Sari la continut

Un singur om poate să schimbe cu mintea lui o țară

De patru ani, peste 500 de contributori își scriu ideile pe această platformă, construiesc împreună cu noi o comunitate, un spațiu al celor care știu că România poate să arate altfel. Te invităm să scrii și tu!

Niște exaltați din fața Guvernului vă doresc shopping liniștit în dictatură!

Tudor Chirilă - Oana Gheorghiu

„Astăzi doar o poză. Ce am avut de spus am spus ieri. Suntem și mai puțini azi, dar e ok” - foto Facebook Tudor Chirilă

Săptămâna asta am fost în fiecare seară, pe trotuarul din fața Palatului Victoria, cu un banner. Nu în Piață, ci pe trotuar. A fost alegerea noastră să stăm pe trotuar. Și vom continua să o facem. E un exercițiu de libertate, de fapt un test de libertate, căci nu mai e clar cât de liberi suntem. Ieri am văzut un Parlament sub asaltul Jandarmeriei, o formă evidentă de intimidare a opoziției. Așa începe dictatura, cu intimidare, apoi cu interzicerea unor drepturi, apoi cu pușcării (că și așa rămân goale după ce corupții sunt lăsați liberi), tortură și, de ce nu, execuții.

Vi se pare că exagerez, ocupați fiind cu sărbătorile nu prea aveți timp să vă uitați la ce se întâmplă... Și da, îmi doresc din toată inima să fie o exagerare. Dar uitați-vă la așa-zisa conferință de presa a lui L. Dragnea, de ieri, de la Parlament, uitați-vă la cum e tratat Președintele țării de Guvernul României, uitați-vă la cum se iau banii de la Sănătate fără nicio reacție din partea ministerului Sănătății. Uitați-vă cum se distruge economia și cum sunt amenințate companiile, acelea care țin România în viață.

Stăm liniștiți, împodobim bradul, facem cozonaci, alergăm după cadouri și, în timpul ăsta, îi lăsăm pe niște nemernici să le fure viitorul copiilor noștri. Nu prea contează ce le puneți sub brad copiilor dacă peste un an sau doi vă va fi frică, din nou.

Cu 29 de ani în urmă, în România, s-a murit pentru libertate. Ca noi să putem umbla liberi prin mall-uri, să mâncăm și să bem bine de sărbători. Ei au murit pentru libertate, noi cumpărăm, cumpărăm, cumpărăm pentru dictatură. Căci asta face L. Dragnea, profită de spiritul nostru de a transforma Crăciunul în goana după orice pentru a-și pune planurile în aplicare liniștit și fără a fi deranjat de cineva.

Vom fi din nou pe trotuarul din fața Guvernului. Și știm că mulți credeți că e un gest de nebunie, că e inutil, că suntem niște exaltați. Ne rugăm să aveți dreptate, să exagerăm noi și, de fapt, nimic rău să nu i se întâmple României.

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Oana Gheorghiu, Carmen Uscatu, Tudor Chirila, imi este rusine de voi. Eu stau la adapost, e adevarat -nu confortabil, caci este dezgustator sa o auzi pe analfabeta care nu stie nici sa citeasca ceea ce ii scriu altii nu mai destepti ca ea -si nu fac ceea ce faceti voi de atat amar de vreme. Sunt batrana, bolnava , dar si lipsita de curaj. In orasul meu care se inroseste , nu de rusine, dupa alegeri nu ies oamenii in strada pentru a protesta impotriva marsaviilor comise de penalii care calca peste morminte pentru a scapa de puscarie, desi ii aud pe multi dintre concitadinii mei spunandu-si opiniile care nu difera de ale mele. Am iesit si noi, slatinenii, in urma cu doi ani, trei seri la rand sa protestam. A doua zi in fituicile ce-si zic "ziare" se spunea ca ne-am dus la protest pentru ca am fost platiti cu cate 50 de lei.Imi este rusine de voi si ma revolta neputinta mea.
  • Like 1
  • @ Ana-Eugenia Manea
   Nu dumneavoastră trebuie să vă fie rușine... Ci celor care v-au adus în situația de a simți ce simțiți... Nu este ușor să stai în stradă... Mai ales într-un oraș mic unde toată lumea știe pe toată lumea și răul se poate face mai lesne... Înțeleg ce simțiți... Și eu sunt o persoană în vârstă care nu mai poate sta în picioare în stradă departe de casă... Am experiența acestui fel de a-ți manifesta revolta din Piața Universității unde mă aflam și în 14 iunie 1990 când am scăpat ca prin minune de mineri... Dar acum nu mai pot și, de fapt, îmi dau seama că și cei capabili de un asemenea efort au obosit văzând indiferența ticăloșilor cățărați la putere... Să sperăm că vom mai avea alegeri libere și că-i vom putea alunga la groapa de gunoi a istoriei... Iar concitadinii dumneavoastră ar face bine să se ducă atunci la vot...
   • Like 1
 • Delia MC Delia MC check icon
  Da, așa incepe. Uitați-vă la Turcia, uitați-vă mai aproape un pic la Viktor Orban, premierul Ungariei(UE și Schengen, de aceea merge incet și pe șest) dar pe Erdogan nu-l oprește nimic... Și dacă nu ajunge, avem istoria. Hitler a asigurat la început liniște în țară, oamenii au avut de lucru, nu știau ce li se pregătește în timp ce planurile perfide erau în desfășurare. La pachet a venit propaganda naționalistă, resuscitarea mîndriei nationale plus teoria rasei superioare iar când a avut puterea deplină nu a mai fost nimic de făcut. Monstrul își construise aparatul de opresie și pedeapsă la cel mai mic semn de nesupunere. La început au fost mulți nemți trimiși la Dachau, pentru opoziție contra regimului. Dacă i se pare cuiva glumă, uitați-vă la atitudinea și expresia dlui Dragnea! Pe mine mă sperie, e amestecul de fanatism și viclenie specifică dictatorilor. Nu-l mai credeți prost, nu-i. Și mai vedeți ce abil și-a construit cercul de susținători, dându-le un os suculent și promițându-le unul și mai bun ca premiu pentru obediență. Are jandarmeria de partea sa, președintele e anihilat sau i se arată ușa, justiția e deja în genunchi. Mă întreb, oare ce indicii se mai așteaptă? Că telefoane ascultate, că probe fabricate, că dosare inventate, că mii de condamnați pe nedrept. Poate au fost și greșeli, erori judiciare există și vor exista. Dar să fie exagerate în așa hal ca să ai o scuză sa-ți subjugi justiția, să scapi și apoi să-ți faci legi după bunul plac...Orbirea e o boală, o stare de fapt. Dar să nu vrei să vezi nu are nicio scuză.
  • Like 3
 • Ionel check icon
  „- Nu fi prost, mori degeaba! Oricum, în 30 de ani, se va întoarce…” O fi valabil si in cazul lui Chirila !!!
  • Like 1
 • profun check icon
  Da, personal cred ca v-ați definit corect, exaltați.

  Asta fiindcă exagerați și distorsionați paranoic cam tot ce se întamplă și nu vă convine. Ceva, ceva ... știți. Într-adevăr:
  „Așa începe dictatura, cu intimidare, apoi cu interzicerea unor drepturi, apoi cu pușcării”. Ați „uitat” să adăugați și următoarele, mai grave:
  - protocoale secrete în urma cărora, acuzații nu au acces la datele din dosar pentru a se apăra, procurorii și judecătorii raportează serviciilor secrete
  - probe contrafăcute și „plantate”,
  - „denunțuri” dictate de procurori, obținute prin șantaj. În strânsă legătură cu acestea:
  - excesul de dosare bazate exclusiv pe denunțuri
  - supravegheri și interceptări neautorizate
  - spectacol cu cătușe pentru cei fără condamnări definitive
  - încălcarea separației puterilor în stat prin intervenții în activitatea guvernului și a parlamentului, care au mers până la forțarea schimbării de premieri și de miniștri, pe lângă obstrucționarea activității lor

  Dacă vreți să fiți credibili, nu doar exaltați, nu vă mai faceți că nu vedeți adevăratele probleme din sistemul judiciar și adevăratele atacuri la statul de drept.

  Ignorând aceste probleme, CONTRIBUIȚI DIRECT (și exaltat) LA DESTRUCTURAREA STATULUI DE DREPT.

  • Like 1
  • @ profun
   Curat murdar, se vede ca sunteti pro-fund. Ca de ochi si creier nu poate fi vorba. Doar fund.
   • Like 5
  • @ N Cojocaru
   profun check icon
   Da, cojocare, voi credeți că-i epoca în care doar cei grobieni care scuipă insulte au dreptate.
   Bănuiesc că dacă ai fi avut vreun argument, l-ai fi întrebuințat. Iar, dacă nu ești în stare să articulezi un contraargument, te poți abține, nu ești obligat să-ți reverși urdorile impotenței intelectuale în public.
   • Like 0
  • @ profun
   Ești contaminat de propaganda pesedista. Momentan nu ai leac. Fii fericit in "nvinovatia" ta.
   • Like 1
  • @ profun
   Și impertinent, pe deasupra. Nu meriți replici. E ca și cum ai vorbi unui perete.
   • Like 0
  • @ profun
   dalex check icon
   De cand avem in Romania "statul de drept"?
   Asa se numeste un stat condus de fostul secretar de partid, agent al URSS, Ion Iliescu ?
   Asa se numeste o justitie cu procurori care au condamnat la moarte femeile ce avortau ilegal in comunism si care isi continua cariera acuzand "la comanda" si fabrican "probe" la ordin ?
   Asa se numeste un partid (PSD) condus de fiul unui sef de post, oltenas viclean si dornic de putere ca si modelul lui Ceausescu ?
   Asa se numesteun CSM condus in trecutul apropiat de Adrian Bordea, fiul securistului Aron Bordea care a "indeplinit cu zel politica partidului" in Dambovita trimitand la puscarie "dusmanii poporului" ?
   Asa se numeste CCR-ul format din politruci care dau "erate" pentru Basescu si modifica Constitutia pentru Dragnea ?
   Pai asa un Stat de drept aveam si pana in 1989, ce nevoie era de omorarea lui Ceausescu de Craciun, mai "draga" popor 85% ortodox ?
   • Like 2
  • @ Zugravu Mircea
   profun check icon
   Bună și mistria, dar pune mâna și pe câte-o carte. Atunci când ajungi să și înțelegi ceea ce citești, poți trece la Constituția României.
   Nu îți dau mai multe sfaturi ... deodată (din motive pentru care nu trebuie să-ți bați capul)
   • Like 0
  • @ dalex
   profun check icon
   „Secretarul ăla de partid”:

   - a avut curajul să iasă în față, atunci când lucrurile nu erau clare; dacă nu reușea revoluția, era primul împușcat.
   - a știut să coalizeze societatea și s-o conducă:
   --- spre NATO
   --- libera circulație în UE
   --- finalizarea negocierii de aderare la UE

   Ca să faci o comparație între el și cei care i-au urmat: îți aduc aminte că lui i s-a cerut demisia findcă o dată a zis ceva de bine de PSD în campania electorală. Dacă n-ai dormit din 2005 încoace, știi cât de partizani au fost chiriașii de la Cotroceni (nu mai vorbesc de ... DOSARE).

   Nu neg faptul că au fost și mai sunt probleme în sistemul de justiție și la CCR. Dar, e clar că multe lucruri au început să se „curețe” în ultimii 2 ani.

   Nu fac teoria mai stufoasă, întreb doar: ce democrație îți dorești tu? În care:
   - cine-a câștigat alegerile să nu poată guverna?
   - fără CSM?
   - fără CCR?
   • Like 0
  • @ profun
   Mistria este o unealtă de zidărie. Asta pt. "cultura ta". Cred ca " am pus mâna pe mai multe cărți " decât dta. Bine faci ca nu-mi dai "mai multe sfaturi". Nu ai nicio ca!itate să te erijezi în sfătuitor. Cred că " Constituția " îți pune dtale. mai multe probleme. E greu să o accepți și să o interpretezi ad literam. Ea nu este interpretabilă. Poate doar ambiguu enunțată.
   • Like 2
  • @ profun
   Aveți probleme penale? Sau cineva apropiat are? Că așa mi se pare după cum vă exprimați... V-ați luptat și dumneavoastră să-i ajutați pe HOȚI să condamne justiția? Vedeți că modificările în rău pe care le-au făcut cei de partea cărora sunteți s-ar putea să se întoarcă și împotriva dumneavoastră...
   • Like 1
 • Nimic despre cacealmaua de motiune introdusa de o opozitie.Analizati cine are de castigat din amnistie si gratiere si o sa aveti surprize.
  • Like 0
 • karla check icon
  Cu frica mori de foame, la fel ca si cu rusinea. Asa ca...la arme baieti!
  • Like 2
 • Corina check icon
  Ați pus punctul pe i. „Nu prea contează ce le puneți sub brad copiilor dacă peste un an sau doi vă va fi frică, din nou.” Frica, starea de animal hăituit. Iar acum ne vom simți mult mai mizerabil, știind că am cunoscut libertatea și am lăsat-o să ne scape printre degete.
  • Like 4
 • Ada check icon
  Nu, nu sunteti nici nebuni, nici exaltati si nici gestul vostru nu e inutil. Cine vrea sa il vada si sa il inteleaga va vedea sensul, daca nu, nu va vedea nimic in veci.
  Pe altii nu ii inteleg. Pe altii care stau cu orele in mall, in magazine, alergand de ici colo pt ce ? Ca sa vada un cadou sau ceva produs mai special.
  M-a obosit moda cadourilor, moda cumparaturilor, moda umblatului prin toate magazinele. Se iau cadouri peste cadouri, mancare peste mancare, decoratiuni peste decoratiuni , dar se uita esenta: omul.
  Imi duc aminte de ceva :
  " nu poti cumpara ceea ce castigi cu inima si cuceresti cu sufletul "

  Pana una alta: Sarbatori fericite cu liniste si pace si bucurati-va de libertate !
  • Like 3
  • @ Ada
   Câtă mai este.
   • Like 1


Îți recomandăm

Alphahead

Vishal Narender și Georgeta Brehoi, soția sa, au venit în România în urmă cu 4 ani, după ce au lucrat în mai multe multinaționale din India, Franța și Irlanda, și au decis să-și investească toate economiile pentru a produce echipamente moto.

Citește mai mult

articol audio
play icon mic icon Ștefan Briceag

De la externarea din spital, Ștefan Dănuț Briceag a făcut totul ca să poată relua controlul asupra propriei vieți. În februarie 2018, la 6 luni după accident, s-a mutat împreună cu prietena sa, Iulia, care care i-a fost și îi este alături. „Nu știam că există acest gen de femeie. Iar când cunoști o fată ca ea, te întrebi: Chiar există? După un astfel de accident, când te aștepți ca și mama să plece de lângă tine, ea mi-a zis: Plec când vreau eu, nu când vrei tu.” (Foto: Alexandra Pandrea)

Citește mai mult

Am mulţi cunoscuţi, prieteni si multe rude care au emigrat şi au demonstrat că pot fi cei mai buni evoluând în deplasare. Au demonstrat-o prin muncă asiduă, seriozitate şi perseverenţă. (Foto: Ionel Pop Doncilă)

Maradona din Bacău
Citește mai mult