Sari la continut

Vorbește cu Republica și ascultă editorialele audio

Vă mulțumim că ne sunteți alături de șapte ani. Ascultați editorialele audio publicate pe platformă. Un proiect de inovație în tehnologie susținut de DEDEMAN.

Președintele și premierul României nu felicită decât de la aur în sus. Cum s-a auzit discursul-manifest al lui David Popovici la Cotroceni şi Victoria?

David - bronz

Foto: Mickael Chavet / Zuma Press / Profimedia

Cei mai importanți oameni în stat, Klaus Iohannis și Marcel Ciolacu l-au felicitat imediat pe David Popovici. Imediat cum a luat aurul olimpic. La bronz...? La bronz au rămas lucrurile așa, ca înainte de toate intrările în bazin ale lui David. Sportivul rămâne să fie sprijinit de echipă/familie, de propria-i performanță și de un munte de bun simț. Care munte de bun simț e fix ceea ce licăre, ce fascinează și strânge atâta admirație.

Tot muntele de bun simț i-a modelat sportivului nostru și discursul de după finala la 100 de m, când a reclamat lipsa bazinelor. (Bănuiesc că știm cu toții cum stă Budapesta la săli de sport și bazine de înot.)

De ce suntem noi acum datori să amplificăm reclamația lui David Popovici? Pentru că România e azi, joi, in primele 20 de națiuni, la Olimpiadă, exclusiv pe baza medaliilor lui, aur și bronz. Iar felicitările lui Klaus și Marcel nu îmbunătățesc cu nimic situația.

Ambii au puterea să facă enorm. Clar mai mult decât să posteze pe Facebook. Dacă mândria și recunoștința ar fi la cote înalte, precum postează, i-am vedea cu-adevărat preocupați de soarta sportului. Doar că ei par a se uita la fenomen luând o pauză de la Insula Iubirii de sine.

Știu că podiumul reușit de tânărul de 19 ani, indiferent de treaptă, înseamnă o imensă bucurie ce nu trebuie alterată. Dar felul lui de a ajunge la performanță rămâne o insulă într-un ocean de ipocrizie. De care politicienii nu doar că nu sunt străini, ci direct responsabili.

Vor urma și alte medalii la Paris. Și alte postări sau ceremonii cu protocol de stat. Vor urma și alegeri și promisiuni. Care vor face ca aerul din balonul de la Lia Manoliu să fie și mai sufocant. Mai ales pentru tânărul înotător devenit legendă.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere

Îți recomandăm

Green Steps

100.000 de români au participat la marcarea a 100 de kilometri din traseul Via Transilvanica într-un mod ingenios. „Drumul care unește”, este un traseu turistic de lungă distanță, care traversează România pe diagonală, de la Putna la Drobeta Turnu Severin și este destinat drumeției pe jos, cu bicicleta sau călare. Via Transilvanica este semnalizată cu marcaje vopsite și stâlpi indicatori. Pe parcursul drumeției, călătorii vizitează ceea ce constructorii spun că este cea mai lungă galerie de artă din lume, pentru că la fiecare kilometru se găsește o bornă din andezit sculptată individual.

Citește mai mult

Testat e Hot

Vreau să vă arăt azi un program inedit de educație la firul ierbii: el începe chiar pe pajiștea a două festivaluri care atrag în fiecare an zeci de mii de tineri și își propune să fie un fel de curs introductiv într-o materie pe care școala românească se jenează să o predea.

Citește mai mult

BT Go

Într-o eră în care tehnologia avansează rapid, IMM-urile sunt nevoite să adopte rapid inovații digitale pentru a rămâne competitive și a profita de oportunitățile de pe piață. Serviciile care simplifică birocrația permit antreprenorilor să se concentreze pe inovație și dezvoltarea afacerilor lor.

Citește mai mult