Sari la continut

De opt ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Găsim valori comune, sau scriem despre lucruri care ne despart. Ne unesc bunul simț și credința că putem fi mai buni. Suntem Republica, sunteți Republica!

Demiterea directorului Liceului Agricol din Buzău ridică semne de întrebare privind deciziile învățământului buzoian

măr pe catedra de profesor

Foto: Hugo Gonçalves / Panthermedia / Profimedia

Profesorul Emil Moise a fost destituit recent din funcția de director al Liceului Agricol “Dr. C. Angelescu” din Buzău.

Decizia Inspectoratului Școlar Buzău vine pe fondul în care, în ziua în care l-au informat de demiterea sa, profesorul Moise organizase o comisie disciplinară pentru a cerceta două cadre didactice pentru comportament neadecvat și abuziv cu elevii, unul dintre ei fiind acuzat că-i lua pe elevi să-i ude grădina. Fostul director, citat de Știri din Surse Buzău, afirmă că a întâmpinat opoziție inclusiv din partea unor profesori din liceu cu privire la această anchetă disciplinară.

Pe durata mandatului său, profesorul Emil Moise a avut mai multe inițiative în favoarea elevilor. Cele mai multe însă nu au fost agreate în cadrul Consiliului Profesoral. Dovadă a susținerii de care se bucură în rândul elevilor este și o petiție semnată de o sută cincizeci dintre aceștia, prin care solicită Inspectoratului Școlar revenirea în funcție a profesorului Moise.

Cea mai cunoscută dintre inițiativele profesorului buzoian este aceea prin care a obținut din partea Curții Constituționale decizia prin care religia nu mai este materie obligatorie.

Demiterea profesorului Emil Moise din funcția de director ridică însă serioase semne de întrebare cu privire la competența și buna-credință cu care sunt luate deciziile la vârful învățământului buzoian.

Vă reamintesc că, în urmă cu câteva luni, Inspectoratul Școlar din Buzău nu a avut nici o problemă să trimită la unul dintre cele mai prestigioase licee, Colegiul Hașdeu, o doamnă profesoară (de limba română) ferm convinsă că Luceafărul este roman. În plus, părinții au mai reclamat carențe gramaticale grave, de nepermis pentru un cadru didactic care predă limba și literatura română.

Directorul Liceului, profesoara Virginia Mîndruță Tănăsescu, și-a dat demisia în urma acestui caz spunând că nu a reușit să aibă niciun dialog cu conducerea Inspectoratului, că nu are niciun control asupra felului în care această instituție face încadrările și că nu poate oferi o soluție solicitării făcute de părinți.

Hai să vedem cine este la cârma învățământului buzoian.

Inspector General este, din 2022, doamna Palcău Daniela. Membră a Partidului Social-Democrat, a candidat în 2020 pe listele acestui partid pentru parlamentare. Conform publicației Știri din Surse Buzău, care citează surse judiciare, doamna Palcău este suspect într-un dosar DNA privind fraudarea fondurilor europene și trafic de influență.

Concret, doamna Palcău a fost, conform sursei citate, acuzată că susține fictiv cursuri la Școala Măgura pentru a putea beneficia de un program Erasmus+ care urma să se finalizeze cu un schimb de experiență în Tenerife.

Nu este singura situație controversată în care se regăsește numele doamnei Palcău. O altă decizie luată de doamna Inspector General a fost aceea de a organiza un concurs pentru ocuparea unor posturi din cadrul Casei Corpului Didactic Buzău. Sursele consultate de publicația amintită mai sus acuză faptul că, în ziua concursului, toți angajații CCD Buzău au primit liber pentru a nu asista la felul în care se desfășoară acest concurs.

Precizez că nu am găsit nicio declarație de-a doamnei Palcău care să infirme sau sa confirme aceste acuzații.

În loc de concluzii.

Funcția de Inspector General este o funcție care reclamă susținere politică. N-ar trebui, dar este deja o tradiție în sistemul nostru de educație. În cazul învățământului buzoian, această susținere vine de la cel mai înalt nivel.

Să vă mai spun că Marcel Ciolacu este din Buzău?

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Vanesa check icon
    Am absolvit acest liceu acum câțiva ani și sunt surprinsă să citesc în acest material că fostul director Moise ar fi o vedeta în rândul elevilor. Mai degrabă vad in acest material de presă un atac politic la adresa unor persoane și mai puțin descrierea unei situații reale din liceu. De ce nu se spune care a fost motivul demiterii? Cred că o asemenea decizie trebuia sa fi fost comunicată în scris și motivată! Tăcere! Iar povestea cu Religia este atât de veche, încât elevii de azi sunt convinsă că nu au auzit de ea și, atunci, de unde susținerea celor 150? Ce o fi făcut concret în mandatul său domnul fost director, încă nu am aflat, dar știu sigur că are procese cu toți cei care nu i-au acceptat opiniile, iar asta nu de ieri de azi, așa a fost și pe vremea mea și nu cred că s-a schimbat ceva. Cine este de fapt domnul Moise Emil, nu ne spune domnul ziarist. In schimb, citim în această știre fix ceea ce fostul director dorește să aflam și anume opinia sa despre conducerea ISJ Buzău cu care a fost mereu in conflict dintr-un singur motiv: domnul profesor si-a dorit dintotdeauna această funcție de director, aspect pe care nu l-a ascuns în discuțiile noastre de taina din internat (de regulă, seara). Alo, redacția, faceți putina documentare! In ziua de azi, nu costa mult!
    • Like 0
  • Mihai check icon
    Lucrurile acestea se intampla pentru ca factorii de decizie sunt interesati sa se pastreze sistemul feudal actual prin care PSD isi exercita influenta. Normal ca apar si efecte secundare cum ar fi geniul revolutionar de la Buzau in conducerea tarii.
    • Like 1


Îți recomandăm

Testat e Hot

Vreau să vă arăt azi un program inedit de educație la firul ierbii: el începe chiar pe pajiștea a două festivaluri care atrag în fiecare an zeci de mii de tineri și își propune să fie un fel de curs introductiv într-o materie pe care școala românească se jenează să o predea.

Citește mai mult

BT Go

Într-o eră în care tehnologia avansează rapid, IMM-urile sunt nevoite să adopte rapid inovații digitale pentru a rămâne competitive și a profita de oportunitățile de pe piață. Serviciile care simplifică birocrația permit antreprenorilor să se concentreze pe inovație și dezvoltarea afacerilor lor.

Citește mai mult

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult