Sari la continut

Află ce se publică nou în Republica!

În fiecare dimineață, îți scrie unul dintre autorii fondatori ai platformei. Cristian Tudor Popescu, Claudiu Pândaru, Florin Negruțiu și Alex Livadaru sunt cei de la care primești emailul zilnic și cei cărora le poți trimite observațiile, propunerile, ideile tale.

Delta Dunării: avioane fără permis de survol și plaje sălbatice sufocate de gunoaie și mașini

Avion în Deltă

2020 este anul în care turiștii români redescoperă Delta Dunării! Am folosit acest titlu în urmă cu câteva săptămâni folosindu-mă de datele oferite de patronatele din turism. Da, zona denumită special Biorezervația Delta Dunării a fost gazdă pentru sute de mii de români împiedicați de restricții să plece în străinătate. Din păcate, tabloul sălbatic al Deltei a atras ca un magnet și anumite personaje pentru care regulile au fost făcute doar să fie încălcate.

O aterizare forțată la Sfântu Gheorghe dezvăluie traficul aerian ilegal din Delta Dunării

Duminică, 12 iulie 2020, ora 10.00! Primesc o fotografie din Delta Dunării cu un avion ușor care a aterizat forțat în apropiere de Sfântul Gheorghe. La bord se aflau doi oameni de afaceri din Brăila care, din fericire, au scăpat nevătămați. Incidentul trece neobservat până în momentul în care Administrația Rezervației Delta Dunării (ARBDD) anunță că avionul nu deținea permis de survol. „Prin permisul de survol se stabilesc traseul, altitudinea, programul de zbor pentru a ocoli rutele de migraţie şi a evita deranjul coloniilor de păsări. Traseele de zbor urmăresc braţele Dunării, fiind interzis survolul zonelor strict protejate”, a precizat ARBDD.


Pornind de la acest incident, le solicit celor de la Administrația Deltei să-mi spună dacă este doar o situație unică sau dacă au mai descoperit și alte aparate de zbor care survolează biorezervația fără niciun fel de autorizare. Câteva minute mai târziu, primesc alte fotografii cu două aparate de zbor ușoare aflate la sol.


Sursa foto: ARBDD

Proprietarii acestor aparate de zbor nu dețineau permis de survol și au fost amendați cu câte 700 de lei pentru nerespectarea legislației în Biorezervația Deltei Dunării. Cu alte cuvinte, acest tip de turism nu este unul nou și poate că se întâmpla mult și bine dacă acel aparat de zbor nu ateriza forțat.

Plaja sălbatică de la Vadu transformată într-un mare camping unde nu se mai respectă nicio regulă

Înțeleg nevoia de izolare a unor turiști și dorința de a evada pe plaja de la Vadu, deși dacă ne uităm atent la datele transmise de ARBDD, locul sălbatic de la mal de mare a devenit de fapt o stațiune aglomerată. Peste 9000 de turiști și 860 de autoturisme au numărat doar sâmbătă ecologiștii care monitorizează plajele Vadu și Corbu, iar duminică cifrele au crescut la 12.000 de oameni și 750 de mașini doar la Vadu. Cu alte cuvinte, în acest weekend, la Vadu au fost mai mulți turiști decât în Eforie Sud. Ce a însemnat acest aflux de turiști? Corturi și mașini pe plajă, gunoaie lăsate de izbeliște și 52 de ameni în valoare totală de 36.000 de lei.


Dacă cei care merg la Vadu și Corbu nu au înteles care sunt regulile într-o rezervație naturală, le mai scriu eu încă o dată aici, cu speranța că își vor revizui comporamentul. Zonele costiere naturale Vadu, Corbu, Midia fac parte din Rezervația Biosferei Delta Dunării și au statut de “Site Natura 2000” incluzând habitate specifice și specii de interes conservativ deosebit de valoroase la nivel european și mondial.

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Nume check icon
    Foarte bine. Asa ne trebuie. Scrieti in continuare de locatii superbe ca sa vina meltenii sa le distruga si pe acestea. De ce nu ii lasati in pace si sa mearga toti la Mamaia sa isi cheltuie banii roabele cu sampanie, pasari de zi si de noapte si sprot vandut drept hamsii.
    Cei care vor turism de calitate stiu deja unde sa mearga, iar unul din motive pe langa ambianta este si anturajul unde nu dorim sa vedem specimenele prezentate mai sus. Fiecare cu "turma" lui.
    • Like 2


Îți recomandăm

Silvia Demeter

Acel grajd avea să capete, în doi ani, o nouă funcțiune - living, dining și bucătărie în ceea ce avea să devină, prin măiestria arhitectei, reședința de vară a Prințului Charles. Totul cu un mesaj – păstrarea tradiției, salvarea patrimoniului arhitectural din zonele rurale ale României. Foto opiniatimisoarei.ro

Citește mai mult

Testare Covid-19

„Toată lumea așteaptă ca rezultatul să fie pozitiv sau negativ. În biologia moleculară, rezultatul este detectabil/ nedetectabil. Negativ sau pozitiv se pot asocia altor tipuri de teste, dar nu acestor tipuri de teste”, explică dr. Andreea Alexandru, director medical, divizia de laboratoare Regina Maria.

Citește mai mult

Navigând împreună spre viitor

„M-a luat așa, ca pe șah, m-a aranjat, deci eu nu gândeam în perioada aia. De fapt, când primești vestea asta, tu... ești pur și simplu... te oprești în timp și ai în față un hău și nu știi unde să pornești”. Aceasta este mărturia Lilianei, a cărei poveste impresionantă vă invit să o descoperiți.

Citește mai mult