Sari la continut

Descoperă habits by Republica

Vă invităm să intrați în comunitatea habits, un spațiu în care înveți, găsești răspunsuri și resurse pentru a fi mai bun, pentru a avea o viață mai sănătoasă.

Președintele Iohannis, întrebat câte ore face până la Sibiu: „Cât fac cu ce?”

Klaus Iohannis a răspuns marți seară întrebărilor puse de 9 jurnaliști și formatori de opinie. 

„Am venit în această poziție acum 5 ani și am spus că vreau să fiu președintele României care face altfel de politică. Să generez soluții, abordări comune, echitabile, evident pentru a atinge câteva obiective naționale foarte importante. dar am întîlnit un PSD puternic ostil, un PSD care, mai ales după decembrie 2016, a venit cu o abordare care a aruncat România în haos. Pentru ce? Pentru a salva câțiva penali”, a spus Iohannis în începutul dezbaterii.

Citiți principalele declarații ale președintelui:

  • PSD și-a înșurubat neamurile în toate instituțiile publice. M-am opus încercării PSD de a acapara tot statul român. Și de multe ori, surprinzător pentru ei, am avut succes. 
  • Alocarea 2% din PIB ne-a pus în postura de partener foarte agreat în NATO și ne-a permis să le oferim românilor siguranță. Am avut summit-ul de la Sibiu în care au participat toți liderii importanți.
  • Am avut un mandat care a început ca un mandat de construcție, dar am ajuns de multe ori să am un mandat care să mențină România în marile coordonate dorite de români. Am reușit să mă opun PSD suficient de mult pentru a menține România pe traiectoria europeană. Am reușit să salvez imaginea României, prin politica externă pe care am făcut-o. că contrez efectele toxice ale unei guvernări pesediste centrate pe acapararea statului.
  • PSD trebuie înlăturat prin vot, prin vot putem schimba lucrurile. Mă adresez PNL, e nevoie de mobilizare. Mă adresez electoratului USR-PLUS, suntem de aceeași parte a baricadei. Mă adresez electoratului OMP, electoratului maghiar, care își doerește o țară faină.
  • Mă adresez electoratului PSD, eu nu am un război cu electoratul PSD. Îmi doresc ca și electoratul PSD să aibă un partid european care să îi reprezinte. PSD trebuie să intre în opoziție ca să se reformeze. Nu vom scădea pensiile și salariile, vream să creștem pensiile și salariile.
  • Mă adresez în special tinerilor, foarte mulți au mers la vot și au votat, le mulțumesc. Votul este vital și dacă doriți să participați la construcția viitorului României mergeți la vot

Întrebări:

- Cristina Șincai: Ce garanții le dați românilor că o vor duce mai bine?

  • Lucrurile arată bine, avem soluții, este un guvern nou, care știe cum trebuie abordate lucrurile și vă garantez că vom merge spre mai bine. Acum suntem într-o situație care trebuie tratată cu mare atenție. Politica economică a guvernului eșuat a fost axată pe consumși așa s-a ajuns să intrăm într-o zonă nesănătoasă. Aceste lucruri pot fi corectate.

-Moise Guran: Ați sacrificat justiția pe altarul electoral prin amânarea referendumului?

  • Se vede că nu. L-am amânat pentru a produce efectele cele mai bune. Am retrimis legile justiției în Parlament, am trimis legile justiției la CCR, am solicitat un punct de vedere Comisiei de la Veneția. Am reușit să anulez 70% din măsurile care ar fi compromis legile justiției, din măsurile introduse de PSD în legile justiției. La un moment dat am ajuns în punctul în care au trebuit promulgate, pentru că mi s-au terminat pârghiile constituționale. Dar lucrurile nu se termină aici. Cu o nouă majoritate, vom repara legile justiției.
  • Fără mine statul de drept din România s-ar fi rupt. Nu s-a rupt.
  • Studiile sociologice mi-a au arătat că momentul cel mai potrivit cu alegerile Parlamemtare. În niciun moment anterior, rata de participare nu s-ar fi apropoat de pragul de validare.

- Ramona Avramescu: Sunteți conștient căde la începutul camoaniei electorale mediul online vă este mai degrabă ostil, pentru că ați refuzat dezbaterile?

  • Eu mi-am pus în practică strategia electorală. Dar am urmărit impactul pe facebook și, dacă tragem linie vedem că numărul urmăritorilor e în creștere. Înseamnă că lucrurile au fost înțelese.

- Ce mesaj aveți pentru cei care vor să boicoteze alegerile?

  • Eroul alegerilor este omul cu ștampila în mână. Îi îndemn pe români să meargă la vot.

- Clarice Dinu: De ce ați promovat direct legea recursului compensatoriu?

  • Legea a ajuns la CCR, care a găsit că e constituțională. Dar ce a făcut CCR? S-a exprimat pe oportunitate. Acest lucru făcea caducă retrimiterea în Parlament, după discuții foarte aprofundate cu specialiști am ajuns la concluzia că nu există altă soluție decât promulgarea. Dar și aceasta, cu o nouă majoritate, este o lege care trebuie corectată.

- Cristian Pârvulescu: Cum veți reuși să grăbiți acest ritm al reformelor?

  • O adevărată reformă instituțională se poate face modernizând constituția. Momentan e imposibil pe actuala configurație din Parlament. Sper după parlamentare să avem altă configurație. Până atunci pot fi lucruri făcute. În Parlament am văzut totuși că s-au găsit majorități pentru a repara lucruri care au fost făcute greșit.

- Cristian Pârvulescu: Aveți în vedere anticipate?

  • Eu cred că se pot realiza, PNL își dorește, sunt și alte formațiuni. Vom vedea după prezidențiale dacă putem concretiza

- Cristian Leonte: Aș vrea să vă referiți la momentele ianuarie 2018, când ați spus că veți acorda PSD o nouă șansă.

  • PSD a dispus de o largă majoritate la vremea respectivă. A fost sprijinit activ și de ALDE și de UDMR, au controlat 60% din Parlament. Dacă o coaliție controlează de 60% în Parlament și propune un premier, acea persoană va fi acceptată.

- Cristian Leonte: Regretați că în 2009 ați stat la un scaun distanță de Liviu Dragnea, la dezbatere, în cealaltă tabără, a lui Mircea Geoană?

  • Atunci așa am văzut lucrurile, acum le văd altfel.

- Radu Tudor: ÎCCJ, CCR, CSM, Inspecția Judiciară au scris despre  abuzuri ale anumitor magistrați. De ce nu ieșiți mai des să apărați drepturile și libertățile fundamentale?

  • Este vorba despre independența justiției. Aș fi putut să merg în CSM și să încerc să impun un punct de vedere, aș fi putut să fac presiuni. M-am abținut pentru că cred în independența justiției. Nu putem pune în balanță drepturile omului contra independenței jusiției. Și unele, și altele trebuie apărate.

- Silviu Mânăstire: Despre interesele economie ale Chinei în România, reactoarele de la Cernavodă și licitația pentru 5G. Ce opinie aveți față de aceste chestiuni?

  • Am o părere foarte clară. Vreau să vă spun foarte clar: locul nostru e în spațiul euroatlantic, acolo aparținem noi. Punct. Trebuie să observăm că există și alte state cu care putem să avem interese comerciale. Cu China putem să avem schimburi comerciale, economice, dar nu ne considerăm parte din spațiul lor de valori. Vom analiza cu foarte mare atenție în CSAT împreună cu noul guvern și se vor lua deciziile de rigoare.

- Ion M. Ioniță: Guvernul Dăncilă a promovat un memorandum privind mutarea ambasadei la Ierusalim. Cine a inițiat acest memorandum?

  • Aceste demersuri au fost un diletantism care a dăunat foarte grav.

Partea a doua a dezbaterii

- Cristina Șincai: care a fost pariul dvs.din primul mandat pe care nu l-ați putut duce la bun sfârșit? Ce regretați?

  • Ce aș face altfel în al doilea mandat, cred că aș comunica mai mult. Poate partea de comunicare nu a ajuns încă la nivelul așteptat sau optim și aici cu siguranță, împreună cu echipa mea voi căuta cele mai bune abordări. Sunt decis să comunic mai mult, mai intens. 

- Moise Guran: Ordonanța 114 a afectat 6 sectoare, unul dintre acestea cel energetic. Ordonanța 114 a fost un act deliberat de atentat la siguranța națională?

  • Cu siguranță, poate fi interpretat și așa. Dar eu am văzut un fel de șmecherie pesedistă de a face rost de bani. Felul în care PSD gestionează finanțele nu este nici stsuenabil, nici în avantajul românilor. Am avertizat asupra acestui lucru și am primit răspunsuri diverse de la activiștii PSD. S-a văzut că eu am avut dreptate și lor li s-au terminat banii.
  • Ordonanța a intrat în vigoare și efectele acestei ordonanțe nu sunt simplu reversibile. este nevoie de o analiză foarte serioasă. Se lucrează la această chestiune și va fi rezolvată. 

- Ramona Avramescu: Cum v-ați defini ca președinte?

  • Vă las dvs să evaluați ce fel de președinte am fost eu în primul mandat. Nu mă joc, nici nu dictez, prezidez.

- Cristian Pârvulescu: Ce veți face pentru protejarea minorității rrome?

  • O să ne aplecăm asupra acestei chestiuni. Cred că a fost destul de vizibilă intenția mea și rezultatele în combaterea discriminării de orice fel, poate chiar a deranjat zona PSD-istă, altfel nu îmi explic de ce PSD excelează acum în discriminarea de tip xenofob.

- Clarice Dinu: Aveați informații că se va ajunge la ce s-a ajuns pe 10 august?

  • SE pare că s-au pregătit în mare secret pentru această intervenție în forță. Intervenția împotriva demonstranților din Piață a fost cea mai gravă intervenție a statului împotriva cetățenilor de la mineriade încoace.

- Clarice Dinu: Ați luat în calcul să mergeți atunci în piață?

  • Viorica Dăncilă spune și acum că a fost o încercare de lovitură de stat. Aș fi dat apă la moară PSD-ului dacă aș fi mers acolo, ar fi spus e lovitură de stat regizată de președinte și Doamne ferește!

- Cristian Leonte: În ianuarie 2016 ați promulgat o completare la legile siguranței naționale privind tăierile de păduri. Ce ați făcut ca președinte ca prevederea să fie aplicată?

Am făcut tot ce poate președintele. Am dezbătut în mai multe ședințe CSAT de atunci, am chemat instituțiile la raport, le-am cerut strategii sectoriale coerente. Unele au funcționat, altele nu. Suntem cam la 15% din optim, mai e foarte mult de lucru.

- Cristian Leonte: 5 pădurari au fost uciși, sute agresați.

Aceste mecanisme au început să funcționeze, suboptimal. În ce privește pădurarii, e un profund regret că autoritățile nu au reușit să prevină aceste situații. 

- Cristian Leonte: Din aceste autorități vă excludeți?

Iohannis: Mă exclud pentru că nu am atribuții executive, guvernul are. 

- Radu Tudor: Domnule președinte, cât faceți până la Sibiu?

  • Cât fac cu ce? (Radu Tudor: Cu ce mergem noi pământenii...) Cu mașina, cam patru ore. După 30 de ani de tranziție și dispute profunde între diferitele partide, e cazul să ajungem în situația în care să se apuce de treabă. Aceste lucruri nu vreau să le promit, eu vreau să le facem.

- Silviu Mânăstire:  Nu ar fi mai bine ca Secția Specială să rămână, dar populată cu cei mai buni procurori ai României?

  • Eu sunt de părere că această secție nu trebuie să existe, prea ușor poate fi transformată în ceva ce poate deveni un control neconstituțional asupra magistraților. Toți specialiștii recomandă desființarea Secției. Decizia nu o iau eu.

Dezbaterea, care a ținut locul unei întâlniri cu contracandidata sa, Viorica Dăncilă, a avut loc în Aula Bibliotecii Centrale Universitare “Carol I”, iar la ea au participat Ramona Avramescu, Clarice Dinu, Moise Guran, Ion M. Ioniţă, Cristian Leonte, Silviu Mănăstire, Cristian Pîrvulescu, Cristina Şincai și Radu Tudor.

„În sală, în afara a patru consilieri ai domnului președinte, vor mai fi opt oameni din staff-ul electoral, deci 12 persoane, iar restul de 202-203 persoane, cât ne permite sala, vor fi studenți. Este o dezbatere după model american sau model francez”, a declarat Rareș Bogdan.

Cu o oră înainte de începerea dezbaterii lui Klaus Iohannis, Viorica Dăncilă și-a organizat propria „dezbatere”. Vreme îndelungată, Viorica Dăncilă și-a prezentat „realizările”, l-a atacat pe șeful statului și a avut o nouă „scăpare”, numindu-i pe românii din diaspora „ăștia”. „Chiar dacă s-a deplasat în state cu mulți români nu s-a întâlnit cu ăștia”, i-a reproșat Dăncilă lui Iohannis.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • mike mike check icon
    Evident ca noi suntem "astia", adica inamicii PSD-ului si inamicii neo-comunismului. La fel era si inainte de '89, romanii plecati/fugiti in afara erau considerati tradatori si dusmani ai statului roman. Mentalitatea exista si astazi, si nu doar la PSD. La fel gandesc si votantii PSD. Nu-i asa, cum de-si permit "astia" sa ne impiedice pe noi neo comunistii sa furam, sa facem un rai al infractorilor in Romania, sa readucem Romania inapoi in sfera de influenta ruseasca? Vad ca nimeni n-o spune cu subiect si predicat, iar asta inseamna ca ascundem gunoiul sub pres. Pericolul mare vine de la acei oameni care vor absenta de la vot si de la cei care, dupa 30 de ani, inca mai aleg un regim neo-comunist . Aici intervine frustrarea celor care au votat partide liberale , dar seara au vazut ca Viorica intra in turul doi cu un procent enorm. Acest lucru este inexplicabil dupa 30 de ani.
    • Like 1
  • Leitmotivul răspunsurilor candidatului Iohanis la întrebările din gama „ce veți face” a fost că „eu voi analiza, eu voi relua discuțiile” indiferent de temă, de responsabilități și separație a puterilor în stat, el va face ceva. Întrebat dacă se consideră responsabil față de dezastrul defrișărilor, a cotit-o ca la Ploiești spunând că se consideră exonerat, derobat de orice responsabilitate pentru că această „chestie” ține de executiv.
    • Like 3
  • Câte ceva despre securitatea națională comparată.
    Finlanda, o țară cu o poziție geo-strategică similară cu a României își asigură securitatea națională nefiind membră NATO, iar în al-2-lea război mondial „și-a permis” să se opună armat atât Germaniei hitleriste cât și Rusiei comuniste .
    Intrarea țării noastre în NATO nu a fost supusă consultării populare cum a făcut Spania, de exemplu, același lucru poate fi spus și despre procentul de 2% alocat apărării. Pentru comparație vedeți aici ( https://ro.wikipedia.org/wiki/Membrii_NATO ). În schimb organizăm referendumuri de succes „pe justiție”, fără legătură cu justiția sau referendum eșuat „pe familie” fără legătură cu familia.
    Cred că nu România trebuie „resetată”, cred că trebuie „resetată” clasa politică și legea fundamentală.
    • Like 1
  • Laura check icon
    Am mai scris despre opinia mea despre candidatul Iohannis la prezidențiale, dar îmi place să reiau ideea. Acesta este președintele meu, a unui cetățean român plecat în străinătate, cu studii, care a mai întrat într-o biblioteca în viața lui. Iohannis e poate puțin mai talentat decât mine, dar nu neapărat mai competent. Acum are o oportunitate frumoasă, e într-o situație mai bună decât mine, dar nu am sentimentul de méritocratie pentru situația lui. Cel mai grav este ca el nu pare sa reprezinte neapărat România întreagă, ci numai o părticică mică a ei. Va rămâne probabil în istorie ca cel mai puțin reprezentativ președinte, ales de o majoritate cu ocazia alegerilor, un adevărat paradox. Îmi pare rău că nu pot vota cu încredere un om competent, și îmi pare cel mai rău ca suntem noi romanii atât de dezbinați în aceste vremuri. E ușor sa justifici situația generala de sărăcie, neîncredere fiind așa invrajbiti unii cu alții.
    • Like 1
    • @ Laura
      check icon
      Si eu sunt un cetatean plecat din Ro. Am mai intrat si eu in biblioteci si in noi cercetari si idei. Dar eu consider ca Johannis este perfect pentru ce vreau eu la la viata si despre cum vad eu lumea. El a spus ca va fi tacut si va face. Eu asta vreau sa vad la un presedinte. Ca tace si face. El a spus ca politica se va face altfel decat in "piatza" cat va fi el la putere, politica se face altfel. Mai elegant si mai sobru.
      Johannis este mai talentat decat tine. Si are mai multa meritocratie decat tine. :)
      Fara nationalisme si ortodoxisme si oratorii in limba nostra supra-extraordinara! :(
      • Like 2
    • @
      Laura check icon
      Probabil ca e Iohannis este cel mai bun președinte pe care diaspora il poate avea, chiar un președinte mai bun decât mine. ohannis nu este totuși cel bun președinte pe care România il poate avea, România înseamnă suma a unor categorii variate de oameni, ultranationalisti, săraci și needucați, săraci și educați, bogați si hoți, și foarte foarte mulți indiferenți. Lipsa de dialog nu poate fi decât o condamnare la sărăcie, nu o soluție. Pariez ca va fi un al doilea mandat inutil, fără prea multe fapte. Îl votez pe Iohannis, dar asta nu înseamnă nimic. Parlamentul este oglinda societății mai fidel și mult mai problematic decât președintele. Atitudinea lui Iohannis este utila în Elveția, nu în România.
      • Like 1
  • A răspuns corect,, cât fac cu ce? ", noi ceilalți avem ghinion, putem merge doar cu mașina.
    • Like 3
    • @ Adrian Ionescu
      Sau 5h30-6h cu trenul. Curat ghinion! :D
      • Like 2
    • @ Adrian Ionescu
      mai e tren, avion... Sibiu are aeroport, erau curse interne. Nu mai sunt?
      • Like 0
    • @ Ionut Catalin Dimache
      Nu presedintele administreaza CFR. Ati gresit adresa jalbei.
      • Like 1
  • check icon
    Și eu sunt unul dintre “ăștia”.
    • Like 0


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult