Sari la continut

Ne vedem live pe Republica!

Facem anul ăsta un pas mai departe în această călătorie care ne-a unit: construirea unul loc al dezbaterii, al schimbului de idei, al bunului-simț. Lansăm un nou spațiu unde ne putem întâlni. Comunitate.republica.ro este locul unde ne vedem live.

17,5 la sută dintre spitalele verificate au picat la testul infecțiilor. Toate achiziționau dezinfectanți de la Hexi Pharma

Lista făcută publică de Ministerul Sănătății arată că 50 de spitale mari din țară au probleme cu substanțele Hexi Pharma.

Reprezentanții ministerului au precizat pentru Republica.ro că numărul spitalelor la care s-au făcut controale de eficacitate a respectivelor biocidelor este de 285, 17,5% dintre spitale picând la testul infecțiilor. 

Toate acestea, în contextul în care controalele au fost anunțate, iar verificările s-au făcut de către DSP-uri.

Ministrul Sănătății, Patriciu Achimaș-Cadariu, spunea în urmă cu două zile că „doar” 5% din cele 3.536 de teste făcute pentru verificarea substanțelor biocide din spitale au fost neconforme. „La momentul respectiv procentul exact era de 4,25%. Între timp, au mai venit rezultate de la laboratoare și este posibil ca el să fi crescut puțin”, au declarat pentru Republica.ro reprezentanți ai Ministerului Sănătății. Toate cele 3.536 de teste au vizat produse de dezinfectare fabricate de Hexi Pharma, iar numele probelor recoltate de la un spital la altul au variat: de la trei-patru în unitățile sanitare mici, la peste zece în spitalele mari.

Printre unitățile sanitare la care au fost găsite probe neconforme se numără Spitalul Universitar de Urgență, Spitalul de Urgență Sf. Ioan, Institutul de Pneumoftiziologie „Marius Nasta” din București, dar și multe spitale de urgență din țară. Nouă dintre ele se află doar în București, în total numărul lor ajungând la 50. Acestea sunt răspândite în 23 de județe ale României.

30 de spitale din listă au achiziționat în 2016 prin cumpărare directă produse Hexi Pharma

O analiză făcută de Funky Citizens arată că în anul 2016, 30 dintre cele 50 de spitale în care au fost înregistrate probleme de neconformitate au achiziționat, prin cumpărare directă, produse Hexi Pharma, în timp ce 3 dintre ele au atribuit companiei contracte  în urma unor licitații. „Ceea ce mă intrigă este cazul Spitalului de Urgență Bacău și cel al Spitalului Elias unde aveau licitații făcute, nu înțeleg de ce au mai făcut și cumpărări directe pe alte produse. Și, în afară de asta, sumele într-adevăr nu sunt foarte mari, dar mă intrigă, din nou, faptul că atât de multe au preferat cumpărările directe, în condițiile în care oricum îți trebuie dezinfectanți în spital. Nu e ceva ce nu o să îți mai trebuiască peste două luni. Suntem în mai și văd că majoritatea dintre ele preferă să își ia pe bucățele”, a declarat pentru Republica.ro Elena Calistru, președinte și co-fondator Funky Citizens.

Pentru atribuirea de contracte de peste 30.000 de euro, instituțiile publice sunt obligate să organizeze licitații. Dacă achiziționează însă produse mai puține și servicii pentru un termen scurt, suma scade, iar acestea pot recurge la metoda cumpărării directe. Așa se face că, dacă cumperi dezinfectanți de la o lună la alta poți evita licitația. „Dacă ne mai uităm în lista asta, la Spitalul Clinic de Urgență „Sf. Ioan” vedem că deja au achiziționat de 59.180 de lei până în aprilie. După patru luni au deja 13.000 de euro dați la Hexi Pharma. Până la sfârșitul anului, ar putea depăși lejer suma de 30.000 de euro. La Galați, sunt deja 63.800 de lei. La Elias vedem peste 91.000 de lei. Ceea ce fac mulți este să spargă codurile CPV. Ei scot codurile astea unice pe achiziții și le sparg în diverse alte coduri diferite ca să evite licitația. În principiu trebuie să existe un singur cod, unic, pentru dezinfectanți, ca idee. La fel la Spitalul Clinic de Copii Brașov. Văd că deja au achiziționat de 139.500 de lei, aproape au trecut de prag și aici”, mai arată Elena Calistru.

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • D-na Crisan


  In cartierul in care am copilarit toata lumea o stia pe d-na Crisan, asistenta medicala; de la bebelusi pana la bunici, d-na Crisan era salvatoarea sau sperietoarea nostra depinde ce necazuri aveam.
  Injectii cu antibiotice, dureroase rau, D-na Crisan; calciu si vitamine de crestere, D-na Crisan; cercei pentru fetite de abia aduse din maternitate, D-na Crisan….
  Micuta, plinutza, dar foarte sprintena, pasea marunt si des in zori de zi sau in puterea noptii cu cutiutza metalica unde seringa si acele fusesera fierte in tifon asa cum stia ea mai bine.
  Intodeauna zambitoare, pe langa injectii adauga si un sfat rapid pentru insanatosirea bolnavului, dar nu zabovea prea mult, urmatorul pacient o astepta la blocul 5 sau la blocul 7 sau cine stie pe unde.
  In aceste zile in care nu stiu cine freamata mai tare, microbii sau facebook-ul, ma intreb, fara nostalgie, daca cutiuta metalica fiarta pe aragaz de bloc era mai sterila decat biocidele Hexi Pharma.
  • Like 0
 • check icon
  „17,5 la sută dintre spitalele verificate au picat la testul infecțiilor. Toate achiziționau dezinfectanți de la Hexi Pharma...” // BĂNUI CĂ NU-ȘI PUNE nimeni problema. // Cînd solicităm altora perfecțiune (sub pavăza ideii că ne mor copiii în spitale...), ... aruncam vreun ochi și-n oglindă? Dacă noi ne aflăm cum cerem altora? ////
  Neam prost. / Cel omenesc. PS Nu mă jenez excesiv de ultimele zise, căci pot argumenta. În paralel sînt gata a ridica două dește: „Și io sînt om, neamule!...” / Pas de spînzură așa condei!
  • Like 0
 • check icon
  poate ca a venit momentul sa introducem prin plebiscit "teapa" ca pedeapsa, adica pedeapsa sa sune asa : "tras in tepa si expus 2 zile in piata mare", apoi omul poate pleca sa-si reia activitatea in guvern, primarie, spiatal, etc
  • Like 0
 • Nu inteleg de ce ne minunam atata ca prin spitale se spala cu apa chioara pe post de dezinfectant scump, afacere de multe milioane de euro. Adica exista aceasta oportunitate de teapa cu Min Sanatatii, de a vinde produse diluate de 10 ori si ea sa fi fost ratata de mafioti? Adica sa ratam noi chestia asta cu dezinfectanti falsificati care oricum se consuma, dispar automat lunar, nu lasa urme, nu se mai stie daca au fost sau nu dati pe jos prin saloane etc. Ce vreti ceva mai simplu de tepuit? Sunteti naivi daca credeti ca ceva in care este amestecat statul nu se masluieste sau nu se fura, sau nu se incarca la nota de plata. Sugerez dlui Tolontan sa ia la rand orice activitate unde este implicat statul , in special acolo unde guvernantii se lauda: ce bine stam, ce specialisti avem , ce investitii am facut , ce performante mondiale avem si o sa gaseasca numai furturi sau banii cheltuiti aiurea si anume cu milioanele de euro. Treziti-va va rog din naivitate, tot ce este legat de stat se fura sau se plateste de 10 ori pretul mai mare!
  • Like 4
 • Imi place ca vorbim de procente - x la suta aia, y cealalta, mai bagam si o virgula sa aratam ca ne-am facut temele. Intrebarea mea este urmatoarea - cumva Basescu (operatie hernie la Viena) si Ponta (genunchi la Istanbul) de frica nu s-au tratat in spitalele romanesti? Alea cu conditii europene? Pentru mine, contribuabil amarat, nu este mai simplu sa mor direct decat sa mai chinui ministerul si ziaristii cu procente? Eu zic altfel - Toti cei care au avut functii de conducere in absolut toate institutiile statului si regiilor autonome, si toti cei care au averi mai mari de 1mil Euro din ultimii 25 de ani sa se incoloneze catre tribunal. Capete de acuzare? Pai, sa vedem: subminarea economiei, privatizari frauduloase, trafic de influenta, trafic de substante periculoasa, spalare de bani, mita, crima, neglijenta in serviciu, delapidare, sperjur. Macar 2 ani cu suspendare. Insa din pacate, campania electorala a inceput si gunoaiele se infing iarasi la ciolan. De la Colectiv incoace, imi scade increderea in stat (cata mai era), in institutii, in oameni, chiar si in mine. Nici de iesit in strada nu-mi mai vine. Pentru ce? Pentru 4-5 ore in 4-5 zile? Timp in care scursurile baga capul la cutie sa treaca furtuna? Sa fie primit. Decat asigurare de sanatate mai bine imi cumpar direct sicriu si coliva.
  • Like 7


Îți recomandăm

UNStudio 1

UNStudio este unul dintre cele mai cunoscute și apreciate birouri de arhitectură din lume, cu filiale în Amsterdam, Frankfurt, Shanghai, Hong Kong, Dubai și Melbourne. are în portofoliu peste 120 de proiecte internaționale, precum clădiri de birouri, rezidențiale, muzee, poduri, dar și masterplanuri urbane. Printre cele mai cunoscute lucrări - Podul Erasmus din Rotterdam, Mercedes-Benz Museum din Stuttgart, Arnhem Central Station, Designul Doha Metro Station.

Citește mai mult

Marius Sava

„La mine pacienții nu vin niciodată singuri, vin cu partenerul”, spune medicul specialist pneumolog Marius Sava, cu competențe în somnologie, de la Rețeaua Privată de Sănătate Regina Maria, despre cei care ajung la ușa cabinetului cu simptome de apnee în somn.

Citește mai mult

articol audio
play icon mic icon Mihai Bran - Claudiu Pandaru

Când medicul psihiatru Mihai Bran le-a povestit colegilor săi de la muncă, în 2015, că ar vrea să își facă un startup în domeniul serviciilor de telemedicină, pentru a-și putea urmări mai ușor pacienții, cei mai mulți dintre ei au izbucnit în râs, neîncrezători. În prezent, business-ul său, ATLAS, pornit alături de câțiva prieteni IT-ști, a ajuns la o cifră de afaceri de un milion de euro și 400.000 de utilizatori.

Citește mai mult

Food waste Japonia

„În Japonia mâncarea e un personaj din marea poveste a lumii, un prim pas în călătorie. Fiecare regiune are cel puțin un ingredient sau o mâncare pentru care e faimoasă și care, când îi vine sezonul, e consumată în restul Japoniei. E și o formă ritualică de a reuni timpuri, locuri și oameni. Mâncarea japoneză e o formă de echilibru”, spune scriitorul George Moise într-un interviu pentru habits by Republica.

Citește mai mult