Sari la continut

Încearcă noul modul de căutare din Republica

Folosește noul modul inteligent de căutare din Republica. Primești rezultate în timp ce tastezi și descoperi ceea ce te interesează filtrat pe trei categorii: texte publicate, contributori și subiecte. Încearcă-l și spune-ne cum funcționează, părerea ta ne ajută.

Directoarea editurii Humanitas, Lidia Bodea, și-a dat demisia din Asociația Editorilor în semn de protest față de lansarea la Gaudeaumus a cărții lui Dan Voiculescu

Lidia Bodea, directorul general al Humanitas, și-a anunțat vineri demisia din Comitetul Director al Asociației Editorilor din România din care face parte și RAO, editura care a lansat la Gaudeamus volumul „Lupta politică” scris de Dan Voiculescu. 

Foto: Facebook Lidia Bodea

„Suntem în plin târg de carte și vede prea multă lume ceea ce noi, înăuntrul Asociației, preferăm să ne prefacem că nu vedem: vi se pare că, lansând astăzi la ora 14.00 paginile cu titlul Lupta politică, autor Dan Voiculescu, comentată de Dan Puric, Adrian Năstase, Mircea Diaconu, Bogdan Chirieac, Sorin Roşca Stănescu, Mugur Ciuvică și Victor Ciutacu, editura RAO slujește „prestigiul și conduita ireproșabilă” a editorului român, „departe de orice ingerinţe de ordin politic, ideologic, naţionalist-şovin”?”, a întrebat Lidia Bodea, într-o scrisoare deschisă adresată președinteului AER, Grigore Arsene, și directorului executiv al AER, Mihai Mitrică.

Foto: Octav Ganea/Inquam Photos

Aceasta a adăugat că în discuție nu este dreptul legal al unui editor de a publica ce-i place. „În discuție e însă moralitatea. Mai există și așa ceva pe lume. În numele cenzurii morale, noi nu umblăm goi pe stradă. Iar în raport cu ea, ceea ce se-ntâmplă acum la Gaudeamus e mai mult decât poate suporta bunul simț: este expunerea urâțeniei în mijlocul unei mulțimi care a venit acolo pentru splendoare, nu pentru abjecție”, a scris ea.

Dan Voiculescu și-a lansat vineri cartea la standul editurii RAO de la Gaudeamus, în prezența lui Sorin Roșca Stănescu, pe care l-a numit colegul său de celulă, Adrian Năstase, Victor Ciutacu, Bogdan Chirieac.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Inteleg faptul ca comentariul meu nu a fost pe placul Republica? Am un raspuns, un like, dar nu mai gasesc comentariul si nici raspunsurile! Imi pare rau, ma voi dezabona!....
    • Like 0
  • Am văzut la tv gestul "curajos" al unui borfaș. O aroganță, o îngâmfare, crede că a făcut un act de eroism. Un dispreț total față de cine îndrăznește să-i contrazică. Și nimeni dintre cei din jurul lui nu i-a atras atenția că nu are nici justificare și nici dreptul să facă așa ceva, mai ales el, cunoscut drept un hoț, un laș si un pușcăriaș. Asta rămâne , ăsta este "renumele" lui. Degeaba se screm alții să-l "resusciteze". Nu va rămâne in istorie decât unul dintre " personalitățile " penale care, prin fraudă, minciună și prostia votanților a ajuns, vremelnic, la cârma țării, din segmentul politic cel mai corupt și mai ticălos. Singurul lor scop este îmbogățirea, prin mijloace detestabile. Cărțile lor au aceeași valoare ca și cea a lui hitler, cele ale lui ceausescu. Nu vor fi cumpărate decât de niste lingușitori, si bine înțeles, aruncate undeva si uitate, sau de niste biblioteci, dar necerute de nimeni. Singurul lucru pe care il pot "împărtăși" cititorilor, toți "scriitorii în zeghe" este "știința" hoției. Restul este maculatură, bună de retopit, dacă mai avem unde și cu ce. Tot ei ne-au lăsat și fără această posibilitate. Editurile care îi tipăresc se auto discreditează. Păcat și rușine.
    • Like 0
  • Daca ar fi avut putin bun-simt, fiecare dintre cei doi, nu ar fi profitat de acest eveniment. Nu cred ca duceau lipsa de cumparatori. Daca editura ar fi avut ceva simt de PR, nu ar fi acceptat aceste lansari acum. Atentie, ma refer la personaje controversate din politica. Puteau fi de la PNL sau USR sau de la orice alt partid.
    E vorba doar de bun-simt sau de lipsa lui....De jocul la fault cu buna-stiinta.
    Iar ce se intampla acum, toate aceste comentarii nu fac decat reclama.
    • Like 1
  • Am citit că găinarul cel viteaz, ( de la găinile ouătoare de la Cornu, nu, doamne ferește, de la caracter), A. Nastase, a avut vitejia de a lua de o aripă un individ ce ținea sub braț " nu o carte ci un sul de hârtie higienică ". Un gest de o temeritate deosebită, caracteristică unui personaj de asemenea calibru, mai ales că are si bodyguard, plătit din banii noștri, nu ai lui. Trebuie ferit de " dragostea " n(e)orodului.
    • Like 0
  • catalin check icon
    Lucrare academica? Nu,maculatura....de folosit!
    • Like 1
  • Mie mi se pare ca la un targ de carte oricine poate lansa orice carte editata, d-na e un pic frustrata de faptul ca standul Humanitas, anul acesta, nu prea are succes! De ce? Eu cred ca titlurile cartilor prezentate nu mai prezinta interes, nimic nou, nimic decent, suntem satui de mineriade relodate, suntem satui de durere, vrem carte adevarata, e plina lumea de scriitori interesanti!!!!!
    • Like 1
    • @ Luminita Ciocazan
      Deci să înțelegem că licheaua Dan Voiculescu este un scriitor...interesant ? Sau poate ați vrut să spuneți...interesat. Opt Doamne și tonți opt au comentat mâzgâleala ”felixoidă”, pentru că întodeauna muștele au tras la k....t. Un criminal care a și-a recunoscut crima, și-a ispășit pedeapsa, poate fi înțeles, poate fi reintegrat în societate, dar un nemernic care a devalizat bunuri naționale care în Decembrie 1989 aparțineau poporului român dar pe care el și le-a însușit prin fraudă. Și-a turnat propria familie la Securitate fiind o adevărată viperă. Ce poate merita bun din partea noastră un specimen ca acesta ?
      • Like 6
    • @ Dorel Romica Palenciucc
      :)) asa sunt pesedistii, "pretiosi" ...si in general satui :)
      • Like 2
    • @ Luminita Ciocazan
      As fi recunoscator daca m-ati lumina asupra termenului de "mineriade relodate". Pare ceva interesant si, atata vreme cat l-ati utilizat, banuiesc ca stiti foarte bine despre ce este vorba.
      In ceea ce priveste cartea adevarata, ar fi bine sa definim mai bine criteriul. Ca sa ma folosesc de ceva extrem, oare "Mein Kampf" o fi adevarata? Are atributele necesare pentru a fi incadrata in categoria mentionata?
      As mai avea si alte observatii - dar le las pentru o data viitoare.
      O seara buna!
      • Like 1
    • @ Dorel Romica Palenciucc
      Atata vreme cat exista democratie in tara asta, atata vreme cat oricine si-a ispasit pedeapsa, atata vreme cat oricine poate publica nu vad care este problema! Nu sunt adepta lui Voiculescu, nu sunt adepta lui Nastase, habar n-am de cartile pe care si le-au lansat, eu comentam de spre libertate, nu pt. asta militam?... Si mie mi se pare, totusi, ca Liiceanu nu ar trebui sa faca pe mironosita ca doar a studiat pe timpul lui Ceasescu cu bursa in strainataturi....
      • Like 0
    • @ Iron Spike
      Mineriada asta renascuta din cenusa, multora le place, din cand-in-cand s-o aminteasca, eu am trait-o, multi habar n-au! Cred ca se vor ocupa noii istorici , tineri care atunci erau copii...
      • Like 0
    • @ Dorel Romica Palenciucc
      Inteleg ca pt dv doar Dan Voiculescu e "interesant " ca lichea , restul lichelelor sunt " oameni de bine " ! Poate cereti si arderea in public a unor carti pe care nu le puteti digera ! Bineinteles ca dv nu puteti decat sa aruncati cu k... t in tot ce nu va convine ! Apropo - ati citit cartea ?
      • Like 0
    • @ Dorel Romica Palenciucc
      Nici vorba, nu asta am spus dar eram obisnuita ca Humanitas sa editeze carte buna, carte interesanta, anul acesta am fost dezamagita!....Si nu va ganditi ca am participat la lansarea cartii lui Voiculescu, nu-l agreez, nici pe Dan Puric nu-l pot urmari dar, repet standul Humanitas m-a dezamagit, nici carti despre mineriade nu mai pot suporta!!!!!
      • Like 0
    • @ Luminita Ciocazan
      Păi a scris cineva despre mineriade ?
      • Like 0
  • Farmecul democratiei daca se poate numi asa , este ca ne arata oameni extraordinari si cele mai mari lichele in toata capacitatea lor creativa. Decizia Lidiei Bodea mi se pare normala si decenta la nivel personal , dar nu mi se pare practicabila ca atitudine de breasla. Negarea lichelelor ca si categorie sociala prin generalizare , nu este benefica democratiei. Deasemenea nu cred ca Voiculescu si Nastase ar trebui pusi in aceiasi oala pentru ca sunt niste personaje complet diferite . Sincer nu-mi dau seama ce are Adrian Nastase de a face cu Vociulescu si clica lui gen :Ciutacu ,Ciuvica and co...
    Adrian Nastase e un individ citit si ca om politic a avut citeva merite, cel mai important fiind parcursul european al Romaniei . Celelalte rele le stim, dar ca si Basescu are citeva realizari pentru Romania, care n-ar trebui uitate si acoperite de celelalte magarii. In schimb acest Voiculescu este cel mai nociv personaj in spatiul public. Sub patronajul lui persistent s-au cladit de-a lungul anilor, niste institutii si personaje abjecte care au facut numai rau societatii . Dar solutia nu este interzicerea acestei specii ci aducerea societatii la un nivel, de la care nu va mai hrani asemenea lighioane.
    • Like 1
    • @ Radu Bogdan
      Ei nu au fost pusi in aceeasi oala. Ei s-au asezat singuri, de bunavoie,in aceeasi oala. Chiar daca unii sunt legume si altii proteine, tot aceeasi ciorba fac. Si ceea ce a facut Nastase pentru Romania, cred eu, ar fi facut orice omolog al lui , pentru ca ceilalti aveau nevoie de noi. Poate ma insel aici....cine stie? Un lucru este adevarat: calitatea intelectuala a lui Nastase este foarte diferita de a lui Voiculescu. Dar lui Nastase , se pare ca nu-i pasa ;)
      • Like 1
  • check icon
    Buna ziua.
    Niciun cuvant in articol despre carte, doar atacul foarte bine tintit la adresa autorului si a celor care indraznesc sa nu-l huleasca. O postare pe un blog poate deveni o stire pentru un editor cu pretentii...Cu siguranta nu obliga editorul sa caute si alte postari ale unor opinii diferite. Procedand astfel cred ca isi asuma si opinia, chiar daca indirect. Trebuie sa ma opresc, nu mi-am castigat inca dreptul de a scrie mai mult.
    • Like 0
    • @
      Credeți ca respectiva carte e mai mult decât o manevră ordinară de manipulare a cititorilor a acestui "domn profesor"? Toți securiștii, toți marii borfași au ajuns profesori, scriitori, formatori de opinie!
      • Like 5
  • Inadmisibil să fie astfel murdărită imaginea Târgului de Carte Gaudeamus!
    • Like 1
  • otheh check icon
    Dl. Dan Voiculesc se considera un detinut politic, un Nelson Mandela. Inconjurat de colegii sai de celula si de diverse alte slugi, toti oameni putred de bogati, cu averi impresionante facute din nimic, el este exponentul principal al Statului Paralel. Statul paralel este statul in care oameni precum Dan Voiculescu, Adrian Nastase si altii ca ei, in loc sa mediteze la faptele pe care le-au facut, in loc sa se retraga din viata publica, ies la rampa, isi promoveaza lucrarile,se considera si se autoproclama eroi ai dreptatii si aparatori ai libertatii. Oedip, cand si-a dat seama ce a facut, si-a scos ochii si a plecat din Theba. Oamenii astia, nu numai ca nu isi scot ochii, dar ne arunca noua praf in ochi – si, ce este mai grav, ei chiar cred, in sinea lor, ca sunt eroi, detinuti politici, spirite inalte persecutate de un sistem judiciar meschin. Si asta pentru ca ei sunt cei care au condus si inainte de revolutie, ei sunt stapanii – or, stapanul are un drept din nastere de a avea mai mult decat vulgul, de a lua. Prin urmare, din perspectiva lor, sa iei din avutul public nu este o fapta rea, ci este un drept al stapanului. De aceea, probabil, sunt atat de socati atunci cand niste amarati de procurori sau de judecatori care, in alte vremuri, stateau drepti in fata lor, au acum tupeul de a-i trimite in judecata si de a-i condamna.
    • Like 1
    • @ otheh
      Ar fi putut fi un Mandela daca puscaria ar fi venit la timp. In cazul lor a venit tardiv, nu mai erau deja victime credibile. Pe Mandela puscaria l-a facut om. Fara ea azi nu ar fi fost considerat martir ci cel mai probabil, unul dintre criminalii a caror amintire provoaca frisoane.
      • Like 0


Îți recomandăm

Green Steps

100.000 de români au participat la marcarea a 100 de kilometri din traseul Via Transilvanica într-un mod ingenios. „Drumul care unește”, este un traseu turistic de lungă distanță, care traversează România pe diagonală, de la Putna la Drobeta Turnu Severin și este destinat drumeției pe jos, cu bicicleta sau călare. Via Transilvanica este semnalizată cu marcaje vopsite și stâlpi indicatori. Pe parcursul drumeției, călătorii vizitează ceea ce constructorii spun că este cea mai lungă galerie de artă din lume, pentru că la fiecare kilometru se găsește o bornă din andezit sculptată individual.

Citește mai mult

Testat e Hot

Vreau să vă arăt azi un program inedit de educație la firul ierbii: el începe chiar pe pajiștea a două festivaluri care atrag în fiecare an zeci de mii de tineri și își propune să fie un fel de curs introductiv într-o materie pe care școala românească se jenează să o predea.

Citește mai mult

BT Go

Într-o eră în care tehnologia avansează rapid, IMM-urile sunt nevoite să adopte rapid inovații digitale pentru a rămâne competitive și a profita de oportunitățile de pe piață. Serviciile care simplifică birocrația permit antreprenorilor să se concentreze pe inovație și dezvoltarea afacerilor lor.

Citește mai mult