Colindele vin dintr-un timp care le dădea cuvintelor putere. O înlănțuire anume de propoziții și fraze avea forța să îmblânzească anul ce avea să vină și să facă pământul roditor. Urările puteau aduce belșugul în gospodăriile în care răsunau sau aveau darul de a a le da oamenilor sănătate și vigoare. Unele dintre ritualuri aveau rădăcini vechi, precreștine, altele le aduceau, an după an, oamenilor vestea cea bună a nașterii lui Christos.
Aveau în comun credința că răul poate fi alungat, că binele poate fi atras în viețile oamenilor, că fiecare se poate schimba, că lumea însăși se poate reînnoi.
Pentru a transmite comunității toate aceste lucruri, colindătorii se pregăteau săptămâni întregi, iar apoi treceau pe la fiecare casă, începând cu mai marii localității și terminând cu familiile cele mai sărace. Era un fel de restabili legăturile între membrii comunității, de a-i aduna în jurul unor valori, dar și de a-i repune în contact cu ei înșiși. Era o cale de a le reda celor colindați, mereu și mereu, credința că frumusețea lumii va dăinui.
La final, pentru osteneala lor, colindătorii primeau o plată: mere, nuci, colaci, carne afumată, țuică. Era o parte a întregului ritual, însă era departe de a fi cheia acestuia. Astăzi, cel puțin în orașe, colindul s-a desacralizat atât de mult, încât a ajuns să semene mai puțin a ritual și mai mult a cerșetorie.
Sunt din ce în ce mai rare situațiile în care descoperi, dacă deschizi ușa, voci frumoase, versuri întregi și limpezi, copii și adulți curat îmbrăcați care cântă cu bucurie. În loc de o imagine a speranței, ai atunci când deschizi ușa imaginea denădejdii. În loc de credința în forța lumii de a se face bine, îți este livrată dovada vie a suferinței ei: oameni necăjiți, în haine jerpelite, care nu pot nici să vorbească bine, darămite să cânte cu înțeles. A deschide ușa devine atunci, un act social: deschizi dacă vrei și poți să îi ajuți cu câțiva lei sau cu ceva de mâncare. A deschide ușa înseamnă să ai, de fapt, o atitudine caritabilă, nu să fii părtaș la o tradiție. Sau să fii un imprudent care se poate trezi în fața a cine știe ce personaje dubioase.
Este unul dintre cele mai puternice motive pentru care mulți oameni nici nu mai vor să primească colindători și pentru care este posibilă apariția, la intrarea blocului a un afiș precum cel mai de jos. „Nu se acceptă colindători în acest bloc” - iată cum cuvântul colindători capătă sensul de cerșetori.

„The fuck I just see?”, exclamă rapperul american 50 Cent, în fața „tradiționalei” capre românești exportate peste Ocean.
Rapperul american a postat pe pagina lui de Facebook un scurt clip care vorbește despre tradiția manelizată a caprei și în care un personaj costumat țopăie pe o muzică oribilă și are în fața lui o cutie pentru adunat bani.
Nu e nimic din ceea ce n-ai putea să vezi în această perioadă pe străzile din București.
Mai jos, videoul postat de 50 Cent.
Nu e greu de înțeles de ce mulți dintre români preferă acum să își ia porția de colinde de la televizor, de la spectacolele de Crăciun sau de la serbările școlare.
Urmăriți Republica pe Google News
Urmăriți Republica pe Threads
Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp
Alătură-te comunității noastre. Scrie bine și argumentat și poți fi unul dintre editorialiștii platformei noastre.
Apoi, regulile imbogatirii CVurilor , pentru proaspetii absolventi, sunt si participarea la viata comunitatii, de raspandire in "cetate" a regulilor de baza , de civilitate !
Concret, echipe de 6,7 adolescenti umbla prin centrele oraselor, cu un "capitan" cu portavoce , ce din cand in cand face apel la buna convietuire (parcari normale, curatenie) printre care si rostirea clara si apasata : "VA RUGAM RESPECTATI BUNA CONVIETUIRE IN ORASUL NOSTRU" ; mai repeti o data FRUMOS dupa care suni la 112 si ,pana vine politia si jandarmeria, TABARI, recte II EXTRAGI pe cei recalcitranti !!!
Eu consider arta martiala KUMITE ca cea mai potrivita pentru HAIMANALE, MANELISTI si potentiometrele GOLANILOR , date la maxim in trafic !
Ce amenzi, ce discutii cu DERBEDEII, astia trebuie luati de guler si CIOMAGITI pana pricep ceva...
Ca fapt divers, TRUPELE DE ASALT ALE FORTELOR SPECIALE FRANCEZE scot echipele de romi aciuate in zonele marginase ale localitatilor din sudul Frantei si NIMENI, nici un "imparat" sau "rege" nu indrazneste sa faca "gargara"...
De pe wikipedia : "Le Groupe d'intervention de la Gendarmerie nationale (GIGN), unité d'élite de la Gendarmerie nationale, spécialisée dans les opérations de contre-terrorisme, de libération d'otages, de lutte contre le grand banditisme, d'observation-recherche et de sécurité-protection. Le GIGN n'est pas rattaché au COS, n'étant pas à proprement parler une force spéciale, terme réservé aux unités à action militaire. C'est donc un groupe d'intervention."
Nicaieri in Europa occidentala nu se intampla "fanariotismele" de la noi !!!
Intr-o sfîntă joi de vale/ Trece ingeraș călare/Și-așa tare ce fugea/Pămîntul se zguduia
La un colț de cotitură/ Se-ntîlni cu Dumnezeu/Dumnezeu l-a întrebat/Un-te duci tu ingeraș
Mă duc Doamne la Oraș/Să cumpăr un copilaș/Să-l trimit cu plugușorul/Să-mi aducă bănișorul
Și să nu vina cineva să îmi spună că ăsta nu e folclor, că e kitsch și alte bălării. Că eu îl știu de 55 de ani. Dacă nici asta nu e tradiție...
http://www.timesnewroman.ro/monden/ingenios-un-roman-le-deschide-usa-colindatorilor-dar-se-apuca-el-primul-de-colindat
Asemenea fenomene în desfășurare pot fi numai comentate!
Pe de altă arte, opinia privind noul sens al „colindatului”, acela de „cerșit” , este forțată.
Mercantilizarea acestui obicei, ducerea lui în derizoriu, vulgarizarea sunt aspecte care au existat mereu, fără afectarea substanței sale.