Sari la continut

Spune-ți părerea! Intră alături de noi în comunitatea Republica

Vă invităm să intrați în Comunitatea Republica, grupul de Facebook în care contributorii, cei care își scriu aici ideile, vor sta de vorbă cu tine. Tot ce trebuie să faci este să ceri intrarea în acest spațiu al dialogului.

Despre „scârba” de protestatari a domnișoarei Țuțuianu și deferența față de prostiile debitate de „bunicii cu părul alb”

Contramanifestatie Cotroceni

Foto: Liviu Mihai Albei/Inquam Photos

O domnişoară de 25 de ani, Ruxandra Ţuţuianu, a afirmat despre protestatari, în urmă cu ceva zile, că, „dacă tot vă adunaţi ca oile în Piaţa Victoriei, cu toate că nu îmi pasă câtuşi de puţin de urletele voastre prost informate, îmi pasă de ce văd că lăsaţi în urmă! Nu e de mirare că ieşiţi ca în junglă, sunteţi un haos desăvârşit! Adunaţi-vă mizeriile, sticlele, hârtiile, mâncarea de pe jos! Ajung bătrânii să strângă după voi! Mi-e scârbă!”

Nimeni nu ar fi luat în seamă lamentarea domnișoarei dacă ea n-ar fi fost fiica senatorului Adrian Ţuţuianu, șeful comisiei SRI care se pregătește să ancheteze „multinaționalele” pentru implicare în proteste. În acest film, domnişoara Ţuţuianu nu există decât în raport cu tatăl ei, iar identitatea ei semnifică ceva doar prin această asociere. Presupunând că tatăl ar fi fost un şomer din Mizil sau un frizer din Caracal, contul ei de facebook, dacă cineva ar fi zăbovit asupra lui la momentul acelei postări inepte, ar fi fost asimilat unuia dintre miile de conturi care rostogolesc ura față de „corporatiștii și oengiștii din Piață”.

Însă opinia tinerei – care ascunde o ură viscerală faţă de cele „100.000 de răgălii adunate de undeva” (exprimarea „talibanului” Dumitru Buzatu) şi față de valorile pentru care, seară de seară, „răgăliile” se strâng să protesteze – e doar vârful unui aisberg ce ascunde convingerea altor persoane tinere care, într-un fel sau altul, trăiesc într-o bulă unde se petrec chestii complet diferite de ceea ce se întâmplă, în mod normal, în România. 

Bănuiala mea e că d-ra Țuțuianu nu are şi nu va avea vreodată o problemă cu jobul, cu salariul, cu locuinţa, cu vacanţele. Corupţia, în măsura în care va rămâne endemică în România şi peste cincizeci de ani, nu-i va afecta viaţa personală. În România hoţiei, nemerniciei, abuzurilor, inechităţilor şi a incompetenţei, cariera sa profesională rareori se va intersecta cu aceşti factori.

Numai astfel îmi pot explica seninătatea şi dispreţul acelui comentariu de care mulţi români au fost revoltaţi. Însă trăim într-o ţară ce consfinţeşte prin Constituţie libertatea de exprimare. Şi e dreptul ei să spună orice crede de cuviinţă.

Acum, însă, haideţi să ne oprim puţin asupra unei persoane de 60 de ani care gândeşte la fel. Care se exprimă într-un limbaj asemănător. Şi care înţelege la fel ce se întâmplă în stradă. Nu contează statutul social al respectivei persoane, studiile acesteia, dacă e manipulată sau nu. Să lăsăm deoparte aceste detalii.

Vreau să vă întreb: de ce românii, care nu se indignează deloc când semeni ai lor râd de „inteligența” Ruxandrei Ţuţuianu, pretind să nu se râdă pe seama celor care împărtăşesc aceeaşi mentalitate, dar au o vârstă venerabilă?

Ce e diferit?

Umorul a fost şi va fi întotdeauna umor.

Dacă o persoană e în vârstă, necăjită şi vorbeşte aiureli, ba le şi pomeneşte cu mândrie, trebuie păstrată o distanţă respectuoasă şi binevoitoare, numai fiindcă are părul alb? Nu mai ai voie să faci o glumă pe seama tâmpeniilor debitate, a răcnetelor isterice şi incoerente, fiindcă cei care le enunţă sunt nişte victime nefericite? Să te hlizeşti pe seama tinerilor care habar nu au să scrie corect e de la sine înţeles, dar să te legi de un bătrân din acelaşi motiv, nu? De unde şi până unde? Cumva respectivul ştia gramatică în tinereţe şi a uitat-o la pensie? De ce să nu îl ironizez?

De când ironia e totuna cu lipsa de respect?

Compasiunea rămâne compasiune, compătimirea unei categorii sociale aflată într-o situaţie precară e compătimire, respectul pentru cei în vârstă este respect, dar umorul este umor. Nu trebuiesc amestecate. Umorul nu le exclude pe celelalte.

Altfel, de ce nu începem la fel şi cu furtul? Sau cu mârlănia? Sau cu prostia?

Să fie condamnabile la tineri – eventual, la persoane până în jurul vârstei de pensionare – şi admisibile după această vârstă. 

La o adică, spre a nu exista discriminare, de ce să nu intre sub incidenţa acestei legi nescrise şi domnii Dragnea, Tăriceanu şi Iliescu atunci când bat câmpii? Nu sunt şi ei, în felul lor, nişte biete victime? Nu au şi domniile lor, vorba aceea, o etate? De ce doar tanti cu „Aneta 3 e aici”, nenea cu „Jos labele după guvern” şi bunicul „psihotronic” să fie trataţi fără a apela la ritualul miştourilor?

Haideţi să nu mai exagerăm!

În fond, dacă râdem de ce se întâmplă în România, înseamnă că nu ţinem la ea?

De ce ar sta lucrurile altfel cu bătrânii?

Senectutea nu e un cec în alb care te exonerează de implicaţiile forţei oculte a umorului. Şi aşa mulţi nu îl au, indiferent de vârstă. Iar şi mai mulţi nici nu îl pricep, din care motiv simţul ridicolului, la mare parte din politicienii noştri, e atât de rar încât pare donquijotesc..

Atât că eu nu voi spune „Mi-e scârbă”, ci doar voi repeta cuvintele academicianului Siminon Mehedinţi: „Nu poate avea suflet sănătos cel care în adâncul conştiinţei sale nu simte scârbă în minciună”.

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Domnisoara Tutuianu,la 25 de ani esti pregatita pentru a face copii.Asta nu inseamna ca esti coapta la minte.Daca n-ai fi avut un tatic cu bani multi,fapt care in nici un caz nu e meritul tau si poate nici al lui,daca ai fi fost nevoita sa iesi in strada sa-ti'zbieri' drepturile,crezi ca ai fi facut un caca mai frumos in drum,inainte sa-i tragi un sut cu sete?
  • Like 0
 • Cri check icon
  Nu cred ca e bine sa antagonizam generatiile, pe tineri contra varstnicilor sau invers.
  Moralitatea, onestitatea, competenta, etc, nu sunt legate de varsta.
  Procentul de idioti sau de inteligenti, precum si cel de educati sau de pitecantropi ne-educati este distribuit in mod democratic atat la seniori, cat si la juniori.
  Tot la fel, fanatismul si intoleranta nu au legatura cu o anumita varsta sau generatie.
  In ceea ce priveste aprecierile domnisoarei respective despre protestul perpetuu din Piata Victoriei, trebuie sa recunoastem ca este dreptul oricui de a impartasi sau nu idealurile admiratorilor d-nei Kovesi, dar forma de exprimare depinde de nivelul intelectual si educational al fiecaruia.
  Aprecierile oricarui om sunt subiective, si doar filtrul propriei ratiuni le poate "cenzura".
  Iata de ce in articolul sau, dl. Mihnea Rudoiu, are o problama cu Tariceanu, Dragnea, Ilescu si A3, dar nu are nicio preocupare legata de abuzurile Institutiilor de forta din Romania, sanctionate la CEDO, dupa cum nu-l preocupa nici faptul ca insusi Presedintele tarii a fost sanctionat de Justitie pentru obtinerea unor imobile prin mijloace necinstite.
  Din punctul meu de vedere, este de-a straniu faptul ca oameni tineri fac apologia catuselor, cand insasi biologia fireasca a varstei tinere ar trebui sa-i indemne sa fie non-conformisti si sa sfideze din instinct orice cutuma autoritara, inclusiv sau mai ales autoritatea Statului.
  Iata insa ca unii juniori admira forta represiva a Statului, racnind patriotic "jos labele de pe DNA"... Acest fel de gandire este insa tipic pentru pensionarul conformist, invatat sa fie disciplinat si sa se supuna autoritatii Statului.
  Romania este insa tara paradoxurilor: multi oameni tineri, alaturi de un partid ce se pretinde a fi liberal, au devenit apologetii catuselor si pun mai presus forta represiva a Statului decat respectarea drepturilor omului.
  Iar ca paradoxul sa fie maxim, un partid care este urmasul FSN, adica "nepotul" ideologic al comunistilor, militeaza in anul de gratie 2017 pentru respectarea drepturilor omului.
  Din pacate nu juniorii, ci seniorii sunt cei care au inteles ca sloganul luptei anti-coruptie este doar un pretext folosit de Institutiile de forta ale Statului ( ajutate de slugile lor politice ), pentru a transforma Romania intr-un Stat autoritar, antidemocratic, in care procurorii sa dicteaze totul.
  Apetitul pentru autoritarism si pentru intoleranta pare sa fie mai puternic la tineri decat la varstnici. Acest trist paradox se explica, in opinia mea, prin faptul ca tinerii nu au simtit pe pielea lor autoritarismul comunist, astfel ca nu sunt "vaccinati" contra exceselor Statului.
  Tinerii adulatori ai catuselor inca nu au aflat ca libertatea este precum sanatatea, adica nu-i intelegi valoarea decat dupa ce ai pierdut-o.

  • Like 1
 • Daca traim in tara unde se da mita din prima nanosecunda de viata si pina la ultima, nu are cum sa ne mai mire nimic .
  • Like 0
 • Cum deosebește d-ra un urlet prost informat de unul bine informat?
  • Like 1
 • Eu as avea o propunere foarte buna-aceasta individa, fata lui Tutuianu , ar trebui sa isi dea demisia din jobul in care este ancorata acum, si sa se angajeze undeva fara a face uz de pile, relatii sau numele lui taticu', doar prin meritele ei personale ca fiinta scolita la vreo facultate platita. As vrea sa o admir in toata splendoarea inteligentei si pregatirii sale la vreun job platit cu salariul minim pe economie cum au majoritatea tinerilor de varsta ei.Si apoi vom discuta despre " scarba" impotriva " oilor" adunate in fata Guvernului.Ce parere are " distinsa " si minunata domnisoara ? Nu e corect asa ?
  • Like 1
 • De când am auzit-o pe femeia aceea de la manifestaţia de la Cotroceni care spunea că copiii ei sunt la protestele din Piaţa Victoriei iar ea e la Cotroceni, numai am nici un pic de compasiune faţă de ei. Adică între copiii tăi şi Dragnea, să-l alegi pe Dragnea, este de neconceput! Mamă denaturată.
  • Like 3
  • @ Moldovan Mircea
   Corina check icon
   Doamne fereşte. De când părinţii trebuie să se alinieze în spatele copiilor când e vorba de opţiune politică sau mod de a gândi despre orice ?
   • Like 1
  • @ Corina
   De data asta nu este vorba de opţiuni politice sau de-a gândi "despre orice". Este vorba despre ceva mult prea important. A lăsa sau nu ţara pe mâinile unui grup infracţional organizat, a unor borfaşi. Alţii au murit pentru ţara asta!
   • Like 2
  • @ Moldovan Mircea
   Corina check icon
   Au câştigat alegerile mai mult decât convingător. Justiţia îşi face datoria cu toţi. Mi s-a părut excesiv să vorbiţi de "mamă denaturată" care l-a ales pe Dragnea în locul copiilor ei mergând la cealaltă manifestaţie. Diferenţele sunt fireşti, nu trebuie anihilate, ar fi semn de tiranie.
   • Like 0
 • Ne ajung din urma lipsa de educatie si cultura.
  • Like 4
 • Nimic mai adevărat: umorul este umor pentru toată lumea, valabil și aplicabil oricărei categorii: tineri, popi, persoane în vârstă etc. Râsul ce izbucnește din noi la vederea unei situații comice nu e comandat, e spontan și curat. Jos labele "după" râs! :)

  Părul alb și vârsta înaintată, nedublate de un merit vădit, nu sunt sufieciente pentru a câștiga privilegii sau merite! Nu e drept ca o persoana să fie apreciata exclusiv in virtutea aspectului sau a numărului de ani acumulați. Dacă a avut toată viața un caracter infect, mai ales.
  • Like 3
 • Legat de cei "cu parul alb care gresesc" cred ca este o diferenta majora intre a glumii, a face haz si a avea compatimire fata de o generatie saracita si a te adresa la adresa celor cu parul alb, ca la o masa amorfa, cu expresii ca bosorogii, pomanagii, vinovatii de faptul ca noua generatie nu are acces la bunastare si alte expresii asemanatoare ce au fost scrise sau strigate, in piata ori in virtual. Propun sa fim corecti pina la cap, mai ales ca, la rindul nostru, cerem corectitudine.
  • Like 0
 • In cazul ăstora nu cred ca e vorba de educație , ( sincer am văzută o grămada de oamenii cu putina carte care înțeleg perfect ce se întâmpla in jurul lor ) ăstora le lipsește ceva la etajul superior .
  • Like 2


Îți recomandăm

Stinge lumina!

Consumerismul nostru a lucrat în compensare. Ne-am cumpărat frigidere mari și le-am burdușit cu mâncare. Ne-am vârfuit cărucioarele la supermarket, cumpărând produse la ofertă de care nu aveam nevoie și care ni s-au stricat în cămară. Ne-am construit clădiri de sticlă pe care le-am luminat feeric, așteptându-ne ca factura la curent s-o plătească sfântul CEO. (Foto: Profimedia Images)

Citește mai mult

Carlos Moreno

„Logica e simplă de fapt - cu cât se construiesc mai multe drumuri pentru mașini, cu atât vom avea mai multe mașini, iar cu cât vom construi mai multe piste pentru biciclete, cu atât vom avea mai multe biciclete, de asemenea, cu cât vom face mai multe spații pentru oameni, cu atât va veni mai multă lume să facă activități”, spune Carlos Moreno. (Foto: ARCEN)

Citește mai mult

UNStudio 1

UNStudio este unul dintre cele mai cunoscute și apreciate birouri de arhitectură din lume, cu filiale în Amsterdam, Frankfurt, Shanghai, Hong Kong, Dubai și Melbourne. are în portofoliu peste 120 de proiecte internaționale, precum clădiri de birouri, rezidențiale, muzee, poduri, dar și masterplanuri urbane. Printre cele mai cunoscute lucrări - Podul Erasmus din Rotterdam, Mercedes-Benz Museum din Stuttgart, Arnhem Central Station, Designul Doha Metro Station.

Citește mai mult

Marius Sava

„La mine pacienții nu vin niciodată singuri, vin cu partenerul”, spune medicul specialist pneumolog Marius Sava, cu competențe în somnologie, de la Rețeaua Privată de Sănătate Regina Maria, despre cei care ajung la ușa cabinetului cu simptome de apnee în somn.

Citește mai mult