Sari la continut

Un singur om poate să schimbe cu mintea lui o țară

De cinci ani, peste 500 de contributori își scriu ideile pe această platformă, construiesc împreună cu noi o comunitate, un spațiu al celor care știu că România poate să arate altfel. Te invităm să scrii și tu!

Declarația 600: la loc comanda! După amânarea termenului de depunere, ministrul Finanțelor vorbește de posibilitatea stopajului la sursă sau chiar de renunțarea la formularul 600

Ionut MIsa - Foto: Inquam Photos / Diana Oros

(Foto: Inquam Photos / Diana Oros)

Declarația 600 provoacă haos la Finanțe și printre contribuabili. După amânarea termenului de depunere, ministrul Finanțelor, Ionuț Mișa, vorbește de posibilitatea stopajului la sursă sau chiar de renunțarea la formularul 600.

În calcul este luată și varianta în care pentru alte venituri în afara salariilor să nu mai fie plătite contribuții la sănătate, însă decizia finală va fi luată după o analiză. 

La ieșirea de la ședința comisiei Economice din Senat, Ionuț Mișa a declarat marți că va fi analizată și posibilitatea de a face plata contribuțiilor sociale pe bza CNP, dar nu a putut să explice concret care va fi procedura pe care o vor urma contribuabilii.

„Ei, acum vreți să vă spun ce se va face concret? Când noi am discutat că este o operațiune complexă?”, le-a răspuns reporterilor Ionuț Mișa.

Declarația 600. Ministerul Finanțelor a publicat luni seara pe site proiectul care amână până la 1 martie data pentru depunerea declarației 600.

„Termenul prevăzut la art.148 alin.(3) și art.170 alin. (4) din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificările și completările ulterioare, se prorogă până la 1 martie 2018”, se arată în articolul unic al proiectului de ordonanță.

Între motivele invocate de Ministerul Finanțelor pentru amânarea termenul de depunere a declarației 600 se află „caracterul de noutate” al formularului și „necesitatea ca măsura prorogării să fie adoptată anterior expirării perioadei până la care contribuabilul poate să-și îndeplinească obligațiile declarative, respectiv 31 ianuarie 2018”.

Președintele PSD Liviu Dragnea a anunțat luni că i-a cerut ministrului de Finanțe, Ionuț Mișa, ca pe 31 ianuarie, în prima ședință de Guvern, să amâne termenul de depunere a declarației 600.

Liderul PSD a mai spus că în perioada următoare s-ar putea merge până la eliminarea obligației de a depune declarația 600. Condiția este ca Executivul să găsească soluția ca persoanele care obțin venituri din activități independente să rămână asigurate în sistemul de asigurări.

„Azi am avut o întâlnire cu doamna premier, colegii de la ALDE, cu ministrul Mişa, am discutat despre Declaraţia 600 şi am discutat să adopte OUG pentru amânarea termenului depunere, 1 martie, pentru a merge în perioada următoare până la desfiinţarea ei şi să găsească o soluţie pentru o modalitate civilizată ca aceşti contribuabili să fie asiguraţi”, a declarat Liviu Dragnea.

Persoanele fizice autorizate (PFA) și ceilalți contribuabili care desfășoară venituri din activități independente și au realizat venituri echivalente cu cel puțin 12 salarii minime în 2017 trebuie să depună la ANAF, până la 31 ianuarie 2018, formularul 600. În baza acestei declarații Fiscul va calcula contribuțiile la pensii (CAS) și sănătate (CASS) datorate în acest an.

Plata contribuțiilor se face trimestrial, în patru rate egale, până la data de 25 inclusiv a ultimei luni din fiecare trimestru.

ANAF estimează că un număr de peste 210.000 de persoane fizice au această obligație declarativă, număr primit, însă, cu rezerve inclusiv de Liviu Dragnea.

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Anon check icon
    Parca jucam alba-neagra cu masuri fiscale. Uite legea- nu e legea, uite ordonanta nu-i ordonanta. Minunat!
    • Like 1
  • Mihai check icon
    foarte nefericita folosirea cuvantului stopaj in titlu..
    • Like 0


Îți recomandăm

Tânără la calculator

Academia prietenoasă de IT Wantsome și-a făcut în ultimii patru ani o misiune din a ajuta profesioniști din toate domeniile să facă tranziția spre o carieră de succes în domeniul tehnologiei informației, prin cursuri care urmează atent cerințele companiilor IT, prin sesiuni de practică și printr-o activitate intensă de mentorat calibrată pe nevoile lor. (Foto: Getty Images)

Citește mai mult

Marc Areny

Marc Areny este de origine catalană, este cetățean spaniol și francez și a venit în România în urmă cu 10 ani. Este unul dintre primii din Europa care a identificat o nouă nișă de piață: convertește mașini cu motor termic în mașini electrice.

Citește mai mult