Sari la continut

Spune-ți părerea! Intră alături de noi în comunitatea Republica

Vă invităm să intrați în Comunitatea Republica, grupul de Facebook în care contributorii, cei care își scriu aici ideile, vor sta de vorbă cu tine. Tot ce trebuie să faci este să ceri intrarea în acest spațiu al dialogului.

LIVE TEXT. Referendum pe muchie de cuțit. Ușor avans al taberei DA

Maia Sandu votează. Foto: Profimedia Images

Foto: Profimedia Images

Aproximativ 3,3 milioane de cetăţeni cu drept de vot din Republica Moldova sunt aşteptaţi, duminică, la urne pentru a vota şeful statului pe următorii patru ani, dar şi pentru a confirma calea europeană a ţării, printr-un referendum privind modificarea Constituţiei. Secțiile de votare s-au deschis la ora 07:00 și s-au închis la ora 21:00. O victorie a guvernului pro-occidental condus de Maia Sandu ar reprezenta o lovitură politică puternică pentru influența Moscovei în regiune, dar ar crește, de asemenea, presiunea asupra Bruxelles-ului pentru a continua procesul de aderare al Republicii Moldova la UE, în ciuda preocupărilor practice serioase.

ACTUALIZARE 8.07: Tabăra „DA” are un avans de 79 de voturi.

ACTUALIZARE ora 5:55 Îîn această dimineață, tabăra DA tocmai a trecut în față cu 88 de voturi, cu voturile venite din diaspora.

Moldova din afara Republicii Moldova salvează la limită referendumul european. 

ACTUALIZARE ora 01:00 Primele declarații ale Maiei Sandu după afișarea rezultatelor preliminare. „Moldova s-a confruntat azi și în ultimele luni cu un atac fără precedent asupra democrației. Grupări criminale au atacat țara noastră cu zeci de milioane de euro, minciuni și propagandă pentru a ne duce într-o zonă de incertitudine și instabilitate. Avem probe și dovezi că ținta grupării criminale a fost să cumpere 300 mii de voturi. Dimensiunea fraudei este fără precedent. Scopul a fost de a introduce frică și panică în societate. Așteptăm rezultatele finale”, a declarat Maia Sandu, citată de Ziarul de Gardă

ACTUALIZARE ora 23:00  După procesarea a 58% din procesele verbale, opțiunea „NU” conduce cu 55,5%. De notat că multe procesle verbale din Chișinău și diaspora nu au fost procesate încă, după cum indică și HotNews. Totodată, trebuie precizat că procentajul proceselor verbale procesate nu trebuie confundate cu numărul alegătorilor.

ACTUALIZARE ora 22:30 Rezultate parțiale oferite de platforma Agora.md

ACTUALIZARE ora 22:19 După centralizarea a 14,38% din procesele verbale, Maia Sandu are 34,12%, Alexandr Stoianoglo 30.06% și Renato Usatîi 15,11%, Irina Vlah 5,99%, Victoria Furtună 5,78%, scrie G4Media, care citează Ziarul de Gardă.

ACTUALIZARE ora 22:00 Comisia Electorală Centrală a Republicii Moldova a anunțat că prezența la  referendum a fost de 49,8%.

ACTUALIZARE ora 21:00 Urnele s-au închis în Republica Moldova, dar votul continuă în diaspora, inclusiv la București, unde la secțiile de votare sunt cozi mari,după cum indică și HotNews.

ACTUALIZARE ora 20:30 Secțiile de votare se vor închide la ora 21.00, mai puțin în situația în care încă sunt oameni la coadă care nu au reușit să-și exprime opțiunea. De exemplu, la București, programul a fost prelungit, mulți oameni fiind încă la coadă, scrie Digi24.ro.

ACTUALIZARE ora 20:10 Primele rezultate preliminare ale alegerilor din 20 octombrie 2024 vor fi anunțate la ora 22:00, într-o intervenție live a reprezentanților Comisiei Electorale Centrale (CEC), notează Ziarul de Gardă 

ACTUALIZARE ora 20:00 Mai multe încălcări în procesul electoral au fost depistate la secţiile de votare din afara Republicii Moldova, inclusiv în România. News.ro scrie că la secţiile de votare din Rusia, au fost oferite drept recompense alegătorilor jachete cu inscripţia „Rusia-Moldova” şi invitaţii la o cafenea. Cazuri de nereguli la secţiile de votare au fost înregistrate inclusiv în state membre ale Uniunii Europene. La unele secţii din România, Turcia, Ţările de Jos, Elveţia, Italia, Belgia şi Germania au fost înregistrate cazuri de fotografiere a buletinelor de vot, afişare a buletinului cu votul exprimat şi alte încălcări ale secretului votului.

ACTUALIZARE ora 19:39 S-a atins pragul de 50% privind numărul total de alegători care au votat azi la alegerile prezidențiale din Republica Moldova. Este cea mai mare prezență la vot din ultimele trei scrutine prezidențiale, conform Agora.md.

ACTUALIZARE ora 19:00 Peste 45% dintre cetăţenii cu drept de vot din Republica Moldova s-au prezentat, duminică, până la ora 18:00, la alegerile prezidenţiale şi referendumul pentru modificarea Constituţiei, potrivit datelor oficiale prezentate de Comisia Electorală Centrală (CEC), scrie Observator News. Peste 1,2 milioane de moldoveni au participat la referendumul pentru integrarea în UE până la ora 18:00, ceea ce reprezintă 42,4%. În acest sens, referendumul convocat de Maia Sandu poate fi considerat valabil.‍

ACTUALIZARE ora 18:10 Până la ora 18:00 au votat în total circa 1,35 milioane de cetățeni, iar peste 100 de mii de tineri cu vârsta cuprinsă între 18 și 25 de ani și-au exercitat dreptul la vot, arată datele publicate de Comisia Electorală Centrală, ceea ce reprezintă aproximativ 7,5% din numărul total a cetățenilor care au votat. În diaspora au votat peste 180 de mii de persoane.

ACTUALIZARE ora 18:05 Maia Sandu cheamă la vot: „Au mai rămas doar 4 ore până la închiderea secțiilor de votare”, a indicat președinta Republicii Moldova, citată de Ziarul de Gardă. „Vă mulțumesc mult tuturor celor care ați votat deja. Le mulțumesc oamenilor din diasporă,. Le mulțumesc oamenilor de acasă, din sate și orașe. Le mulțumesc tinerilor care s-au mobilizat și oamenilor în vârstă care au reușit să ajungă la secțiile de vot. Le mulțumesc mult concetățenilor noștri din diaspora care au stat și mai stau la coadă pentru a vota, care prin votul lor au grijă de Moldova. Vreau să mă adresez și celor care nu au ajuns încă la secțiile de vot. Nu stați deoparte. Veniți alături de toată țara, veniți alături de toată comunitatea noastră mare și frumoasă. Ieșiți la vot! Votați pentru voi, votați pentru familiile voastre, votați pentru țara noastră”, a indicat Maia Sandu.

ACTUALIZARE ora 18:00 La alegerile de azi din Republica Moldova, femeile sunt mai active din punct de vedere civic decât bărbații. Potrivit datelor în timp real furnizate de Comisia Electorală Centrală de la Chișinău, până la ora 18:00 s-au prezentat la urne 740.918 femei (adică 54,73% din totalul votanților) și 612.823 de bărbați (adică 45,27% din totalul votanților).

ACTUALIZARE ora 17:05 Prezența la vot a ajuns la 43%

ACTUALIZARE ora 17:00 Conform informațiilor preliminare, până la ora 15:00 la referendumul republican constituțional au participat 907 594 de persoane, ceea ce reprezintă 32,11%.

ACTUALIZARE ora 16:55  Sunt cozi impresionante de alegători la cele trei secții de votare din București. Potrivit G4 Media, o coadă impresionantă s-a format, duminică la prânz, la o secție de votare din Centrul Vechi, Timpul de aștepare pentru vot este mai mult de o oră.

Foto: G4 Media

ACTUALIZARE ora 16:30 Maia Sandu a anunțat pe contul său de Facebook că peste 150 de mii de moldoveni au votat în Diaspora.

ACTUALIZARE ora 15:00 Maia Sandu a anunțat pe contul său de Facebook că peste 100 de mii de moldoveni au votat în Diaspora.

ACTUALIZARE ora 13:55 Prezența a trecut de pragul de 30%. În diaspora moldovenească oamenii stau la coadă. 

Cetățeni din Republica Moldova care așteaptă să voteze la Amabasada Republicii Moldova din Belgia și Luxemburg. Foto: cititor Republica.

Cetățeni din Republica Moldova care așteaptă să voteze la Amabasada Republicii Moldova din Belgia și Luxemburg. Foto: cititor Republica.

ACTUALIZARE ora 13:22 președinta CEC a raportat, în cadrul unui briefing de presă, că până la ora 13:00 și-au exprimat dreptul la vot 717 de mii de alegători, notează Ziarul de Gardă de la Chișinău.

ACTUALIZARE ora 13:00 Maia Sandu, care candidează pentru un nou mandat la alegerile prezidenţiale din Republica Moldova, a făcut duminică apel la alegătorii moldoveni să iasă în număr cât mai mare atât la scrutinul prezidenţial, cât şi la referendum.

Maia Sandu a mers să voteze singură, la o secţie de vot din Chişinău, în jurul orei 11.00. La ieșirea din secția de votare, Maia Sandu a îndemnat electoratul să ceară la secţiile de votare două buletine de vot, scrie Hotnews.

Foto: Privesc.Eu Moldova

Vreau să fac un apel către cetăţenii Republicii Moldova. Dragi cetăţeni, ieşiţi la vot! În această duminică luăm două decizii importante pentru ţara noastră. Luaţi două buletine de vot. Votaţi la referendum şi alegeţi preşedintele Republicii Moldova pentru următorii patru ani. Votul nostru la referendum ne va determina soarta pentru multe decenii înainte”, a transmis Maia Sandu.

Aceasta a adresat și un mesaj direct către cetățenii din Diaspora. „Știu că vă faceţi griji pentru oamenii dragi rămaşi acasă. Ieşiţi la vot, pentru ca cei dragi de acasă să poată trăi în pace în continuare. Eu am votat pentru că moldovenii trebuie să îşi determine soarta, nu alţii, nu banii murdari, nu minciunile, ci voinţa poporului. Eu am votat pentru ca Moldova să poată să se dezvolte în pace şi libertate, pentru ca Moldova să poată să îşi construiască viitorul pe care şi-l doreşte şi pe care şi-l construieşte. Ieşiţi la vot! Votul fiecăruia este important, nu este doar o ştampilă pe hârtie”, a mai spus Maia Sandu.

Reuters scrie că cetățenii Republicii Moldova votează duminică în primul tur al alegerilor prezidențiale și într-un referendum privind aderarea la UE, într-un moment crucial pentru viitorul țării și într-un context tensionat, al conflictului dintre Rusia și Occident și al războiului din Ucraina. Maia Sandu este mare favorită pentru a intra în turul doi de scrutin, potrivit sondajelor, dar există semne de întrebare privind soarta referendumului.

ACTUALIZARE ora 12:00 Prezența la urne în cadrul alegerilor din R. Moldova a depășit 20%, potrivit datelor prezentate de Comisia Electorală Centrală (CEC). Prezenţa la vot la ora 12:00 este cu aproape 3% mai mare faţă de cea înregistrată la aceeaşi oră în timpul alegerilor prezidenţiale din 2020.

---------------
Știre inițială


Serviciile secrete ruse încearcă în mod activ să perturbe referendumul privind aderarea la UE, precum și alegerile simultane în cadrul cărora președinta Maia Sandu e favorită pentru a obține un al doilea mandat, scrie Politico Europe

Comisia Electorală Centrală a decis organizarea a 234 secţii de votare în străinătate pentru referendumul republican constituţional şi alegerile pentru funcţia de preşedinte al Republicii Moldova din 20 octombrie 2024. Potrivit News,ro, cele mai multe secţii de votare în diaspora vor fi în Italia - 60, în timp ce în România vor fi deschise 16 secţii de votare, dintre care trei la Bucureşti.

Câte două secţii de votare vor fi deschise în Cluj şi Iaşi. Câte o secție de votare pentru cetățenii din Republica Moldova va fi amplasată și în orașele: Braşov, Sibiu, Craiova, Bacău, Constanţa, Oradea, Galaţi, Suceava şi Timişoara.

Referendumul, adevărata vedetă a zilei

La referendum cetățenii Republicii Moldova trebuie să răspundă cu „DA” sau „NU” la întrebarea „Susțineți modificarea Constituției în vederea aderării Republicii Moldova la Uniunea Europeană?”.

Ca să fie validat acest referendum, trebuie să voteze cel puţin o treime din numărul total de alegători înscrişi pe listele electorale. Iar aici e adevărata miză a jocului politic de la Chișinău din aceste zile. Conform Comisiei Electorale Centrale de la Chișinău, numărul de alegători înscrişi în Registrul de Stat al Alegătorilor la data de 2 octombrie 2024 era de 3.302.142 de cetățeni.

Prin urmare, e nevoie ca cel puțin 33,3% din acest total să iasă la vot ca să treacă referendumul. Iar din acest procent e nevoie ca majoritatea să voteze „DA” la întrebarea „Susţineţi modificarea Constituţiei în vederea aderării Republicii Moldova la Uniunea Europeană?”. Potrivit organizației Expert Forum, pentru ca pragul teoretic de 33,3% să fie atins e nevoie să voteze 55% dintre cetățenii moldoveni prezenți în mod real în țară.

La alegerile prezidenţiale din 2020, după cum amintește ziarul Adevărul, doar 1.364.597 de alegători moldoveni s-au prezentat la primul tur, ceea ce a însemnat că rata de prezenţă la vot a fost de 48,81%, dintre care aproximativ 260.000 de voturi proveneau din diasporă. 

Concret, pentru validarea referenumului, este nevoie ca la urne să se prezinte cel puțin 1,1 milioane de alegători, după cum scrie Euronews România.

Un răspuns afirmativ majoritar la referendum va determina includerea în preambulul Constituţiei a prevederii privind identitatea europeană a poporului Republicii Moldova şi a ireversibilităţii parcursului european al ţării. De asemenea, integrarea în Uniunea Europeană va fi consacrată ca obiectiv strategic naţional. În plus, va fi introdus un nou capitol în Constituţie, intitulat „Integrarea în Uniunea Europeană”. Acesta va stipula că aderarea Republicii Moldova la tratatele constitutive ale UE va fi aprobată de Parlament prin lege organică, iar după aderare tratatele constitutive şi actele juridice obligatorii ale Uniunii Europene vor prevala asupra dispoziţiilor interne care le contravin, mai precizează ziarul Adevărul.

Pe de altă parte, în cazul în care majoritatea alegătorilor care se prezintă la urne votează împotriva modificării Constituției, atunci textul legii supreme a statului nu se va modifica, însă asta nu înseamnă că procesul de aderare a țării la Uniunea Europeană se va opri.

În cazul în care se întâmplă acest lucru, actorii politici care promovează propaganda rusă de peste Prut (dar și din România) va avea un discurs din ce în ce mai agresiv prin intensificarea campaniilor de dezinformare. Iar acestea vor fi menite să influențeze jocul electoral din spatele adevăratei mize a alegerilor de duminică: alegerile parlamentare de anul viitor. Abia acolo se va decide dacă partidul Maiei Sandu poate să mențină drumul european al Republicii Moldova, dar și cum va arăta în următorii ani orientarea geopolitică a țării.

În plus, dacă pică acum referendumul, Partidul Acţiune şi Solidaritate condus de Maia Sandu ar întâmpina mari dificultăți în a schimba Constituția țării prin Parlament. De ce? Pentru că are nevoie de o majoritate de 67 de voturi, care în prezent nu există și care, după alegerile de anul viitor, va fi cu atât mai greu de obţinut, ținând cont de rețeaua Șor și banii Moscovei. 

Candidații la prezidențiale în Republica Moldova

Maia Sandu - actuala președintă a Republicii Moldova

Maia Sandu a fost votată în decembrie 2020 și a câștigat alegerile, fiind al șaselea președinte ales, de la obținerea independenței, dar și prima femeie din țară care deține funcția. Maia Sandu a fost, anterior funcției de președinte, prim-ministru și ministru al Educației. 

Pentru alegerile prezidențiale din 2024, Maia Sandu candidează pentru un nou mandat, ca independentă, însă este susținută de Partidul Acțiune și Solidaritate (PAS). 

Alexandr Stoianoglo - fost procuror general al Republicii Moldova 

Alexandr Stoianoglo este un politician de origine găgăuză, care candidează la alegerile prezidențiale din acest an din partea Partidului Socialiștilor din Republica Moldova (PSRM). Anterior, a fost vicepreședinte al Parlamentului Republicii Moldova și ulterior procuror general al Republicii.

Renato Usatîi 

Este fost primar al orașului Bălți și a mai candidat la alegerile prezidențiale din 2020, atunci când s-a clasat pe locul al treilea, după Maia Sandu și Igor Dodon. În acest an, Renato Usatîi candidează din partea Partidului Nostru.

Vasile Tarlev 

A fost prim-ministru al Republicii Moldova, iar în prezent este președinte al Congresului Național al Industriașilor și Antreprenorilor din Moldova. Candidatul la prezidențiale 2024, Vasile Tarlev, se află la conducerea partidului Viitorul Moldovei.

Irina Vlah 

Este candidată independentă pentru prezidențiale. A fost deputată în Partidul Comuniștilor din Republica Moldova, dar și fostă guvernatoare a Găugăziei. 

Ion Chicu 

A fost premier al Republicii Moldova și fost ministru al Finanțelor. Ion Chicu a fost și consilier al fostului președinte Igor Dodon, iar în acest an candidează la funcția de președinte din partea Partidului Dezvoltării și Consolidării Moldovei.

Andrei Năstase

A fost viceprim-ministru și ministru de Interne în Guvernul Maia Sandu, dar și fost primar general al Chișinăului până în anul 2019. La alegerile prezidențiale din acest an candidează ca independent.

Octavian Țîcu

A fost boxer profesionist, apoi fost deputat în Parlamentul Republicii Moldova, dar și consilier relațional în Consiliul raional Ungheni și ministru al Tineretului și Sportului al Republicii. În acest an este candidatul blocului "Împreună", din care fac parte Platforma DA, Liga Orașelor și Comunelor, dar și Partidul Schimbării și Coaliția pentru Unitate și Bunăstare (CUB).

Victoria Furtună

Fostă procuroare anticorupție, Victoria Furtună a mai candidat în anul 2021 și la funcția de procuror general interimar. În acest an candidează ca independentă la prezidențiale.

Tudor Ulianovschi 

A fost ambasador al Republicii Moldova în Elveția, dar și fost ministru al Afacerilor Externe și Integrării Europene al Republicii Moldova în Guvernul Pavel Filip. Candidează ca independent.

Natalia Morari

E o fostă jurnalistă cunoscută datorită anchetelor sale. A fost expulzată din Rusia în anul 2008, iar în prezent se ocupă și de moderarea unor emisiuni de analiză politică. În acest an candidează la prezidențiale ca independentă.

Apasă pe imaginea de mai jos pentru a deschide galeria foto  

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Nu vi se pare ciudat că într-o țară cu 3,3 milioane de alegători 11 candidați se înghesuie la obținerea funcției supreme. domnule Badea? Mie da!

    Trecând peste această „ciudățenie”, trebuie spus că aceste alegeri din Republica Moldova reprezintă ultima șansă pentru moldoveni de a scăpa din ghearele lui Putin. Poate că nu-și doresc acest lucru, c-așa-i în „democrațiile” dirijate de tătuci...

    Nici cu situația de la noi nu mi-e rușine. Avem candidați cu duiumul (ca să avem de unde alege răul mai mic, nu-i așa?), toți unul și unul. Cele două mari partide și-au dat în cap cu „rotativa” și se luptă (de ochii lumii, desigur) pentru întâietate. Nu se cade să nu alegem pe unul dintre candidații lor. În numele „stabilității politice”, bineînțeles...

    Ce diferență e între Ciolacu/Ciucă și Geoană? Cu ce e mai potrivit un „prostănac” (nu eu l-am „etichetat” așa, a făcut-o tovarășul Iliescu, președinte al României de două ori) față de un covrigar de succes din Buzău sau un general bâlbâit făcut erou de propaganda sistemului?

    Prin „bunăvoința” CCR ne-am scăpat de Șoșoacă. Gurile rele spun că voturile Dianei merg în tolba lui Simion, care trebuie „sprijinit” ca să ajungă în finala prezidențială alături de Ciolacu. Eu zic că socoteala de-acasă nu se potrivește cu cea din târg, da' mai știi?

    Dacă voi fi pus în fața unei asemenea alegeri, îmi fac geamantanul și plec unde voi vedea cu ochii... La câte zile mai am de trăit (am 58 de ani, în curând 59) nu-mi pot permite să le irosesc ascultând în continuare minciunile acestor „candidați” la scaunul prezidențial.

    Ca să fac și un pic de reclamă, spun că doamna Lasconi ar putea fi soluția enigmei. Mulți spun că e o „știristă” aidoma Gabrielei Firea, eu zic că nu. Voi putea fi contrazis doar după 5 ani de mandat prezidențial al doamnei despre care vorbesc. O situație ipotetică, desigur, dar eu o votez. Vă invit să faceți la fel...



    • Like 1


Îți recomandăm

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult

Green Steps

100.000 de români au participat la marcarea a 100 de kilometri din traseul Via Transilvanica într-un mod ingenios. „Drumul care unește”, este un traseu turistic de lungă distanță, care traversează România pe diagonală, de la Putna la Drobeta Turnu Severin și este destinat drumeției pe jos, cu bicicleta sau călare. Via Transilvanica este semnalizată cu marcaje vopsite și stâlpi indicatori. Pe parcursul drumeției, călătorii vizitează ceea ce constructorii spun că este cea mai lungă galerie de artă din lume, pentru că la fiecare kilometru se găsește o bornă din andezit sculptată individual.

Citește mai mult

Testat e Hot

Vreau să vă arăt azi un program inedit de educație la firul ierbii: el începe chiar pe pajiștea a două festivaluri care atrag în fiecare an zeci de mii de tineri și își propune să fie un fel de curs introductiv într-o materie pe care școala românească se jenează să o predea.

Citește mai mult