
Foto: Facebook NuScale Power
Construcția primei centrale nucleare cu tehnologie SMR în România va ajuta foarte mult sistemul energetic național prin modularitatea și dimensiunile sale mici, a declarat la Digi24 Cosmin Ghiță, directorul Nuclearelectrica.
Primul reactor funcțional de acest tip din lume ar putea fi gata la noi în țară, în 2028. Acordul pentru construirea acestuia a fost încheiat marți, la summitul pentru climă de la Glasgow, unde președintele Klaus Iohannis s-a întâlnit cu John Kerry, reprezentatul special al președintelui SUA.
„Putem face echilibrarea sistemului energetic mult mai simplu și mai curat și putem să aducem centrale nucleare și în alte zone ale țării, unde avem acum centrale pe bază de cărbune, care ar putea să iasă din uz. Se vor aduce beneficii și prin locuri de muncă și prin menținerea echilibrării sistemului energetic așa cum a fost proiectat. Este o soluție novatoare, întreaga lume se uită”, a spus Cosmin Ghiță.
Acest tip de reactoare se construiesc în sistem de fabricație, așadar construcția și asamblarea lor e mult mai rapidă și mai predictibilă, de aceea și costurile sunt prevăzute a fi mai mici decât pentru reactoarele tradiționale, a adăugat directorul Nuclearelectrica.
Un studiu aflat în desfățurare analizează mai multe amplasamente pentru aducerea tehnologiei SMR, inclusiv centrale termoenergetice care urmează să fie scoase din uz, a precizat Cosmin Ghiță la Digi24.
O centrală de reactoare de mici dimensiuni SMR NuScale, cu 12 module poate fi construită pe locul unei termocentrale pe cărbune deja existente, cu o amprentă mică la sol de circa 12 hectare. Anumitor părți din infrastructura unei termocentrale pe cărbuni li se poate schimba destinația și pot fi reutilizate. De exemplu: sistemele de distribuire a apei de răcire, apa demineralizată, apa potabilă, elementele de protecție în caz de incendiu de la fața locului, stația de conexiuni și clădirile (de exemplu: cele administrative, cele de instruire, spațiile de depozitare), potrivit unui comunicat.
Majoritatea reactoarelor SMR vor fi construite subteran, sporind astfel siguranța și securitatea. Reactorul funcționează utilizând circulația naturală, prin urmare nu este nevoie de pompe. Se închide și se răcește singur, în siguranță, pe termen nedeterminat, fără să fie nevoie de operator, curent alternativ sau supliment de apă.
În prezent, la nivel mondial se dezvoltă zeci de reactoare SMR, însă nu s-a construit încă unul și nici nu a fost acordată o licență în acest sens. NuScale este singurul reactor SMR care a primit certificarea de proiectare de la Comisia de Reglementare în domeniul Energiei Nucleare din Statele Unite (U.S. Nuclear Regulatory Commission). Prin această inițiativă, este de așteptat ca primul modul NuScale să fie construit până în 2027, iar prima unitate completă cu 6 module să fie finalizată până în 2028. Acest lucru înseamnă cu doi ani înainte ca reactorul să fie utilizat în Statele Unite, conform planificării, se arată într-o fișă informativă pe site-ul Ambasadei SUA în România.
Costurile reactorului SMR
Conform datelor de la NuScale, costul reactorului SMR se poate ridica la 3,5 miliarde de dolari pe gigawatt de energie.
Guvernul Statelor Unite a investit peste 450 de milioane de dolari în dezvoltarea și acordarea de licență pentru NuScale.
Sprijinul Statelor Unite acordat României pentru reactor
România va primi peste 2 milioane de dolari sub formă de asistență tehnică din partea Statelor Unite, pentru a progresa cu obiectivele sale de a deveni un centru regional de educație și formare pe teme care țin de reactorul SMR. Asistența acoperă cooperarea pentru a înființa un simulator SMR la una dintre universitățile de top și sprijinul aferent studiului cu privire la amplasarea reactoarelor SMR, un transfer de bune practici cu deplasare în SUA (de tip „reverse trade mission”) și o serie de seminarii pe teme de reglementări aplicabile reactoarelor SMR.
Banca de Import-Export a Statelor Unite (EXIM) a semnat un memorandum de înțelegere cu România, prin care s-a stabilit că se vor explora și identifica opțiuni pentru a face posibilă finanțarea prin EXIM de până la 7 miliarde de dolari.
În afară de România, compania americană NuScale Power a încheiat memorandumuri și cu companii energetice de stat din Polonia, Bulgaria și Ucraina.
Ce spun oponenții SMR
Reactoarele modulare mici (SMR) sunt prezentate drept o modalitate de reducere a emisiilor de carbon, una dintre nevoile din ce în ce mai presante pentru a atinge obiectivele climatice. Însă unii oponenți susțin că noua energie nucleară ar putea avea efectul opus, încetinind lupta împotriva schimbărilor climatice cauzate de oameni, exact atunci când lucrurile ar trebui să se accelereze, se arată într-o analiză publicată de portalul GreentechMedia, în august anul acesta.
În septembrie anul trecut, Fundația Sierra Club Canada a criticat dur planurile Canadei de a introduce tehnologia SMR.
Reactoarele modulare mici (SMR) „nu sunt soluția la schimbările climatice”, a spus organizația, citând un studiu realizat de Universitatea din British Columbia, care indică faptul că energia produsă de SMR ar putea costa de până la 10 ori mai mult decât energia din surse regenerabile, cum ar fi energia eoliană și solară.
„Criticii tehnologiei SMR spun că dezvoltarea tehnologiilor experimentale ale reactoarelor nucleare va dura prea mult pentru a face o diferență asupra schimbărilor climatice și ar putea cheltui miliarde de dolari din fondurile publice”, au spus reprezentantii organizației non guvernamentale.
Urmăriți Republica pe Google News
Urmăriți Republica pe Threads
Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp
Alătură-te comunității noastre. Scrie bine și argumentat și poți fi unul dintre editorialiștii platformei noastre.
Chiar aveam nevoie sa instalam acest tip de reactor ce niciun alt oras din SUA nu l-a vrut? Nimeni din lume nu l-a vrut???