Sari la continut

Spune-ți părerea! Intră alături de noi în comunitatea Republica

Vă invităm să intrați în Comunitatea Republica, grupul de Facebook în care contributorii, cei care își scriu aici ideile, vor sta de vorbă cu tine. Tot ce trebuie să faci este să ceri intrarea în acest spațiu al dialogului.

Dezamăgitor, „frații noștri” n-au vrut să vină acasă. Chiar salvat la limită de diaspora, referendumul european din Republica Moldova este un eșec

Maia Sandu, declarație la miezul nopții

Foto: Maia Sandu, în această noapte, după ce a denunțat „un atac fără precedent” al unor „grupări criminale care au folosit cele mai mizerabile mijloace” pentru a deturna votul din Republica Moldova. (Profimedia Images)

La întrebarea „Susțineți modificarea Constituției în vederea aderării Republicii Moldova la Uniunea Europeană?” jumătate dintre moldoveni au răspuns DA și cealaltă jumătate au răspuns NU. Aceasta este situația la ora 7 dimineața și diferența e la câteva mii de voturi în favoarea lui NU. Voturile care mai trebuie să vină din State și Canada pot înclina in extremis balanța înspre DA, însă diferența va fi infimă.

Acest rezultat atât de strâns este, în sine, un eșec al proiectului european. Chiar validată la limită, opțiunea europeană nu va avea forța unei legitimități care să învingă prin KO monstrul aruncat în luptă de Rusia. 

Cert e că majoritatea celor care locuiesc în Republica Moldova fie au spus direct NU Europei, fie au boicotat referendumul. Balanța poate fi înclinată la limită de voturile moldovenilor din diaspora, care să-i dea o gură de oxigen Maiei Sandu pentru turul al doilea - președinta Maia Sandu, descrisă de jurnaliștii de la The Economist drept „un David femeie” în luptă cu „Goliat Putin”.

***

Am trăit o noapte albă, așteptând, calculând, sperând. Ne-am fi dorit ca moldovenii din Republică să fie „ca noi”. Nu au fost.

Nouă ni se pare de la sine înțeles că Vestul e singura opțiune. Lor nu.

La noi până și șoșocii lui Putin pleacă la Bruxelles, nu la Moscova. După trei decenii de integrare europeană, timp în care PIB-ul României a crescut de 13 ori, iar salariul mediu net a crescut de la 72 de euro la 1000 de euro, noi știm că Uniunea Europeană înseamnă prosperitate. Aderarea ne-a adus libertatea de a munci, de a studia, de a călători oriunde și asta pentru noi e normalitatea. De aceea, probabil că pentru mulți dintre noi, treziți în această dimineață, opțiunea „fraților noștri de peste Prut” vine ca un șoc, ca o dezamăgire și chiar ca o trădare. I-am chemat „acasă”, în Europa, în Vest, și ei au votat majoritar NU. Copiii lor, plecați la București, la Roma, la Londra, Paris sau Madrid le-au arătat luminile Occidentului, dar ei s-au dovedit prea orbiți de Lumina care vine de la Răsărit.

Pe la orele după amiezii, validarea referendumului a fost un motiv de euforie la București, mulți anticipând că, devreme ce adversarii lui l-au boicotat, cei care au participat la urne nu aveau cum să voteze altfel decât DA. Adică masiv, fără dubii, fără îndoieli, legitimând odată pentru totdeauna ruperea de Rusia și direcția Vest.

N-a fost așa. Realitatea rezultatelor e că țara din interiorul granițelor a votat NU la referendum. Dacă îi punem și pe cei care au boicotat, partida antieuropeană este majoritară în Republica Moldova. Degeaba diaspora a încercat eroic să salveze țara de ea însăși. Prinși într-o cușcă a istoriei, moldovenilor le-a fost frică să evadeze pe ușa pe care Maia Sandu le-a deschis-o.

Mult după miezul nopții, când cifrele indicau un eșec al referendumului european, Maia Sandu a ieșit să facă o declarație de presă, denunțând „un atac fără precedent” al unor „grupări criminale care au folosit cele mai mizerabile mijloace” pentru a deturna votul din Republica Moldova. „Au atacat țara noastră cu zeci de milioane de euro. Ținta grupării criminale a fost să cumpere 300.000 de voturi”, a spus Maia Sandu. E vital ca doamna Sandu să prezinte public dovezile acestei operațiuni și să arate dacă voturile au fost cumpărate iar rezultatul a fost viciat.

Iar dacă votul a fost viciat, așa cum spune președintele, referendumul devine lipsit de legitimitate?

Probabil că Maia Sandu înțelege cel mai bine gravitatea situației și simte povara rezultatului de la referendum. Mulți i-au reproșat că nu a ales cel mai bun moment pentru acest scrutin, că a riscat să-l organizeze acum, când Moscova e într-un război total cu toată lumea, și că nu a reușit să le transmită celor 2 milioane de moldoveni din Republică și celor 1 milion de moldoveni plecați în străinătate sentimentul unei decizii istorice și al unui pericol existențial pentru statul moldovean. Însă să fim realiști: Putin are o armată infernală de dezinformare și destabilizare, politicieni năimiți de Moscova și agenți infiltrați cu ștate vechi de plată, Republica Moldova o are (doar) pe Maia Sandu.

Lupta era din start inegală. Entuziasmul și romantismul s-au lovit de cinismul unei puteri malefice care, așa cum remarcă Octavian Țicu, unul dintre candidații la prezidențiale, „și-a schimbat strategia, devenind mult mai neobservată, dar nu mai puțin periculoasă”. Rusia a fost tot timpul în capul moldovenilor, având grijă ca la momentul esențial un eventual referendum european să pice. Boicotul a fost planul A. Respingerea a fost planul B. Nu vreau să mă gândesc la ce rezultat am fi anunțat în această dimineață dacă cei care au boicotat ar fi votat și ei NU la referendum…

Așadar, un eșec! De ce? Pentru că singura variantă la care mai sperăm în această dimineață e un referendum aprobat la limită și doar după intervenția moldovenilor plecați în străinătate; oricum ar fi, această situație slăbește mult legitimitatea proiectului european. Îi va fi mult mai ușor Moscovei să-și asmută propaganda și dezinformarea pentru a sabota integrarea europeană a Republicii Moldova. Cu o majoritate a populației din interiorul granițelor care a boicotat sau a votat împotriva Europei, Rusia va susține că „independența” și „neutralitatea” pe care moldovenii cred naiv că le pot obține reprezintă în realitate o dorință de a fi salvați de marele frate de la Răsărit. Un NU pentru Europa înseamnă, în opinia lui Putin, un DA pentru Rusia. Iar moldovenii din diaspora vor fi socotiți agenți străini ostili, plătiți de Occident să distrugă frăția moldo-rusă.

Rezultatul referendumului, chiar trecut la limită, este o victorie a Moscovei, care, prin mijloace specifice, a încercat să țină Republica Moldova captivă în cușca geografică a ceea ce Putin numește „lumea rusă”. Pentru Moscova, munca de convingere a moldovenilor pentru votul NU la acest referendum a început demult. Acesta e rezultatul anilor de distrugere a identității românești (și de creare a uneia „moldovenești”) și de slăbire până la uitare a vocației europene.

„Independența”, „neutralitatea”, „suveranitatea” unei țări fără armată și fără protecție din exterior înseamnă pentru Putin o invitație la un aperitiv. Dacă nu și-ar fi rupt colții în Ucraina, Rusia ar fi hăpăit Moldova „independentă” la micul dejun.

E greu de înțeles cum la Cahul și la Ungheni, orașe care au beneficiat în ultimii ani de cele mai multe proiecte europene, s-a votat majoritar NU la referendumul constituțional. Nici vecinătatea cu România, nici construcțiile cu fonduri europene nu au contat pentru „frații de peste Prut”. Nici nu știu ce e mai teribil: că și-au vândut țara lui Putin sau că au ales întunericul de bunăvoie? Aici pare să fie, din păcate, marea victorie a Rusiei: desăvârșirea muncii de cucerire a acestor oameni e să-i convingă că gratiile mentale, interioare sunt în folosul lor, pentru a-i proteja de lumea de afară. 

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • 'Chiar salvat la limită de diaspora, referendumul european din Republica Moldova este un eșec' - negativism si defetism tipic.Uitati-va la ce se intampla in US cu 2 saptmani inainte de alegeri. Sau cazul Brexit. Ei nu folosesc insa cuvantul 'esec' . Exista extrem de multa polarizare peste tot , chiar si in tarile considerate fruntea démocratiei.
    • Like 6
  • In final depinde de calitatile poporului. Tarile baltice au parasit URSS-ul acum peste 30 de ani fara sa se mai uite inapoi.
    • Like 0
  • Este foarte greu sa comentezi pe tema asta intr-un registru logic, dar fenomenul "moldovean" il vedem peste tot in lume, intr-un procent mai mare sau mai mic. Daca moldovenii au anumite scuze : ingerinta puternica a rusilor, radacinile puternice rusesti (din moldovenii pe care ii stiu mai mult de jumatate vorbesc ruseste in casele lor) , ce facem noi romanii cu dovezile de nezdruncinat din viata de zi cu zi ? Votam 20-25% pentru partide antieuropene , in conditiile in care numai un redus mintal, nu vede progresul din ultimii 20 de ani.
    Se vede ca sunt oameni care prefera sa asculte toate tampeniile si manipularile de pe retele de socializare , fara sa priceapa ce se intampla in viata lor de zi cu zi.
    Vedem musulmanii sau cei din lumea a treia, care fug pe capete din tarile lor si ajung in tari normale unde tot ce fac este sa creeze zone de anormalitate dupa chipul si asemanarea locurilor pe care le-au parasit. De ce ? Pentru ca vor sa traiasca mai bine , dar nu vor schimbarea. Evolutia cere curaj, deteminare si inteligenta , restul dupa vorba lui Caragiale : " Ori sa se revizuiasca, dar sa nu se schimbe nimic; ori sa nu se revizuiasca, dar atunci sa se schimbe pe ici pe colo"
    De ce s-ar schimba moldovenii , cand le-am dat pasapoarte romanesti si ei sunt cu fundul in doua luntrii ? Luntrea UE si luntrea copilariei lor comuniste ...
    • Like 8
  • Luc check icon
    Daca acum cinci ani mi-ar fi spus cineva ca in Republica Moldova va avea loc un referendum pentru integrarea in UE si ca va iesi cu DA in majoritate, i-as fi spus ca e nebun. Referendumul a fost un SUCCES foarte greu obtinut, cum de altfel era de asteptat.
    Care-i surpriza ? Credeam noi oare ca Putin va privi melancolic pe geam sorbind din paharul cu Stoli, gandindu-se ca uite, nici moldovenii nu mai vor cu noi ? Rusii calca cu tancurile chiar acum o tara independenta. Sa zicem mersi ca nu vor incerca la fel cu Moldova (nu pot probabil pentru ca Ukraina rezista). Ganditi-va la Georgia, tara mai bogata, si care a fost intoarsa din drum. Razboiul pentru Moldova continua, iar astazi democratia a invins. Sper ca Maia Sandu va invata ceva si va avea timp sa se replieze pentru etapa urmatoare, batalia din turul 2.
    • Like 0
  • Pentru ca referendumul sa treaca e nevoie de 50% + 1 vot pentru "DA". Ceea ce s-a si intamplat. Avand in vedere cate resurse a pus rusia in joc pentru a influenta aceste alegeri, eu zic ca e un rezultat fantastic. Nu toti cetatenii Moldovei au valori europene, ar fi imposibil asa ceva. De asemenea se vand si ei pentru o "galeata" la fel cum o fac si multi romani. De unde aceasta dezamagire a multor jurnalisti?
    • Like 0
  • mg check icon
    ..e ca-n bătrânica care nu voia să traverseze, sau (și mai bine) ca-n fabula celor de la Planeta Moldova (îi mai țineți minte ?) :
    https://www.youtube.com/watch?v=EFUmRRehwj0
    • Like 4
  • România a fost sub dictatura comunistă ceva mai mult de jumătate de secol. Rezultatul se vede și azi.Mulți români profită din plin de avantajele UE dar sunt împotriva UE. Moldovenii au fost sub ocupație și influență rusă o lungă perioadă. Spălarea creierilor a dată roade și la noi și la ei. Șoșoci sunt mulți la noi și , și mai mulți la ei. Cred că rezultatul era previzibil. Propaganda rusă este recunoscută ca una dintre cele mai bine pusă la punct și cu rezultate remarcabile de zeci și zeci de ani.
    • Like 6
    • @ Ion Podocea
      ,,DUMNEZEU ÎȚI DĂ DAR NU-ȚI PUNE ȘI-N DESAGĂ "
      Foarte trist că Moldova nu profită de șansă pe fondul războiului .
      România a profitat de șansă ei în 1918 când Lenin &CO era ocupat cu revoluția lor.Din păcate la sfr,lui ww2 prindeciziile lui Churchill & Roswelt am fost ,,aruncați " în braþele lui Stalin ßi a trebuit sà suportàm consecinþele.Păcat că ffffff mulți indivizi se bucură la firimiturile aruncate de Rusia și nu reflectează la viitorul țării.Europa așa cum este cu bune și rele rămâne ptr România și Moldova și nu numai ...rămâne calea spre progres.
      • Like 0
  • Era de asteptat. Cand traiesti zeci de ani intr-un fel si ti se spun numai anumite lucruri, cresti cu ele in cap si te identifici cu ele pana la moarte. Iti dai viata pentru ca islamul sa invinga, spre exemplu. Cand un copil de 10 ani are arma in mana si e invatat sa urasca, nimeni si nimic nu-l va mai schimba, nu va putea sa-i mai scoata din cap „ideea” bine sadita, bine implementata, cultivata si crescuta cu grija. Pana la urma guvernele dictatoriale nici nu trebuie sa faca prea multe. Fac oamenii singuri.

    Turcia trece prin epoca Erdogan. Cu ce costuri? De cand a ajuns la putere ce a facut cu democratia, cu armata turca? Armata, garantul democratiei, culmea ironiei, armata ce tinea Turcia departe de ideile nefaste religioase. O armata NATO moderna. A fost decimata. Vanatoarea de vrajitoare impotriva ofiterilor cu vederi occidentale, a intelectualilor a dus la arestari ce au pus oamenii la punct. Prin frica se obtin multe. Judecatori, ziaristi, profesori, a fost o epurare in masa. Cine l-a adus pe Erdogan la conducere? Votul oamenilor ce au pus mai presus de orice libertate, dreptate, dezvoltare economica ideile retrograde, traditia islamista. Pana si marele Ataturk a fost dat putin cate putin la o parte. Incomoda pe Erdogan in drumul lui spre ingroparea democratiei.

    Iran, felul in care sahul a fost dat afara din tara si adus Khomeiny a carei constitutie a fost votata cu amandoua mainile, inclusiv de femeile incapabile sa vada pericolul urias ce avea sa vina. De ce? Pentru ca educatia aia tradiationala a invins inca un popor.

    China ce se zbate intr-o pseudodemocratie. Lucruri se intampla acolo pe tacute. Traditia comunista, totalitara a tarii face ca miliardul ala de oameni sa taca.

    „Autoritățile chineze cer unui număr tot mai mare de profesori și alți angajați din sectorul public să își predea pașapoartele, scrie Financial Times, care consideră că președintele Xi Jinping își întărește controlul asupra societății.

    Decizia de colectare a pașapoartelor, desfășurată în cadrul a ceea ce este cunoscut sub numele de „gestionare personală a călătoriilor în străinătate”, permite oficialilor guvernamentali locali să controleze și să monitorizeze cine poate călători în străinătate, cât de des și unde.

    Restricțiile privind călătoriile internaționale au fost mult extinse față de anul trecut pentru a include angajații de bază ai școlilor, universităților, guvernelor locale și entităților deținute de stat”. - https://cursdeguvernare.ro/china-cere-profesorilor-si-angajatilor-la-stat-sa-isi-predea-pasapoartele.html

    Rusia, nu mai are rost sa discutam. Peste o suta de milioane de oameni asista la dezastrul provocat de un psihopat ce nu mai poate fi oprit. A ucis in stanga si in dreapta, a luat viata a zeci, sute de mii de oameni, a invadat, a daramat, a nenorocit tot ce-a gasit in cale si ii era impotriva. Nimeni nu reuseste sa-l opreasca. Raspandeste raul si nici un argument de pe lumea asta nu-l poate abate de pe acest drum. De ce? Pentru ca cu mintea psihopatului nu te poti pune, nu are limite, nu are emotii, nu are empatie, nu are judecata. Maine daca ii mor nepotii intr-un razboi nuclear n-o sa aiba nicio tresarire. O sa spuna din buncar: am facut ce trebuia. Eram amenintat, simteam ca vine peste mine Spania, Portugalia, Albania, Bulgaria, Luxemburg, Islanda, adica NATO, incitate de Franta, Regatul Unit, SUA si Germania. Intre prajiturile de la micul dejun servite cu cafea, si pana la cina luata la o terasa sau acasa cu ochii la un film de pe Netflix, aia veneau peste noi.

    Cine ii da voie sa faca asa ceva? Ce justificare are pentru asta?:

    „Pianistul Pavel Kuşnir, încarcerat după ce a criticat războiul purtat de Rusia împotriva Ucrainei, a murit în detenţie la vârsta de 39 de ani, au anunţat ONG-uri şi apropiaţi de-ai săi, în contextul reprimării oricărei disidenţe în Rusia, relatează AFP, potrivit news.ro”. - https://www.libertatea.ro/stiri/un-pianist-rus-opozant-al-razboiului-din-ucraina-a-murit-intr-o-inchisoare-din-siberia-4978625

    Asta-i mentalitatea cu aceste popoare zdrobite de zeci de ani, invatate intr-un singur fel de zeci de ani. Cu creierul omului nu te pui.

    Rezultatul din Moldova este un esec pentru ca partea aia de 49% atarna mult mai greu decat partea cealalta de 51%. De ce? Pentru toate motivele de mai sus care trag in jos Iranul, Turcia, Rusia, China.
    • Like 14
    • @ Daniela Damian
      ove check icon
      Bun comentariul.Ca si altele de altfel.Chiar nu inteleg lipsa de like-uri la aceste comentarii.Am o rugamine,se poate sa spuneti varsta si ocupatia d-voastra?
      • Like 2
    • @ ove
      Multumesc foarte mult pentru aprecieri. Am facut ASE-contabilitate si UB- limbi si literaturi straine, iar anul asta am implinit 40 de ani, din pacate.
      Am scris in perioada asta pe Republica pentru ca din cauze nefericite (am stat cu cineva din familie pentru o problema de sanatate) am avut mai mult timp. Am lucrat mult mai putin, de la distanta. E singurul site pe care am comentat si m-am obisnuit cu asta. Ma relaxeaza. Oricum, situatia asta va dura pana la sfarsitul anului. Dupa aia ma voi intoarce la programul meu aglomerat si probabil ca imi voi exprima parerile foarte rar, pareri fara pic de pretentie de expert international in tot felul de domenii, dar sincere.

      Citesc tot felul de chestii si cand vad aici un subiect imi amintesc de alte lucruri conexe sau nu, si atunci imi place sa le mentionez.
      Stiu ca nu realizam nimic, parerile exprimate in comentarii sunt pentru noi, nu au darul sau puterea de a misca ceva, de a schimba ceva. E mai mult la nivel personal, spui ceva pentru a arata ca n-ai uitat un lucru sau ca nu poti fi chiar mintit si pacalit, ca inca existi si nu esti chiar prost si nevigilent sau pentru a arata ca-ti dai seama in felul tau, in modul tau de a gandi.

      Multumesc celor care ma apreciaza, la fel si eu apreciez pe foarte multi din cei ce comenteaza aici.
      • Like 3
  • Putem spune că referendumul din R. Moldova este o altă reprezentare a alegoriei Peşterii lui Platon. Moldovenii încă mai cred în umbre. Nici noi nu suntem prea departe, încă mai avem umbrele noastre.
    • Like 4
    • @ Dragoş Anghelache
      mg check icon
      ..deși Platon pare să fie de mare actualitate, în sensul că Universul ar putea fi încărcat cu informația care scapă din găurile negre prin intermediul radiației Hawking, paralela cu percepția moldovenilor (și nu numai..) legată de UE, mi se pare ușor hazardată..
      În sensul că cei care-au emigrat n-au fost câtuți de puțin "orbiți" de lumea în care au pătruns, ci s-au acomodat rapid și adesea cu succes..
      • Like 1
    • @ mg
      Dar ceilalţi, rămaşi în peşteră...
      • Like 1
    • @ Dragoş Anghelache
      mg check icon
      ..dar noi, cei extrași din peșteră de mai bine de 17 ani, timp în care ne-a crecut PIB-ul de vreo 13 ori, cum de avem aproape o treime din electorat anti-UE ?

      Cum se face că acum vreo 8 ani britanicii au decis Brexit-ul ?

      Cum e posibil ca jumate din americani să-l prefere pe Trump, cel care lua cu asalt Capitoliul, nu demult ?

      I se spune manipulare, iar unii chiar se pricep..
      Trăim într-o lume a iluziilor, așa cum sugerau Platon și Democrit..
      • Like 2
    • @ mg
      În aceeaşi manieră în care Vadim era să ajungă preşedinte. Iar acum, posibil Simion. Ceea ce demonstrează că şi noi avem umbrele noastre. Şi nu numai noi. Singura diferenţă este că moldovenii locuiesc la numărul 667 – vecini cu Bestia – în timp ce noi suntem la vreo două-trei case mai departe. :)
      • Like 1
    • @ Dragoş Anghelache
      mg check icon
      ..667 bis.. :))
      • Like 1
  • Crayven check icon
    Felicitări republicii sovietice moldavskaya!
    Curent electric gratis din România, nyet!
    Ajutoare, nyet!
    Vaccinuri, nyet!
    Cetățenie și suport pt proiecte UE, nyet!

    Am tot spus ca sobolanii ăștia visează la Rusia și sug la țâța UE. Sunt din Galați și ZILNIC sunt gloata la cetățenie. Nici o boaba de limba română nu știu!
    • Like 5


Îți recomandăm

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult

Green Steps

100.000 de români au participat la marcarea a 100 de kilometri din traseul Via Transilvanica într-un mod ingenios. „Drumul care unește”, este un traseu turistic de lungă distanță, care traversează România pe diagonală, de la Putna la Drobeta Turnu Severin și este destinat drumeției pe jos, cu bicicleta sau călare. Via Transilvanica este semnalizată cu marcaje vopsite și stâlpi indicatori. Pe parcursul drumeției, călătorii vizitează ceea ce constructorii spun că este cea mai lungă galerie de artă din lume, pentru că la fiecare kilometru se găsește o bornă din andezit sculptată individual.

Citește mai mult