Sari la continut

De opt ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Găsim valori comune, sau scriem despre lucruri care ne despart. Ne unesc bunul simț și credința că putem fi mai buni. Suntem Republica, sunteți Republica!

Demonia grandorii pierdute a unui blasfemator penal

Adrian Năstase - FB

 Foto Facebook Adrian Năstase

Retragerea decorațiilor acordate unor personaje politice și publice, condamnate penal ulterior, a stârnit o reacție plină de răutăți a fostului om politic A. Năstase. Este de neimaginat cum un politician cunoscut după 1990 drept un personaj cu achiziții intelectuale în comparație cu pletora pesedistă, dar lovit pe alocuri de o mentalitate de premiant, să ajungă să învenineze evenimente și personalități exemplare din istoria României. Un consecvent ginere al unor familii din nomenclatura bolșevică de dinainte de 1990 și, mai apoi, un de neînlocuit „mire” fugit de la nuntă al marii familii pesediste, Adrian Năstase face dovada unei nemaiîntâlnite blasfemii la adresa lui Iuliu Maniu și a Marii Adunări Naționale din 1918, de la Alba Iulia. În acest context, a apărut o polemică purtată cu europarlamentarul Rareș Bogdan care condamna retorica băloasă, și la propriu și la figurat, denigratoare la adresa marelui politician Iuliu Maniu.

Fosta vedetă politică pesedistă, decăzută jalnic în răzbunări și agresivități specifice unei senectuți pretimpurii, unei „demonii a grandorii pierdute”, dacă parafrazăm titlul unui film comic francez cu Louis de Funès, se arată vexată, nevoie mare, că lui Iuliu Maniu nu i s-au retras medaliile, deși a fost condamnat la închisoare (din motive politice, convertite diabolic de comuniști în cauze penale). Mai mult decât atât, impertinentul „mare” profesor, conducător de doctorate care s-au dovedit a fi plagiate, afirmă cu un cinism dezgustător și greu de egalat că el nu a fost la Adunarea de la Alba Iulia precum a fost Iuliu Maniu, liderul martir al democrației românești care a ajuns în închisorile comuniste, și nici nu a fost spion britanic precum artizanul Marii Uniri.

Dacă analizăm pe rând afirmațiile insului isterizat de retragerea decorațiilor, putem lesne constata ticăloșia fără rest a acestora. În primul rând, iese la iveală o zeflemea de-a dreptul revoltătoare a dâmbovițeanului față de Adunarea de la Alba Iulia la nici un an de la centenarul evenimentului din 1918. Cred că acest ins secretează zemos și rău mirositor o serie de frustrări din gena sa bolșevică față de împlinirea idealului unității național-statale care pentru strămoșii lui comuniști internaționaliști a fost un act imperialist de cucerire a Transilvaniei de către Regatul României. În mod sigur, chiar dacă ar fi trăit în epoca istorică de atunci, nu ar fi putut fi tolerat în ipostaza de intrus bolșevic în masa de țărani, preoți, învățători, juriști, lideri politici, ingineri, profesori, medici ce compuneau, real și simbolic, corpul luminat al națiunii române din Transilvania și Banat la Marea Adunare Națională de la 1 Decembrie.

În al doilea rând, afirmația că Iuliu Maniu a fost un spion britanic este preluată în mod abject și tendențios din opiniile aparținătoare unui profesor britanic, D. Deletant, bântuit surprinzător de un teribilism intelectualist vanitos și prost gestionat la vârsta senectuții. Cei doi inși au căzut în desuetudinea anului 1947, anul procesului politic al lui Iuliu Maniu instrumentat de călăii comuniști, când a fost condamnat, conform unui leitmotiv din rechizitoriul său și pentru „spionaj în favoarea cercurilor imperialiste”. Trebuie să le amintesc celor doi faptul că în perioada celui de al Doilea Război Mondial, liderul transilvănean a apelat la toate mijloacele aferente unei diplomații secrete și clandestine pentru a salva România din dezastrul angajării sale în războiul purtat de Hitler. 

