Sari la continut

Vorbește cu Republica și ascultă editorialele audio

Vă mulțumim că ne sunteți alături de patru ani. Ascultați editorialele audio publicate pe platforma noastră și testați viitorul tehnologiei. Am implementat conversația vocală direct în browser. Apăsând pe butonul de microfon, puteți cere acces. Un proiect de inovație în tehnologie susținut de DEDEMAN.

Der Spiegel versus „agitatorul” Iohannis: o lovitură de imagine

Klaus Iohannis, declarații Ținutul Secuiesc

Foto: presidency.ro

Ziarul Der Spiegel își intitulează articolul din 4 mai: „Președintele român Iohannis - un agitator laureat al premiului Carol cel Mare" (Ein Hetzer als Karlpreisträger).

Distincția internațională este conferită de orașul Aachen persoanelor publice cu merite deosebite în promovarea unității europene - un aspect considerat contrastant față de purtarea actualului deținător al premiului, președintele Iohannis, ce „incită populația împotriva minorității maghiare”.

„Președintele Klaus Iohannis a fost mereu considerat un politician ce rezistă tentațiilor naționaliste”, așadar „o excepție printre demnitarii est-europeni”.

Se amintește faptul că Iohannis face parte din comunitatea săsească, bănuită de colaboraționism cu fasciștii în Al Doilea Război Mondial, și devenită ulterior, ca toate minoritățile etnice, victimă a persecuțiilor dictaturii ceaușiste. 

În continuare, cotidianul denunță „jocul politic cu clișeele naționaliștilor români: mitul, conform căruia Ungaria ar intenționa recuperarea Transilvaniei și ar utiliza minoritatea secuiască drept Coloană a V-a”.

Este prezentată pe scurt și cronologia scandalului provocat de reacția lui Iohannis în chestiunea legii privind autonomia Ținutului Secuiesc, care, „în mod clar, ar fi fost respinsă de Senat”, salutul ironic în limba maghiară și discursul ce a culminat cu întrebarea adresată liderului PSD, Marcel Ciolacu („Ce v-a promis Viktor Orbán in schimbul acestei înțelegeri?”).

De asemenea, Der Spiegel face referire la luna martie a anului 1990, când teoriile conspirative privind separarea Transilvaniei de România „au adus țara în pragul unui război civil”, dar și la persistența până în prezent a unor tendințe naționaliste românești împotriva minorității de 1,5 milioane de maghiari. 

Ceea ce este numit însă fără precedent este comportamentul lui Iohannis în România post-decembristă, în calitate de șef de stat membru UE, ce îi reproșează unui stat vecin UE urmărirea de planuri separatiste, și toate acestea în plină pandemie COVID-19. 

În sfârșit, ziarul german semnalează „reacția consternată” a opiniei publice românești, care în majoritatea ei a calificat afirmațiile președintelui drept „o întoarcere la tendințele naționaliste de la finalul mileniului trecut”. 

Reacția lui Viktor Orban la ceea ce „nici în cele mai tulburi timpuri nu s-a auzit din România” ar fi fost una temperată; până la ridicarea „mănușii aruncate” se așteaptă clarificarea poziției lui Iohannis.

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Autorul articolului din Der Spiegel este un un maghiar din parinti proveniti din Cluj- Romania (maghiari nascuti in Cluj). nu este primul articol pe care il scrie impotriva romanilor, plus ca jurnalistul are multe carti scrise despre Romania, desi nu a trait o zi pe teriotriul mioritic Un maghiar, nascut in Germania din parinti nascuti in jud. Cluj.
  • Like 0
 • Articolul din Spiegel a provocat cateva zeci de comentarii de respingere a continutului. Un singur comentariu semnat de un nume maghiar e de acord cu autorul, dar debiteaza si o enormitate, cum ca socrul lui Iohannis ar fi fost seful Securitatii din Sibiu. Presupun ca daca ar fi fost asa haita de manipulatori mercenari de la A3 ar fi avut la ce latra. Articolul poate fi accesat la:
  https://www.spiegel.de/politik/ausland/rumaenien-praesident-klaus-johannis-ein-hetzer-als-karlspreistraeger-a-de417ba1-64aa-4c44-ba42-21a687f88154#kommentare
  • Like 0
 • Delia MC Delia MC check icon
  A, problema nu sunt mașinațiunile UDMR (de care nu suflă o vorbă) ci reproșul președintelui în criza covidului.
  Că Viktor Orban e catalogat de naționalist și iliberal, iarăși mucles.
  Autorul articolului din Spiegel are nume cu rezonanță ungurească. Articol cel mai probabil la comandă, un zgândărici poruncit nu de conducerea publicației. Calul troian unguresc în media germană. Cu rolul evident de a agita apele.
  Der Hetzer ist der Autor selbst.

