul lui Lucian este să organizeze la Iași cel mai mare festival latino din sud-estul Europei. Acesta este obiectivul pe care îl are pentru a doua ediție VenVen Festival, care crește și se deschide cu grație către o audiență generală. Ediția din 2024 se va desfășura în 2 locații emblematice din Iași și are în program 2 zile de festival pentru toți iubitorii muzicii pasionale, pline concerte și activități incitante pentru publicul larg și 4 zile de festival de dansuri latino cu activități destinate iubitorilor ritmurilor de Salsa, Bachata, Kizomba și multe altele.

Lucian și-a descoperit pasiunea pentru salsa la 30 de ani. Când vine vorba de dansurile latino, nu contează nici vârsta, nici condiția fizică și nici profesia. Este doar despre socializare și distracție. La școala lui vin oameni de toate vârstele, care practică diverse meserii. Indiferent că au 30 sau 60 de ani, că sunt bărbați sau femei, polițiști, vânzători, avocați, asistente medicale sau doctori, toți vorbesc aceeași limbă atunci când se exprimă prin dans. 

Dincolo de bucuria de a-și petrece timpul într-o manieră plăcută și de a-și face prieteni de toate vârstele, Lucian și-a descoperit și talentul pedagogic. A decis astfel să devină instructor și să-și deschidă propria școală de dans. Iar asta le-a dat curaj și altora, iar comunitatea pasionaților de dansuri latino din Iași a crescut. Atât de mult încât anul trecut, alături de Magnitude Dance, Dance Company și Dansatorii Anonimi Dance Company, Lucian a organizat prima ediție a festivalului VenVen, la care au participat peste 2.000 de dansatori din toată țara.

Nu era la prima tentativă de acest gen, dar de data aceasta a găsit un finanțator. Succesul de care s-a bucurat la prima ediție și sprijinul financiar pe care îl are acum, îi dau încredere că anul acesta evenimentul va capăta alte dimensiuni.

Festival cu dublă tematică: dans și muzică

Dansurile latino nu mai aparțin exclusiv culturilor care le-au creat. După anii ’60, au trecut granițele țărilor din America de Sud unde au apărut pentru prima și au devenit un fenomen internațional, care a integrat și dansuri din alte zone decât cele latine. Așa cum este, de exemplu, kizomba, originar din Angola. Astăzi, în orice oraș mare din lume mergi, există o comunitate în care se dansează latino sau dansuri sociale, așa cum mai sunt cunoscute.  

Prima ediție VenVen Festival a adunat în special dansatori de la școlile din România. În toate orașele mari există școli de salsă, iar fenomenul a început să se dezvolte acum mai bine de 15 ani.

„Vrem să facem cel mai mare festival de salsa din România și chiar din sud-estul Europei. Anul trecut am avut doar partea de dans, evenimente pentru dansatori care merg la cursuri. Anul acesta însă vrem să atragem publicul larg și vom avea un festival cu dublă tematică. Una de dans și una de muzică. Vom fi 4 nopți de dans, workshopuri și show-uri cu artisti români și internaționali, și două zile de concerte susținute de artiști latino din România și internaționali. Este un concept unic, pentru că în acest moment nu există un festival care să includă și partea de muzică. (...)

Este și un prilej de a promova dansurile latino, pentru că sunt mai mulți care ascultă decât cei care dansează, iar un astfel de eveniment îi poate încuraja să facă pasul mai departe. Astfel, pe lângă concerte și zona de gastronomie specifică, vom organiza și wokshopuri și niște sesiuni demonstrative pentru publicul larg”, spune Lucian.

Pentru o experiență cât mai diversă și mai completă a celor care vor participa la concerte, workshop-urile de dans vor fi organizate de dansatori profesioniști.


4 zile și peste 50 de artiști

Festivalul se va desfășura în perioada 1-4 noiembrie. Biletele pentru pasionații de dans au fost deja puse în vânzare într-o sesiune early bird care se încheie pe 31 martie. Evenimentele se vor desfășura ca și anul trecut, în Centrul de Evenimente Agora.

Biletele pentru concertele live vor putea fi cumpărate începând cu luna martie, data până la care organizatorii vor dezvălui și numele legendare ale muzicii latino care vor urca pe scena festivalului VenVen.

Pentru cea de-a doua ediție VenVen Festival, organizatorii așteaptă peste 3.000 de participanți la evenimentele de dans, și 7.000 la concerte. Vor fi prezenți peste 50 de artiști, muzicieni, dansatori profesioniști din întreaga lume.

Câteva dintre numele care au fost dezvăluite și se pregătesc să cucerească în ritmuri latino capitala Moldovei se numără artiști internaționali precum Marco Ferrigno & Ansima, Said & Oksana, Cristian y Gabriela, artiști români printre care Cotiso & Carolina, Adrian & Tatioana, DJ Romy, DJ Clau, dar și Sanjay MJ, campion în Kizomba, Bachata și Salsa, specializat în peste 15 stiluri de dans și creator de stiluri Kizomba Fusion și Tarraxo.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult