Sari la continut

La 9 ani de Republica, întrebăm: ChatGPT la urne – Ce ar vota inteligența artificială? Dar tu?

De 9 ani, Republica construiește o comunitate în care ideile prind glas și dezbaterile autentice fac diferența. Anul acesta, facem un experiment: l-am întrebat pe ChatGPT cum ar vota la alegerile din România. Însă întrebarea cea mai importantă rămâne pentru tine: cum alegi tu viitorul? Scrie, alătură-te conversației și hai să schimbăm România împreună!

Din decembrie '89 în decembrie 2024: Revoluțiile s-au stins, găștile conduc mai departe. Avem un preşedinte la fel de ilegitim şi detestat ca Ceauşescu

K Iohannis - 2024 decembrie

foto: presidency.ro

Unul dintre motivele pentru care partidele extremiste înfloresc acum în România este dispreţul cu care preşedintele şi partidele de la guvernare i-au tratat în ultimul deceniu pe români.

Iohannis ar fi trebuit să ne aducă rigoarea nemţească şi îndepărtarea partidului-mafie de la putere, cele două argumente pe care le-a vânturat la fiecare dintre cele două alegeri câştigate. În schimb, ni l-a dat pe Ciolacu şi pupilele lui Dragnea. “Rigoarea” nemţească se vede în dezastrul din Educaţie.

Că a dormit zece ani la Cotroceni poate i s-ar fi iertat. Chiar şi vizitele prin ţări exotice împreună cu prima doamnă, o prezenţă la limita prostului-gust. Dar cum să nu-ţi vină să dai de pământ cu întreg establishmentul când acest incompetent zbura numai cu avioane scumpe, când PSD-PNL i-au aprobat cheltuieli faraonice pentru amenajarea unui palat pentru pensie, ori când afli că şi-a tras terenuri de golf şi piscine cam pe la toate reşedinţele prezidenţiale?

Fostul primar din Sibiu s-a comportat cu cetăţenii români aşa cum îşi tratează dictatorii din Africa sau America de Sud supuşii. Nu a catadicsit să dea vreo explicaţie pentru cheltuielile excesive ale administraţiei prezidenţiale, nu a renunţat la jeturi de lux nici măcar după ce mass-media i-a dezvăluit opulenţa, şi-a văzut în continuare de viaţa sa de nabab cu o autosuficienţă greţoasă.

Spre deosebire de Iohannis, Ceauşescu le vorbea oamenilor muncii, aşa agramat cum era. O aroganţă mai poate fi acceptată dacă măcar încerci să o explici. Tăcerea superioară şi repetarea ei nu pot fi înghiţite.

Şi, mai rău decât orice, când ar fi trebuit să scăpăm de acest îngâmfat bun de nimic, Curtea Constituţională, populată cu unele dintre cele mai controversate personaje, a anulat primul tur al alegerilor prezidenţiale, oferindu-i cel puţin câteva luni de vacanţe şi huzur pe banii dintr-un buget tot mai ferfeniţă. Iar la trei săptămâni de la acea decizie care a dat o palmă usturătoare democraţiei, teoriile pe care s-a sprijinit nu par să se confirme, altfel nu-mi explic cum posibilii vinovaţi zburdă prin studiourile de televiziune şi continuă să-şi debiteze enormităţile. Niciun dosar penal pentru trădare ori spălare de bani, nimic, CCR a aruncat bomba şi, pe urmă, linişte. Aceeaşi linişte pe care ne-a dat-o şi Iliescu.

La fel ca înainte de ’89, s-au format centre de putere care-şi urmăresc propriile interese oculte. PSD şi-a luat un aliat în devalizarea banului public şi, împreună, au ciuruit bugetul, şi-au angajat rubedeniile în posturi bine plătite, şi-au împărţit feudele şi au închis gura unei bune părţi a mass-media, stipendiind-o din banii contribuabililor. Singura diferenţă faţă de 1989: nu şi-au aruncat în puşcărie criticii.

Doar că, la fel ca atunci, serviciile secrete îşi fac de cap. Se joacă de-a politicienii, fac afaceri bănoase pe spatele şi cu sănătatea românilor şi, pe la patruzeci şi ceva de ani, primesc pensii care i-ar face să roşească şi pe omologii lor din ţările bogate. Asta când nu iau avioane private pentru a sta cu şeicii la curse de formula 1.

La fel, viaţa e frumoasă pentru membrii de vază ai PCR, acum botezate PSD sau PNL. Salarii în agenţii guvernamentale, rude şi amante angajate la Ape, Sănătate Publică şi diverse agenţii guvernamentale sau firme de stat. În vreme ce majoritatea dintre noi muncesc, alţii huzuresc. 

România începe să semene tot mai mult cu Republica Socialistă România. Un preşedinte şi camarila sa au acaparat puterea şi domnesc după bunul plac. Mai putem vorbi şi scrie liberi, dar atât, iar asta fiindcă nu prea mai contează.

Pe 22 decembrie 1989, România a scăpat de „cel mai iubit fiu al poporului” în urma unei revoluţii sângeroase. Fericiţi, am crezut că suntem liberi şi le-am dat votul tot unor băieţi din sistem. Cum era să se întâmple şi în acest decembrie, doar că, de data asta, nu s-au pus de acord găștile din servicii şi nomenclatură şi au amânat puţin deznodământul. Bine, nici noi n-am mai avut chef de o revoluţie.  

