Ambasadorul Marii Britanii, Paul Brummell, a arătat, într-un mesaj postat pe Twitter, că postul de televiziune Sky News este unul privat, iar guvernul britanic nu poate comenta activitatea sa, adăugând că „suntem conștienți de faptul că au fost depuse plângeri la OFCOM, autoritatea de reglementare a comunicațiilor din Marea Britanie”.
„Marea Britanie apreciază cooperarea cu autoritățile din România în ceea ce privește combaterea amenințării traficului ilegal de arme, persoane și droguri", a adăugat ambasadorul Marii Britanii.
Reacția oficialului britanic a venit după ce jurnalistul Emanuel Roșu l-a întrebat pe Twitter de ce ambasada nu a reacționat la „investigația” jurnalistului Stuart Ramsay de la Sky News, privind presupușii traficanți români de arme.
Premierul Dacian Cioloș a reacționat joi la reportajul difuzat de Sky News despre presupuși traficanți români de arme, spunând că „nu poți să denigrezi o țară fără să ai dovezi”.
Bărbaţii care ar fi încercat să le vândă arme jurnaliştilor de la Sky News au fost ridicaţi de procurorii DIICOT, miercuri, în urma unor percheziţii în judeţele Mureş şi Bistriţa-Năsăud.
Cetățeanul român care a intermediat relația dintre presupușii contrabandiști de arme și jurnaliștii de la Sky News a fost audiat de procurorii DIICOT, iar la ieșirea de la audieri el a declarat că s-a lăsat păcălit de cei care au făcut materialul despre traficul de arme şi a acceptat să fie făcut acel documentar, cu oameni pe post de „actori”, cu întrebări şi răspunsuri prestabilite, despre care i s-a spus că va fi difuzat în decembrie, cu menţiunea la final că persoanele care apar sunt fictive.
Prin intermediul unei comisii rogatorii internaționale, procurorii DIICOT au anunțat că vor proceda la citarea jurnaliștilor britanici de la Sky News pentru a fi audiați.
Pe rețelele de socializare românii s-au coalizat și mai multe persoane au trimis la OFCOM plângeri împotriva postului britanic de televiziune.
Valentin Jucan, membru CNA, a anunțat pe Facebook că autoritatea de reglementare a comunicațiilor din Marea Britanie - OFCOM - urmează să fie sesizată și de CNA.
„România trebuie să ceară OFCOM să poată să fie reprezentată la ședința de analiză a organismului britanic. Solicitarea trebuie adresată președintelui Comitetului pentru conținut audiovizual, din cadrul OFCOM. Este obligatorie prezența și a părții române, respectiv delegații Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție (DIICOT), prin Direcția relații internaționale. În caz contrar, orice rezoluție a OFCOM este lovită de nulitate”, susține Valentin Jucan.
Urmăriți Republica pe Google News
Urmăriți Republica pe Threads
Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp
Alătură-te comunității noastre. Scrie bine și argumentat și poți fi unul dintre editorialiștii platformei noastre.