Sari la continut

Descoperă habits by Republica

Vă invităm să intrați în comunitatea habits, un spațiu în care înveți, găsești răspunsuri și resurse pentru a fi mai bun, pentru a avea o viață mai sănătoasă.

Delirul, faza terminală: Ceaușescu a înviat duminică seara în Casa Poporului. După Legea amnistiei, vor da Legea amneziei

Liviu Dragnea, la consiliul Național al PSD

Foto: Octav Ganea/ Inquam Photos

La fix 29 de ani de când la Timișoara îi începea sfârșitul, Nicolae Ceaușescu a înviat, duminică seara, în Casa Poporului. Partidul era acolo, in corpore, cu toți lingăii, aplaudacii și analfabeții, cu Emil Bobu și Suzana Gâdea, cu Savanta de renume mondial care a „disiminat” producții record de realizări la hectar, cu Telejurnalul din 88 („Țara e un șantier. În fiecare localitate e un șantier” - M. Oprișan), luptându-se cu agenturili străine care nu ne lasă să fim demni la noi în țară și cu străinii care poftesc la porumbul nostru. Toarășului i s-a organizat o reprimire omagială în colectiv.

„Azi sunt mai sentimentală decât în alte momente”, s-a înduioșat doamna V. Dăncilă în fața propriei aniversări, pe care a dedicat-o, cum altfel, „domnului Liviu Dragnea”, de la lumina căruia dumneaei se adapă: „Dle Liviu Dragnea, dacă dvs aveți puterea să mergeți mai departe în ciuda tuturor loviturilor, și noi trebuie să avem această forță”.

Pentru Marian Oprișan, dacă „trădezi PSD” înseamnă nici mai mult, nici mai puțin decât să „trădezi România”. La 29 de ani de la eroarea de la Revoluție, PSD a reușit să suprapună din nou Partidul peste țară: „Suntem Partidul românilor, Partidul poporului român”. Cu gura plină de patriotism supt de la gospodăria de partid, dl. Orișan a declamat socialist: „Suntem servitorii românilor!” Dacă cineva ar ateriza în România și ar vedea în ce viloaie stau servitorii, și-ar închipui probabil că suntem un neam de nababi.

Dar scopul reuniunii era altul. Sceneta organizată de dl. Dragnea nu era despre producția de porumb, ci despre Justiție.

În fața unei săli roșii, dl. Călin Popescu Tăriceanu a deschis discuția, explicând cum datorăm noi iertarea „miilor de familii” care au suferit din cauza condamnărilor nedrepte. „A venit momentul să iertăm și să ne unim”, ne-a propus un new deal fostul premier al acestei țări. Dl. Tăriceanu este sufocat de „rușinea” de a nu se fi luptat la timp cu abuzurile statului paralel și ne propune un „moment zero”. Dl. Marian Oprișan știe că aceste „mii de familii plâng”: „În România trebuie să iertăm. Singura șansă a țării să se dezvolte e să ne iubim ca cetățeni ai acestei țări. Cum putem face asta când mii de familii plâng?”

Apoi a venit Nicolae Ceaușescu în persoană și a hârâit la microfon: noi suntem români, noi suntem patrioți, nu ne vindem resursele, noi trebuie să ne hotărâm propria soartă, niște trădători români au votat la Bruxelles împotriva propriei țări („chiar în preajma centenarului Marii Uniri”), străinii dușmănesc România, o otrăvesc cu alimente cu chimicale și cu suc, băncile și multinaționalele spoliază poporul, românul curat e atacat cu bitcoini. Ca o extravaganță, Suveranul și-a pus ministrul Justiției să depună plângere „pentru înaltă trădare împotriva lui Klaus Werner Iohannis” („înalta trădare” ar consta în declarația acestuia potrivit căreia România nu e pregătită să preia președinția UE).

Apoi a trecut la problema care îl interesa și pentru care a decis, duminică seara, să scoată România din UE: problema lui personală cu pușcăria. Declarându-se prea „prăjit” după ce a văzut „condamnări pe nevinovăție”, a spus ce-l rodea de doi ani de zile, de când a pornit la demolarea Justiției din România: va da amnistia și grațierea. Cu adevărat „prăjit”, căci a urmat un delir de vorbe și teorii conspiraționiste (dintre care s-a detașat cea cu multinaționala care atacă țara cu suc) care să acrediteze ideea că lumea întreagă complotează (cu „criptomonezi transformate în cash, cum spuneau cei care se droghează de la Rezist”) împotriva Geniului Carpaților.

„De ce amnistie și grațiere înseamnă un fel de blasfemie?”, a început atacul. Aceste cuvinte ar fi, în opinia sa, un fel de „bombă atomică împotriva lumii”. „Eu nu mă tem să pronunț aceste cuvinte. Dacă cineva găsește alte instrumente, orice alt tip de acțiune care să rezolve în totalitate, să repare toate nedreptățile, toate abuzurile din Justiție altfel decât prin amnistie și grațiere, va avea tot sprijinul meu și al PSD. Nu mai ezitați. Nu știu cum, nu știu când. Hotărâți-vă când și dacă. Dar Justiția trebuie resetată. Și ca să nu-și taie venele cei din presa cu epoleți, plătiți de Soroșică prin bitcoins, găsiți o decizie a CCR că aceste acte normative nu-i sunt aplicabile lui Liviu Dragnea”.

Dl. Dragnea vrea să-și dea Legea amnistiei, după care va urma Legea amneziei. Deja tovarășii de orgii din valiza TelDrum au somat presa să le șteargă numele, prevalându-se de „dreptul de a fi uitat”. Căci asta înseamnă momentul zero, ștergerea cu buretele a faptelor, lumea să uite cine sunt hoții, victimele să fraternizeze cu călăii, lupii să se pupe cu mieii și Dragnea să joace Hora Unirii cu copiii săraci.

L-ați văzut pe L. Dragnea cum striga prin sală după Darius Vâlcov? „Coruptuleee, unde ești?” Vedeți, „corupt” nu mai e de rău, e un termen de laudă, probabil primul punct din Legea Amneziei va prevedea construirea unui Monument al Coruptului, la care vor veni pionierii și șoimii patriei să spună poezii.

