Sari la continut

La 9 ani de Republica, întrebăm: ChatGPT la urne – Ce ar vota inteligența artificială? Dar tu?

De 9 ani, Republica construiește o comunitate în care ideile prind glas și dezbaterile autentice fac diferența. Anul acesta, facem un experiment: l-am întrebat pe ChatGPT cum ar vota la alegerile din România. Însă întrebarea cea mai importantă rămâne pentru tine: cum alegi tu viitorul? Scrie, alătură-te conversației și hai să schimbăm România împreună!

Judecătorii au amânat verdictul în dosarul angajărilor fictive. Ultimul cuvânt al inculpatului Liviu Dragnea: „Nici la dușmani nu dorești o astfel de experiență de viață”

Liviu Dragnea la DNA

(Foto: Inquam Photos)

Magistraţii Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie (ICCJ) au amânat din nou vineri decizia în dosarul angajărilor fictive de la Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) Teleorman. Noul termen pentru anunțarea unui verdict este 21 iunie.

Amintim că DNA ceruse condamnarea liderului PSD, Liviu Dragnea, la şapte ani şi jumătate de închisoare pentru instigare la abuz în serviciu şi o pedeapsă de doi ani şi jumătate pentru instigare la fals intelectual. De asemenea, procurorii ceruseră anularea suspendării condamnării de doi ani în dosarul Referendumul, potrivit News.ro

În cazul fostei soţii a lui Dragnea, Bombonica Prodana, procurorii au cerut suspendarea procesului, având în vedere că aceasta şi-a achitat partea de prejudiciu. Liviu Dragnea şi-a susţinut „cu tărie” nevinovăţia, spunând că nu a comis niciuna dintre presupusele fapte pe care „DNA le-a aruncat în rechizitoriu”.

În profunzime:

Magistraţii instanţei supreme au amânat până acum de două ori pronunţarea sentinţei în acest dosar, ultima dată în 29 mai.

Sentinţa în dosarul în care Liviu Dragnea este judecat pentru instigare la abuz în serviciu şi instigare la fals intelectual era așteptat să fie dată cu o zi înaintea mitingului PSD pentru „apărarea democraţiei şi a statului de drept", la care Liviu Dragnea spunea că sunt aşteptate câteva sute de mii de persoane.

Context:

Ultimul cuvânt al inculpatului: „Nici la dușmani nu dorești o astfel de experiență de viață”

În 15 mai, când au avut loc pledoariile finale la Înalta Curte, întrebat ce părere are despre pedeapsa de şapte ani şi jumătate de închisoare solicitată de procurori, dl. Dragnea a spus: „DNA-ul pentru mine vrea pe viaţă”. „Pentru noi, cei care suntem târâţi în aceast proces, este o experienţă de viaţă pe care nu şi-o doreşte nimeni şi pe care nu o doreşti nici la duşmani. Sunt oameni care au fost acolo în sală şi care au vieţile distruse, au psihicul distrus”, a spus Liviu Dragnea.

Liderul PSD a fost audiat la instanţa supremă, în 21 martie, timp de aproximativ două ore şi a susţinut că fostul director executiv al Direcţiei Floarea Alesu, dar nici altcineva, nu l-a informat vreodată că cele două angajate nu ar merge la serviciu şi că ar încasa salariul fără să muncească. El a negat, de asemenea, că ar fi discutat cu Floarea Alesu despre organigrama DGASPC, spunând că organigrama şi rectificările bugetare ale instituţiei aveau proceduri riguroase, iar competenţa era a Consiliului Director.

Potrivit procurorilor, în perioada iulie 2006 - decembrie 2012, Liviu Dragnea, în calitate de preşedinte al Consiliului Judeţean Teleorman, respectiv de preşedinte al PSD Teleorman, a determinat-o pe Floarea Alesu, la acea vreme director executiv al Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Teleorman, să îşi încalce atribuţiile de serviciu prin menţinerea în funcţie şi implicit plata drepturilor salariale pentru două angajate ale aceleiaşi instituţii. „În realitate, cele două persoane şi-au desfăşurat activitatea la sediul organizaţiei judeţene Teleorman a partidului politic al cărui preşedinte era inculpatul Dragnea Nicolae Liviu, aspect cunoscut de acesta din urmă", a susţinut DNA.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Dragnea este dusmanul meu si al tuturor romanilor. Chiar nu-i doresc niciun rau in viata,ci, doar fericire maxima, sa crape de fericire, ca sa simta ce crunta este durerea prea-fericirii.
    • Like 0
  • Lăsați Domnu” Dragnea, că se relaxează pe moșii, dacă au psihicurile distruse.
    La sala de masaj, acolo, vine aia mică, pe jumătate goală...uleiuri parfumate...știți Dumneavoastră.
    Cei mai mulți dintre teleormănenii pe care-i târâți în cavalcada asta nu au bani nici de masa de masaj respectivă.
    Nu cred că e cazul să vă plângeți de depresie.
    • Like 1
  • După cum merg treburile, urmează o achitare discretă. Nu de alta, da' coanei Justiţii i s-a arătat pisica, aşa că dracnea n-o să fie condamnat.
    • Like 2
  • Deștepți judecători ! Au salvat liniștea orașului, sîmbătă . Avem încredere în ei și asteptam 21 iunie.
    • Like 1
    • @ Silvia Palos
      Filbert check icon
      Aveti incredere ca tot au deschis robinetul la achitari. Ultima, chiar azi, intr-un caz clar de luare de mita.
      https://www.hotnews.ro/stiri-esential-22497356-fostul-senator-doina-tudor-fostul-vicepre-edinte-asf-daniel-tudor-fost-achita-magistra.htm
      • Like 1
  • Asteptam sa se pronunte, sa-l condamne si poate asa nu se mai tinea prostia aia de miting/protest... (sau poate se mobilizau mai bine?!) Cum sa faci un miting impotriva abuzurilor din justitie??? Intr-adevar sunt cateva abuzuri, le numeri pe degete probabil, insa nu oamenii de rand sunt abuzati in justitie ci tot cei de la "butoane"abuzeaza pe altii de la alte "butoane". Oamenii de rand sunt abuzati zilnic in scoli, in spitale, pe drumurile patriei, in orice institutie a statului astuia corupt si putred, mai exact sunt abuzat prin lipsa conditiilor din scoli si spitale, prin lipsa drumurilor de calitate... Pt asta tb iesit in strada! Vin oamenii din toate colturile tarii sa protesteze impotriva abuzurilor lui kovesi si negulescu... Cei impotriva psd-ului, sustinatori ai justitiei ïndependente", sustin ca oamenii sunt adusi cu forta!? Pai cum se poate sa fie luati cu forta niste oameni intr-o tara in care kovesi (justitia) isi face treaba??? Daca si-ar face treaba justitia nu mai aveam pe dragnea, dancila, orban, etc in fruntea tarii! Daca oamenii ar fi adusi cu forta, nu tot justitia ar trebui sa se autosesizeze cel putin pentru infratiunea de santaj (unii oameni nu sunt adusi cu forta deci nu vorbim de lipsire de libertate, dar cu siguranta sunt o parte santajati).

    Concluzia: intr-adevar sunt abuzuri in justitie si tb sa iesim impotriva acestor abuzuri. Justitia ne abuzeaza prin faptul ca nu ii ia pe astia mai repede!!!! Ne abuzeaza ca reusesc sa ii gaseasca marelui corupt dragnea un amarat de prejudiciu de 100.000 lei...
    • Like 2
  • ProBono check icon
    L. Dragnea nu cunoaște dativul. În schimb, cunoaște luatul cu japca - posesivul, prostirea săracilor - manipulativul și pitirea șpăgilor în Brazilia - evazivul.
    • Like 4
    • @ ProBono
      Cristi check icon
      Ramane de vazut cum o sa se descurce cu acuzativul.
      • Like 2


Îți recomandăm

Eco-creatorii de energie

Mă bucur să descopăr astfel de inițiative care ne dovedesc încă o dată că educația și formarea cetățenilor de mâine este un efort comun al familiei, al școlii, al ONG-urilor și al companiilor private responsabile. Semințele plantate acum ne vor arăta probabil peste 10-20 de ani dacă țara asta va fi mai bună și mai curată.

Citește mai mult

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult