Sari la continut

Un singur om poate să schimbe cu mintea lui o țară

De patru ani, peste 500 de contributori își scriu ideile pe această platformă, construiesc împreună cu noi o comunitate, un spațiu al celor care știu că România poate să arate altfel. Te invităm să scrii și tu!

Demonstrațiile din 20 ianuarie: opțiune pentru schimbare, nu pentru stabilitate

Protest 20 ianuarie - Cornel Putan

(Foto: Inquam Photos / Cornel Putan)

În legătură cu demonstarațiile pașnice din 20 ianuarie 2018, unele discursuri publice au promovat viziunea că acestea ar putea fi asociate, mai ales de străinătate, cu instabilitatea și, decurgând de aici, cu ideea că România nu este guvernabilă. Nu cred că această idee este constructivă și că sprijină efortul de creștere a domniei legii în țara noastră. Dar, mai presus de toate sunt faptele: România nu este o țară instabilă.

Conceptului de instabilitate i se opune, în discursurile la care mă refer, implicit și subliminal, conceptul de stabilitate. Se implică astfel că românii ar trebui să vadă, înțelept, că stabilitatea este mai bună decât instabilitatea la care i-ar duce pe străini cu gândul la demonstrațiile de tipul celor de pe 20 ianuarie. Numai că românii știu că nu au de făcut o alegere între stabilitate și instabilitate. Instabilitatea, mai ales dacă este asociată și cu ideea de țară neguvernabilă nu folosește nimănui. Cu asta este de acord toată lumea. Din acest motiv, demonstrațiilor de sâmbătă nu li se poate asocia dihotomia stabilitate-instabilitate. A gândi despre viitorul României în termenii stabilitate vs. instabilitate politică este neproductiv și denaturează sensul demonstrațiilor. Această gândire ar putea, într-adevăr, să creeze o problemă pentru partenerii noștri străini.

Există însă alți doi termeni care trebuie contrapuși și care trebuie să ghideze gândirea și acțiunea referitoare la viitorul țării. Oamenii trebuie să decidă ce este de dorit: stabilitatea sau schimbarea. Dacă în ultimii 28 de ani, gradul redus de domnie a legii – în particular corupția relativ înaltă în sfera publică – și separația de facto insuficientă a puterilor statului au constituit o caracteristică negativă importantă și stabilă a societății noastre, de ce am dori stabilitatea în detrimentul schimbării?

În lumea competitivă în care trăim a devenit imperios necesar să trecem la un grad înalt de domnie a legii și de separare de facto a puterilor statului. Numai așa putem aduce în economia formală un volum uriaș de resurse umane și materiale care de aproape trei decenii sunt în economia subterană. Numai așa putem crește productivitatea care să dea temei pentru creșterea veniturilor individuale, pentru a putea fi în rând cu oamenii din țările democratice, mai dezvoltate ca a noastră. În consecință, este nevoie de schimbarea care să facă mai mult loc domniei legii în democrația noastră. Oamenii au fost în stradă pentru a arăta că sunt conștienți de această necesitate și că doresc schimbarea. Ca să fiu bine înțeles, precizez că nu mă refer la schimbarea puterii politice de la partidele de la putere către partide din opoziție. În democrație, asta este treaba electoratului. Eu mă refer la schimbarea de atitudini în clasa politică și în societate, astfel încât democrația noastră să aibă în centru domnia legii.

Da, România ar putea deveni instabilă dacă în loc de schimbare am alege să tolerăm în continuare gradul redus de domnie a legii și separația de facto insuficientă între puterile satului, elementele care au fost partea corozivă a stabilității societății noastre. Instabilitate poate însemna multe lucruri negative, inclusiv că țara este neguvernabilă. De aceea este de dorit schimbarea în sensul definit aici.

Tările democratice au interpretat corect demonstrațiile de pe 20 ianuarie. Nu am văzut în presa străină ideea că țara noastră ar fi neguvernabilă. Dimpotrivă, demonstrațiile au fost prezentate ca o formă de luptă pentru creșterea gradului de domnie a legii și pentru o mai bună separare de facto a puterilor statului.     

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Corina check icon
  Nu știu dacă acesta e primul articol al autorului pe teme extra-economice/financiare. În orice caz, e bun și binevenit.
  • Like 0
 • "Din două una, daţi-mi voie: ori să se revizuiască, primesc! Dar să nu se schimbe nimica; ori să nu se revizuiască, primesc! dar atunci să se schimbe pe ici pe colo, şi anume în punctele… esenţiale."
  Stabilitate, schimbare, aceleasi probleme de o suta de ani.
  Remarc un lucru la aceste proteste: la un moment dat cineva a luat cuvantul la boxe/portavoce, aclamand-ul pe "Tiberiu Nitu, procurorul general al Romaniei care se lupta cu coruptia" - sau asa ceva, nu am auzit bine. Lumea a inceput sa aclame: Tiii-be-riu Nituu! Ti-be-riu Nitu! dupa un timp cineva a corectat situatia, aducand aminte ca Augustin Lazar ocupa acea functie... ca o paranteza, nu stiu exact situatia penala sau nu a dlui Nitu,dar stiu ca a fost acuzat de mai multe lucruri necurate.
  Multa manipulare, si intr-o parte si in alta, si deopotriva prostie si lipsa de informare.
  Cunosc multi oameni care nu participa la proteste, pentru ca se striga "PSD, ciuma rosie", acest lucru facand protestul unul politic, nu unul principial, pentru niste idei. Cunosc si altii care participa, dar nu sunt de acord cu acest slogan. Politicieni care asteapta beneficii de pe urma legilor justitiei si nu numai sunt in toate partidele (ALDE, PNL, PMP, etc).
  Cred ca ideea de a pune o eticheta, o fata raului este necesara. Dar nu sunt de acord cu exploatarea protestelor de catre cei de la PNL, sau USR, sau PMP sau altii. Si garantez ca PNL, cu cea mai mare infrastructura de partid in spate, dupa PSD, exploateaza din plin aceste proteste, si isi trimite membrii in multime. Beneficiarii in urma protestelor trebuie sa fim noi, cetatenii, nu un partid, presedintele sau alte persoane de stat.

  PS: Presedintele USR, Dan Barna, este printre cei care au sustinut legea de scadere a taxelor pentru masinile cu motoare mari si cresterea pentru cele cu cilindree mica. Cu alte cuvinte: sa platiti voi, saracilor, nu eu, boier! Spun asta pentru ca stiu ca sunt multi care cred ca in USR este speranta.

  PPS: nu mai scapam de PSD decat prin miracole sau prin vot. Daca in urma atator rele sunt nestirbiti in frunte...
  • Like 0


Îți recomandăm

Statuie mască

„Primul lucru care contează atunci când faci o donație este ca gestul respectiv să te facă să te simți că ai făcut cu adevărat o faptă bună. Dacă cauza respectivă reușește să te facă să te simți ca un mic erou, te face să te simți bine că ai ajutat, reușește să te facă donezi”, spune Nicoleta Deliu.

Citește mai mult

articol audio
play icon mic icon Simona Halep - Foto: Andrew Schwartz / SplashNews.com / Splash / Profimedia)

„Am crescut cu o mentalitate că eram mică, că nu o să ajung să fiu tenismenă, nu o să ajung să fiu sus în clasament, nu o să ajung să câștig turnee mari. Cum până nu demult, în 2017, mi se spunea « nu ai mental de campion de Grand Slam».” (Foto; Andrew Schwartz / SplashNews.com / Splash / Profimedia)

Citește mai mult