Sari la continut

Descoperă habits by Republica

Vă invităm să intrați în comunitatea habits, un spațiu în care înveți, găsești răspunsuri și resurse pentru a fi mai bun, pentru a avea o viață mai sănătoasă.

Jurnaliștii de la Sky News, puși sub urmărire penală pentru „transmitere de informații false care afectează securitatea națională” a României

Jurnaliştii de la Sky News care au realizat reportajul despre traficul de arme din România sunt urmăriţi penal de DIICOT pentru transmitere de informaţi false care ar putea afecta securitatea naţională a statului român prin inducerea în eroare a autorităţilor europene şi pentru iniţierea unui grup infracţional organizat, scrie News.ro.

Informația apare în cererea de arestare preventivă a așa-zișilor traficanți care apar în reportaj.

O echipă de televiziune condusă de jurnalistul Stuart Ramsay a realizat în România un reportaj din care reieșea că traficanți români de arme venite pe filiera ucraineană nu au niciun fel de scrupule în a le vinde teroriștilor. 

Procurorii DIICOT au stabilit însă ulterior că bărbații cu cagule care apar în materialul video sunt de fapt vânători, care dețin legal armele prezentate. În timp ce postul Sky News a decarat că jurnaliștii săi au realizat un reportaj „temeinic” pe teama traficului de arme din România și că susține pe deplin reportajul difuzat, cel care a intermediat întâlnirea dintre ziariștii britanici și așa-zișii traficanți prezintă o cu totul altă versiune asupra celor întâmplate. 

Mihai Aurelian Szanto a declarat, după ce a fost audiat de DIICOT, că s-a lăsat păcălit de realizatorii reportajului, despre care a crezut că este un documentar, în care „traficanții” jucau pur și simplu niște roluri, cu întrebări şi răspunsuri prestabilite. Acesta a mai susținut că jurnaliștii britanici i-au spus că materialul va fi difuzat în decembrie și căî vor menționa la finalul spu că personajele care apar sunt fictive.

Mihai Aurelian Szanto, intermediarul materialului Sky News, şi fraţii Atilla Csaba Pantics şi Levente Pantics au fost arestaţi preventiv în 12 august, după ce Curtea de Apel Bucuerşti a admis cererea procurorilor DIICOT, care i-au pus pe cei trei sub acuzare pentru constituire a unui grup infracţional organizat, nerespectarea regimului armelor şi muniţiilor şi comunicarea de informaţii false. Decizia nu este definitivă, contestaţia urmând să fie judecată la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, relatează News.ro

În opinia procurorilor DIICOT, "cu rea-credinţă, cunoscând că armele de vânătoare pe care inculpaţii români (care aveau permise de port-armă pentru o parte dintre acestea), li le-au pus la dispoziţie şi pe care le-au filmat ca fiind arme de război, au prezentat publicului larg (reportajul fiind prezentat pe postul de televiziune britanic) un scenariu care, dacă ar fi fost adevărat, ar fi creat impresia că autorităţile statului român nu gestionează sau nu sunt interesate de a gestiona o aşa-zisă problemă creată de vânzarea de arme pe teritoriul său, din motive de incompetenţă sau de corupţie".

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Leo check icon
    Deci „Procurorii DIICOT au stabilit însă ulterior că bărbații cu cagule care apar în materialul video sunt de fapt vânători, care dețin legal armele prezentate.” însă sunt puși sub acuzare pentru „nerespectarea regimului armelor şi muniţiilor” (arme, repet, deținute legal și folosite la fel de legal)?
    Tot aceștia sunt puși sub acuzare pentru „comunicarea de informaţii false” deși ei nu au comunicat absolut nimic ci au fost filmați în timp ce jucau o piesă de teatru.
    • Like 0
  • Cred că un stat care vrea să aresteze jurnalişti britanici este vâzut mult mai prost decât unul care nu ar reuşi să prindă trei pseudo-traficanţi de arme.
    • Like 1
    • @ Octavian Ungureanu
      Observatia dvs e corecta domnule Ungureanu, insa se bazeaza pe doua ipoteze: 1. statul in speta ar putea fi vazut "mult mai prost" decat este deja perceput. Oare? 2. Stuart Ramsay, cetatean fara biografie la vedere (nici IMDb-ul nu poseda date despre identitatea lui SR), prezentandu-se cu un nume ce pare ca nu i-a fost atribuit la nastere, pare mai degraba un mole inrolat in servicii ce nu trebuie sa fie neaparat britanice. Insasi relatia sa cu Sky News acest indoielnic "formator de opinie" a carui popularitate este in sustinuta scadere si care s-a indopat doar din evenimente majore (911, 2004 tsunami, 2005 london bombing, etc..) ii confera un anume profil. //////////// Probabil ca nu e prea intelept sa te confrunti cu un asemenea viespar! Dar, in situatia geopolitica de azi, isi poate oare Romania reclama dreptul la intelepciune?
      • Like 0
    • @ Octavian Ungureanu
      check icon
      Da’ de ce, stimate domn? Un infractor britanic este superior prin ceva unuia ungur ori bulgar ori român? Poate vreți să spuneți că nu au comis nicio infracțiunde, de fapt. Dacă așa va decide judecătorul da. Argumentul invocat este de Gâgă și reflectă adânc înrădăcinatul complex al românilor că ar fi cumva inferior, juridic vorbind, unui britanic. Complet fals, stimabile.
      • Like 0
    • @
      Nu, Pane Rumburak, pentru că democrațiile occidentale consideră foarte importantă libertatea presei. Este mai important ca jurnaliștii să fie liberi, decât ca orice articol sau informație vehiculată de ei să fie verificată/verificabilă. De aceea jurnaliștii nu pot fi forțați să-și dezvăluie sursele, chiar dacă, teoretic, anonimatul sursei și protecția acesteia ar putea fi asimilată cu protejarea infractorului, sau chiar cu complicitatea. De obicei jurnaliștii sunt arestați și urmăriți în justiție în țări de doi lei. În cazul nostru, avem 3-4 idioți care pretind că ei ar fi fost plătiți și manipulați de un jurnalist. Este foarte posibil ca ei, fără să fie traficanți, să se fi pretins traficanți solicitând vreun avans nerambursabil sau altă trăznaie de genul acesta. Aici se va ajunge la cuvântul idioților, contra cuvântului echipei britanice.
      • Like 0
    • @ Octavian Ungureanu
      check icon
      Nu ați priceput ce am scris eu ori vă faceți că nu ați priceput. Presupun a doua variantă, ca să nu par arogant. Dar adaug ceva, poate vă ajută: este evident că nu Skynews ori Fecale News e aici miza, ci cel/cei care a/au plătit să se facă acest film. Sau credeți cumva că l-au făcut așa, că nu aveau ce face cu câteva mii de euro și și-au zis ei în sinea lor „no, Romániába megyunk, Erdélybe”. Dar mulțumesc pentru sfaturile de lectură privind mass media, mă voi conforma.
      • Like 0
    • @
      Am priceput ce ați scris, cu logica Dvs. am avut o problemă. Un infractor britanic nu-și face țara de râs, după cum nici un infractor român nu face acest lucru. Complexul de inferioritate este să crezi că dacă un infractor este român, România are cu ceva de suferit. În schimb un guvern care încearcă să aresteze un jurnalist cam face de cacao țara respectivă. Nu am să mă mai obosesc să explic de ce, probabil că eu sunt cumva arogant.
      • Like 0
    • @ Octavian Ungureanu
      check icon
      Nu cred că RO vrea să-i aresteze pe acei jurnaliști, cred că vrea să forțeze cine a plătit filmul, este așa de vizibil acest lucru, încât orice comentariu mi se pare inutil. De altfel, și scandalul – dirijat „prin metode specifice” – indică acest lucru. Nu Skynews e miza și nu cred că cineva crede realmente că România îi va aresta pe jurnaliștii britanici, României dorește să dirijeze scandalul mediatic până se ajunge la finanțator, ce naiba, e evident acest lucru.
      • Like 0
    • @
      Este evident pentru cine vrea să vadă evidențe. Din nou, în lumea civilizată guvernele nu aleargă după ziariști. Ziariști aleargă tipi ca Erdogan sau Putin.
      • Like 0
  • golan check icon
    Nu inteleg cum comunicarea de informatii false poate fi o infractiune, fara context. In mod normal, daca deliberat pui in alerta autoritatile pentru chestii grave (amenintari, alerte false) esti pasibil de pedepse. Nu vad de ce in cazul jurnalistilor ar fi altfel, daca partea romana va demonstra ca au organizat intr-adevar si regizat toata marsavia. Dar altfel, ma tem sa fie prost pregatit dosarul.
    • Like 0
    • @ golan
      check icon
      AR trebui să fie... dar nu este. S-a văzut recent și în campania din UK pt/anti Brexit, atîta vomă britanică e greu de imaginat. Dar a prins, prostimea a votat.
      • Like 0
  • check icon
    „Mihai Aurelian Szanto, intermediarul materialului Sky News, şi fraţii Atilla Csaba Pantics şi Levente Pantics au fost arestaţi preventiv” Domnule Viktor Orbán, aveți vreo legătură cu cazul? Sau e coincidență de nume?
    • Like 1
  • check icon
    Mi se pare prima oară când autoritățile din România reacționează corect și prompt la asemenea tâmpenii, britanice sau nebritanice. Că mass media britanică este uzual antiromânească și antipoloneză, atât timp cât are o anumită conotație de aroganță insulară. În clipa în care însă construiești un scenariu pt șmecherii, atunci mi se pare corect să plătești penal. Nu știu cum se va finaliza, dar sper că în sensul unei palme peste bot obrăzniciei și minciunii.
    • Like 3
  • Felicitări tuturor celor care au rezolvat atât de rapid și corect această bombă de presă care ataca pe nedrept România! Ăștia sunt într-adevăr niște bugetari care își merită banii!
    • Like 2


Îți recomandăm

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult

Green Steps

100.000 de români au participat la marcarea a 100 de kilometri din traseul Via Transilvanica într-un mod ingenios. „Drumul care unește”, este un traseu turistic de lungă distanță, care traversează România pe diagonală, de la Putna la Drobeta Turnu Severin și este destinat drumeției pe jos, cu bicicleta sau călare. Via Transilvanica este semnalizată cu marcaje vopsite și stâlpi indicatori. Pe parcursul drumeției, călătorii vizitează ceea ce constructorii spun că este cea mai lungă galerie de artă din lume, pentru că la fiecare kilometru se găsește o bornă din andezit sculptată individual.

Citește mai mult