Politician vizionar, Iuliu Maniu a cultivat relații diplomatice cu puterile aliate, utilizând toate mijloacele posibile. Îi invit pe acești opinenți să citească lucrarea lui V. Pușcaș „Philip E. Mosley despre Transilvania și Basarabia” (2017), p.110: „I. Maniu a continuat să insiste pe dialogul cu Londra, încercând să impună „Opoziția unită” (împotriva regimului Antonescu n.n.) ca partener al Aliaților în relație cu România. Numai că Londra era mereu tăcută la mesajele sale. Deoarece Maniu folosea intermedierea Serviciului de informații britanic (s.n.), englezii știau că liderul român era foarte supravegheat, atât de serviciile de informații românești, cât și de cele germane, așa că se fereau de un adevărat dialog pentru ca mesajele de la Londra să nu ajungă în mâinile aliaților”. 

Prin urmare, folosirea și intermedierea serviciului de informații britanic de către Iuliu Maniu nu evidențiază nici un fel de spion sau agent, ci un lider cu o înaltă și acută înțelegere a mecanismelor politice și diplomatice, prin care și-a servit cu onestitate și măreție țara pe care a întemeiat-o la 1 decembrie 1918 și în fruntea căreia, din nenorocire, a ajuns prim ministru, peste multe decenii, un cabotin politic, frivol, dizgrațios și... penal.

Mai trebuie să știe dl. Năstase că nu este lucru mai de condamnat decât blasfemierea, luarea în derâdere a evenimentelor și personalităților exemplare din istoria noastră, față de care se situează definitiv paralel și cu o patentă impostură. Mai trebuie să știe că în acțiunile politice și diplomatice pe frontul nevăzut al clandestinității, secretului și serviciilor de informații din perioada celui de al Doilea Război Mondial s-au înscris și alți lideri politici europeni din Europa de Est, precum E. Benes, sau W. Sikorski. Era forma unei rezistențe la nazism, derulată în secret în virtutea dreptului la „rezistența la opresiune” și a „dreptului la insurecție”, aspecte aflate dintr-o lectură întârziată și neaprofundată a lui A. Năstase a cărții lui Gr. Geamănu („Rezistența la opresiune și dreptul la insurecție), lucrare pe care o invocă deseori.

A coborât nepermis de jos limbajul polemicii politice. Odată cu el, cu Băsescu și Dragnea, aluziile sexuale în disputele cu adversarii politici și în confruntările cu jurnaliști și jurnaliste au îmbăloșat definitiv standardele vocabularului politic. Tot el, A. Năstase, a vulgarizat și gestul sinucigaș în momentul arestării sale cu pocnitori de iarmaroc, asemenea unui Robespierre ridicat din mahalaua de chivuțe și telali.

A te atinge de Iuliu Maniu și a lua în zeflemea Adunarea națiunii române din Transilvania și Banat, de la Alba Iulia din 1918, este peste puterea de înțelegere și toleranță a noastră, a celor care trăim în regimul de istoricitate al unui trecut asumat și al unor personalități exemplare în ambele cazuri, repere fondatoare ale României de astăzi. Asemenea unui alt lider pesedist, puhav și disgrațios, precum Șerban Nicolae, cel care a condamnat insurecția anticomunistă armată din munți, A. Năstase trebuie izolat în uitare și marginalizat în tagma abjecților de serviciu și a penalilor.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Îți recomandăm
Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Dom'le, cum sa zic, you made my day. In ordine: [1] vesnicul ginere de nomenclatura ; [2] conducator de doctorate care s-au dovedit a fi plagiate si [3] un Robiespierre ridicat din mahalaua telalilor si chivutelor. Bull's eye!
    • Like 3
  • check icon
    Modernizarea caii ferate Bucuresti-Constanta si Bucuresti-Brasov.
    Autostrada Bucuresti-Constanta.
    Autostrada Cluj-Campia Turzii.
    400 de sali de sport pentru scoli.
    Privatizarea Sidex; de la subventii de stat la profit 120 mil $/an.
    Privatizarea Petrom:profit 700 mil $ profit/ 430 mil $ incasa statul imp.+div.
    Cornul si laptele; pentru unii conteaza.
    Indemnizatie mamici: 1 700 000 copii crescuti de mame pana la 2 ani.
    Legea 62/2001; noaptea la bloc in sfarsit se poate dormi.
    Asistati social: s-au injumatatit talhariile si micile furturi (toata europa are asistati).
    Din 2003 se deblocheaza sistemul bancar.
    Anul 2000 PIB 36 mld.$ / 2004 PIB 60 mld. $.
    A infiintat DNA-ul.

    Eu cred ca ''matusa Tamara'' i-a adus intre 100-200 milioane de dolari, dar Romania a inceput sa fie pe plus. La vremea aia eram scarbit de CDR si nu ma mai interesa politica asa ca nu l-am votat. Totusi pentru toate cele enumerate mai sus este sigurul politician pe care-l voi respecta.
    Stiti voi unul care a facut mai mult?

    • Like 0
    • @
      Stimabile ,, ciobanu florin ,,cred ca sunteti un psd-ist cu legitimatie ! Dar lista de mai sus , trebuie redusa pana la 10% , Concret nastase , a batut palma cu cei de la firma austriaca Sweighhoffer , prin care stie toata lumea ce au facut si mai fac, . Apoi , a vandut pe bani marunti , Petromul cu rezervele romanilor cu tot , Era o chestiune strategica, la fel cu gazul metan,, etc, O fi facut ceva ,,dar balanta este puerniv inclinata inspre rautati ,, Oricum Istoria il va pune pe trepta care merita,,
      • Like 4
    • @ Dan Capitan
      check icon
      Deci vreti inapoi in comunism. Petronul sa fie al statului si sa aduca venit la buget vreo 2-3 milioane, Sidex sa primeasca subventii, copii sa inghete la ora de sport, vecinii sa petreaca pana la 5 dimineata, sugarul sa pape lapte praf, saracii sa fure orice... baga-l-am in ma-sa de Nastase cum sa aibe el vreun merit pe lumea asta.

      ...si totusi numiti-mi doar un politruc care a facut macar jumatate din ce a facut Nastase. Poate argumentati cu fapte concrete. Personal nu-mi pasa din ce partid este, vreau doar fapte.
      • Like 0
    • @
      Pe bune,d-le Ciobanu,a înființat DNA??
      Se numea PNA,și șeful acelui PNA „croșeta” numai și numai dacă îi transmitea un mesaj coana Stănoiu.Altfel NU.
      SIDEX?Care mai este situația acestui combinat dat cu dedicație ca să nu mai vadă bonzii de la vârful UE stegulețele roșii de pe Justiție,în formalitățile de preaderare?
      Să amintesc și de contractul Bechtel ptr.care,ce chestie,cică avem de dat despăgubiri de juma de miliard Euro?!
      Toată lumea(proastă) îl înjură pe Iohannis ptr. HolzIndustrie Schweighofer,deși isprava înstalării lor aparține exclusiv PSD Năstase(apropo,în 7 ani aveau vreme să rezilieze contractul-oare de ce nu au făcut asta?).
      Fapte de patriot,nici vorbă!
      • Like 2
    • @
      Nu,stimate domn,nu vrem înapoi în comunism!
      Am fi vrut doar niște negocieri responsabile când s-au făcut privatizările...
      Și e destul de caraghios să acuzați dvs.,pesediștii,pe alții de asemenea nostalgii după ce trei ani El Lider Maximo,haimanaua teleormăneză nr.1,a lătrat cât a putut de tare contra multinaționalelor...
      • Like 2
    • @ Maria Rusu
      check icon
      In afara de a ma eticheta ceea ce nu sunt, nu reusiti sa numiti pe altcineva mai capabil care a facut ceva bun romanilor. Va este imposibil sa numiti un singur om.
      De curiozitate aflati ca-n mare parte sunt din cei 50% care nu au cu cine vota. Votai CDR si Emil C. ,pe Prigoana la primarie, Iohanis 2014 si atat.
      Iata sunt eu mai darz si tin partea unuia care a facut ceva pentru mine. Si nu-s tacanit, doar ma informez. Intrebai 2 nemti plecati in 1991 si acolo se sta cu copilul pana la 2 ani. Pana la Nastase se statea doar 3 luni. Ce a facut CDR-ul? Numiti-mi ceva, orice lucru bun facut de ceilalti.
      Daca nu gasiti, inseamna ca v-au aburit tembeliziunile. Deschideti ochii si nu mai aruncati cu noroi aiurea, minti intunecate de ura gratuita.
      • Like 0
  • Vai de ţara în care nemerniciei i se oferă mereu ocazia să pozeze în virtute!
    • Like 5
  • Un comunistoid îmbătrânit în rele.
    Intelectual,pe dracu!Un lumpen din punct de vedere spiritual,nimic altceva.
    Și trebuia să-i înțepenească mâna cu care a așternut blasfemii la adresa unui martir al istoriei recente a românilor.
    Ca româncă din Ardeal,mă simt cât se poate de lezată.
    • Like 5
  • Ionel check icon
    Cine este DR si cine suntem noi sa judecam oamenii politici in context istoric !!?? Timpul va fi cel care ii va pune sau nu in istorie pe unul sau pe altul. Pana una alta nu putem depasi stadiul acela de ne balacari, dintr-o parte sau alta, oameni politici care cu siguranta au facut si bine si rau, ca doar sunt oameni. Toti avem "lecturi întârziate și neaprofundate" asa ca ar fi bine sa ne uitam in gradina noastra decat sa reprosam una alta.........Fiecare cu specializare lui.
    • Like 0
    • @ Ionel
      Stimate domn Ionel,aici nu este vorba despre opinia unui condamnat la pușcărie vis-a-vis de un alt condamnat la pușcărie pe vinovății compatibile și comparabile!
      Aici un șmenar,profitor 10o0%(da una mie la sută!) al regimului comunist,învârtit de soi în postdecembrism,își permite să pună semnul egal între turpitudinea,lăcomia sa ordinară,de gherțoi(i-am văzut bucătăria decorată și aia cu tablouri-bleah!) și martiriul unuia ca Iuliu Maniu!
      Cum ziceam,trebuia să-i paralizeze mâna înainte de a tasta ce a tastat!
      • Like 1
  • Nici ochii in cap nu i stau bine,iar privirea de vulpoi il descrie perfect pe acest "NIMIC" .Daca citeste articolul de fata va rade ,dar privirea devine mai gretoasa.Acest specimen nu merita sa i pronunt numele,idem ca a celui de la Rahova.
    • Like 6
  • Nume check icon
    Aveti dreptate in tot ce spuneti. Sii eu cred ca astfel de persoanaje nu ar mai trebui sa apara in ziare, reviste, website-uri serioase, nici macar la nivel de citat sau copy -paste din alte surse (cum sunt in general majoritatea articolelor de astazi in ziare). Un "silenzio stampa" ar trebui aplicat pentru astfel de personaje. Observ ca media traieste in principal din scandaluri, drepturi la replica, comunicate, dar cred ar trebui ca alegerea de subiecte decente sa primeze in fata celorlalte subiecte.
    • Like 3
  • Nastase saracul nici nu visa el ca va ajunge la parnaie (m-am prapadit de ras cand MARELE PROFESOR DE DREPT a intentta proces le CEDO statului roman pentru relele conditii de detentie - pe bune, serios??? Fireste ca a pierdut procesul.... Acum spumega ca i s-au luat decoratiile, si cade complet in derizoriu si penibil.... QED: omul fara caracter degeaba are scoala, ca de fapt, pe fond nu a priceput nimic din ce a invatat!!
    • Like 6
  • Lasand de'o parte multe din criticile corecte si pertinente facute fata de declaratiile lipsite de orice urma de pudoare politica( daca exista asa ceva in fapt!) ,Nastase,dar si epigonul Serban Nicolae,dovedesc ca ori nu inteleg ori nu recunosc pricipiul de functionare a unui sistem judiciar democratic:dura lex sed lex!Deci in cazul lui Nastase asa scrie la lege:se retrag decoratiile in cazuri ca al lui!In cazul Seniorului Iuliu Maniu despre ce lege vorbeste,caci decoratiile fusera acordate de Rege,iar tribunalul "poporului" nu avea nicio autoritate asupra legilor Regatului Romaniei?Vai de capul lui de "profesor" de drept,nu va ramane in istorie deca ca PM roman condamnat de 2 ori pentru coruptie si gainarii!P.S.Pe acelasi topic,din pacate tribunalul roman nu poate sa-i retraga lui Nastase Legiunea de onoare,ce or gandi colegii de ordin ar fi interesant sa afle si Nastase!
    • Like 10
    • @ Arthur Chivulescu
      Neintenționând a mă ocupa de toate laturile condamnărilor sale, e de reținut că a fost condamnat fără a avea (conform Hotărârii de condamnare) vreun cap de acuzare nici direct nici indirect, ceea ce dovedește o condamnare politică dictată de ”marinar” ! În plus, se mai recunoaște
      că respectiva hotărâre n-a avut nici o dovadă directă sau indirectă și a trebuit să fie condamnat așa, pentru ”exemplu” ! Plutoanele de execuție din justiție au făcut ce le-a dictat cel (practic, permanent) ”turmentat” ... Că a fost o condamnare politică și (mai mult de atât) premeditată o dovedește (dacă mai era nevoie) ”refrenul” cântat (treaz sau mai puțin) de TB ”...Adriene, nici nu știi cât de mic începi să fii ” !! Amestecul ”serviciiilor” a fost, de regulă, o latură ”ajutătoare și executivă” a preș. jucător și dictator ! Asta, doar pe baza a ce se știe din ”spațiul public” ! Să vii și să ne predici acum un refren pdl-ist abject, înseamnă că te bazezi pe (posibila) uitare din partea opiniei publice !
      • Like 1
    • @ Ion Filip
      ion filip ,,Gresit total in ce afirmati mai sus , Ori nu va place ADEVARUL ,,ori nu vretisa intelegeti ca;;
      -- Acesft personaj ,nu merita pomenit ,ptr ca ;; a furat cat a putut , Ce averi colosale are pe la Cornu ??? Etc etc,, Este un personaj reprezentativ ,tipic psd ,, Artati-mi un politician psd-ist si ,,modest in declaratiile de avere, !!! Va spun ,ca,nu exista,,
      • Like 2
    • @ Ion Filip
      Vreți să spuneți că mărturia acelui funcționar de la ambasada noastră la Beijing,mărturie despre achizițiile de materiale de construcții din China,au fost neadevărate?
      • Like 2
  • Wall-T check icon
    ... si atunci, de ce mai scrieti despre el???
    • Like 0
    • @ Wall-T
      Eu nu știu ce caută eticheta „dîmbovițean” alăturată clovnului ăla. De parcă a fi dîmbovițean e un stigmat în sine. Și mai vorbește de marea unire! :)))))))))
      • Like 0
    • @ Wall-T
      Corina check icon
      Pentru că mai are audiență și influență. Eu nu am știut că a putut debita așa ceva. Mi se pare oportun și sănătos că fosta reputație de intelectual rasat și de domn printre pesediști e combătută cu argumente.
      • Like 3


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult