Sari la continut

Descoperă habits by Republica

Vă invităm să intrați în comunitatea habits, un spațiu în care înveți, găsești răspunsuri și resurse pentru a fi mai bun, pentru a avea o viață mai sănătoasă.

Am fost la contramanifestația pesediștilor și nu mi-a venit să râd

contramanifestație

 Foto: Inquam Photos/ George Călin

După Revoluția luminii, m-am dus aseară la contramanifestația de la Cotroceni. Am luat tramvaiul 1, care a venit plin ochi. S-a golit însă la Piața Victoriei. Am călătorit comod până la Apaca. În spatele meu, doi studenți vorbeau de „manipulații” de la mitingul pesedist. Am coborât.

Colțul de la Leu al Palatului e ascuns în liniște. Îl abordez pe un cetățean cu urechelniță care a ieșit din umbra zidului:

- Nu vă supărați, e vreun protest pe aici?

- Luați-o așa, în jos, pe lângă zid și-i găsiți și pe ceilalți, îmi răspunde cu amabilitate. După care dispare la loc în întuneric.

Merg câteva minute și trag cu urechea să prind vuietul mulțimii. Liniște. La un moment dat, apar două doamne care vorbesc cu însuflețire despre „manipulații” din Piața Victoriei. Știu că sunt pe drumul cel bun. Apoi apar grupuri mici și zgribulite. Umezeala rece din aer îi trimite încet-încet spre case.

Primul care mă întâmpină e un domn care strigă „Jos Băsescu!” Are un carton pe care și-a scris cu creioane colorate obida lui față de „Chior”. De altfel, aveam să constat că Traian Băsescu era clientul favorit al protestatarilor de la Cotroceni, imediat după Klaus Iohannis: „Neamțul și cu Chiorul au distrus poporul!...”

Poporul de la Cotroceni diferă de cel din Piața Victoriei. Este mai în vârstă, mai modest îmbrăcat, mai fără smartphoane, dar la fel de inimos în scandările lui. Nu are tehnologia celor din fața Guvernului, iar multe dintre lozincile sale sunt scrise pe hârtie de împachetat.

Pe doamna de lângă mine, protestul a luat-o pe nepusă masă:

- Eu nu știu cu feisbuc, cu de-alea. Eu am văzut la știri, de-aia am venit.

Știe însă ce va face a doua zi:

- Mâine viu cu o coală. Desenez 6 case, le colorez fiecare cu o culoare. Dar nu am cariocă...

Dau live pe Facebook protestul, fericit că am semnal numai pentru mine. În Piața Victoriei e imposibil să faci un stream live ca lumea, din cauza congestiei. Acolo toată lumea îți face concurență, aici e bine:

- Filmează aici, băiatu', mă cheamă un nene care și-a scris cu creionul pe un carton toate nemulțumirile legate de DNA. Pentru că e întuneric și nu se vede bine, îl rog să-mi traducă ce scrie:

- Cele mai mari javre la DNA, ăștia e mafia! mă lămurește.

Îl filmez din toate unghiurile și la final îmi mulțumește. Îi răspund „Succes!” și trec la o bunică ce domină fondul sonor repetând cu însuflețire:

- PSD, nu ceda, noi suntem de partea ta!

Media de vârstă a protestului scade în momentul în care apare un grup de tineri care protestează împotriva austriecilor de la Schweighofer. Reclamă înțelegerea necinstită dintre neamțul Iohannis și austriecii care ne taie pădurile.

Un domn cu tricolorul la gât are un mesaj care nu e clar cui îi este adresat: „Pentru 2 lei tehnocrați nu mai vreau să guvernați”. Altul a scris mare pe pancartă „Iohanis ia labele de pe România”. Cel de lângă el e mai mititel, ca și coala A4 pe care o ține în mână: „Jos Keovoși” Are un of cu binomul și, în special, cu pensia lui Coldea:

- De ce are Coldrea pensie 5000 euro?

În fine, un domn trage concluzia serii, arătând cu mâna vag înspre partea de oraș unde ar trebui să fie Piața Victoriei:

- Ăia stau acolo, noi stăm aici. Să vedem: Rezistă?

PS. Ca și cei din Piața Victoriei, și oamenii care au protestat ieri la Palatul Cotroceni simt nevoia ca cineva să-i asculte. Simt că nu contează, că sunt priviți de sus, că cineva acolo sus îi disprețuiește. Se simt părăsiți și caută un sens de la cei care pretind că vorbesc în numele lor. Își iau informațiile de pe burtierele galbene ale televiziunilor și se luptă sincer cu un dușman care ne atacă țara. Protestul lor pașnic este la fel de legitim ca cel al copiilor și nepoților lor. Nu trag speranță că vreun politician va avea viziunea să unească: și conducătorii noștri, ca și alții din lumea asta, sunt mari maeștri în stârnirea fricilor oamenilor, pe care îi învrăjbesc unii împotriva altora. Singurii care pot construi punți de înțelegere între generații sunt tot cetățenii: astă seară, protestăm în familie!

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • check icon
    Jos pălăria! Ai scris ceva corect și sincer. Bine că te-am citit. Eram gata gata să sar peste, crezînd că este iar o porcărie fascistoidă gen Liiceanu. Și au am fost cu ei și am simțit aceeași solidaritate. Da, ăștia sunt spontani. Char prea spontani. Nu se puteau mobilioza să strige toți aceeași lozincă. Iar fascistoizii îi insultă și îi disprețuiec - că s-au dus acolo organiozați și pentru bani..
    • Like 0
  • Articolul este de o pudoare înduioșătoare.
    • Like 1
  • check icon
    E greu de spus cum e mai bine. Diferențele, mai puțin vizibile la prima vedere, între cele două feluri de manifestanți eu le văd în primul rând în dorința de a lăsa guvernul să guverneze și aceea de a-l împiedica cu tot dinadinsul. Cel puțin până acum, coincidența între dorințele domnului Johannis și cele exprimate de protestatarii din Piața Victoriei a fost clară. Și lasă loc suspiciunilor. Nu văd de unde ar putea apărea în față un om providențial care să strângă în jurul său un nucleu de politicieni serioși - diferiți de cei de care am tot avut parte până acum - capabili să îndrepte cel puțin situația economică spre un viitor mai sigur pentru nație. Nici cu Cioloș, nici cu sprijinul lui Cărtărescu. Cum zicea cineva, mai întotdeauna puterea corupe. Ar fi prea multe de schimbat. Cum zicea o bătrână năpăstuită, trecută acum în lumea drepților, ar trebui să fie schimbate și măturile. Vede cineva răsărind din stradă altceva decât cel mult usereii foarte gălăgioși și cu strategii de luptă scoase la lumină ?! În niciun caz Cioloș, cel puțin pentru că nu s-a remarcat prin nimic altceva decât șovăială și un bun simț nedefinit. Astfel că o schimbare fără noimă mai mult ar strica decât ar drege. Ca și demonstrațiile interminabile.
    • Like 2
  • Un comentator (de radio sau TV), nu mai sunt sigur nici la ce post era in activitate, spunea că în Teleorman cel mai popular cântec se referă la furtul de cai, " noaptea pe fulgerătură "(, aluzie la ordonanța dată în favoarea presedintelui teleormănean al PSD). Pentru cei care nu știu textul cântecului spicuiesc câteva versuri: " Foaie verde foi de fân,/ Spune, spune moș bătrân!/ Spune caii când se fură?/ Noaptea pe fulgerătură./ Când e negură și ceață,/Atuncea caii se-nhața." Orice asemănare cu ce s-a întâmplat de curând reprezintă o coincidență!
    • Like 4
  • In 1990 după gonirea " golanilor" de la piața Universității treceau coloane de manifestanți pro au contra tandemului Iliescu-Roman. Mergând spre piața sf. Gheorghe mi-a ieșit în cale o coloană de femei in halate albe , muncitoare de la " Nufarul" cam " trecute", amărâte și șleampete care strigau cu glasuri pițigăiate: " Iliescu nu uita, noi suntem de partea ta!" Un cetățean afumat zdravăn le-a strigat, "Ce sa facă cu voi urâtelor!" Astăzi se cam repetă vremile de atunci și mă întreb ce va urma?
    • Like 0
  • Am citit cu lacrimi in ochi.Nu am votat niciodata PSD-ul, dar nici nu am judecat pe nimeni pentru ceea ce a votat.Respect convingerile politice ale celorlalti si cred ca e mai bine sa nu sarim la gatul "dusmanului"politic. Fiecare cu dreptatea lui .Si unii si ceilalti cred ca ei au dreptate, cine e arbitrul?
    • Like 1
    • @ Irina Ruscior
      check icon
      atunci esti clasicul exemplu de prost care se bucura ca altii au reptul sa-i fure banii din buzunar.... PS: tara e plina de d'astia ca tine ;) ..
      • Like 1
  • check icon
    „Am fost la contramanifestația pesediștilor și nu mi-a venit să râd”

    Dacă vreun nene se pune c-un hipercriticism inteligent pe frații din Piața Victoriei, nici aceia nu vor ieși mult mai bine.

    PS

    Oare cum vor arăta guralivii din capul Podului Mogoșoaiei, peste vreo 30 de ani?
    Ia să punem de-un exercițiu de imaginație!
    • Like 1
  • O luna domnule Babeanu ,in care s-au dat 13 OUG si am inteles din comentariile unora care se pricep la legi,ca nu numai 13 ar avea probleme.Iar daca stau sa ma gindesc CCR este cam rosu la fata,asa cum este si domnul TUtuianu(parca)care vrea sa ne convinga ca ce am vazut nu este advarat.Ca Doamna fosta secretara,acum Ministru de Interne(mai, cum se intimpla la noi,imediat ce ajung in politica toti si toate fac cite doua facultati odata.Se desteapta brusc).
    Adica,o mie de politisti,nu pot prinde 100 de derbedei.S-au asa erea scris scenariu,pentru deturnarea protestului?
    Si dupa asta
    nimeni nu e vinovat!Ma scuzati!Am uitat Iohanis este de vina.Pe bune!
    Unii doresc un stat de drept,sau nu avem voie?
    • Like 1
  • Cri check icon
    E interesant felul in care caracterizeaza Dl. Florin Negruțiu cele doua manifestatii antagoniste.
    Meetingul anti-Prezidential de la Cotroceni este definit ca fiind "al pesedistilor", desi nu s-a putut vedea niciun stab de la PSD.
    In schimb, meetingul din Piata Victoriei, unde au putut fi vazuti atat Presedintele, cat si unii sefi sau sefisori de la PNL si USR, este in aprecierea distinsului jurnalist, "meetingul luminii".
    Cele doua proteste antagoniste dar perfect legitime, sunt cu certitudine politice: pe de-o parte, la Cotroceni oamenii vor ca Johannis sa nu-si mai bage nasul in ciorba guvernamentala, iar in Piata Victoriei, protestatarii, simpatizanti ai Presedintelui si ai Opozitiei, cer cu staruinta demisia unui Guvern care nu are decat o luna de functionare, datorita unei Ordonante careia CCR nu i-a gasit nicio problema de niciun fel.
    In Piata Victoriei se poate constata si un paradox: studentii veniti din toata tara ca sa ceara demisia Guvernului, tocmai primisera o crestere consistenta a alocatiilor de la buget, precum si gratuitate pentru pentru mersul cu trenul, adica doua beneficii pe care studentii nu le-au avut niciodata din '90 incoace.
    Dl. Florin Negruțiu are in aceasta postare si momente de realism si obiectivitate, observand, pe buna dreptate, lipsa oricarei medieri politice intre cele doua curente de opinie.
    Insa ceea ce distinsul fondator al acestui site "uita" sa mentioneze, este faptul ca in toata aceasta vanzoleala protestatara, doar un singur politician este abilitat prin lege pentru functia de mediere, si anume Presedintele Johannis.
    Insa Domnul Johannis are alte prioritati, total diferite decat cele consemnate in fisa postului de Presedinte: "Mein Kampf" -ul pe care domnia sa trebuie sa-l poarte contra PSD-ului, conform indicatiilor primite de la Institutiile de forta ale Statului; aceste Institutii au lucrat pentru domnia sa la alegerile prezidentiale si i-au "albit" dosarele de incompatibilitate si de colectionar de imobile castigate cinstit din leafa de profesor de provincie.
    Dar Presedintele stie foarte bine ca ceea ce astazi este "alb", maine poate deveni cu usurinta "negru", daca Institutiile de forta vor dori acest lucru.
    Iata de ce Dl. Johannis va ramane doar un executant docil; domnia sa nu va fi niciodata "dirijior".

    • Like 1
    • @ Cri
      CCR nu a analizat fondul ordonantei 13.Mai cititi!
      • Like 0
    • @ Cri
      check icon
      Așa e. Nici un miting nu e pro- ambele sunt anti-: anti-PSD și anti Iohanis
      • Like 0
  • Iata ,,in fine' un comentariu plin de bun simt si respect fata de cei care ne -au crescut sau care ne cresc copiii,care prin truda lor aspra ne-au ajutat sa devenim ceeace suntem,desi nu suntem multumiti invinovatindu-i pe ei pt ,,relele''pe care ni le-au pricinuit conducatorii nostri dragi mai vechi sau mai noi!
    • Like 2


Îți recomandăm

Eco-creatorii de energie

Mă bucur să descopăr astfel de inițiative care ne dovedesc încă o dată că educația și formarea cetățenilor de mâine este un efort comun al familiei, al școlii, al ONG-urilor și al companiilor private responsabile. Semințele plantate acum ne vor arăta probabil peste 10-20 de ani dacă țara asta va fi mai bună și mai curată.

Citește mai mult

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult