Sari la continut

Încearcă noul modul de căutare din Republica

Folosește noul modul inteligent de căutare din Republica. Primești rezultate în timp ce tastezi și descoperi ceea ce te interesează filtrat pe trei categorii: texte publicate, contributori și subiecte. Încearcă-l și spune-ne cum funcționează, părerea ta ne ajută.

Directorul Casei de Cultură din Odobești, Vrancea: Băiatul meu mă întreabă - Mai stăm în țara unde „Veorica” este prim ministru sau plecăm?

Romeo Valentin Muscă

Romeo Valentin Muscă este directorul Casei de Cultură din Odobești, Vrancea. Este membru fondator al asociației Mișcarea pentru Dezvoltarea Moldovei. Spune că este ultima încercare pe care o face înaintea de a lua decizia de a părăsi România împreună cu familia. E ultima șansă pe care și-a mai acordă.

De ce ați intrat in Mișcarea pentru Dezvoltarea Moldovei?

Pentru că acum era momentul. Este acum sau niciodată. Eu am fost plecat din România zece ani la studii. Mi-am încheiat studiile și am revenit în țară. Am revenit în țară și acum mă găsesc în situația insolită de a pleca din nou. Nu mai vreau să plec din țară iar soluția este să ne implicăm. Civic. Nu politic, civic. Ne uităm în stânga, în dreapta. Politicianul este pentru putere. Noi nu luptăm pentru putere, ci pentru drepturi civice. Eu am studii de teologie. Odobești e un brand al Vrancei. Din păcate, la nivel național nu se vede Vrancea.

De ce vă vine să plecați din țară?

Am un fiu care are vârsta pe care o aveam eu când am plecat. Termină facultatea și își pune întrebarea „Ce fac?!” Nu ne găsim rostul și locul. Nu vedeți? Peste tot este o societate țesută ca o pânză de paianjen cu interese politice, transpartinice, în care omul simplu, eu de exemplu, nu își găsește locul. Și atunci ce faci ca simplu cetățean? Te asociezi într-o formă comună și încerci să-i convingi pe decidenți, pe oamenii politici să adopte anumite măsuri care să schimbe societatea. Pentru ca noi, ăștia simpli, să ne putem găsi locul aici și nu să plecăm aiurea.

Cum e Moldova astăzi?

De 160 de ani bugetul se face la București, pentru București. Unirea a început la Iași, a fost încheiată trumfător la Alba Iulia, iar Iașul și Moldova sunt Cenușăreasa bugetului. Banii au mers spre București, Transilvania, iar Moldova e cea care cotizează la buget și nu primește. Și simbolic. Se vehiculează în presă sintagma Unirea Mică - Iașul, Moldova, iar Unirea Mare -Alba Iulia, Transilvania. Ca și când ar fi Moldova oaia mică și săracă, iar Transilvania oaia bogată. Nu e așa. Moldova e un sfert din teritoriul țării.

Cum ați caracteriza ultimii doi ani din punct de vedere al alocărilor bugetare?

Nu s-a schimbat nimic. Este o fractură socială. Sunt mai multe Românii. Dar este și o fractură regională. Uitați-vă pe harta investițiilor în România. Veți vedea o Românie roșie, cu investiții, și una spălăcită în Moldova. Atâta timp cât nu vin investiții nu ai locuri de muncă. Moldoveanul pleacă.

Infrastructura?

Nu vedeți cum este? Patru ore de la Focșani la Iași. Patru ore. Cu trenul. Veneam cu trenul, dar nu mai circulă cum trebuie. Când eram student veneam cu trenul și făceam două ore și jumătate. Acum fac trei ore și jumătate.

Premierul Viorica Dăncilă și liderul PSD, Liviu Dragnea, vă reprezintă?

Îmi este rușine cu asemenea prim ministru. Băiatul meu mă întreabă. Stăm în țara unde „Veorica” este prim ministru sau plecăm? Noi nu visăm la funcții și avantaje materiale.

Un mesaj pentru liderii de la București?

Atenție, București! S-a trezit Moldova. Venim spre București! Cu mesaj civic! Imnul României este „Deșteaptă-te române”. E momentul să ne deșteptăm! 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Buna.Prin munca si dedicare ..poti reusi ,nu conteaza in ce tara te afli ..Greu gasim tara care are la conducere oameni interesati de popor .. Romania isi scoate conducatori in evidenta ,transarenta ..oare la vecini nostri totu este roz ..sau doar nimeni nu se plange ...Ma gandesc ca ei "straini" stiu sa spele ochii si criere mai pompos
  • Like 0
 • Banuesc ca baitul nu este major si din moment ce se plange tatalui ca nu este multumit de ,,Veorica" da dovada ca este mai implicat ca directorul in viata sociala si chiar politica.
  • Like 0
 • Cri check icon
  As fi curios sa stiu daca fiul directorului Casei de Cultură din Odobești a fost bantuit de dorinta de a emigra si pe vremea regimului Basescu-Boc, cand au fost amputate brutal, de la o zi la alta, veniturile bugetarilor si pensionarilor, cand coruptia atinsese cote inimaginabile iar fostul marinar ajuns presedinte isi plasase metresa intr-un minister care dispunea de sume uriase, cheltuite pentru parcuri la tara, telegondole inutile si terenuri de fotbal in panta, iar 74 de spitale au fost inchise, lasand fara asistenta medicala calificata zeci de mii de oameni.
  Ca sa nu mai vorbesc de brutalitatile comise de jandarmi contra celor care indraznisera sa protesteze contra abuzurilor. ( Cazul tanarului caruia i-a fost amputat un picior datorita loviturilor incasate de la jandarmi este bine-cunoscut, iar Justitia nu au pedepsit pe nimeni pentru acest lucru nici pana in ziua de azi ).
  • Like 0
  • @ Cri
   O tii langă cu fiecare ocazie.. Se vede că ești împlinit alături de borfași. Ești din tagma lor. Nu ai altceva de spus decât același și același lucru. Bietul de tine. Nu meriti să se agite cineva pentru tine. Nu există comparație între cele două perioade. S-a explicat fârte clar, pentru cine are dotarea de a pricepe prin ce s-a trecut și ce s-a evitat, dar ai rămas crispat în îndobitocirea tradatorilor de țară. A3 și rtv. Să te vad ce o să mai spui după ce te vor lăsa și fără aur. Ca de vândut, a vândut psd-ul tot ce a fst de vândut.
   • Like 0
 • Inca un intelectual care vrea sa se implice! CIVIC! adica sa zaca in piatza si sa strige ca el rezista! Politica e prea grea: sa o faca altii! Si acei altii chiar o fac. Si implicatii CIVIC rezista! Mai departe Doamna Flora propune sa stringem gunoaiele de pe strada. E atat de usor!
  • Like 1
 • Foarte adevărat. Este nevoie sa ne implicam CIVIC.
  MA GÂNDEAM, intr-o zi, ce ar fi dacă cetățenii /Adevarăți Cetatenl/ ar strange gunoaiele de pe strada pe care trec
  ...... Te apleci și pui gunoiul într-o punga pe care o ai cu tine,..... (o arunci apoi la prima) ghena.
  SAU...... Ieși între blocuri pe alee cu matura sau lopata și dai zăpadă, făcând cărare pana la strada ta...

  Oare vecinii nu vor spune ca nu ești în
  Toate mințile??? Asa gândește lumea la noi!!!

  Ce 2 exemple sunt niște activități atât de ușoare,!!!!!! ..... Dar....
  • Like 0
 • Și eu, de vreo cincisprezece ani, tot sper că vor pleca tâlharii care conduc orașul, țara... Din păcate, și astăzi, observ că drepturile mele, ca și prevederile legale, nu contează în fața unei găști de complici. Poliția refuză să se prezinte în urma unui apel SNUAU, proprietatea mea este la cheremul câtorva complici cu proptele politruce, o hotărâre judecătorească, definitivă, este încălcată chiar de către cei care trebuie să aplice și să apere legea, șarlatanii din asociația de proprietari sunt protejați de către complicii lor din primărie, la școala sunt obligat să-mi dau datele personale pentru că așa vrea dirigintele (nu am fost de acord!), pe lângă sume de bani hotărâte și comunicate verbal, procurorul șef mi-a respins plângerea cu trei zile înainte ca ea să ajungă la parchet, judecătorul a falsificat hotărârea prin adăugarea de mențiuni cu scris de mână, cu pixul, etc Unde?! aici, în România. Țara de unde mă gândesc, în sfârșit, să fug...să fug.
  Știți vreun loc de muncă disponibil în altă țară?
  A propos, inspectia judiciară a mușamalizat toate abuzurile ”magistraților”, făcându-se că nu vede infracțiunile de fals și uz de fals. Cel mai ușor, vinovații, scapă cu o pensie ”babană”
  O zi bună!
  • Like 0


Îți recomandăm

Fetiță la laptop

Situația se poate schimba în orice moment și școli aflate acum în scenariul verde sau galben pot trece de pe o zi pe alta în scenariul roșu, dacă în cadrul lor vor fi confirmate 3 cazuri de Covid. (Foto: Guliver/ Getty Images)

Citește mai mult

Scoala din valiza

„Educația digitală nu înseamnă neapărat distanțarea între copil și profesor. Și aici îmi vine în minte un alt exemplu: profesorii dintr-o școală din Ialomița, care au devenit dependenți de copiii pentru a putea să folosească mijloacele digitale și s-au apropiat de copii”.

Citește mai mult

Andreas Lier - BASF

„Mă duc aproape în fiecare dimineață cu bicicleta la birou, pe o distanță de 3-4 km, în timp ce vecinii mei adoră să-și conducă SUV-urile, să stea în ambuteiaje, să polueze aerul, lăsând o amprentă mare de carbon doar pentru a se simți foarte confortabil și a afișa simboluri de statut social”, dezvăluie Andreas Lier, CEO al BASF România, într-un interviu pentru Republica.

Citește mai mult

O afacere cu cânepă

Ionuț a plecat în India în toamna lui 2017 ca să viziteze cele șapte orașe sfinte. A luat această decizie după un an și jumătate în care a lucrat pentru o companie elvețiano-britanică din Praga, unde ajunsese ca proaspăt absolvent al unui masterat în Olanda, care nu și-a găsit nimic de lucru în țară.

Citește mai mult

Andrei Pitis

Andrei Pitiş, unul dintre cei mai cunoscuţi oameni din industria locală de IT, a investit până în prezent în 15 startup-uri, după ce în 2018 a demarat un proiect prin care vrea să ajute 100 de români să ajungă milionari în euro din startup-uri în tehnologie.

Citește mai mult