Sari la continut

De opt ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Găsim valori comune, sau scriem despre lucruri care ne despart. Ne unesc bunul simț și credința că putem fi mai buni. Suntem Republica, sunteți Republica!

Decizii privind Bucureștiul. Ultima variantă a măsurilor care intră în vigoare duminică. Doar persoanele vaccinate sau care au trecut prin infecția cu coronavirus vor avea acces în restaurante, la nunți și cinematografe

oameni pe strada - Foto: Guliver/Getty Images

Foto Getty Images

Noi măsuri sanitare intră în vigoare începând de duminică. În localităţile unde rata de incidenţă depăşeşte 6 la mia de locuitori doar persoanele vaccinate sau trecute prin boală vor avea acces la anumite activităţi, a anunţat şeful DSU, Raed Arafat. În București a fost depășită sâmbătă rata de incidență de 8 la mie.

Raed Arafat a explicat că motivul pentru care nu se permite și accesul persoanelor testate la anumite activități ține de reducerea numărului celor care ajung la spitalizare la terapie intensivă. 

Şeful DSU a prezentat câteva exemple de activităţi supuse regulilor adoptate de Guvern.

„De exemplu, organizarea evenimentelor private - nunţi, botezuri - o să fie permisă cu participarea acestor două categorii de persoane, până la 50% din capacitatea maximă, dar nu mai mult de 200 de persoane, dacă incidenţa este peste 6 la mie. În spaţiile închise sau deschise, competiţiile sportive se pot desfăşura pe teritoriul României cu participarea spectatorilor până la 50% în capacitatea maximă a spaţiului, din cele două categorii de persoane, cu asigurarea unei distanţe de minim un metru între persoane şi purtarea măştii de protecţie. Organizarea şi desfăşurarea activităţii în cadrul cinematografelor, instituţiilor de spectacole sau concerte sunt permise cu participarea publicului până la 50% din capacitate, tot pentru cele două categorii de persoane şi, bineînţeles, cu purtarea măştii", a precizat Raed Arafat, potrivit Agerpres.

Totodată, organizarea şi desfăşurarea în aer liber a spectacolelor, concertelor, festivalurilor publice şi private sau a altor evenimente culturale sunt permise cu participarea publicului până la 50% din capacitatea maximă a spaţiului şi cu purtarea măştii de protecţie, pentru cele două categorii de persoane menţionate.

Organizarea şi desfăşurarea spectacolelor de tip drive-in sunt permise numai dacă ocupanţii unui autovehicul sunt membri ai aceleiaşi familii sau reprezintă grupuri de până la patru persoane, dar cu condiţia să fie vaccinate sau trecute prin boală. 

Activităţile sportive desfăşurate în aer liber se desfăşoară în localităţile unde rata de incidenţă depăşeşte 6 la mie cu participarea a cel mult 10 persoane care nu locuiesc împreună.

Restaurantele şi cafenelele vor funcționa la 50% din capacitatea maximă, între orele 5,00 şi 24,00, iar  magazinele până la ora 22,00.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Deci daca esti nevaccinat esti arestat la domiciliu. Desi eu stiu ca si vaccinat raspandesti virusul.
    • Like 1


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult