foto: presidency.ro
Unul dintre motivele pentru care partidele extremiste înfloresc acum în România este dispreţul cu care preşedintele şi partidele de la guvernare i-au tratat în ultimul deceniu pe români.
Iohannis ar fi trebuit să ne aducă rigoarea nemţească şi îndepărtarea partidului-mafie de la putere, cele două argumente pe care le-a vânturat la fiecare dintre cele două alegeri câştigate. În schimb, ni l-a dat pe Ciolacu şi pupilele lui Dragnea. “Rigoarea” nemţească se vede în dezastrul din Educaţie.
Că a dormit zece ani la Cotroceni poate i s-ar fi iertat. Chiar şi vizitele prin ţări exotice împreună cu prima doamnă, o prezenţă la limita prostului-gust. Dar cum să nu-ţi vină să dai de pământ cu întreg establishmentul când acest incompetent zbura numai cu avioane scumpe, când PSD-PNL i-au aprobat cheltuieli faraonice pentru amenajarea unui palat pentru pensie, ori când afli că şi-a tras terenuri de golf şi piscine cam pe la toate reşedinţele prezidenţiale?
Fostul primar din Sibiu s-a comportat cu cetăţenii români aşa cum îşi tratează dictatorii din Africa sau America de Sud supuşii. Nu a catadicsit să dea vreo explicaţie pentru cheltuielile excesive ale administraţiei prezidenţiale, nu a renunţat la jeturi de lux nici măcar după ce mass-media i-a dezvăluit opulenţa, şi-a văzut în continuare de viaţa sa de nabab cu o autosuficienţă greţoasă.
Spre deosebire de Iohannis, Ceauşescu le vorbea oamenilor muncii, aşa agramat cum era. O aroganţă mai poate fi acceptată dacă măcar încerci să o explici. Tăcerea superioară şi repetarea ei nu pot fi înghiţite.
Şi, mai rău decât orice, când ar fi trebuit să scăpăm de acest îngâmfat bun de nimic, Curtea Constituţională, populată cu unele dintre cele mai controversate personaje, a anulat primul tur al alegerilor prezidenţiale, oferindu-i cel puţin câteva luni de vacanţe şi huzur pe banii dintr-un buget tot mai ferfeniţă. Iar la trei săptămâni de la acea decizie care a dat o palmă usturătoare democraţiei, teoriile pe care s-a sprijinit nu par să se confirme, altfel nu-mi explic cum posibilii vinovaţi zburdă prin studiourile de televiziune şi continuă să-şi debiteze enormităţile. Niciun dosar penal pentru trădare ori spălare de bani, nimic, CCR a aruncat bomba şi, pe urmă, linişte. Aceeaşi linişte pe care ne-a dat-o şi Iliescu.
La fel ca înainte de ’89, s-au format centre de putere care-şi urmăresc propriile interese oculte. PSD şi-a luat un aliat în devalizarea banului public şi, împreună, au ciuruit bugetul, şi-au angajat rubedeniile în posturi bine plătite, şi-au împărţit feudele şi au închis gura unei bune părţi a mass-media, stipendiind-o din banii contribuabililor. Singura diferenţă faţă de 1989: nu şi-au aruncat în puşcărie criticii.
Doar că, la fel ca atunci, serviciile secrete îşi fac de cap. Se joacă de-a politicienii, fac afaceri bănoase pe spatele şi cu sănătatea românilor şi, pe la patruzeci şi ceva de ani, primesc pensii care i-ar face să roşească şi pe omologii lor din ţările bogate. Asta când nu iau avioane private pentru a sta cu şeicii la curse de formula 1.
La fel, viaţa e frumoasă pentru membrii de vază ai PCR, acum botezate PSD sau PNL. Salarii în agenţii guvernamentale, rude şi amante angajate la Ape, Sănătate Publică şi diverse agenţii guvernamentale sau firme de stat. În vreme ce majoritatea dintre noi muncesc, alţii huzuresc.
România începe să semene tot mai mult cu Republica Socialistă România. Un preşedinte şi camarila sa au acaparat puterea şi domnesc după bunul plac. Mai putem vorbi şi scrie liberi, dar atât, iar asta fiindcă nu prea mai contează.
Pe 22 decembrie 1989, România a scăpat de „cel mai iubit fiu al poporului” în urma unei revoluţii sângeroase. Fericiţi, am crezut că suntem liberi şi le-am dat votul tot unor băieţi din sistem. Cum era să se întâmple şi în acest decembrie, doar că, de data asta, nu s-au pus de acord găștile din servicii şi nomenclatură şi au amânat puţin deznodământul. Bine, nici noi n-am mai avut chef de o revoluţie.
Urmăriți Republica pe Google News
Urmăriți Republica pe Threads
Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp
Alătură-te comunității noastre. Scrie bine și argumentat și poți fi unul dintre editorialiștii platformei noastre.
Așa-i că era fain cu un rege din 90 încoace? N-aveam grețuri acum.
.
- Cum il lasati pe asta sa publice in prima parte a articolului un delir sosocist?