Sari la continut

Un singur om poate să schimbe cu mintea lui o țară

De patru ani, peste 500 de contributori își scriu ideile pe această platformă, construiesc împreună cu noi o comunitate, un spațiu al celor care știu că România poate să arate altfel. Te invităm să scrii și tu!

Declarația unică 2020, modelul oficial al formularului

Noul model pentru Declarația unică 2020, care include bonificațiile pentru plata la timp - 5%- și pentru depunerea online - 5%-, a fost publicat în Monitorul Oficial. Termenul până la care trebuie depusă Declarația unică 2020 este 30 iunie inclusiv. 

Ordinul președintelui ANAF care aprobă noul formular pentru Declarația unică 2020 aduce două modificări importante, potrivit consultantului fiscal Adrian Bența:

 • Acordarea unei reduceri de 5% pentru plata impozitului, respectiv a asigurărilor sociale până în data de 30 iunie 2020; acordarea unei bonificații de 5% pentru depunerea electronică a declarației până în data de 30 iunie. Reducerea de 10% este aplicată dacă ambele condiții sunt îndeplinite simultan.
 • Contribuabilii au dreptul să direcționeze un procent de până la 3,5% din impozitul pe venit către unități de cult, entități fără scop patrimonial sau burse private. Formularul este rubricat corespunzător acestei posibilități.

Noul model pentru Declarația unică 2020 a fost publicat în Monitorul Oficial nr. 468, Partea I, din 3 iunie 2020. Cele mai importante prevederi din ordinul președintelui ANAF: 

 • În situația în care declarația unică 2020 privind impozitul pe venit și contribuțiile sociale datorate de persoanele fizice se depune până la data de 30 iunie 2020 inclusiv, pentru plata impozitului pe venit, a contribuției de asigurări sociale și a contribuției de asigurări sociale de sănătate, reprezentând obligații fiscale anuale pentru anul 2019, se acordă o bonificație de 5% din aceste sume, dacă toate aceste obligații fiscale de plată se sting prin plată sau compensare, integral, până la data 30 iunie 2020 inclusiv.
 • De asemenea, în situația îndeplinirii condiției de plată integrală a obligațiilor menționate până la data de 30 iunie 2020, inclusiv, pentru depunerea Declarației unice 2020 privind impozitul pe venit și contribuțiile sociale datorate de persoanele fizice prin mijloace electronice de transmitere la distanță, până la aceeași dată, contribuabilii beneficiază de o bonificație suplimentară de 5% din impozitul pe venit, contribuția de asigurări sociale și contribuția de asigurări sociale de sănătate.
 • Bonificatiile sunt aplicabile și în cazul persoanelor fizice care obțin venituri anuale pentru care există obligația completării și depunerii numai a declarației prevăzute la art.120 din Codul fiscal (n.r. chirii in lei , norma de venit etc ) , precum și în cazul persoanelor fizice care au optat în anul 2019 pentru plata contribuției de asigurări sociale sau a contribuției de asigurări sociale de sănătate potrivit art.148 alin.(3), respectiv art.180 din Codul fiscal.
 • Contribuabilii pot beneficia de bonificații prin completarea și depunerea Declarației unice 2020 privind impozitul pe venit și contribuțiile sociale datorate de persoanele fizice - Capitolul I, până la data de 30 iunie 2020 inclusiv, cu respectarea condițiilor prevăzute de ordonanță.
 • Bonificaţia se determină de contribuabil şi se evidenţiază în mod distinct în Declaraţia unică 2020 privind impozitul pe venit şi contribuţiile sociale datorate de persoane fizice, sub rezerva verificării ulterioare. Totodată, contribuabilul determină obligațiile fiscale de plată, prin diminuarea obligațiilor fiscale datorate cu valoarea bonificației.
Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • FELICITARI PENTRU INITIATIVA, PREZENTARE SI EXEMPLIFICARE!
  • Like 0
 • Si minunatul formular inca e de tip XFA si se poate deschide doar cu Acrobat Reader, doar pe windows sau mac. Cand o sa inteleaga ANAF ca NU e corect sa-mi bage pe gat nici softul, nici sistemul de operare? E un nenorocit de formular, asa ceva se poate face in browser. Rog mult ANAF si institutiile statului in general sa termine cu obligativitatea folosirii unui anumit soft/sistem de operare, este profund incorect.
  • Like 4


Îți recomandăm

articol audio
play icon mic icon Simona Halep - Foto: Andrew Schwartz / SplashNews.com / Splash / Profimedia)

„Am crescut cu o mentalitate că eram mică, că nu o să ajung să fiu tenismenă, nu o să ajung să fiu sus în clasament, nu o să ajung să câștig turnee mari. Cum până nu demult, în 2017, mi se spunea « nu ai mental de campion de Grand Slam».” (Foto; Andrew Schwartz / SplashNews.com / Splash / Profimedia)

Citește mai mult

Oradea centru

„Trebuie să existe o abordare integrată pentru că altfel, cu sisteme, cu programe diferite, cu lucruri făcute nișat, nu ai cum să faci o integrare la nivel național. Toate sistemele folosite de autoritățile din România trebuie să fie compatibile, pentru că altfel nu poți să faci mai mult decât s-a făcut până acum”, crede Ilie Bolojan. (Foto: Silviu Filip/ Inquam Photos)

Citește mai mult

articol audio
play icon mic icon Halep - Moisescu

Sportivii români trebuie să depășească- pentru a face performanță- limite care le sunt impuse de la vârste mici. „Nu poți să faci aia”, „Nu ești în stare”, „Nu poți să ajungi numărul unu”, „Nu poți să câștigi un Grand Slam”, spune Simona Halep, care crede că un sportiv cu pishicul „tare”, e mai pregătit să fie campion. Ea are și câteva sfaturi pentru părinții care își încurajează copiii să facă sport.

Citește mai mult