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Îți recomandăm
Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • IOAN check icon
    Evenimentele din Decembrie 1989 ne-au prins nepregatiti la materia democratie. Au avut grija comunistii sa nu avem de unde invata. Asa ca am ramas repetenti de trei ori cu Iliescu si de doua ori cate 10 cu Basescu si Iohannis. Si din '89 incoace de fiecare data cand ne prezentam la examenul de democratie suntem declarati ''intrati fara loc'' ceea ce ne poate face chiar mandri pentru ca noi operam in sistem Bologna inca dinainte de a fi fost inventat si aplicat acest sistem. ''Profesorii de democratie'' ne lasa sa ne inscriem in anul urmator fara sa fi luat toate examenele din anul precedent numai sa nu isi piarda catedra din Romania. Numai ca s-au cam adunat si nu mai avem chef de invatat si de dat examene pentru ca ni se pare ca 35 de ani de invatat democratie in sistem learning by doing este suficient mai ales ca am ajuns sa stim pana la nivel de speculatie cum sa ferim cu succes democratia autentica de popor ca sa o putem prezenta noua nouta sau macar resigilata oricui din exterior ar vrea sa o vizioneze. Asa ca ne-am uitat in DEX si am gasit cuvantul tranzitie si ne-am zis simplu, asta-i cuvantul. Are doua capete, se potriveste manusa profilului nostru si singura noastra treaba este sa dam cu banul ca sa aflam la care capat al cuvantului trebuie sa ne pozitioneze norocul in cazul in care apare vreun creditor curios sa vada cand incepe sa curga democratia matura prin capatul tevii tranzitiei la care noi stam de veghe cu cana in mana sa nu scapam nici un strop. De accea cele mai sofisticate si aplicate discutii despre tranzitia la sau de la democratie se duc in perioada in care se face tuica. Asa si anul acesta numai ca spre deosebire de anii trecuti au aparut palincari electorali care desi fac tot tuica cica aplica metode neortodoxe care pot infunda teava tranzitiei demosului spre doritul kratos. Daca pana acum era common knowledge sa adaugi zahar in tuica care urmeaza sa se vanda demosului acum se adauga tik tok. Daca zaharul adaugat lungea si indulcea democratia sa ajunga la tot demosul insetat adausul de tik tok a inceput sa dea dureri de cap si insomnii inimaginabile tuturor angajatilor distileriilor de partid inclusiv proprietarului palinciei.
    • Like 0
  • In mai puțin de două ore, România va înceta, oficial, să mai fie o democrație, își va da arama pe față. Va fi o zi tristă. Este deja trist ce se întâmplă.
    • Like 0
  • Nomenklatura n-a murit așa cum au crezut fraierii. Doar un pic s-a hodinit, și a revenit mai numeroasă, mai hulpavă, mai nesimțită. Ce se întâmplă acum (durerea în cot a aleșilor din partidele așa-zise pro-europene) prefigurează ce se va întâmpla la prezidențiale. Un deznodământ dezastruos pentru România. Nu cred că va putea fi evitat, oricâți papagali în halate vișinii s-ar pune de-a curmezișul.
    Așa-i că era fain cu un rege din 90 încoace? N-aveam grețuri acum.
    • Like 1
  • Felicit autorul articolului de față;dacă s-ar face un clasament în 2024,aici pe Republică,am părerea că poate fi în top ten!Aș adăuga forma legală de"mită" care se oferă la fiecare legislatură,minorităților care nu participă direct în alegeri.Astfel, sunt "obligați" să profite de locurile gratuite din parlament-cu toate privilegiile de rigoare-.prin urmare,orice majoritate se prezumă ca având plus 19(din2024), votul lor este mai mereu pro guvern,oricât de neperformant ar fi acesta.Pentru sănătatea democrației,cred că cei 19 pot fi demni membri onorifici,sau candidați pentru voturi.
    .
    • Like 1
  • Greșit! Spre deosebire de cu adevărat și absolut ilegitimul prostannis-plăvannis, ceaușescu a fost reales la Cel de-al XIV-lea Congres!
    • Like 0
    • @ Ovidiu Jurj
      Reales ai?! Zici tu?? Las-o jos!
      • Like 0
    • @ Ovidiu Jurj
      Ce tare! Ceașcă a fost numit în fel și chip: dictator, cizmar, cârmaci-cârpaci, odios, etc., însa nimeni nu i-a spus "Realesu' ". Ce fain sună :-)
      • Like 0
  • Mihai check icon
    Iohannis ca majoritatea politicienilor de la noi a căzut pradă lipsei măsurii. Dacă guvernanții îl faultau cum au făcut cu Băsescu, îi făceau un bine iar el nici nu își dădea seama. Oricum ar fi, el nu poate fi comparat cu Ceaușescu, eventual candidatul cu informația din apă se aseamănă.
    • Like 0
    • @ Mihai
      Ti-a placut cum l-au "faultat guvernantii", asa-i? Mongoloidul tradator si incompetent ponta si tradatorul ametit cacarau. Iata-i acum ca vin cu pretentii la presidentie! Si culmea au sustinatori! Cei doi "jucatori" faultatori ai lui basescu. Mi-e scarba!
      • Like 0
    • @ Zugravu Mircea
      Mihai check icon
      Ambii membrii ai cuplului comic inițial simt o oportunitate iar pentru a lu’ Căcărău e ultima șansă că la 70 de ani nu îl mai vrea nimeni. Oricum pe ăștia 2 nu știu de ce i-ar mai vrea cineva dar la ce alegători avem nici Dragnea nu trebuie considerat ca aparținând trecutului.
      • Like 0
  • nicu check icon
    10 cu felicitări pentru, articol.
    • Like 0
  • Alooo! Republica, publicatia mea preferata!
    - Cum il lasati pe asta sa publice in prima parte a articolului un delir sosocist?
    • Like 1
    • @ Tudor Bucur
      Repet și eu după tine: alooo, tu ești democrat și ești pentru libertatea de exprimare sau ești simpatizant al dictaturii și al reprimării libertății de exprimare? Credeam că am depășit ideile astea totalitare...
      • Like 0


Îți recomandăm

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult