Sari la continut

Descoperă habits by Republica

Vă invităm să intrați în comunitatea habits, un spațiu în care înveți, găsești răspunsuri și resurse pentru a fi mai bun, pentru a avea o viață mai sănătoasă.

Discursul-manifest de la miezul nopții al lui David Popovici: „Acesta e un mesaj pentru toți politicienii care vorbesc despre asta, dar la un moment dat mesajul se blochează pe undeva. Pentru o Românie educată, sănătoasă, trebuie să investim mai mult în sport!"

David - interviu TVR

Foto: captura youtube TVR 

David Popovici, care a câștigat azi-noapte medalia de bronz la proba de 100 de metri liber la Jocurile Olimpice de la Paris, a avut după cursă un discurs-manifest puternic, în care s-a adresat politicienilor. Tânărul campion a subliniat necesitatea urgentă a investițiilor în sport pentru „o Românie educată și sănătoasă”, atrăgând atenția asupra importanței sprijinului și implicării autorităților în acest domeniu.

„Despre condițiile pe care le avem, nu numai noi înotătorii, ci sportivii în general în țară - poate se va schimba ceva? Nu se va schimba ceva doar dacă vorbim despre asta. Trebuie să facă într-adevăr presiuni, să le fie adus la cunoștința tuturor oamenilor care se ocupă de așa ceva, trebuie să ne punem pe treabă. Pentru că avem un campion olimpic din an în Paște în ultima vreme, mă bucur că am reușit să fiu eu, am făcut asta pentru mine, pentru țară, pentru toată lumea. Însă mi-ar plăcea să avem din ce în ce mai multe medalii, mi-ar plăcea să fim mai mult de trei oameni calificați la Jocurile Olimpice pentru înot. Avem o delegație destul de mare, cred că 103 sportivi la Jocurile Olimpice, însă te uiți la multe alte țări care au la fel sau mai puțini locuitori decât noi și sunt triplu, cvadruplu, pentru că se investește mai mult în sport, sportul e considerat mai important și nu degeaba sunt și țări mai dezvoltate decât a noastră.

 Așa că pentru o Românie educată, sănătoasă, trebuie să investim mai mult în sport și asta e un mesaj către toți politicienii care vorbesc despre asta, dar la un moment dat mesajul se blochează pe undeva. Așa că trebuie să facem ceva. Pentru că vedeți toate reacțiile oamenilor obișnuiți care se uită la TV, oamenilor din funcții înalte, toată lumea e fericită, toată lumea se bucură, dar hai să ne bucurăm mai des, de ce nu, hai să avem mai mulți campioni olimpici, mai mulți medaliați, mai mulți finaliști, mai mulți calificați la Jocurile Olimpice”, a spus David Popovici într-un interviu pentru corespondentul TVR.

Aflați și: 

„Când e frig afară, noi ne antrenăm într-un balon, unde dacă o persoană care nu e obișnuită intră și stă 3 minute, simte că se sufocă”

În ciuda condițiilor de antrenament inferioare celor din alte țări, Popovici a demonstrat că prin multă muncă și perseverență a depășit orice obstacol, reușind să obțină rezultate mai bune decât sportivi din țări dezvoltate.

„În condițiile în care i-am întrecut pe britanici, pe americani, la 200 de metri pe australieni, pe toate aceste nații care au condiții infinit mai bune decât ale noastre, au bazine să își pună și în cap, au toată infrastructura de care au nevoie, au absolut orice, centre de pregătire peste centre de pregătire, în condițiile astea eu mă antrenez la Lia Manoliu, în același bazin în care am și învățat să înot la 4 ani, de asta sunt așa bronzat, cu urmele de ochelari, pentru că înot acolo în aer liber. Iar în timpul iernii, de exemplu, că tot vorbeam de condiții, când e frig afară - pentru că bazinul din interior, de foarte mult timp, se promite că se va face ceva, dar nu se începe niciodată nimic - când e frig afară, noi ne antrenăm într-un balon, unde dacă o persoană care nu e obișnuită intră și stă 3 minute, simte că se sufocă. În condițiile alea ne antrenăm noi, dar uite că se poate. Suntem puțini cei care excelăm cu adevărat în România, în sporturi, însă, cu condițiile pe care le avem, trebuie să facem ce putem”, a subliniat tânărul campion.

Întrebat despre semnificația reușitei sale, David Popovici a vorbit deschis despre eforturile și sacrificiile care au stat la baza performanței de la Jocurile Olimpice de la Paris.

„Pentru mine, greutatea acestei medalii – și chiar este foarte grea, are jumătate de kilogram - simbolizează toate antrenamentele la care mi-aș fi dorit să lipsesc, dar nu am făcut-o, toate antrenamentele de după nopți pe care nu am putut să le dorm de emoții, pentru că Jocurile Olimpice urmau să fie în cinci luni. Greutatea ei simbolizează toate sacrificiile pe care eu și apropiații mei, echipa, familia le-am făcut să ajungem aici”, a spus David Popovici, vizibil emoționat.

David a mărturisit că Parisul l-a tratat foarte frumos. Deși a petrecut majoritatea timpului între hotel, bazin, antrenamente și competiții, speră că înainte de plecare va reuși să viziteze Turnul Eiffel și Flacăra olimpică, pentru a se bucura și sărbători puțin reușitele sale.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere


Îți recomandăm

Green Steps

100.000 de români au participat la marcarea a 100 de kilometri din traseul Via Transilvanica într-un mod ingenios. „Drumul care unește”, este un traseu turistic de lungă distanță, care traversează România pe diagonală, de la Putna la Drobeta Turnu Severin și este destinat drumeției pe jos, cu bicicleta sau călare. Via Transilvanica este semnalizată cu marcaje vopsite și stâlpi indicatori. Pe parcursul drumeției, călătorii vizitează ceea ce constructorii spun că este cea mai lungă galerie de artă din lume, pentru că la fiecare kilometru se găsește o bornă din andezit sculptată individual.

Citește mai mult

Testat e Hot

Vreau să vă arăt azi un program inedit de educație la firul ierbii: el începe chiar pe pajiștea a două festivaluri care atrag în fiecare an zeci de mii de tineri și își propune să fie un fel de curs introductiv într-o materie pe care școala românească se jenează să o predea.

Citește mai mult

BT Go

Într-o eră în care tehnologia avansează rapid, IMM-urile sunt nevoite să adopte rapid inovații digitale pentru a rămâne competitive și a profita de oportunitățile de pe piață. Serviciile care simplifică birocrația permit antreprenorilor să se concentreze pe inovație și dezvoltarea afacerilor lor.

Citește mai mult