Sari la continut

Spune-ți părerea! Intră alături de noi în comunitatea Republica

Vă invităm să intrați în Comunitatea Republica, grupul de Facebook în care contributorii, cei care își scriu aici ideile, vor sta de vorbă cu tine. Tot ce trebuie să faci este să ceri intrarea în acest spațiu al dialogului.

Decizie istorică: farfuriile de plastic, tacâmurile de unică folosinţă din plastic, paiele, beţele pentru baloane şi beţişoarele pentru urechi, interzise în UE până în 2021

Farfurie din plastic

(Foto Guliver/Getty Images)

Farfuriile de plastic, tacâmurile de unică folosinţă din plastic, paiele, beţele pentru baloane şi beţişoarele pentru urechi vor fi interzise în Uniunea Europeană până în 2021.

Consiliul UE a adoptat miercuri măsuri ambițioase pentru reducerea deșeurilor marine provenite de la zece articole din plastic de unică folosință care se găsesc cel mai frecvent pe plajele europene, precum și echipamentele de pescuit abandonate și materialele plastice oxodegradabile.

„Societatea europeană conștientizează tot mai mult faptul că trebuie să facă urgent tot ce îi stă în putință pentru a pune capăt poluării oceanelor și mărilor noastre cu articole din plastic. Uniunea Europeană răspunde acestei solicitări clare din partea cetățenilor săi. Am întreprins acțiuni ambițioase prin introducerea unor măsuri concrete menite să reducă utilizarea articolelor din plastic de unică folosință. Noile norme adoptate astăzi ne vor ajuta să protejăm sănătatea cetățenilor și mediul, promovând în același timp un model mai durabil de producție și de consum. Putem fi cu toții mândri că Europa stabilește standarde noi și ambițioase, deschizând calea pentru restul lumii”, a spus prim-vicepreședintele Frans Timmermans, responsabil cu dezvoltarea durabilă.

poluare - plastic - getty

„Paiele sau tacâmurile din plastic sunt obiecte care, deși sunt mici, pot provoca daune grave, pe termen lung. Legislația privind articolele din plastic de unică folosință va elimina 70% din deșeurile marine, evitând daune asupra mediului care, în caz contrar, s-ar ridica la 22 de miliarde euro până în 2030”, a declarat comisarul pentru mediu, afaceri maritime și pescuit, Karmenu Vella.

Noile norme vor introduce:

 • o interdicție privind anumite articole de unică folosință fabricate din plastic, în cazul cărora există alternative pe piață: bețișoarele pentru urechi, tacâmurile, farfuriile, paiele, agitatoarele pentru băuturi, bețișoarele pentru baloane, precum și paharele, recipientele pentru alimente și băuturi fabricate din polistiren expandat și toate produsele fabricate din materiale plastice oxodegradabile;
 • măsuri de reducere a consumului de recipiente pentru alimente și pahare pentru băuturi fabricate din plastic, precum și aplicarea unei marcări și etichetări specifice în cazul anumitor produse;
 • scheme de răspundere extinsă a producătorilor care să acopere costurile aferente eliminării deșeurilor, aplicate unor produse cum ar fi filtrele de tutun și echipamentele de pescuit;
 • un obiectiv de colectare separată a sticlelor din plastic de 90 % până în 2029 (77 % până în 2025) și introducerea unor cerințe de proiectare pentru atașarea capacelor la sticle, precum și obiectivul de a include în proporție de 25 % plastic reciclat în sticlele PET începând cu 2025 și de 30 % în toate sticlele din plastic începând cu 2030. 

Directiva va intra în vigoare la 20 de zile de la publicare. Statele membre vor avea apoi la dispoziție doi ani pentru a o transpune în dreptul lor național.

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Dorin check icon
  Bineînțeles că noi românii nu o vom respecta.
  • Like 0
 • Ăsta este un exemplu despre ce înseamnă infuența nefastă a urmăririi profitului cu orice preț. La lansarea înlocuitorilor din plastic pentru ambalaje s-a făcut o promovare fără precedent pe tema salvării planetei, ambalajele din sticlă au fost puse la colțul cu rușine ca fiind energofage și au fost înlocuite cu peturi din plastic și doze din aluminiu, pungile și sacoșele din celuloză sau textile la fel, ca fiind cauzatoare de dispariție pădurilor. Acum „ne-am pomenit” cu o planetă îmbrăcată până la sufocare cu reziduuri din plastic a căror perioadă de reciclare naturală este de ordinul sutelor sau miilor de ani, cu apele dulci și sărate poluate cu plastic și aluminiu și animale acvatice infectate cu astfel de reziduuri periculoase. Poate învățăm și nu ne mai aruncăm cu capul ... în gard înainte de a simula urmările lansării în producție și folosirii pe scară largă a unor produse „revoluționare” ( a se vedea tehnologia 5G, de exemplu ).
  • Like 0
 • mike mike check icon
  Este cred ca este cea mai mare realizare a UE din ultimii 5 ani! Este un mare pas inainte pe calea bunastarii durabile, prosperitatii de asemeni durabile in Uniunea Europeana multilateral dezvoltata. "Putem fi cu toții mândri că Europa stabilește standarde noi și ambițioase, deschizând calea pentru restul lumii".
  "Noile norme adoptate astăzi ne vor ajuta să protejăm sănătatea cetățenilor și mediul, promovând în același timp un model mai durabil de producție și de consum. "
  E, acum imaginati-va aceasta stire citita de pe foi de catre George Marinescu in anii '80 intr-un ritm mai alert asa.
  • Like 1
 • Era o problemă arzătoare a UE. Ridicol. Îmi place titlul,, decizie istorică ", citind titlul nici nu ști dacă să râzi sau să plângi,
  • Like 1
 • dan check icon
  Foarte buna decizia macar in UE sa fie asa ,ca in China sau India arunca toti unde au chef .
  Era bine daca USA dadea un exemplu bun dar cu Trump la conducere care nu crede in incalzirea globala sau in poluare greu de crezut ca alte state in afara UE vor respecta.
  • Like 1


Îți recomandăm

articol audio
play icon mic icon Ștefan Briceag

De la externarea din spital, Ștefan Dănuț Briceag a făcut totul ca să poată relua controlul asupra propriei vieți. În februarie 2018, la 6 luni după accident, s-a mutat împreună cu prietena sa, Iulia, care care i-a fost și îi este alături. „Nu știam că există acest gen de femeie. Iar când cunoști o fată ca ea, te întrebi: Chiar există? După un astfel de accident, când te aștepți ca și mama să plece de lângă tine, ea mi-a zis: Plec când vreau eu, nu când vrei tu.” (Foto: Alexandra Pandrea)

Citește mai mult

Am mulţi cunoscuţi, prieteni si multe rude care au emigrat şi au demonstrat că pot fi cei mai buni evoluând în deplasare. Au demonstrat-o prin muncă asiduă, seriozitate şi perseverenţă. (Foto: Ionel Pop Doncilă)

Maradona din Bacău
Citește mai mult