Sari la continut

Încearcă noul modul de căutare din Republica

Folosește noul modul inteligent de căutare din Republica. Primești rezultate în timp ce tastezi și descoperi ceea ce te interesează filtrat pe trei categorii: texte publicate, contributori și subiecte. Încearcă-l și spune-ne cum funcționează, părerea ta ne ajută.

Dezbatere prezidențială în Republica Moldova. Stoianoglo: „Cu România nu am realizat niciun proiect care ne-ar putea apropia de UE”/ Maia Sandu: „O ofensă la adresa oamenilor din România”

Maia Sandu - Alexandr Stoianoglo

Înainte de turul doi al alegerilor prezidențiale din Republica Moldova, Maia Sandu și Alexandr Stoianoglo au susținut duminică dimineață o dezbatere electorală fără moderator, în care președinta în funcție și candidatul PSRM și-au pus întrebări reciproc.

Maia Sandu și-a început discursul din cadrul dezbaterii prezidențiale, spunând foarte clar: „Aș vrea ca aici, pe această scenă, să fie un candidat cu care să dezbat serios problemele și soluțiile pentru Moldova. Din păcate, pe această scenă, avem un cal troian. Un om prin care alții vor să conducă țara. Eu sunt sigură că niciun moldovean nu vrea să fie condus de cei care stau în spatele acestui om”.

Candidatul PSRM a întrebat-o pe Maia Sandu despre răcirea relațiilor Chișinăului cu Rusia, în contextul în care a susținut sancțiunile impuse de UE. „Sancțiunile se impun ca să nu se mai finanțeze bombe și tancuri care omoară oamenii la ei acasă”, i-a răspuns președinta Maia Sandu, indicând războiul de agresiune al Rusiei în Ucraina. 

Maia Sandu l-a întrebat pe Alexandr Stoianoglo de ce nu a votat la referendum și de ce nu e de acord ca și alți cetățeni ai Republicii Moldova să beneficieze de aceleași avantaje ale UE de care beneficiază el prin faptul că are cetățenie română.

Candidatul PSRM a răspuns scurt la această întrebare, vorbind în limba rusă și spunând că în Republica Moldova nu există foarte multe drepturi pentru alte etnii.

În plus, Stoianoglo a mai spus că e adeptul UE, dar că nu a participat la referendum pentru că acesta ar fi urmărit numai scopurile personale ale candidatei PAS.

Maia Sandu i-a replicat dur, spunându-i că el și echipa sa au umplut țara cu minciuni și sperietori despre integrarea UE, au cumpărat voturi.

Spuneți că nu acum, dar când? peste 30 de ani? UE alocă zeci de miliarde de euro să se construiască drumuri, să se mărească pensiile”, a precizat Maia Sandu, făcând referire la beneficiile parcursului european al Republicii Moldova.

„Să vorbim ca între doi români”

Akesandr Stoianoglo a încercat să se prezinte de-a lungul dezbaterii ca un susţinător al relaţiei cu România, admiţând că aceasta este „cel mai important partener al Republicii Moldova şi din punct de vedere al relaţiilor bilaterale, şi din punct de vedere promovare pentru speranţa noastră pro-europeană”, însă a susţinut în același timp că între cele două ţări nu există, de decenii, „niciun proiect investiţional regional care ar putea apropia Republica Moldova la Uniunea Europeană”. 

Maia Sandu a catalogat afirmaţia lui Stoianoglo drept „o ofensă adusă la adresa oamenilor din România, la adresa României”.

Dumneavoastră nu vreţi să cunoaşteţi despre toate proiectele importante pe care le avem: construcţia de poduri, reparaţia de grădiniţe, finanţarea unor proiecte din programul Satul European, obiective culturale, cumpărare de autobuze şi multe, mute alte lucruri pe care le face România. Nu mai zic deja de ajutorul pe care l-am primit în momentul în care Rusia ne-a şantajat cu livrarea de gaze. Dar aşa, ca între doi români: dumneavoastră chiar credeţi că România o să sprijine omul Moscovei şi o să continue să facă asemenea investiţii, aşa cum a făcut până acum? Eu zic să fiţi sinceri cu cetăţenii şi să nu le spuneţi poveşti cu zmei!”, a mai spus preşedinta Maia Sandu.

Potrivit News.ro, Aleksandr Stoianoglo a făcut o pauză de câteva secunde, după care a adresat, la rândul său, o întrebare candidatei Maia Sandu, fără a răspunde la întrebare.

Ulterior, puțin mai târziu în dezbatere, Maia Sandu i-a cerut apoi lui Stoianoglo să numească direct „10 proiecte finanțate de Rusia pentru Moldova”, după cum indică sumarizarea în format LIVE TEXT de la Agora.md

Eu sunt foarte mulțumit pentru UE, pentru sprijinul dat Republicii Moldova. Dar drumurile și centura Comrat au fost credite care trebuie restituite. Eu nu fac niciodată comparație între ajutorul de la UE și din Rusia. Noi trebuie să vorbim despre relații bilaterale bune cu toți vecinii”, a replicat Stoianoglo. „Deci Rusia nu are nici un proiect în Republica Moldova, tocmai ați recunoscut acest lucru”, a afirmat Maia Sandu.

