Sari la continut

Un singur om poate să schimbe cu mintea lui o țară

De trei ani, peste 300 de contributori își scriu ideile pe această platformă, construiesc împreună cu noi o comunitate, un spațiu al celor care știu că România poate să arate altfel. Te invităm să scrii și tu!

Direcția pentru Protecția Copilului Sibiu: Participarea copiilor la proteste este „o chestiune de alegere personală a părinților”

Participarea copiilor la proteste constituie „mai degrabă, o chestiune de alegere personală a părinților”, care au dreptul să decidă dacă permit copiilor lor să-i însoțească la proteste și „ar fi contrar libertății de întrunire pașnică dacă le-ar fi îngrădit acest drept”, se arată într-un comunicat al Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului Sibiu.

„Subliniem însă că interesul superior al copilului se circumscrie dreptului acestuia la echilibru socioafectiv, viață familială sănătoasă și dezvoltare armonioasă, deci părinții sunt obligați să promoveze și să aplice în toate acțiunile lor acest principiu fundamental, orice altă acțiune atrăgând după sine răspunderi și sancțiuni legale”, se mai arată în comunicatul DGASPC Sibiu.

Sursa menționată citează și din Legea fundamentală a României, care prevede la art.49 alin 3) : „exploatarea minorilor, folosirea lor în activități care le-ar dăuna sănătății, moralității sau care le-ar pune în primejdie viața ori dezvoltarea normală sunt interzise”. La alin 5) Constituția mai stabilește că: „autoritățile publice au obligația să contribuie la asigurarea condițiilor pentru participarea liberă a tinerilor la viața politică, socială, economică, culturală și sportivă a țării”.

În plus, Convenția cu privire la drepturile copilului, adoptată de Adunarea Generală a Organizației Națiunilor Unite la 20 noiembrie 1989 și ratificată de România prin Legea 18/1990 prevede că „libertatea de a-și manifesta propriile convingeri religioase sau alte convingeri nu poate fi îngrădită decât de restricțiile prevăzute în mod expres de lege și care sunt necesare pentru protecția securității publice, a ordinii publice, a sănătății publice și a bunelor moravuri sau a libertăților și drepturilor fundamentale ale altora”.

Ministrul Muncii, Lia Olguța Vasilescu, a declarat, potrivit Digi24, că este ilegal ca părinții să își ia copiii la mitinguri. „Cei care au ieșit în stradă au ieșit pentru că vor să nu se mai încalce legea. Există Legea 272/2004 care prevede foarte clar că părinții nu au voie să își ia copiii la mitinguri, să-i expună. Deci, dacă au ieșit în stradă pentru respectarea legii, ar trebui să știe și ei că există o lege care le interzice să își ia copiii acolo", a spus ea.

Autoritatea Naţională pentru Protecţia Drepturilor Copilului şi a Adopţiei (ANPDCA) a solicitat direcţiilor din subordine să comunice dacă şi câte plângeri au fost primite în legătură cu persoane care au mers însoţite de copii la protestele din ultima perioadă.

Erika Stark, directorul DGASPC Arad, citată de newsar.ro, a declarat că nu a primit nici o plângere în acest sens, și că dacă ar exista asemenea cazuri sunt greu de probat. „Oamenii pot să meargă cu copiii în parc şi, în drum spre casă, să se oprească câteva minute prin piaţă, unde se desfăşoară protestele”, a spus Erika Stark.

Până miercuri după-amiază ANPDCA primise 25 de sesizări privind prezenţa copiilor la protestele din ultima perioadă, în timp ce, la nivelul a 39 de Direcţii Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului, au fost înregistrate alte patru sesizări. Cele 25 de sesizări făcute la ANPDCA au fost făcute de persoane fizice: 19 în scris, iar 6 telefonic. 

Comunicatul DGASPC Sibiu:

Îți recomandăm
Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Doar o intrebare:Persoanele care au facut sesizari cu privire la prezenta copiilor in piata s-au identificat sau sunt dupa perdea?
    • Like 0
  • check icon
    Evident, mă bucur că au spus-o cu subiect și predicat!
    • Like 0


Îți recomandăm

Eric Stab, Engie România

De la ultimele etaje ale clădirii în care se află sediul central al Engie România, când privești pe geam, îți poți imagina ușor o mare de panouri puse la muncă să capteze razele soarelui. „La finalul zilei, energia cea mai ieftină este energia pe care nu o consumi ”, spune zâmbind spune Eric Stab.

Citește mai mult