Sari la continut

Revoluția online

România digitală este cea care ne face să mergem înainte. Un proiect Republica, susținut de eMAG.

Dedeman donează cărți către 30 de unități de învățământ din zone defavorizate ale țării cu ocazia aniversării de 30 de ani a companiei

Copii citind - Fundatie pentru educatie

În 2022, Dedeman, lider naţional în retailul materialelor de construcţii şi al amenajărilor interioare, sărbătorește 30 de ani de existență, ani în care educația și pregătirea constantă au stat la baza progresului companiei și a reușitelor echipei.

Odată cu această aniversare, Dedeman lansează proiectul “Fundație pentru Educație. Carte cu Carte”, prin care dorește să le ofere copiilor șansa de a porni în viață cu dreptul, oferind cărți către 30 de școli din zone defavorizate din România. Totodată compania vrea să transmită mesajul că succesul său nu a fost întâmplător, iar preocuparea pentru formarea și instruirea angajaților a stat la baza dezvoltării acesteia.


“Educația permanentă, a noastră și a colegilor noștri, este fundația pe care a fost clădită evoluția companiei Dedeman în cei 30 de ani de activitate. Din păcate însă, nu toți copiii și tinerii au șanse egale la educație de calitate și la accederea către un viitor de succes. Prin inițiativa de bine “Fundație pentru Educație. Carte cu Carte” năzuim să le insuflăm celor mici dragostea pentru lectură și să le oferim acces la cărți care să-i ajute să deprindă cunoștințele și abilitățile necesare pentru a fi pregătiți să dea piept cu provocările lumii de mâine.” – Dragoș Pavăl, Președintele companiei Dedeman

Proiectul a primit apreciere și susținere din partea unor parteneri de nădejde precum: Editura Humanitas, SOS Satele Copiilor România, Proiectul MERITO și Asociația Culturală Cărțile pe Față.

Cărțile au fost achiziționate de compania Dedeman din Librăriile Humanitas. Titlurile selectate au fost în prealabil împărțite pe grupe de vârstă, clase școlare și domenii, împreună alcătuind “Catalogul cărților de pus în ghiozdan”. Acesta numără peste 140 de titluri din lectura obligatorie din programa școlară, dar și enciclopedii, atlase și numeroase cărți din domenii precum memorialistică, eseistică, istorie sau știință particularizată.

O parte dintre școlile selectate în proiect sunt școli partenere ale SOS Satele Copiilor și sunt situate în județele Bacău, Sibiu și Teleorman. Cărțile vor ajunge în aceste instituții cu ajutorul și implicarea specialiștilor SOS. Tot în cadrul proiectului “Fundație pentru Educație. Carte cu Carte” va fi donat un pachet de peste 400 de cărți și Centrului de Zi SOS Hemeiuș din județul Bacău.

De asemenea, pe listă au fost incluse și cinci școli MERITO – proiect al Fundației Romanian Business Leaders de recunoaștere a excelenței în educație şi transformare a meseriei de profesor în România. Cele cinci școli se află în comunități vulnerabile din județele Alba, Bistrița Năsăud, Brașov, Dâmbovița și Mehedinți.

În completarea numărului de 30 de școli, au fost selectate și câteva instituții din județele Bacău și Suceava în care cărțile vor ajunge prin intermediul Bibliotecii mobile BookTruck, deținută de Asociația Culturală Cărțile pe Față. Biblioteca mobilă va primi la rândul său circa 300 de cărți din partea Dedeman.

“Repetăm la nesfârșit că viitorul unei țări depinde de educație. Dar nu facem nimic. Și povestea se reia cu fiecare generație. Dedeman s-a hotărât, la 30 de ani de la înființare, să miște lucrurile din loc dăruind cărți. Humanitas s-a născut crezând că „aurul cenușiu” este bogăția cea mai de seamă a unei țări. Ce bucurie pentru noi să fim parteneri ai acestei campanii care mută lucrurile dintr-un viitor vag într-un gest de certitudine!” – Gabriel Liiceanu, Fondator Editura Humanitas

“Suntem mereu extrem de bucuroși când punem, alături de parteneri de bine, o cărămidă la educația copiilor din mediile vulnerabile și nu numai. Credem cu tărie că fiecare copil are dreptul la educația potrivită, la a-și putea urma pasiunile și dezvolta talentul. Este o onoare și o bucurie să fim parte din campania Dedeman “Fundație pentru Educație. Carte cu Carte”, care, cu siguranță, va avea un real impact în rândul copiilor. La mulți ani, Dedeman, la aniversarea primilor 30 de ani de ani în România și la cât mai multe fapte bune împreună, pentru cei mai vulnerabili!” – Diana Podaru, Director General SOS Satele Copiilor România.

“Conform datelor Eurobarometru şi Eurostat, românii citesc mai puțin de 5 minute pe zi. Iar, conform datelor PISA, 41% dintre elevi nu au atins un nivel de bază în citire. Felicităm acei mulţi profesori, organizaţii şi proiecte, care cultivă lectura ca rutină în viaţa copiilor şi tinerilor, pentru că lectura şi abilităţile de literaţie sunt esenţiale în dezvoltarea elevilor. Suntem onoraţi să ne alăturăm proiectului inițiat de Dedeman - “Fundație pentru Educație. Carte cu Carte” şi să facilităm astfel dotarea cu sute de cărţi a câtorva biblioteci din şcoli MERITO din mediul rural, ce vor avea impact în dezvoltarea a circa 1.000 de copii, pe termen lung. Altfel, aceşti copii ar avea acces mult mai greu sau deloc la resurse pentru evoluţia lor cognitivă şi emoţională.” – Cosmin Chiriță, Manager Proiect MERITO (www.merito.ro)

“Lectura e și o formă de grădinărit. Una prin care rând cu rând ne cultivăm pe noi. Am apreciat proiectul “Fundație pentru Educație. Carte cu Carte” de când am auzit de el și m-am alăturat cu tot dragul. Carte cu carte, elev cu elev, avem șansa să ne elevăm la nivel de societate.” – Victor Miron, Asociația Culturală “Cărțile pe Față”

În contextul acestui proiect, la intrare în magazinul Dedeman Băneasa a fost amenajat un mic spațiu de lectură, unde copiii pot răsfoi cărți cât timp părinții sunt la cumpărături.

Primele cărți au ajuns în școli miercuri, 7 septembrie, urmând ca până la finalul lunii, toate cele 30 de unități de învățământ să primească în biblioteci Catalogul cărților de pus în ghiozdan.

Donația se ridică la un număr total de 6.375 de cărți, de care vor beneficia peste 6.000 de copii și elevi din comunități defavorizate.   

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere


Îți recomandăm

Bloc operator Sanador

Când intri într-o astfel de „navă spațială” numai ca să o vizitezi, te gândești că următorul pas în tehnologie nu e foarte departe: specialiștii consultați în prezent de la distanță, prin videoconferință, vor fi prezenți în sală sub formă de hologramă. Sau, de ce nu- se vor teleporta pentru a-i asista pe colegii lor, când aceștia le solicită sprijinul.

Citește mai mult

Angajat dându-și demisia

Atunci când vorbim despre costul pierderii unui angajat, avem două categorii de costuri: există costurile hard, respectiv costurile soft. Costurile hard sunt în general cele care se referă la cheltuieli vizibile, directe și tangibile, lucruri care se pot măsura material foarte ușor, lucruri pe care le identificăm cu toții foarte ușor. (Foto: Profimedia Images)

Citește mai mult