Sari la continut

De șase ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Găsim valori comune, sau scriem despre lucruri care ne despart. Ne unesc bunul simț și credința că putem fi mai buni. Suntem Republica, sunteți Republica!

Desacralizarea colindului - de la cerșetoria agresivă, la capra kitsch pusă de rapperul 50 Cent pe Facebook: „The fuck I just see?”

Colindele vin dintr-un timp care le dădea cuvintelor putere. O înlănțuire anume de propoziții și fraze avea forța să îmblânzească anul ce avea să vină și să facă pământul  roditor. Urările puteau aduce belșugul în gospodăriile în care răsunau sau aveau darul de a a le da oamenilor sănătate și vigoare. Unele dintre ritualuri aveau rădăcini vechi, precreștine, altele le aduceau, an după an, oamenilor vestea cea bună a nașterii lui Christos. 

Aveau în comun credința că răul poate fi alungat, că binele poate fi atras în viețile oamenilor, că fiecare se poate schimba, că lumea însăși se poate reînnoi.

Pentru a transmite comunității toate aceste lucruri, colindătorii se pregăteau săptămâni întregi, iar apoi treceau pe la fiecare casă, începând cu mai marii localității și terminând cu familiile cele mai sărace. Era un fel de restabili legăturile între membrii comunității, de a-i aduna în jurul unor valori, dar și de a-i repune în contact cu ei înșiși. Era o cale de a le reda celor colindați, mereu și mereu, credința că frumusețea lumii va dăinui.

La final, pentru osteneala lor, colindătorii primeau o plată: mere, nuci, colaci, carne afumată, țuică. Era o parte a întregului ritual, însă era departe de a fi cheia acestuia. Astăzi, cel puțin în orașe, colindul s-a desacralizat atât de mult, încât a ajuns să semene mai puțin a ritual și mai mult a cerșetorie. 

Sunt din ce în ce mai rare situațiile în care descoperi, dacă deschizi ușa, voci frumoase, versuri întregi și limpezi, copii și adulți curat îmbrăcați care cântă cu bucurie. În loc de o imagine a speranței, ai atunci când deschizi ușa imaginea denădejdii. În loc de credința în forța lumii de a se face bine, îți este livrată dovada vie a suferinței ei: oameni necăjiți, în haine jerpelite, care nu pot nici să vorbească bine, darămite să cânte cu înțeles. A deschide ușa devine atunci, un act social: deschizi dacă vrei și poți să îi ajuți cu câțiva lei sau cu ceva de mâncare. A deschide ușa înseamnă să ai, de fapt, o atitudine caritabilă, nu să fii părtaș la o tradiție. Sau să fii un imprudent care se poate trezi în fața a cine știe ce personaje dubioase.

Este unul dintre cele mai puternice motive pentru care mulți oameni nici nu mai vor să primească colindători și pentru care este posibilă apariția, la intrarea blocului a un afiș precum cel mai de jos. „Nu se acceptă colindători în acest bloc” - iată cum cuvântul colindători capătă sensul de cerșetori

„The fuck I just see?”, exclamă rapperul american 50 Cent, în fața „tradiționalei” capre românești exportate peste Ocean.

Rapperul american a postat pe pagina lui de Facebook un scurt clip care vorbește despre tradiția manelizată a caprei și în care un personaj costumat țopăie pe o muzică oribilă și are în fața lui o cutie pentru adunat bani.

Nu e nimic din ceea ce n-ai putea să vezi în această perioadă pe străzile din București. 

Mai jos, videoul postat de 50 Cent.

Nu e greu de înțeles de ce mulți dintre români preferă acum să își ia porția de colinde de la televizor, de la spectacolele de Crăciun sau de la serbările școlare.

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Rucs Rucs check icon
  ce trist este afișul fotografiat... ”Nu se acceptă colindători în acest bloc” :(( Anul trecut, pe 23 dec, au venit mai multe cete de colindători la noi la ușă. Copilași de pe scară și din cele învecinate. Pentru că nepotul meu (3 ani jumate) era așa de entuziasmat să vadă copiii, ne-am alăturat și noi doi unei cete. Am putut vedea astfel că mulți români iubesc colindătorii! Ne-am întors cu o plasă de dulciuri, dar nu asta e important (nu aș fi pierdut o oră să aduc niște dulciuri pe care puteam să i le cumpăr singură). Ne-am întors cu bucuria lui, dar și a mea, văzând atâtea case deschise, cu oameni veseli, prietenoși! Anul acesta nu am mai mers pt că sora mea ne-a vizitat după perioada colindatului :). Dar am observat iar, cu bucurie, că au venit tot felul de copii, de toate vârstele, chiar și adolescenți frumoși și foarte bine îmbrăcați. Cerșetorie, da, văd în ansamblurile de tip capra, ursul, de printre blocuri, dar și ei perpetuează o tradiție, merită banii din motive... etnografice!
  • Like 2
 • Trendul, în postromânism, e oricum să importăm tradiţiile ţărilor mai civilizate, unde ne-am dori să ne stabilim toţi.
  • Like 1
 • Una din propunerile de bun simt ale echipei lui Mihai Covaliu , noul presdinte COSR, este introducerea artelor martiale ca materie optionala la liceu si in facultati !
  Apoi, regulile imbogatirii CVurilor , pentru proaspetii absolventi, sunt si participarea la viata comunitatii, de raspandire in "cetate" a regulilor de baza , de civilitate !
  Concret, echipe de 6,7 adolescenti umbla prin centrele oraselor, cu un "capitan" cu portavoce , ce din cand in cand face apel la buna convietuire (parcari normale, curatenie) printre care si rostirea clara si apasata : "VA RUGAM RESPECTATI BUNA CONVIETUIRE IN ORASUL NOSTRU" ; mai repeti o data FRUMOS dupa care suni la 112 si ,pana vine politia si jandarmeria, TABARI, recte II EXTRAGI pe cei recalcitranti !!!
  Eu consider arta martiala KUMITE ca cea mai potrivita pentru HAIMANALE, MANELISTI si potentiometrele GOLANILOR , date la maxim in trafic !
  Ce amenzi, ce discutii cu DERBEDEII, astia trebuie luati de guler si CIOMAGITI pana pricep ceva...
  Ca fapt divers, TRUPELE DE ASALT ALE FORTELOR SPECIALE FRANCEZE scot echipele de romi aciuate in zonele marginase ale localitatilor din sudul Frantei si NIMENI, nici un "imparat" sau "rege" nu indrazneste sa faca "gargara"...
  De pe wikipedia : "Le Groupe d'intervention de la Gendarmerie nationale (GIGN), unité d'élite de la Gendarmerie nationale, spécialisée dans les opérations de contre-terrorisme, de libération d'otages, de lutte contre le grand banditisme, d'observation-recherche et de sécurité-protection. Le GIGN n'est pas rattaché au COS, n'étant pas à proprement parler une force spéciale, terme réservé aux unités à action militaire. C'est donc un groupe d'intervention."
  Nicaieri in Europa occidentala nu se intampla "fanariotismele" de la noi !!!
  • Like 1
 • Pana în 1959 colidatorii aveau inca ceva din tradiția creștină a acestui moment. Totul era organizat de biserica.Sigur ca în acei ani se facea clandestin sau se mergea pe invatare de la o generatie la alta. Dar semana si cu un protest la adresa regimului nou instalat. Copiii mici colidau pana la ora 17. Apoi urmau copiii mai mari care colindau in grup de cate doi trei, maxim cinci copii. Urmau elevii de liceu care colidau superb in coruri bine constituite La acea data erau inca tolerati doar ca unele colinde erau interzise, cum are fi cel cu "Floarea soarelui, raza soarelui". Dupa 1959 au disparut brusc ca si cum nu ar fi fost niciodata si erau doar grupuri de copiii fara organizare si cu tot mai putine colinde Iar in marile orase ca Bucuresti locul lor a fost luat de cei care faceau din colind cersetorie. Doar ca nu e cazul sa ne suparam asa de tare. Ganditi-va la inceputurile crestinismului cand pe drumuri grele si salbatice veneau in satele noastre ascunse bine intre codrii seculari, pelerini de la mormantul sfant. Ei cantau ca sa duca vestea nasterii lui Hristos si sa primeasca adapost si hrana. Printre ei erau sigur si impostori ca asa e lumea in orice secol. De ce sa nu-i privim si noi pe acesti colindatori de loc aspectuosi ca pe niste vestitori ai nasterii Mantuitorului. Traditia spune ca Iisus se poate arata sub chipul celui mai jerpelit cersetor de aceea si erau suportati in evul mediu. Sa-i privim si noi cu mila si darnicie crestina ca si stramosii nostri. Sa respectam noi traditia generozitatii crestine.
  • Like 4
 • A apucat cine vremurile in care colindele aveau ceva sacru? Ca eu, nu.
  Intr-o sfîntă joi de vale/ Trece ingeraș călare/Și-așa tare ce fugea/Pămîntul se zguduia
  La un colț de cotitură/ Se-ntîlni cu Dumnezeu/Dumnezeu l-a întrebat/Un-te duci tu ingeraș
  Mă duc Doamne la Oraș/Să cumpăr un copilaș/Să-l trimit cu plugușorul/Să-mi aducă bănișorul
  Și să nu vina cineva să îmi spună că ăsta nu e folclor, că e kitsch și alte bălării. Că eu îl știu de 55 de ani. Dacă nici asta nu e tradiție...
  • Like 2
 • Hehe, există se pare și reacții:
  http://www.timesnewroman.ro/monden/ingenios-un-roman-le-deschide-usa-colindatorilor-dar-se-apuca-el-primul-de-colindat
  • Like 0
 • check icon
  WTF is 50 Cents? Looks like a reference point in evaluating the colinde, right?
  • Like 1
 • Multumesc ca m-ati postat comment-ul....
  • Like 0
 • Raul check icon
  Colindele nu-si au rostul in marile orase, cel putin nu la modul la care vrea autorea sa fie acceptate. Sunt niste obiceiuri arhaice, chiar si la sate oamenii nu le mai pastreaza, cu atat mai putin in Bucuresti.
  • Like 1
  • @ Raul
   Autoarea nu „vrea ...să fie acceptate” în mediul urban colindele, ar fi absurd!!!...
   Asemenea fenomene în desfășurare pot fi numai comentate!
   Pe de altă arte, opinia privind noul sens al „colindatului”, acela de „cerșit” , este forțată.
   Mercantilizarea acestui obicei, ducerea lui în derizoriu, vulgarizarea sunt aspecte care au existat mereu, fără afectarea substanței sale.
   • Like 1
 • @Raluca Ion - De ce lipseste din acest articol, exact cuvantul care caracterizeaza si defineste fenomenul? Chiar trebuie sa fim asa de politically correct incat sa ne ascundem dupa deget? De ce nu se spune ca majoritatea celor care au dus colindatul la statutul de cersetorie sunt tiganii? Si tot ei sunt aceia care ne fac "reclama" peste hotare cu cersitul, indiferent ca e vorba de capra, sau alte formule de impresionare a strainilor. Eu nu am auzit de romani (sau maghiari) care sa cerseasca sau fure prin metrou, doar de tigani. Nu sunt romanii cu stea in frunte, si nici nu sunt toti tiganii vinovati de magariile descrise mai sus, dar fara nici un dubiu formeaza majoritatea.
  • Like 10
  • @ Mihaly Foldes
   Liv007 check icon
   Aceste persoane care apartin etniei tiganesti, au fost considerate si tratate, de la aducerea lor in Romania (ca sclavi), ca oameni de categoria a doua, si nu au avut niciodata sanse egale cu ceilalti. Pentru aceasta etnie este nevoie de programe serioase de incluziune sociala, altfel ei vor fi nevoiti sa supravietuiasca cum pot. Dar cred ca o sa mai dureze pana vom avea conducatori capabili sa rezolve problemele din Romania, deoarece saracia si lipsa educatiei nu este doar o problema a acestei etnii.
   • Like 2


Îți recomandăm

Wantsome

Academia Prietenoasă Wantsome îi invită pe toți cei care își doresc să facă o reconversie profesională în IT sau un upgrade de skill-uri în 2022 să participe gratuit la evenimentul Perfect Week - o săptămână deschisă demonstrativă care aduce oportunități de cunoaștere a universului IT, a mentorilor, a angajatorilor și a foștilor cursanți.

Citește mai mult

Școală modernă

Educația, în toate formele sale, este o investiție, nu o cheltuială. De la nivelul familiei și până la societate în ansamblul ei, toți ar trebui să fim conștienți că fiecare resursă alocată acestui domeniu aduce, aproape fără excepție, plus valoare ce se întoarce la nivel de individ și în comunitate.

Citește mai mult

Apartamente

22 de grade Celsius. Aceasta este temperatura pe care românii din orașe preferă să o aibă iarna în case, conform unui studiu realizat pentru Habits by Republica de Unlock Research.

Citește mai mult