Sari la continut

La 9 ani de Republica, întrebăm: ChatGPT la urne – Ce ar vota inteligența artificială? Dar tu?

De 9 ani, Republica construiește o comunitate în care ideile prind glas și dezbaterile autentice fac diferența. Anul acesta, facem un experiment: l-am întrebat pe ChatGPT cum ar vota la alegerile din România. Însă întrebarea cea mai importantă rămâne pentru tine: cum alegi tu viitorul? Scrie, alătură-te conversației și hai să schimbăm România împreună!

Reacția ambasadorului Marii Britanii în cazul reportajului Sky News

Ambasadorul Marii Britanii, Paul Brummell, a arătat, într-un mesaj postat pe Twitter, că postul de televiziune Sky News este unul privat, iar guvernul britanic nu poate comenta activitatea sa, adăugând că „suntem conștienți de faptul că au fost depuse plângeri la OFCOM, autoritatea de reglementare a comunicațiilor din Marea Britanie”. 

„Marea Britanie apreciază cooperarea cu autoritățile din România în ceea ce privește combaterea amenințării traficului ilegal de arme, persoane și droguri", a adăugat ambasadorul Marii Britanii.

Reacția oficialului britanic a venit după ce jurnalistul Emanuel Roșu l-a întrebat pe Twitter de ce ambasada nu a reacționat la „investigația” jurnalistului Stuart Ramsay de la Sky News, privind presupușii traficanți români de arme. 

Premierul Dacian Cioloș a reacționat joi la reportajul difuzat de Sky News despre presupuși traficanți români de arme, spunând că „nu poți să denigrezi o țară fără să ai dovezi”.

Bărbaţii care ar fi încercat să le vândă arme jurnaliştilor de la Sky News au fost ridicaţi de procurorii DIICOT, miercuri, în urma unor percheziţii în judeţele Mureş şi Bistriţa-Năsăud.

Cetățeanul român care a intermediat relația dintre presupușii contrabandiști de arme și jurnaliștii de la Sky News a fost audiat de procurorii DIICOT, iar la ieșirea de la audieri el a declarat că s-a lăsat păcălit de cei care au făcut materialul despre traficul de arme şi a acceptat să fie făcut acel documentar, cu oameni pe post de „actori”, cu întrebări şi răspunsuri prestabilite, despre care i s-a spus că va fi difuzat în decembrie, cu menţiunea la final că persoanele care apar sunt fictive. 

Prin intermediul unei comisii rogatorii internaționale, procurorii DIICOT au anunțat că vor proceda la citarea jurnaliștilor britanici de la Sky News pentru a fi audiați.

Pe rețelele de socializare românii s-au coalizat și mai multe persoane au trimis la OFCOM plângeri împotriva postului britanic de televiziune.

Valentin Jucan, membru CNA, a anunțat pe Facebook că autoritatea de reglementare a comunicațiilor din Marea Britanie - OFCOM - urmează să fie sesizată și de CNA.

„România trebuie să ceară OFCOM să poată să fie reprezentată la ședința de analiză a organismului britanic. Solicitarea trebuie adresată președintelui Comitetului pentru conținut audiovizual, din cadrul OFCOM. Este obligatorie prezența și a părții române, respectiv delegații Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție (DIICOT), prin Direcția relații internaționale. În caz contrar, orice rezoluție a OFCOM este lovită de nulitate”, susține Valentin Jucan.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • ....teoretic ,....noi Romanii, suntem un fel de aliati ai Marii Britanii in NATO, am fost si ciuca pacalelilor lor de la avioane zgomotoase BEA, pina la fregatele F111 si F222 din care dupa numai citiva ani , navigheaza numai F111 (Rgina Maria ) si in acest spirit de "aliat " ar fi trebuit sa ne ignoram reciproc daca nu se poate sa ne respectam. Daca pe noi ca "aliat " ne fac troaca de porci prin facaturi reporericesti ce sa mai crezi cind apar stiri la SKY NEWS despre Russia sau China ? cine dracu mai poate crede in onestitatea lor ?
    • Like 0
  • Cat de usor ajunge tara noastra sa fie denigrata! Eu locuiesc in Irlanda si aici foarte putini oameni stiu lucruri despre Romania, dar stiu in schimb ca pe-aici circula tigani si ei cred ca sunt romani iar la televizor nu li s-a dat niciodata ceva de lauda despre Romania in schimb li s-au dat imagini cu niste copii handicapati extrem de bruneti si diformi, incat ei cred ca Romania trebuie sa fie o tara de doi bani...Daca mai aud (canalele Sky sunt accesate in mod curent aici) si ca pe teritoriul Romaniei sunt traficanti de arme, ei cred ca aici este o tara care nu merita decat dispret...Sigur, exista un numar important de irlandezi care au ajuns prin Romania si au alta impresie, dar marea majoritate nu a ajuns si nici nu are curiozitatea...Asa e si in UK, unde Sky News are cea mai mare audienta...Daca nu se riposteaza vehement si drastic de catre autoritatile romane, sa nu ne miram ca ajungem sa fim tot mai dispretuiti cand noi credeam ca ne-am deschis catre lume si lumea ne va simpatiza si chiar iubi!:)... Uneori am impresia ca autoritatile noastre contribuie complice la delasarea in care a ajuns natia noastra...de parca ar fi agentii puterilor dinafara care au alte planuri pentru aceasta tara !
    • Like 0


Îți recomandăm

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult

Green Steps

100.000 de români au participat la marcarea a 100 de kilometri din traseul Via Transilvanica într-un mod ingenios. „Drumul care unește”, este un traseu turistic de lungă distanță, care traversează România pe diagonală, de la Putna la Drobeta Turnu Severin și este destinat drumeției pe jos, cu bicicleta sau călare. Via Transilvanica este semnalizată cu marcaje vopsite și stâlpi indicatori. Pe parcursul drumeției, călătorii vizitează ceea ce constructorii spun că este cea mai lungă galerie de artă din lume, pentru că la fiecare kilometru se găsește o bornă din andezit sculptată individual.

Citește mai mult