Într-un singur punct îi dau dreptate dlui Dragnea, deși fiecare înțelege altceva: „Miza e, de fapt, România. Viitorul acestei țări”. Capturarea României de Partidul borfașilor, învierea unui Ceaușescu în plin delir naționalist și antioccidental, decuplarea țării de la Europa ne arată că tinerii care au făcut acum trei decenii Revoluția au pierdut. Miza e acum la copiii lor: așa cum fiecare Ceaușescu are Târgoviștea lui, fiecare generație are Revoluția ei.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Îți recomandăm
Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Cri check icon
  Poate ca ar fi bine ca dl. Negrutiu sa se detaseze de obsesia domniei sale, Dragnea. Nu de alta, dar Dragea e in puscarie, iar PSD-ul a pierdut puterea.
  • Like 0
 • Bravo dragnea .Hai odată cu amnistia si grațiere .Mi de oameni au nevoie de ia .Sunt multi amarati închiși în condițiile oribile .sunt judecati ca dece au făcut ca cine ia pus să facă etc.Lasati să vorbească facetiva treaba mai repede in 1019.luna ianuarie sunt sigură că o să fie adoptată legea .Multi va sunt aproape cu această lege .Datio cât mai repede .Sunt nerăbdători cei din penitenciare cu pedepse mici să-și strângă familia în brațe mai uitativa si la ei .Toți greșim .Iertați
  • Like 0
 • Oribil articol...halal deontologie jurnalistică ...la fel că cei din justiție...tare as fi interesat daca cel puțin unul din redacție (inclusiv autorul articolului) ar fi auzit șuierul gloanțelor pe la ureche, așa cum mi s-a întâmplat mie la baricada, in timpul loviturii de stat, zisa "revoluție", din decembrie '89....folosiți sindromul dec.'89 pentru propriu profit și instigare la barbarism....
  • Like 1
 • decat cu dusmanii natiunii , mai bine cu patrihotii , ca ie de-ai nostrii ... decat cu partidul " liberal demacrat-liberal ', mai bine cu ' social-demacratii "... decat sa invatam limbi sraine , mai bine sa ne gandim la a noastra natiune ... patriotismul si mandria nationala , ne-au fost extirpate sistematic de cei care ne pizmuiesc si doar rau ne doresc ... durerea este ca cei care ne conduc , ne baga doar in bucluc ...!. '..
  • Like 0
 • mike mike check icon
  Ok, toata lumea scrie despre cum Dragnea vrea sa scape de puscarie prin OUG, insa nimeni nu vede situatia la o scara mai mare. Dragnea nu este doar un rahat de politician cu ochi care vrea sa scape de arest, ci este omul care probabil are niste ordine de a scoate Romania din UE si de pe traiectoria ei occidentala, la fel cum au si alti lideri din Est. Daca vroia sa scape de anchete nu cred ca era nevoie sa distruga justitia si intreaga tara. Putea sa fuga precum Mazare in Madagascar sau in alte tari calde (Brazilia), sa stea la plaja cu brazilience si sa toace milioanele de euro in liniste. Insa tare mi-e teama ca acest om doreste altceva si are o alta misiune...
  • Like 4
 • marcel check icon
  La comemorarea a fix 29 de ani de la evenimentele de la Timisoara, astia viseaza amnistie si gratiere. Lui Daddy nu-i este frica de ele, le imbratiseaza!
  Pentru Daddy timpul nu mai are rabdare!
  MUI3PSD!
  • Like 2
  • @
   Te exprimi ca un ordinar, un abject. Nu ești capabil să asculți și alte păreri. Se pare că ești in soldă. Amnistieri da, dar nu date de cei cu mari tinichele de coadă și nu date pentru condamnări pe perioade de 8-10 ani. Aici se încadrează infractori periculoși. Iar grațierile sunt, mai mult, individuale și pe motive de vârstă, sănătate, etc.
   • Like 0
 • Dupa mine a fost acceptat PREA MULT!!! Acest partid de mafioti si-au facut de cap si oamenii au capatat o stare de prostratie de atata nedreptate si abureala pe care o practica sistemul lor de difuzare in masa a minciunilor. OK, oamenii, masele largi sunt derutate. Dar ce fac oamenii de onoare din opozitie, ce fac oamenii de onoare din serviciile secrete? Pana unde vor sa se ajunga pentru a exista o reactie la MARSAVIA psd-ista ?!!! Oare noi mai avem oameni de onoare?
  • Like 5
  • @ Adriana Negruti
   Întrebarea este: noi suntem, am fost vreodată, oameni de onoare?
   • Like 1
  • @ Zugravu Mircea
   Au existat si oameni de onoare pe care comunistii i-au distrus sau obligat sa se supuna, pierzandu-si onoarea, dar pastrandu-si viata...Nu stiu in ce masura onoarea mai conteazaw la ora actuala cand exista scuza libertatii de a parasi tara in situatia acestui parjol care e pus pe distrus vieti...foarte dilematic.
   • Like 0
  • @ Adriana Negruti
   Cum nu au fost suficienți onorabili atunci nu sunt nici acum. Cei "câțiva" nu sunt suficienți. Predomină "otii", descurcăreții, adaptabilii necoflictuali, ăștia sunt majoritatea românilor. Nu uitați: " capul plecat......, fa-te frate cu dracu....., hoțul neprins........ și cate mai sunt. In istorie, mai ales cea contemporană suntem cunoscuți mai mult ca trădători.
   • Like 1
  • @ Zugravu Mircea
   catalin check icon
   Vizitează pușcăria de la Sighet și o sa-ți dai seama câți oameni au fost închiși pe nedrept,numai intr-o singura puscarie . Acei oameni au avut cu siguranță principii și onoare !
   • Like 1
 • Geo Geo Geo Geo check icon
  Și cu lege și fără lege el tot nu sta la pușcărie.. Sau dacă ajunge acolo o sa fie bine mersi la "tratament".. Degeaba ieșim in strada, dacă nu facem decât sa facem poze sa nu le punem pe diferite site-uri ca să ne dea prieteni like.. Trebuie sa intram peste ei și sa ii dam afara la propriu,... Jos cu toate zdrențele din guvern...
  • Like 1
 • Al Lui Al Lui check icon
  In timp ce domnul Dragnea delira pe scena, un alt deputat PSD-ist ( pardon "tradator" dupa mintea ingusta a lui Oprisan ), trecea la partidul lui Ponta. Acesta nu va fi ultimul care pleaca din PSD si mai sunt altii care desi nu vor sa plece, ii numara zilele lui Dragnea pana la prabusire. Cand parlamentari ai puterii trec la opozitie (7 in ultima luna), desi trendul natural intr-o guvernre normala ar fi exact invers,acesta este cel mai bun semnal pentru oricine doreste sa vada, ca sfarsitul politic al lui Dragnea este foarte aproape....o chestiune de zile, poate o luna, maxim doua. Dragnea stie acest lucru si forteaza pe final amnistia si gratierea, pentru a fi sigur ca scapa de puscarie.
  • Like 2
  • @ Al Lui
   Și sunteți încântat de resuscitarea lui ponta? Ați uitat cât ne doream să dispară, Ati auitat de mizeria de alintă cu cacarau (Antonescu) ? Îi vreți din nou? Dar de ce tot pesedisti vopsiți? Nu credeți că ar fi cazul să fie scoși pe linie moartă și încurajați unii noi? De ce nu usr sau ciolos? Ultimul a arătat ca este capabil și cu pregătire.
   • Like 1
  • @ Al Lui
   As vrea sa fiu optimist ca dvs. Dar nu se va intimpla asta. Vom deveni fie un fel de Turcie dar numai in cee ce priveste controlul a tot ce misca, fie un fel de Rusia, in ambele tari riscind sa iti pierzi capul fizic. Cind? Prin 2022. Alegerile le vor cistiga fara nici o problema. Si nici nu au cum atita vreme cind opozitia inseamna Orban.
   • Like 0
 • Istoria care nu se învață, se repetă!, ne spunea Iorga. Pe EI l-au omorât legionarii, pe cei care o spun azi îi omoară alianța PSD-ALDE.
  • Like 3


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult