Sari la continut

Un singur om poate să schimbe cu mintea lui o țară

De cinci ani, peste 500 de contributori își scriu ideile pe această platformă, construiesc împreună cu noi o comunitate, un spațiu al celor care știu că România poate să arate altfel. Te invităm să scrii și tu!

Decizii privind Bucureștiul. Ultima variantă a măsurilor care intră în vigoare duminică. Doar persoanele vaccinate sau care au trecut prin infecția cu coronavirus vor avea acces în restaurante, la nunți și cinematografe

oameni pe strada - Foto: Guliver/Getty Images

Foto Getty Images

Noi măsuri sanitare intră în vigoare începând de duminică. În localităţile unde rata de incidenţă depăşeşte 6 la mia de locuitori doar persoanele vaccinate sau trecute prin boală vor avea acces la anumite activităţi, a anunţat şeful DSU, Raed Arafat. În București a fost depășită sâmbătă rata de incidență de 8 la mie.

Raed Arafat a explicat că motivul pentru care nu se permite și accesul persoanelor testate la anumite activități ține de reducerea numărului celor care ajung la spitalizare la terapie intensivă. 

Şeful DSU a prezentat câteva exemple de activităţi supuse regulilor adoptate de Guvern.

„De exemplu, organizarea evenimentelor private - nunţi, botezuri - o să fie permisă cu participarea acestor două categorii de persoane, până la 50% din capacitatea maximă, dar nu mai mult de 200 de persoane, dacă incidenţa este peste 6 la mie. În spaţiile închise sau deschise, competiţiile sportive se pot desfăşura pe teritoriul României cu participarea spectatorilor până la 50% în capacitatea maximă a spaţiului, din cele două categorii de persoane, cu asigurarea unei distanţe de minim un metru între persoane şi purtarea măştii de protecţie. Organizarea şi desfăşurarea activităţii în cadrul cinematografelor, instituţiilor de spectacole sau concerte sunt permise cu participarea publicului până la 50% din capacitate, tot pentru cele două categorii de persoane şi, bineînţeles, cu purtarea măştii", a precizat Raed Arafat, potrivit Agerpres.

Totodată, organizarea şi desfăşurarea în aer liber a spectacolelor, concertelor, festivalurilor publice şi private sau a altor evenimente culturale sunt permise cu participarea publicului până la 50% din capacitatea maximă a spaţiului şi cu purtarea măştii de protecţie, pentru cele două categorii de persoane menţionate.

Organizarea şi desfăşurarea spectacolelor de tip drive-in sunt permise numai dacă ocupanţii unui autovehicul sunt membri ai aceleiaşi familii sau reprezintă grupuri de până la patru persoane, dar cu condiţia să fie vaccinate sau trecute prin boală. 

Activităţile sportive desfăşurate în aer liber se desfăşoară în localităţile unde rata de incidenţă depăşeşte 6 la mie cu participarea a cel mult 10 persoane care nu locuiesc împreună.

Restaurantele şi cafenelele vor funcționa la 50% din capacitatea maximă, între orele 5,00 şi 24,00, iar  magazinele până la ora 22,00.

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Deci daca esti nevaccinat esti arestat la domiciliu. Desi eu stiu ca si vaccinat raspandesti virusul.
    • Like 1


Îți recomandăm

Komoder 1

Fotoliile smart fac masaj la degetele de la picioare, la călcâi, la gambe, la mâini, au role încălzite care fac masaj la spate, mai puternic sau mai blând, te cântăresc, îți măsoară pulsul.

Citește mai mult

Tânără la calculator

Academia prietenoasă de IT Wantsome și-a făcut în ultimii patru ani o misiune din a ajuta profesioniști din toate domeniile să facă tranziția spre o carieră de succes în domeniul tehnologiei informației, prin cursuri care urmează atent cerințele companiilor IT, prin sesiuni de practică și printr-o activitate intensă de mentorat calibrată pe nevoile lor. (Foto: Getty Images)

Citește mai mult

Marc Areny

Marc Areny este de origine catalană, este cetățean spaniol și francez și a venit în România în urmă cu 10 ani. Este unul dintre primii din Europa care a identificat o nouă nișă de piață: convertește mașini cu motor termic în mașini electrice.

Citește mai mult