Sari la continut

Află ce se publică nou în Republica!

În fiecare dimineață, îți scrie unul dintre autorii fondatori ai platformei. Cristian Tudor Popescu, Claudiu Pândaru, Florin Negruțiu și Alex Livadaru sunt cei de la care primești emailul zilnic și cei cărora le poți trimite observațiile, propunerile, ideile tale.

Dictatura nu vine prin Breaking News

Liviu Dragnea mâna înainte

Foto: Inquam Photos/ Alberto Groșescu

Nu știu câți sunteți, dar atâția cât sunteți știu că înțelegeți și că vă pasă.
 Nu o să fie o alertă de Breaking News că a sosit dictatura. Nu a fost niciodată în istorie.
 De cele mai multe ori, dictatura a venit discret. În etape.

Mai întâi, se alege praful de presă.


Apoi, se alege praful de Justițe.


Apoi, apar pedeapsa pentru proteste și reprimarea lor. Cei care au fost în Piață în seara trecută au primit amenzi. Cea mai mare dintre ele, 2000 de lei, i-a revenit lui Angi Serban. Explicația jandarmului: pentru că e celebră.


După aia, apare controlul resurselor economice.


În cele din urmă, dispar alegerile libere.

Dictatura nu este ceva care dă buzna. Ea se insinuează, discret, până când are suficient confort ca să explodeze cu toată forța. Iar atunci nu mai e nimic de făcut.
 Singura șansă de a o opri este înainte să se instaleze.


Știu că nu avem cultura protestului preventiv. De fiecare dată când au existat avertismente că va fi rău, nu a existat reacție suficientă.
 Dar, acum, puteți număra ceea ce se cheamă „red flags”. Și cred că ne aflăm la pragul ultimei șanse.


Împotrivirea preventivă e un lux intelectual și de acțiune în viețile noastre ocupate.
 Dar e ultimul lux pe care s-ar putea să îl mai avem.
 Știu că ăștia care scriem obsesiv despre politică părem că nu avem altceva mai interesant de făcut. Avem. Și copii, și soți sau soții, și joburi sau business, și clienți, și prieteni, și seriale, și Crăciun. Avem toate astea. Dar credeți-mă, dacă ne apucăm să scriem obsesiv despre politică, există un motiv. Și e foarte, foarte serios.


Gândiți-vă bine. E tot ce vă rog. Și nu așteptați alerta de Breaking News pentru dictatură. Nu o să vină niciodată.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • profun check icon
    Dictatura ... pe furiș pare o temă dată prin ordin pe unitate. O regăsesc de la debutanți din presă până la venerabilul domn Șora.
    • Like 0
  • karla check icon
    Unii au si amante/amanti....Pe astea chiar nu le poti ignora :)

    Ce ma deranjeaza cel mai mult este faptul ca noi, cei care dorim normalitate si libertate in tara asta si care am protestat de doi ani incoace, trebuie sa salvam tara din ghearele acestor dictatori, dictatori votati (sau nu) de catre o majoritate tembela care a preferat fie sa stea cu cracii-n sus la televizor in ziua votului, fie si-a bagat picioarele in ea de democratie si stat de drept si a votat PSD, invocand faptul ca "n-au avut de ales". Spuneti-mi si mie, ce garantie avem ca peste ani de zile nu va iesi tot un astfel de regim cretin, presupunand ca iesim milioane in strada zilele urmatoare si-l rasturnam? Vad ca este un fenomen ciclic care se repeta la 30 de ani, indiferent ca regimul este rasturnat printr-o revolutie sau nu.
    Eu nu vreau sa mai existe pe Terra astfel de regimuri, iar Occidentul sa fie amenintat cu distrugerea la fiecare 30 de ani. Pentru ca acum stim ce vrem si ce este bine pentru noi.
    • Like 2
    • @ karla
      Avem garantia ca generatiile de bosorogi spalati pe creier de comunism, ulterior de Antena 3 si Ghita tv, vor fi oale si ulcele, iar generatiile noi sunt mult prea conectate la informatie pentru a mai putea fi prostite de personaje precum Iliescu sau Dragnea. Imi spunea cineva ca e ultima zvacnire a partidului comunist (PSD), de aceea sobolanii rosii sunt atat de disperati si periculosi. Sunt pe moarte.
      Exista totusi o problema pe care o vom avea foarte multi ani, cei care au furat si au acumulat averi vor controla o parte importanta din sectorul economic si din presa, dar o economie de piata corecta ii va curata in cele din urma, beizadelele politrucilor de azi nu vor rezista mult intr-o democratie, pe o piata libera
      • Like 2
    • @ Mario Popesco
      Permiteți-mi să vă contrazic. Sunt tineri (atât rude cât și șefi de promoții la facultăți bune, unii chiar cu doctorat în afară) care s-au înscris în PSD în 2016 sau după.
      • Like 1
    • @ Mihai Maruseac
      Foarte bine. Și PSD-ul trebuie primenit. De socialiști nu o sa scapi niciodată. Dar mai bine sa fie mai deștepți, dacat mai educați. Cum era pamfletul:
      ‘Dar duci o lupta colosala cu prostul care are școala.’ :)
      • Like 0
    • @ Mihai Maruseac
      Intotdeauna vor exista oportunisti si ticalosi in orice societate, dar cred cu tarie ca sunt o minoritate neglijabila
      • Like 0
    • @ John Frow
      Și unde dracului sunt tinerii ăștia școlați,înscriși în PSD?
      NU li se aud decât osanalele la adresa escobarului teleormănez,în cor cu javrele bătrâne.
      I-ați văzut/auzit pe europarlamentarii cei tineri,Emilian Pavel și Țapardel,ce vituperări la adresa Uniunii Europene deversează pe guri?
      Bleah!
      Mai degrabă e de crezut că românii care rămân în țară chiar nu au habar de normă morală și de civism.Filosofia de viață a fost și rămâne „Lasă-i,maică,să fure dacă NE DĂ și nouă ceva!”.
      Ăia care nu achiesează la slogan,pleacă.
      • Like 0
    • @ Mario Popesco
      Sunteți optimist.
      • Like 0


Îți recomandăm

Eco-creatorii de energie

Mă bucur să descopăr astfel de inițiative care ne dovedesc încă o dată că educația și formarea cetățenilor de mâine este un efort comun al familiei, al școlii, al ONG-urilor și al companiilor private responsabile. Semințele plantate acum ne vor arăta probabil peste 10-20 de ani dacă țara asta va fi mai bună și mai curată.

Citește mai mult

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult