Sari la continut

Vorbește cu Republica și ascultă editorialele audio

Vă mulțumim că ne sunteți alături de șapte ani. Ascultați editorialele audio publicate pe platformă. Un proiect de inovație în tehnologie susținut de DEDEMAN.

Declarația 112 privind impozitul pe venitul din salarii și asigurările sociale are un nou format. Contribuția la un fond de pensii facultative și abonamentele medicale, suportate de angajator într-un plafon de 400 euro anual, între noile obligații de declarare la Fisc

anaf-

Ordinul ANAF nr. 165/2023 reglementează depunerea de către angajatori a declarației formular 112 privind impozitul pe venitul din salarii și asigurările sociale, utilizabilă începând cu salariile aferente lunii ianuarie 2023.

Modificarea declarației a fost necesară în contextul adoptării OG nr. 16/2022, așa cum a fost modificată prin Legea nr. 370/2022, ce a adus o nouă procedură privind deducerile personale și noi formule de calcul privind procentul de 80% cifră de afaceri în domeniul construcțiilor, pentru a se putea beneficia de facilitățile în acest domeniu – modificate în data de 23 decembrie 2022.

În principiu, am identificat ca fiind preluate în structura declarației atât procedurile anterioare, cât și noi obligații de declarare.

Amintim faptul că începând cu 1 ianuarie 2023, pentru o serie de venituri neimpozabile la nivelul persoanei fizice ce sunt totuși venituri de natură salarială, chiar dacă sunt neimpozabile, pentru angajatori se instituie obligația declarării în formularul 112.

Acestea le regăsim la rândurile 8.3 și 8.4 din declarație.

Prezentăm câteva dintre aceste obligații de declarare, astfel:

  • Indemnizația de delegare neimpozabilă;
  • Indemnizația de detașare transnațională neimpozabilă;
  • Prestații suplimentare neimpozabile primite în baza clauzei de mobilitate;
  • Contribuția la un fond de pensii administrat privat, suportat de angajator într-un plafon propriu de 400 euro anual;
  • Abonamente medicale și prime de asigurare voluntară de sănătate suportate de angajator pentru salariați într-un plafon de 400 de euro anual;
  • Contravaloarea serviciilor turistice și/sau de agrement, în plafonul neimpozabil de maximum salariul mediu din economie și, desigur, începând cu 1 februarie 2023, contravaloarea abonamentelor la sălile sportive.

În concluzie, se vor declara toate veniturile de natură salarială realizate de persoanele fizice, așa cum sunt reglementate la art. 74 alin. (4) și, după caz, la art. 74^1 din Codul fiscal.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere


Îți recomandăm

Testat e Hot

Vreau să vă arăt azi un program inedit de educație la firul ierbii: el începe chiar pe pajiștea a două festivaluri care atrag în fiecare an zeci de mii de tineri și își propune să fie un fel de curs introductiv într-o materie pe care școala românească se jenează să o predea.

Citește mai mult

BT Go

Într-o eră în care tehnologia avansează rapid, IMM-urile sunt nevoite să adopte rapid inovații digitale pentru a rămâne competitive și a profita de oportunitățile de pe piață. Serviciile care simplifică birocrația permit antreprenorilor să se concentreze pe inovație și dezvoltarea afacerilor lor.

Citește mai mult

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult