Lista făcută publică de Ministerul Sănătății arată că 50 de spitale mari din țară au probleme cu substanțele Hexi Pharma.
Reprezentanții ministerului au precizat pentru Republica.ro că numărul spitalelor la care s-au făcut controale de eficacitate a respectivelor biocidelor este de 285, 17,5% dintre spitale picând la testul infecțiilor.
Toate acestea, în contextul în care controalele au fost anunțate, iar verificările s-au făcut de către DSP-uri.
Ministrul Sănătății, Patriciu Achimaș-Cadariu, spunea în urmă cu două zile că „doar” 5% din cele 3.536 de teste făcute pentru verificarea substanțelor biocide din spitale au fost neconforme. „La momentul respectiv procentul exact era de 4,25%. Între timp, au mai venit rezultate de la laboratoare și este posibil ca el să fi crescut puțin”, au declarat pentru Republica.ro reprezentanți ai Ministerului Sănătății. Toate cele 3.536 de teste au vizat produse de dezinfectare fabricate de Hexi Pharma, iar numele probelor recoltate de la un spital la altul au variat: de la trei-patru în unitățile sanitare mici, la peste zece în spitalele mari.
Printre unitățile sanitare la care au fost găsite probe neconforme se numără Spitalul Universitar de Urgență, Spitalul de Urgență Sf. Ioan, Institutul de Pneumoftiziologie „Marius Nasta” din București, dar și multe spitale de urgență din țară. Nouă dintre ele se află doar în București, în total numărul lor ajungând la 50. Acestea sunt răspândite în 23 de județe ale României.
30 de spitale din listă au achiziționat în 2016 prin cumpărare directă produse Hexi Pharma
O analiză făcută de Funky Citizens arată că în anul 2016, 30 dintre cele 50 de spitale în care au fost înregistrate probleme de neconformitate au achiziționat, prin cumpărare directă, produse Hexi Pharma, în timp ce 3 dintre ele au atribuit companiei contracte în urma unor licitații. „Ceea ce mă intrigă este cazul Spitalului de Urgență Bacău și cel al Spitalului Elias unde aveau licitații făcute, nu înțeleg de ce au mai făcut și cumpărări directe pe alte produse. Și, în afară de asta, sumele într-adevăr nu sunt foarte mari, dar mă intrigă, din nou, faptul că atât de multe au preferat cumpărările directe, în condițiile în care oricum îți trebuie dezinfectanți în spital. Nu e ceva ce nu o să îți mai trebuiască peste două luni. Suntem în mai și văd că majoritatea dintre ele preferă să își ia pe bucățele”, a declarat pentru Republica.ro Elena Calistru, președinte și co-fondator Funky Citizens.
Pentru atribuirea de contracte de peste 30.000 de euro, instituțiile publice sunt obligate să organizeze licitații. Dacă achiziționează însă produse mai puține și servicii pentru un termen scurt, suma scade, iar acestea pot recurge la metoda cumpărării directe. Așa se face că, dacă cumperi dezinfectanți de la o lună la alta poți evita licitația. „Dacă ne mai uităm în lista asta, la Spitalul Clinic de Urgență „Sf. Ioan” vedem că deja au achiziționat de 59.180 de lei până în aprilie. După patru luni au deja 13.000 de euro dați la Hexi Pharma. Până la sfârșitul anului, ar putea depăși lejer suma de 30.000 de euro. La Galați, sunt deja 63.800 de lei. La Elias vedem peste 91.000 de lei. Ceea ce fac mulți este să spargă codurile CPV. Ei scot codurile astea unice pe achiziții și le sparg în diverse alte coduri diferite ca să evite licitația. În principiu trebuie să existe un singur cod, unic, pentru dezinfectanți, ca idee. La fel la Spitalul Clinic de Copii Brașov. Văd că deja au achiziționat de 139.500 de lei, aproape au trecut de prag și aici”, mai arată Elena Calistru.
Urmăriți Republica pe Google News
Urmăriți Republica pe Threads
Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp
Alătură-te comunității noastre. Scrie bine și argumentat și poți fi unul dintre editorialiștii platformei noastre.
In cartierul in care am copilarit toata lumea o stia pe d-na Crisan, asistenta medicala; de la bebelusi pana la bunici, d-na Crisan era salvatoarea sau sperietoarea nostra depinde ce necazuri aveam.
Injectii cu antibiotice, dureroase rau, D-na Crisan; calciu si vitamine de crestere, D-na Crisan; cercei pentru fetite de abia aduse din maternitate, D-na Crisan….
Micuta, plinutza, dar foarte sprintena, pasea marunt si des in zori de zi sau in puterea noptii cu cutiutza metalica unde seringa si acele fusesera fierte in tifon asa cum stia ea mai bine.
Intodeauna zambitoare, pe langa injectii adauga si un sfat rapid pentru insanatosirea bolnavului, dar nu zabovea prea mult, urmatorul pacient o astepta la blocul 5 sau la blocul 7 sau cine stie pe unde.
In aceste zile in care nu stiu cine freamata mai tare, microbii sau facebook-ul, ma intreb, fara nostalgie, daca cutiuta metalica fiarta pe aragaz de bloc era mai sterila decat biocidele Hexi Pharma.
Neam prost. / Cel omenesc. PS Nu mă jenez excesiv de ultimele zise, căci pot argumenta. În paralel sînt gata a ridica două dește: „Și io sînt om, neamule!...” / Pas de spînzură așa condei!