Sari la continut

Încearcă noul modul de căutare din Republica

Folosește noul modul inteligent de căutare din Republica. Primești rezultate în timp ce tastezi și descoperi ceea ce te interesează filtrat pe trei categorii: texte publicate, contributori și subiecte. Încearcă-l și spune-ne cum funcționează, părerea ta ne ajută.

Dictatura nu vine prin Breaking News

Liviu Dragnea mâna înainte

Foto: Inquam Photos/ Alberto Groșescu

Nu știu câți sunteți, dar atâția cât sunteți știu că înțelegeți și că vă pasă.
 Nu o să fie o alertă de Breaking News că a sosit dictatura. Nu a fost niciodată în istorie.
 De cele mai multe ori, dictatura a venit discret. În etape.

Mai întâi, se alege praful de presă.


Apoi, se alege praful de Justițe.


Apoi, apar pedeapsa pentru proteste și reprimarea lor. Cei care au fost în Piață în seara trecută au primit amenzi. Cea mai mare dintre ele, 2000 de lei, i-a revenit lui Angi Serban. Explicația jandarmului: pentru că e celebră.


După aia, apare controlul resurselor economice.


În cele din urmă, dispar alegerile libere.

Dictatura nu este ceva care dă buzna. Ea se insinuează, discret, până când are suficient confort ca să explodeze cu toată forța. Iar atunci nu mai e nimic de făcut.
 Singura șansă de a o opri este înainte să se instaleze.


Știu că nu avem cultura protestului preventiv. De fiecare dată când au existat avertismente că va fi rău, nu a existat reacție suficientă.
 Dar, acum, puteți număra ceea ce se cheamă „red flags”. Și cred că ne aflăm la pragul ultimei șanse.


Împotrivirea preventivă e un lux intelectual și de acțiune în viețile noastre ocupate.
 Dar e ultimul lux pe care s-ar putea să îl mai avem.
 Știu că ăștia care scriem obsesiv despre politică părem că nu avem altceva mai interesant de făcut. Avem. Și copii, și soți sau soții, și joburi sau business, și clienți, și prieteni, și seriale, și Crăciun. Avem toate astea. Dar credeți-mă, dacă ne apucăm să scriem obsesiv despre politică, există un motiv. Și e foarte, foarte serios.


Gândiți-vă bine. E tot ce vă rog. Și nu așteptați alerta de Breaking News pentru dictatură. Nu o să vină niciodată.

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • profun check icon
  Dictatura ... pe furiș pare o temă dată prin ordin pe unitate. O regăsesc de la debutanți din presă până la venerabilul domn Șora.
  • Like 0
 • karla check icon
  Unii au si amante/amanti....Pe astea chiar nu le poti ignora :)

  Ce ma deranjeaza cel mai mult este faptul ca noi, cei care dorim normalitate si libertate in tara asta si care am protestat de doi ani incoace, trebuie sa salvam tara din ghearele acestor dictatori, dictatori votati (sau nu) de catre o majoritate tembela care a preferat fie sa stea cu cracii-n sus la televizor in ziua votului, fie si-a bagat picioarele in ea de democratie si stat de drept si a votat PSD, invocand faptul ca "n-au avut de ales". Spuneti-mi si mie, ce garantie avem ca peste ani de zile nu va iesi tot un astfel de regim cretin, presupunand ca iesim milioane in strada zilele urmatoare si-l rasturnam? Vad ca este un fenomen ciclic care se repeta la 30 de ani, indiferent ca regimul este rasturnat printr-o revolutie sau nu.
  Eu nu vreau sa mai existe pe Terra astfel de regimuri, iar Occidentul sa fie amenintat cu distrugerea la fiecare 30 de ani. Pentru ca acum stim ce vrem si ce este bine pentru noi.
  • Like 2
  • @ karla
   Avem garantia ca generatiile de bosorogi spalati pe creier de comunism, ulterior de Antena 3 si Ghita tv, vor fi oale si ulcele, iar generatiile noi sunt mult prea conectate la informatie pentru a mai putea fi prostite de personaje precum Iliescu sau Dragnea. Imi spunea cineva ca e ultima zvacnire a partidului comunist (PSD), de aceea sobolanii rosii sunt atat de disperati si periculosi. Sunt pe moarte.
   Exista totusi o problema pe care o vom avea foarte multi ani, cei care au furat si au acumulat averi vor controla o parte importanta din sectorul economic si din presa, dar o economie de piata corecta ii va curata in cele din urma, beizadelele politrucilor de azi nu vor rezista mult intr-o democratie, pe o piata libera
   • Like 2
  • @ Mario Popesco
   Permiteți-mi să vă contrazic. Sunt tineri (atât rude cât și șefi de promoții la facultăți bune, unii chiar cu doctorat în afară) care s-au înscris în PSD în 2016 sau după.
   • Like 1
  • @ Mihai Maruseac
   Foarte bine. Și PSD-ul trebuie primenit. De socialiști nu o sa scapi niciodată. Dar mai bine sa fie mai deștepți, dacat mai educați. Cum era pamfletul:
   ‘Dar duci o lupta colosala cu prostul care are școala.’ :)
   • Like 0
  • @ Mihai Maruseac
   Intotdeauna vor exista oportunisti si ticalosi in orice societate, dar cred cu tarie ca sunt o minoritate neglijabila
   • Like 0
  • @ John Frow
   Și unde dracului sunt tinerii ăștia școlați,înscriși în PSD?
   NU li se aud decât osanalele la adresa escobarului teleormănez,în cor cu javrele bătrâne.
   I-ați văzut/auzit pe europarlamentarii cei tineri,Emilian Pavel și Țapardel,ce vituperări la adresa Uniunii Europene deversează pe guri?
   Bleah!
   Mai degrabă e de crezut că românii care rămân în țară chiar nu au habar de normă morală și de civism.Filosofia de viață a fost și rămâne „Lasă-i,maică,să fure dacă NE DĂ și nouă ceva!”.
   Ăia care nu achiesează la slogan,pleacă.
   • Like 0
  • @ Mario Popesco
   Sunteți optimist.
   • Like 0


Îți recomandăm

Statuie mască

„Primul lucru care contează atunci când faci o donație este ca gestul respectiv să te facă să te simți că ai făcut cu adevărat o faptă bună. Dacă cauza respectivă reușește să te facă să te simți ca un mic erou, te face să te simți bine că ai ajutat, reușește să te facă donezi”, spune Nicoleta Deliu.

Citește mai mult

articol audio
play icon mic icon Simona Halep - Foto: Andrew Schwartz / SplashNews.com / Splash / Profimedia)

„Am crescut cu o mentalitate că eram mică, că nu o să ajung să fiu tenismenă, nu o să ajung să fiu sus în clasament, nu o să ajung să câștig turnee mari. Cum până nu demult, în 2017, mi se spunea « nu ai mental de campion de Grand Slam».” (Foto; Andrew Schwartz / SplashNews.com / Splash / Profimedia)

Citește mai mult