Cam așa a fost dezbaterea prezidențială din Republica Moldova. Maia a avut o prezență puternică, a fost stăpână pe mesaj, clară în discurs și în limba română, dar și în limba rusă. Stoianoglo, în schimb, a citit de pe foaie fiecare răspuns, a fost extrem de incoerent în limba română și a tremurat când trebuia să răspundă la întrebări grele, precum cea referitoare la cum va crea o relație bună cu Ucraina.

Noi vom stabili și vom dezvolta relații bune de prietenie cu toți partenerii noștri de dezvoltare, în primul rând cu vecinii noștri, cu Ucraina, cu România, cu partenerii noștri de dezvoltare, Uniunea Europeană, SUA, Rusia, China. Noi susținem Ucraina în războiul actual, noi acordăm pentru cetățenii Ucrainei ajutorul necesar umanitar și sunt sigur că relațiile noastre, când eu o să fiu președinte, vor fi mai puternice decât acum, când relațiile poartă un caracter doar decorativ”, a răspuns Stoianoglo.

Domnule Stoianoglo, dumneavoastră chiar credeți ce spuneți? Cei de la Kiev știu că dumneavoastră sunteți omul Moscovei. În spatele dumneavoastră stă Dodon”, a replicat Maia Sandu.

Mesajul Maiei Sandu la finalul dezbaterii prezidențiale din Republica Moldova a fost: „Hoții nu pot câștiga alegeri altfel decât prin furt. Sunt multe lucruri despre care dl Stoianoglo nu știe - ce a fost în sacoșa transmisă de Plahotniuc lui Dodon, ce legi a încălcat Platon, ce voturi s-au cumpărat și pentru cine. Alegerile care vin sunt despre cum vom trăi fiecare dintre noi, despre familia noastră, despre țara noastră. Propunerea mea este să-mi permiteți să păstrez pacea, să aduc bani pentru dezvoltare și să continuăm împreună calea noastră europeană. Să continuăm lupta pentru un stat de drept adevărat".

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Cu un tupeu până la nesimțire, mvia sandu îl acuză pe stoianoglu că ar fi "cal troian", "omul Moscovei" etc., în timp ce ea nu este _nici măcar_ cal troian, ci unealta _fățișă_ a imperialismului amerloc în Republica Moldova, țară pe care ea, sandu, a transformat-o dintr-un stat suveran și independent într-un stat-marionetă al Americii imperialiste, după modelul României, Poloniei, statelor baltice etc.

    Se vede de pe Marte că inclusiv campania electorală este designed & decided at washington, semănând perfect cu campaniile electorale din România, unde candidatul susținut fățiș de America imperialistă își acuză contracandidatul că ar fi omul rușilor și unde contracandidatul ajuns în turul al doilea este invariabil unul slab, pentru ca fraierii să voteze candidatul susținut de washington din convingere și cu convingerea că ar alege "răul cel mai mic".

    Prin urmare, este previzibil și predictibil că în Republica Moldova, stat-marionetă al Americii imperialiste, "alegerile" le va "câștiga" sandu, candidatul susținut fățiș de sua, exact cum în România, stat-marionetă al Americii imperialiste, "alegerile" le va "câștiga" ciucă al lor, candidatul susținut fățiș de sua.

    LE: cât despre limba română, da, a lui stoianoglo este mai șubredă, dar și a lui sandu este plină de greșeli și dezacorduri, care dacă ar apărea la eba, precis ar fi trecute cu vederea, iar dacă ar apărea la dăncilă, ar fi ultramediatizate, ca să îi întărească imaginea de "proasta țării", n-așa?
    • Like 0
  • andrei andrei check icon
    comparativ cu ce drepturi au avut romanii in moldova de la 1812, rusnacii de azi au niste drepturi pe care romanii nici nu le-au visat sub rusi
    • Like 0


Îți recomandăm

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult

Green Steps

100.000 de români au participat la marcarea a 100 de kilometri din traseul Via Transilvanica într-un mod ingenios. „Drumul care unește”, este un traseu turistic de lungă distanță, care traversează România pe diagonală, de la Putna la Drobeta Turnu Severin și este destinat drumeției pe jos, cu bicicleta sau călare. Via Transilvanica este semnalizată cu marcaje vopsite și stâlpi indicatori. Pe parcursul drumeției, călătorii vizitează ceea ce constructorii spun că este cea mai lungă galerie de artă din lume, pentru că la fiecare kilometru se găsește o bornă din andezit sculptată individual.

Citește mai mult