  Aș vrea să știu unde în Germania ori Ungaria se învață și în altă limbă decât germana respectiv maghiara? Retoric, evident.
  • Like 1
  • @ Delia MC
   Autorul este un jurnalist nascut in Germania, din parinti maghiari proveniti din Cluj. In cartile lui, unde pune Romania intr-o lumina proasta, se vede toata ura lui, desi nu a trait o zi in Romania
   • Like 1
 • o lovitura pentru imaginea maghiara
  • Like 0
 • Tot timpul am fost pe principiul de a da comunitatii un nivel larg de autonomie pentru ca asa este normal . Dar se pare ca autonomia in tinutul secuiesc nu se focuseaza pe prosperitatea comunitatii , se focuseaza pe izolarea comunitatii prin stabilirea de reguli tembele ce tin de exclusivitatea utilizarii limbii materne . In stilul asta toti maghiarii o sa devina dependenti de comunitate sau de Ungaria, cultural si comercial. Din nefericire si maghiarii au un apetit serios pentru enclavizare si autoizolare , lucru care nu le foloseste deloc. Apetit pe care nu l-am vazut pana acum decat la musulmani si asiatici. Faptul ca UDMR incearca sa maximizeze aceast situatie , cred ca este in primul rand o lovitura data minoritatii mai degraba decat romanilor. Intr-o Europa deschisa si fara granite , UDMR si FIDESZ lucreaza serios la a pune garduri.
  Eu cred ca UDMR este o combinatie retrograda de comunism mafiot (gen PSD) si neoliberalism autocrat (gen FIDESZ) . Chestia asta cu partidele pe criterii etnice este o alta molima pe care ne-a lasat-o marele Ion Iliescu & Co.
  • Like 4
  • @ Radu Bogdan
   AlexisZ check icon
   FF just !
   • Like 0
 • AlexisZ check icon
  Cam miroase in Der Sparanghiegel a articol platit cu forinti. E de râsul curcilor, au ajuns sà atace un neamt pentru ca e mai român decat multi altii aflati la putere ! Noroc ca nu mai e monarhia'n Romania, probabil îi fàceau albie de porci c'au indraznit sà facà marea unire . O pozitie oficiala Dle Hurezeanu, mhhh ?! Wir warten; es ist für heute oder später ?
  • Like 2
 • Parerist check icon
  Eu personal cred ca Iohannis a căzut într-o capcana amestecând Ungaria într-o mizerie udmr/psd.
  • Like 0
 • BRene check icon
  ce este acest articol? mizeria din ultima vreme din republica a ajuns greu de suportat. verificati-va colaboratorii.
  suntem trimisi la un articol scris de un cica fost jurnalist independent, cu accent pe Europa Centrală și de Sud-Est din 1991. de origine ungur:
  Din ultimele sale articole:

  Președintele României Klaus Johannis
  Un agitator în calitate de câștigător al premiului Charlemagne
  Premiul Aachen Charlemagne este de a onora serviciile de unificare europeană. Însă acum, actualul câștigător al premiului Klaus Johannis incită minoritatea maghiară din România. Acest lucru amintește de unele vremuri întunecate.

  „Dictatura Corona” din Serbia
  Democrația este închisă
  Multe țări din Europa Centrală și de Sud-Est restricționează în mod masiv libertățile cetățenilor lor. Președintele Serbiei merge cel mai departe. Criticii vorbesc despre încălcarea Constituției și a dictaturii.

  Un deceniu Viktor Orbán
  Procesul fierului
  Partidul lui Viktor Orbán a câștigat alegerile în urmă cu zece ani. Ungaria - cândva simbol al depășirii opresiunii - a demontat de atunci democrația. Susținătorii săi sunt surprinși și de cât de departe a ajuns primul ministru.

  Muncitor de recoltă decedat cu Corona
  O viață pentru sparanghel
  Guvernul federal a asigurat recolta de sparanghel cu lucrători din Europa de Est. Acum, un lucrător român de recoltare a murit în urma unei infecții cu corona. O vizită la companie. De Nils Klawitter și Keno Verseck

  Stigmatizarea măsurilor speciale împotriva romilor Suspectul
  colectiv de virus
  Mulți romi sunt în special în pericol din cauza condițiilor lor de viață și de viață precare în criza corona. Dar în loc de ajutor guvernamental, acestea se confruntă în prezent cu dublă discriminare.

  trageti concluziile.
  • Like 1
 • Gabriei check icon
  Faptul ca Der Spiegel pare ca prezintă momentul doar din perspectiva PSD/UDMR, face ca articolul sa nu poată fi considerat ca fiind obiectiv. Plus afirmația/acuzația generalizatoare ca etnicii germani din România ar fi fost colaboratori in corpore cu Hitler pare cel puțin deplasata atunci când vine de la o revista din Germania și intareste supoziția ca e vorba de un articol “comandat”. Ar fi interesant de văzut și poziția revistei și fata de derapajele anti-europene, naționaliste și anti-democratice ale Ungariei, din ultimii ani.
  • Like 3
  • @ Gabriei
   AlexisZ check icon
   Pai n'o s'o vedeti, ca pe tema asta nu iau pozitie...
   • Like 0
  • @ Gabriei
   Der Spiegel posteaza ce primeste de la unii jurnalisti, iar acolo sunt multi jurnalisti maghiari proveniti din Ardeal
   • Like 0
 • Cred că se face, în mod exagerat și tendențios, prea mult caz de reacția lui c.w.iohannis și,aproape, nimeni nu ia atitudine tranșantă față de intentiile și interesele de veacuri, nu mă rezum doar la udmr, ăștia sunt niște marionete, ci ale ungariei. Nu are rost să ne ascundem după degete. Der Spieghel este, probabil, părtinitor. Și în Germania sunt păreri contradictorii, nu numai despre asta. Se trece mult prea ușor și peste cozile de topor, același psd de fiecare dată, neaoșe. Când ne vom trezi în fața faptului împlinit vom ridica din umeri și vom pune de un grătar și o bere. Vor ieși și ceva bancuri.
  • Like 2


Îți recomandăm

articol audio
play icon mic icon Simona Halep - Foto: Andrew Schwartz / SplashNews.com / Splash / Profimedia)

„Am crescut cu o mentalitate că eram mică, că nu o să ajung să fiu tenismenă, nu o să ajung să fiu sus în clasament, nu o să ajung să câștig turnee mari. Cum până nu demult, în 2017, mi se spunea « nu ai mental de campion de Grand Slam».” (Foto; Andrew Schwartz / SplashNews.com / Splash / Profimedia)

Citește mai mult

Oradea centru

„Trebuie să existe o abordare integrată pentru că altfel, cu sisteme, cu programe diferite, cu lucruri făcute nișat, nu ai cum să faci o integrare la nivel național. Toate sistemele folosite de autoritățile din România trebuie să fie compatibile, pentru că altfel nu poți să faci mai mult decât s-a făcut până acum”, crede Ilie Bolojan. (Foto: Silviu Filip/ Inquam Photos)

Citește mai mult

articol audio
play icon mic icon Halep - Moisescu

Sportivii români trebuie să depășească- pentru a face performanță- limite care le sunt impuse de la vârste mici. „Nu poți să faci aia”, „Nu ești în stare”, „Nu poți să ajungi numărul unu”, „Nu poți să câștigi un Grand Slam”, spune Simona Halep, care crede că un sportiv cu pishicul „tare”, e mai pregătit să fie campion. Ea are și câteva sfaturi pentru părinții care își încurajează copiii să facă sport.

Citește mai mult

ANAF - declarații online

În ultimele două luni și jumătate, multe dintre instituțiile publice din România au descoperit că pot funcționa și fără dosar cu șină. O ordonanță dată de Guvern în perioada pandemiei le obligă astăzi să primească de la cetățeni documente în format electronic și să le răspundă în același fel. „

Citește mai mult