Sari la continut

Află ce se publică nou în Republica!

În fiecare dimineață, îți scrie unul dintre autorii fondatori ai platformei. Cristian Tudor Popescu, Claudiu Pândaru, Florin Negruțiu și Alex Livadaru sunt cei de la care primești emailul zilnic și cei cărora le poți trimite observațiile, propunerile, ideile tale.

Decență, tăcere. Și multă dorință ca Schimbarea, inamicul din sufletele noastre al Sistemului, dumnezeul sufletului lor, să vină

Dacian Cioloș la Colectiv

Decență și tăcere. Premierul Dacian Cioloș a venit și a aprins o lumânare în fața clubului Colectiv.

Îmi pare rău, dar nu am cum să nu compar un actual premier cu un fost premier. Primul, cu decență și fără să anunțe presa în prealabil, face un gest de bun-simț, cel de-al doilea se reculege postând o poză cu un președinte suit pe o statuie. Mi-aș fi dorit să văd o pauză de la politica strâmbă, de prost gust, de la politicienii ieftini pe care, sincer, nu cred că oamenii ăia ieșiți azi să-și aducă aminte de prietenii și cunoscuții lor îi merită. România nu e o țară greșită, greșit e modul în care ei cred că trebuie condusă România.

Am fost la marșul tăcerii, dar, vă mărturisesc, toată ziua mi-a venit să-i spun protest. În privirile celor de lângă mine asta am văzut, tăcut, adânc înfipt în fiecare pas, protestul. Și multă dorință ca Schimbarea, inamicul din sufletele noastre al Sistemului, dumnezeul sufletului lor, să vină.

Cred în schimbare și cred extrem de tare, doar ca refuz să cred în schimbarea la modul impersonal. "Ce s-a schimbat?", "Nu o să se schimbe nimic!" și alte întrebari sau reclamații din același registru.

Cred că dacă vreau să schimb ceva o pot face eu. În primul rand eu. Impersonalul schimbării duce la fatalitatea concluziei, nu are cum altfel să fie concluzia, atunci când o tragi, dar nu contribui la felul în care e trasă, m-ar face să mă simt o eternă victima a cuiva. A țării, a prostiei altora. Nu.

Eu, după Colectiv, m-am schimbat. Singura și cea mai buna întrebare e asta: cum te-ai schimbat tu după Colectiv?

Pentru că suma tuturor răspunsurilor -da, m-am schimbat- pot să schimbe și țara. Binele colectiv e o suma a binelui indivizilor care compun colectivul.

64 de oameni dintre cei care aveau toată viața înainte, a lor și a noastră, nu mai sunt. Pentru asta, azi, puțină decență.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • De magistrati nu mai zicem si noi nimic ? Sa raspunda si ei pt greseli ?
    • Like 0
  • Stefania check icon
    Domnule Pandaru va apreciez prea mult ca sa nu va atrag atentia ca nu este nevoie sa cadeti in admiratie pentru niciun reprezentant al statului roman. Singurul lucru pe care l-a dovedit statul, este acela ca este incapabil, incompetent si nu-i pasa de niciun cetatean!
    Domnul Ciolos este reprezentatul statului si de la care am avut mari asteptari, lucru stiut si de dumnealui.Dar bineintels ca nu i-a pasat.
    • Like 1
  • Hombres!... Din pacate, Schimbarea NECESARA, mult clamata SCHIMBARE draga, scumpa si necesara, nu o sa vina... Sigur nu o sa vina cu alegerile astea... Poate... altadata... Sistemul deja a invins si voi nu stiti asta... Ma asteptam ca dl. CTP sa stie asta... Stie, dar nu va spune... Va lasa sa sperati. Sistemul si-a cladit un imbatabil esafodaj legal, inexpugnabil din interior. Legile actuale, sistemul legislativ ticalos, o coalitie politico-mafiota - pe fata interlopa, o caracatita cum alta nu s-a mai vazut in istorie, au subjugat definitiv poporul si interesele lui vitale. Mai trist este ca cei ca dl. CTP nu dau solutii viabile din postura unor oameni integri, inteligenti, detinatori ai unei cunoasteri reale mult mai complete decat cea la care avem noi acces... Cum poti spera la schimbare prin alegeri? Cine voteaza? Cati vor iesi la vot? Cata corectitudine va fi? Ticalosii vor invinge cu "DEMOCRATIA" de gat... fraierilor (iertati-ma, VA ROG)... ce sperati? Nu va amagiti... copiii aia au murit degeaba... sunt pe punctul de a fi ucisi din nou de Sistem. Peste o luna si ceva Sistemul se va dovedi nevinovat de moartea lor... Sondajele deja vuiesc pe tema asta. Sistemul NU POATE FI MISCAT DIN INTERIOR... Tot de la Dumnezeu sau din exterior avem speranta. POPORUL ESTE TERMINAT, RESEMNAT, "INLANTUIT" IN TRAIUL SAU SUMBRU DE ZI CU ZI... poporul nu mai poate sa aleaga in cunostinta de cauza... Da, este desigur liber, dar cu o constiinta inlantuita de incapabilitatea sa de a se manifesta cu adevarat liber... este bolnav de "coma pura". Cum pui sa voteze un om in coma? Dar, vai! Am uitat! Astia au pus si mortii sa voteze, daramite un popor in coma...
    • Like 1
  • check icon
    Schimbare? Păi am avut. În 1996, greu, România trecea de la neo-comuniști la greu creata CDR. În anul 2000, an critic, schimbarea a fost trădată de chiar cei care o clamau, de Emil Constantinescu și de Ciorbea, care s-au retras supărați că poporul nu-i aplaudă la infinit. Exact în momentul cel mai Important, E.C. se retrage brusc din politică, duce de rîpă PNȚCD, pt ca în 2002 să vrea să revină. Prea tîrziu, domnul meu, prea tîrziu. Iar poporul, cel dornic de schimbare, votează masiv PSD la localele din București și din alte orașe mari, iar în toamnă pune masiv voturi pe Iliescu și pe PSD. Pe astea le-ați uitat? Da, de acord, l-au votat pe Iliescu pt a nu-l vota pe Vadim, dar de ce am ajuns acolo? Iar acum? Acum, se pare, vom avea 40 % pt PSD, dacă sondajele sînt corecte și nu am mari dubii că sînt. Faptul că 15 % din populație se agită spre dreapta și spre liberalism, iar alte vreo 15 procente nu ar vota PSD din principiu, avem un tablou semnificativ al societății noastre de azi. Restul sînt nehotărîții, ezitanții, grup totdeauna greu de evaluat și 7 % pt UDMR, procentul lor standard. Dv. sperați ca acel 23 % de ezitanți să se mute spre PNL și CDR? Se poate. Și dacă o face ce ar fi? PNL este o caricatură a partidului relativ puternic din 2012–2013, care putea lua singur 25% și, fără erori majore, poate chiar 30 %, tinzînd spre a-și merita eticheta de „național”. Pe afișele electorale ale PNL apare invariabil dl Cioloș care parcă nu candida! Pretty scheme. Asta face din „democrația originală” anticipată de Iliescu în decembrie 1989. Pretty guy. A pretty scheme of a pretty guy always lead to pretty results, you’ll see. Am zis.
    • Like 1
  • bluenavy check icon
    Un prieten bun spunea ca Romania trece printr-un schimb de paradigma, alunecand din aroganta spre decenta. Sau cel putin asta e "trend-ul". Pana va ajunge asta la sufletul fiecarui roman va dura ceva, si nu va fi de ajuns un premier sau un guvern. Mai mult, schimbarea se face prin incercare si greseala - e clar ca nu este definita dinainte reteta (cum a observat domnul CTP ca se intampla cu revolutiile-rascoale in istoria romanilor). Ce avem de facut? Sa ne exprimam. Sa aratam ce ne dorim pana cand autounsii-supra-oameni de la partide a caror realitate se defineste de cat mai multe (si mai scumpe) avantaje personale in defavoarea dezvoltarii tarii pricep. Sa ne exprimam pana si cei sarmani al caror univers se opreste la fluturasul de pensie sau ajutor social pricep. Un om odata. O semnatura odata. Un vot odata. Un mars al linistii odata. Un apel odata. O contestatie odata. O vorba buna odata. Daca avem asteptari nerealiste de genul: vine Chuck Norris prim-ministru si da doua palme cu piciorul la tot sistemul corupt, ii schimba pe toti, da afara toti incompetentii (inclusiv pe politistul local de la mamaie din cartier), rupe toate legile, reinstaureaza pedeapsa cu moartea pentru parcari ilegale, ii ciuruieste pe toti politicienii de pana acum, exileaza pe toti romanii rai, inculti, nespalati, taurasi, nesimtiti si-i inlocuieste cu niste japonezi mici extrem de politicosi si eficienti - ghiciti ce vom obtine? Dezamagire. Garantata 100%. E bine sa invatam ca solutia nu este la un om si nici macar la un partid. Solutia este la ce si cum cerem noi, indiferent de cine se perinda pe scaunele tapitate de la Guvern.
    • Like 1
  • Kalan check icon
    Inteleg ca te-ai schimbat. Dar concret ... ce ai facut?
    • Like 1
  • De ce nu cred în fenomene de gen colectiv!

    Eu nu trăiesc ca să fiu sacrificat pentru interesele altora fie din vest fie din est! Ideile acestea au distrus o țară!
    Nu cred întru-n stat cu idei minimaliste, ce-și duce politicile în funcție de fluctuația moneda Elveției (vezi o lege pentru 50000 de cetățeni), darea-n plată pentru alți 120000.
    Ori INS zice că suntem 22.215.000 de ROMÂNI. Pentru ei să de-a legi cine?
    Fenomenul Colectiv a adus cu sine „ÎNTRERUPEREA MERSULUI DEMOCRATIC”, timp de un an. Ori în asta nu vreau să cred.

    Nu cred că Totalitarismul (în ori ce fel ar fi prezent) poate înlocuii Democrația.
    Nu cred că vocea penalilor se poate face auzită și peste ani. Vezi cine era la Colectiv acum un an și problemele sale. Vezi incendiu din clubul de la Constanța acum doi ani și câți știu de el.

    După o săptămână de la ieșirea în stradă ne-am întors la indiferență, lăcomie și cinism.

    Nu, nu vreau să mă las manipulat, chiar dacă frumos împachetată, manipularea nu ține, cel puțin la mine!
    • Like 1
    • @ Dan Orghici
      check icon
      Tragedia de la Colectiv a fost imediat folosită în scop politic. Nu intru în detalii, lumea de aici e așa pro-Cioloș, că a analiza rațional conduce la reacții violente, chiar isterice. Evident că este nedemocratic să iei un om fost comisar european și să-l pui premier pe ideea că e „cinstit, corect”. Păi sînt milioane de oameni cu acest calificativ.
      • Like 1
  • raikks raikks check icon
    Nu a mai chemat presa pentru ca era deja acolo.
    • Like 0
  • Multumim Ciolos. Apreciem delicatetea. Si tacerea. Curaj la fapte!
    • Like 2
    • @ Radu Popa
      Ciolos a devenit prim ministru pe fondul unei tragedii,daca avea putina demnitate,delicatete ar fi refuzat ...
      • Like 0


Îți recomandăm

Eco-creatorii de energie

Mă bucur să descopăr astfel de inițiative care ne dovedesc încă o dată că educația și formarea cetățenilor de mâine este un efort comun al familiei, al școlii, al ONG-urilor și al companiilor private responsabile. Semințele plantate acum ne vor arăta probabil peste 10-20 de ani dacă țara asta va fi mai bună și mai curată.

Citește mai mult

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult