Sari la continut

De opt ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Găsim valori comune, sau scriem despre lucruri care ne despart. Ne unesc bunul simț și credința că putem fi mai buni. Suntem Republica, sunteți Republica!

Ce alegeți pe 26 mai: Europa sau Nimic?

vot-

(Foto: Inquam Photos / Adriana Neagoe)

După cei patru ani petrecuți în Africa cea fascinantă și mereu surprinzătoare, am avut și am în continuare șansa, începând cu 2016, să lucrez în inima Europei, la Bruxelles, și de aici să călătoresc în scopuri profesionale sau din simplă curiozitate personală de-a lungul și de-a latul acestui minunat continent. Am putut în felul acesta să descopăr nesfârșita bogăție a orașelor și satelor europene, să admir straturile de istorie, de multe ori sângeroasă ori tragică, pe care s-a construit ceea ce trăim noi azi sub forma pașnicei Uniuni europene. Şi aș dori să împărtășesc câteva din impresiile mele cele mai generale sub forma unui îndemn la vot pentru 26 mai. Căci, în ciuda a ceea ce spun majoritatea demagogilor români, în 26 mai noi nu vom vota în primul rând pentru România, ci pentru Europa, pentru felul în care dorim să arate această casă a națiunilor căreia îi aparținem și noi. 

Şi pornind de la aceste experiențe, pot să spun că sentimentul cel mai puternic pe care îl transmite Europa de azi este că a reușit în ultimii douăzeci de ani să ne facă să ne simțim tot mai mult acasă pretutindeni. Faptul că atât de mulți români din cei plecați cu inima frântă din țară se așază încet la casele lor în Spania, în Italia, în Germania sau în Belgia este printre altele și semnul că oamenii aceștia simpli au putut regăsi bucuria locuirii în sate și orașe altele decât cele părintești și că între Bârlad sau Vișeu și Liège sau Cordoba diferențele sunt mai mici decât și-au imaginat la început. Cei mai mulți dintre compatrioții noștri au fost bine primiți în comunitățile locale dacă s-au dovedit harnici și cinstiți, tot așa cum și francezul stabilit într-un sat din Ardeal s-a integrat odată ce s-a adaptat obiceiurilor locale. Europa e străină și ostilă doar celor care îi sunt ostili, care o privesc cu dușmănie și cu ură: oameni incapabili să iasă din sărăcăcioasele lor prejudecăți, să-și lase deoparte metehnele și frustrările, oameni certați cu legea, leneși sau „descurcăreți”. Sunt milioane de români care cunosc din proprie experiență beneficiile faptului de a fi european și de a fi tratat ca un european, nu e nevoie să vină niște politicieni buni de gură să inventeze comploturi împotriva României pentru a-și ascunde hoțiile sub fumigene populiste.

A doua impresie puternică resimțită peste tot în Europa: dacă ne uităm la ultimele secole de istorie, vedem că ea s-a construit până de curând pe multe războaie, pe moarte și ură. Măreața moștenire culturală, arhitecturală și religioasă a Europei este deopotrivă mărturia unui lung șir de crime, de tragedii, de intoleranță, din care țările europene de azi au tras învățăminte: trăim de șaptezeci de ani încoace, cu deosebire în ultimii treizeci de ani, cea mai bună perioadă de pace și de înțelegere între națiuni pe care a cunoscut-o tumultuoasă istorie europeană. Avem șansa nu doar de a trăi in această epocă, ci și de a contribui cu forțele și cu priceperea noastră la protejarea ei, la dezvoltarea ei. Putem să închidem ochii, să-i credem pe mafioții analfabeți care ne conduc și să considerăm că Europa ne vrea răul, ne urăște pentru că, vezi Doamne, producem prea mult porumb de mămăligă sau floarea soarelui pentru spart semințe, ori putem să păstrăm ochii deschiși și să vedem în jurul nostru că această Europă poate să arate exact așa cum ne-o dorim: ospitalieră, deschisă, încrezătoare, puternică. 

În sfârșit, o a treia impresie: nicăieri nu există o Europă pură, după cum nicăieri – decât în fantasmele bolnave ale câtorva naționaliști stupizi – nu există o Franță pură, o Italie pură, o Românie pură. Am fost de curând în Andaluzia și am rămas mut de uimire descoperind diversitatea istoriei din care se hrănește această parte a Europei: peste romani au venit vizigoții, peste care au venit maurii, peste care au venit spaniolii, peste care azi, iată, vin arabii și românii, sud-americanii și africanii. În două milenii de istorie, oriunde privim în Europa, avem straturi peste straturi de culturi și de culte, de zei și sfinți, de sultani și papi, de prinți și voievozi, de iubiri interzise și de credințe păgâne, de rațiune și superstiții, astfel încât este o mare ficțiune să vorbim despre puritatea națiilor, a raselor, a credințelor, ori despre superioritatea unora asupra celorlalți.

Ceea ce face astăzi diferența între europeni nu este vreun sânge nobil sau un acces la vreo credință mai autentică sau la vreo tradiție mai adevărată: diferența o face azi respectul față de celălalt, respectul față de educație, față de lege și față de muncă. Diferența o face angajamentul fiecăruia și al comunităților de oameni pentru construirea unui viitor mai bun împreună pentru ei și copiii lor. Europenii și cei care simt că aparțin acestui spațiu au înțeles că trebuie să aibă grijă de orașele și satele lor, de pădurile și de râurile lor, că trebuie să se ajute între ei și trebuie să țină ușa deschisă celor care vin la ei, în căutarea unui loc de muncă sau doar fugind de un război. 

Cel puțin din aceste motive naționalismul agresiv și manipulator al puterii de la București este unul cât se poate de mincinos: este mincinos în primul rând pentru că e promovat de niște oameni slab educați, inculți și ignorând tot ce înseamnă cultura europeană. Este mincinos apoi pentru că el contravine spiritului european al cunoașterii și rațiunii. În sfârșit, este mincinos pentru că mincinoasă și periculoasă este orice rupere a României de Europa și izolarea ei pentru a o jefui mai bine. Nu cred că poate exista spaimă mai mare pentru tinerii acestei țări decât să-și petreacă cei mai frumoși ani ai vieții forțați să respecte legile făcute și deciziile luate de unii ca Liviu Dragnea, Iordache și Nicolicea, care își tratează compatrioții ca pe niște „nimicuri”, când la doar câteva sute de kilometri de noi se deschide lumea odată cu Viena lui Mozart, cu Veneția lui Vivaldi, cu Belgia lui Tintin, cu Granada cea maură, cu Lisabona pe ritmuri de fado... Nu există azi patriotism românesc și antieuropean, nu există români buni și români mai puțin buni doar pentru că unii trăiesc în Oltenia și alții în Wallonia. Dacă nu știm să fim europeni în credințe și valori, ne fălim degeaba că suntem rrromâni adevărați.

Așa că haideți să prețuim tot ceea ce ne-a oferit Europa și să-i întoarcem gestul votând pentru ea în 26 mai.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Îți recomandăm
Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Ada check icon
    Fiecare va vota dupa cum il duce capul.
    • Like 1
    • @ Ada
      Ce platitudine ! Ce sens are comentariul ?
      • Like 0
  • mike mike check icon
    "În două milenii de istorie, oriunde privim în Europa, avem straturi peste straturi de culturi și de culte, de zei și sfinți, de sultani și papi, de prinți și voievozi, de iubiri interzise și de credințe păgâne, de rațiune și superstiții, astfel încât este o mare ficțiune să vorbim despre puritatea națiilor, a raselor, a credințelor, ori despre superioritatea unora asupra celorlalți. " -- Intr-adevar, astfel se explica foarte multe dintre deciziile liderilor europeni, precum si toleranta europeana pentru straini de diverse culturi si religii. Insa, ce ne facem cu administratia europeana care, in numele acestui multiculturalism, in numele acestor "straturi peste straturi de culturi și de culte" cum frumos spuneti aici, ia decizii bizare si amesteca identitatile tuturor intr-o singura mare Uniune?

    "....peste romani au venit vizigoții, peste care au venit maurii, peste care au venit spaniolii, peste care azi, iată, vin arabii și românii, sud-americanii și africanii." -- Nu cumva astazi asistam la o schimbare majora similara cu cea care a avut loc acum sute si mii de ani? Nu cumva asistam la o transformare sociala a Europei, o disolutie a identitatilor culturale si religioase datorata migratiei excesive dinspre tarile musulmane? Spuneti ca traiti in Bruxelles si va intreb, ati fost vreodata la Hofstade sau la De Ster, de exemplu, intr-un weekend calduros? Ati remarcat faptul ca 80% dintre cei care viziteaza aceste locuri sunt musulmani? Si sunt doar cateva exemple. Cred, cu siguranta ca asistam astazi la un fel de invazie care a inceput de fapt acum 50 de ani sau mai bine, iar o noua cultura se dezvolta in Europa. Ma voi gandi de doua ori inainte sa votez daca doresc aceasta Europa sau alta.
    • Like 1
    • @ mike
      Puteti enumera macar cateva dintre "deciziile bizare" ale "administratiei europene", dupa cum o numiti ? Asa, de dragul argumentarii...
      Si, mai mult, cum aceasta administratie "amesteca identitatile tuturor intr-o singura mare Uniune" ?
      Nu de alta, dar nu sunt lamurit daca dumneavoastra mergeti pe ideea dnei. Dancila din martie anul asta: "In România nu există corupție. Șpaga este doar <o manieră diferită cultural de a mulțumi cuiva>" , dupa cum le-a spus premierul colegilor europarlamentari din grupul socialist.
      • Like 4
    • @ Razvan Novac
      mike mike check icon
      Imi pierd timpul pretios pe aici cu dumneavoastra! Nu este prima data cand cereti socoteala cuiva si nu este prima oara cand jigniti gratuit. Personal nu ma intereseaza opinia unuia ca dumneavoastra si n-ar trebui sa tolerez aceasta atitudine. Va certati doar de dragul de a va certa. Insa, daca tot vreti sa va enumar o decizie , aceasta este legata de acceptarea milioanelor de migranti fara ca acestia sa poata fi controlati de statele membre inainte de acordarea de vize temporare de sedere sau drept de munca. Astfel, anumite state au realizat doar recent faptul ca acesti oameni nu au fost verificati in totalitate, iar printre ei s-au strecurat unii care reprezinta riscuri pentru acele societati.
      Asa-zisul "multiculturalism" nu poate fi invocat la infinit pentru astfel de decizii "made in EU".
      • Like 2
    • @ Razvan Novac
      karla check icon
      Va spun eu o alta decizie : Nort Stream II. Vi se pare ok decizia asta? Probabil ca sunteti vreun functionaras pe la Bruxelles sau un romanas disperat! Ati facut o obsesie cu Viorica asta. Va scaldati in mizeria voatra din Romania si nu faceti nimic impotriva acestor penali! Unde ati fost ieri lasilor cand au modificat in parlament codurile penale? Trebuia sa fi umplut strazile cu sutele de mii. Stati si beti la terasele din Centrul Vechi, asta stiti sa faceti cel mai bine! @Ravan Novac alias Baba Novac! Esti destept de crapi!
      • Like 2
    • @ karla
      raimond check icon
      Uau, ia uite viteaza karla, dar tu unde esti maica? Si de ce esti acolo si nu esti aici, sa fii prima pe baricade? Foarte curajosi romani sunt 3 milioane plecati oficial, 4 milioane neoficial. Nu mai bine aveati curaj sa stati aici, sa murim toti cu ei de gat? Pai PSD-ul a avut 3mil. de voturi la parlamentarele trecute, si asta a fost un rezultat de execptie. Nu va mai avea prea curand asa ceva. Jumate din cei plecati daca nu plecau si se duceau la vot sa voteze altceva decat PSD-ul, si deja nu mai eram unde suntem acuma...
      • Like 2
    • @ mike
      Paul check icon
      mike incurca lucrurile si face o mare varza din 'spe mii de idei. Nu as fi raspuns la tampenii, daca nu ar fi edificatoare pentru tipul de postari pe care fabrica de troli a Moscovei le produc la greu si le difuzeaza pe internet. UE este prin definitie o constructie care aduce laolalta natiuni diferite. Acceptare multiculturalismului ce decurge din asta este una din pietrele de temelie ale UE. Problemele pe care postacii Moscovei sau tot felul de zombi creati de ei pedaleaza vin de la faptul ca dandu-se o anumita istorie si specific national, multiculturalismul pe care se fondeaza UE a fost 'inteles' in parte gresit de anumite elite politice in special in Germania si Franta. Multiculturalismul specific UE este greco-roman si iudeo-crestin. Multiculturalismul universal a fost propagat ca valoare a UE pentru a justifica aceptarea emigratiei masive si necontrolate a unor oameni cu alte coordonate culturale decat cele specifice UE. Aceasta s-a intamplat, in parte pentru a acoperi incapacitatea organizatorica a unor state mari din UE si a administratiei UE in general, vis a vis de un val masiv de refugiati de razboi. Pe de alta parte asta s-a intamplat si pentru a acoperi niste greseli de politica socio-economica mai vechi. Problema vine acum tocmai din faptul ca se face aceasta confuzie intre multiculturalismul specific UE si cel universal, iar asta e folosita de dusmanii UE pentru a sapa la temelia Uniunii. Nu va lasati prostiti de dusmanii UE. Uniunea este cel mai bun lucru care s-a intamplat in Europa in toata istoria ei.
      • Like 2
  • Cristi check icon
    Mergem la mall sa ne cumparam toale si sa halim o saorma.
    • Like 0


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult