Jurnaliştii de la Sky News care au realizat reportajul despre traficul de arme din România sunt urmăriţi penal de DIICOT pentru transmitere de informaţi false care ar putea afecta securitatea naţională a statului român prin inducerea în eroare a autorităţilor europene şi pentru iniţierea unui grup infracţional organizat, scrie News.ro.
Informația apare în cererea de arestare preventivă a așa-zișilor traficanți care apar în reportaj.
O echipă de televiziune condusă de jurnalistul Stuart Ramsay a realizat în România un reportaj din care reieșea că traficanți români de arme venite pe filiera ucraineană nu au niciun fel de scrupule în a le vinde teroriștilor.
Procurorii DIICOT au stabilit însă ulterior că bărbații cu cagule care apar în materialul video sunt de fapt vânători, care dețin legal armele prezentate. În timp ce postul Sky News a decarat că jurnaliștii săi au realizat un reportaj „temeinic” pe teama traficului de arme din România și că susține pe deplin reportajul difuzat, cel care a intermediat întâlnirea dintre ziariștii britanici și așa-zișii traficanți prezintă o cu totul altă versiune asupra celor întâmplate.
Mihai Aurelian Szanto a declarat, după ce a fost audiat de DIICOT, că s-a lăsat păcălit de realizatorii reportajului, despre care a crezut că este un documentar, în care „traficanții” jucau pur și simplu niște roluri, cu întrebări şi răspunsuri prestabilite. Acesta a mai susținut că jurnaliștii britanici i-au spus că materialul va fi difuzat în decembrie și căî vor menționa la finalul spu că personajele care apar sunt fictive.
Mihai Aurelian Szanto, intermediarul materialului Sky News, şi fraţii Atilla Csaba Pantics şi Levente Pantics au fost arestaţi preventiv în 12 august, după ce Curtea de Apel Bucuerşti a admis cererea procurorilor DIICOT, care i-au pus pe cei trei sub acuzare pentru constituire a unui grup infracţional organizat, nerespectarea regimului armelor şi muniţiilor şi comunicarea de informaţii false. Decizia nu este definitivă, contestaţia urmând să fie judecată la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, relatează News.ro.
În opinia procurorilor DIICOT, "cu rea-credinţă, cunoscând că armele de vânătoare pe care inculpaţii români (care aveau permise de port-armă pentru o parte dintre acestea), li le-au pus la dispoziţie şi pe care le-au filmat ca fiind arme de război, au prezentat publicului larg (reportajul fiind prezentat pe postul de televiziune britanic) un scenariu care, dacă ar fi fost adevărat, ar fi creat impresia că autorităţile statului român nu gestionează sau nu sunt interesate de a gestiona o aşa-zisă problemă creată de vânzarea de arme pe teritoriul său, din motive de incompetenţă sau de corupţie".
Urmăriți Republica pe Google News
Urmăriți Republica pe Threads
Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp
Alătură-te comunității noastre. Scrie bine și argumentat și poți fi unul dintre editorialiștii platformei noastre.
Tot aceștia sunt puși sub acuzare pentru „comunicarea de informaţii false” deși ei nu au comunicat absolut nimic ci au fost filmați în timp ce jucau o piesă de teatru.