Sari la continut

Află ce se publică nou în Republica!

În fiecare dimineață, îți scrie unul dintre autorii fondatori ai platformei. Cristian Tudor Popescu, Claudiu Pândaru, Florin Negruțiu și Alex Livadaru sunt cei de la care primești emailul zilnic și cei cărora le poți trimite observațiile, propunerile, ideile tale.

În ce crede David Popovici: „După ce voi ajunge cel mai bun din lume, lucru care sunt sigur că se va întâmpla, atunci cred că mă voi putea uita la tot ce am realizat”

David Popovici - iulie 2024

 Foto: Insidefoto di andrea staccioli / Alamy / Alamy / Profimedia

„Sunt doar un tip care înoată repede”, spune deseori multiplul campion european şi mondial la nataţie David Popovici. Modestia și naturalețea sa ascund însă un adevăr de netăgăduit: performanțele remarcabile ale lui David nu sunt doar rezultatul unui talent, ci al unei etici a muncii riguroase și al unei puternice determinări. 

La doar 19 ani, David Popovici, un fenomen al înotului mondial, nu este numai un sportiv de excepție, ci și un tânăr cu o filosofie de viață bine conturată. Crezul său este construit pe piloni solizi: munca asiduă, sprijinul familiei, disciplina de fier, obiectivele clare și refuzul de a se lăsa distras de rețelele sociale.

Munca, secretul performanței. „Mi-am propus să fiu cel mai bun”

David Popovici este un exemplu al faptului că munca susținută este cheia succesului. Într-o postare pe Instagram, în decembrie 2022, el mărturisea: „Știu că de cele mai multe ori arăt sau par foarte încrezător, dar intrând la Campionatul Mondial pe curse scurte m-am îndoit de mine și de abilitățile mele. Cu toate acestea, odată ce am început, mi-am dat seama că sunt mult mai puternic decât mi-am imaginat și că totul era în capul meu”. Această revelație a venit în urma multor ore de antrenament intens și a unei dedicări totale față de sportul său preferat.

David Popovici nu doar visează la succes, el își urmează scopul cu determinare. La scurt timp după ce obținuse titlul de cel mai bun sportiv la nivel european, acum doi ani, el a spus: „Nu mi-am propus nimic specific înainte de realizarea performanțelor, însă mi-am propus să fiu cel mai bun și în misiunea mea de a fi cel mai bun trebuie să câștig și titlul de campion european, un loc foarte bun la Olimpiadă, un titlu de campion European de Juniori. Vin la pachet rezultatele”, spunea David Popovici într-un interviu la TVR1, în 2022. 

„Nu există magie, există doar antrenament, efort constant pentru a-ți atinge țelul”

Dorința lui de a excela a fost totdeauna neclintită, chiar și atunci când au apărut provocări. Anul trecut, după ce a ratat podiumul la Campionatele Mondiale de la Fukuoka, Japonia, atât la 200 m liber cât şi la 100 m liber, la revenirea în România, Popovici a ținut să transmită un mesaj tinerilor. „E cea mai bună ocazie pentru mine acum să le transmit tinerilor și copiilor care mă urmăresc că nu există magie, există doar antrenament, efort constant pentru a-ți atinge țelul. E complet normal și uman să nu-ți iasă întotdeauna. Chiar prefer să fiu un sportiv complet, care să știe să gestioneze suișurile și coborâșurile carierei imprevizibile pe care ți-o aduce sportul, prefer să fiu asta decât un robot care știe doar să câștige. Consider că aceste experiențe mă fac mai puternic”.

El a subliniat importanța muncii constante și a dedicării în cariera sa. „Plec de la concursul ăsta cu ceva extraordinar de valoros, ceva ce am simțit și când am încheiat Jocurile Olimpice din Japonia. Sunt extrem de motivat, mă simt mai puternic ca niciodată. Trebuie să iau o vacanță acum, să am grijă de corpul și de psihicul meu, dar abia aștept să mă întorc la antrenamente. Vreau să fiu din nou cel mai rapid înotător din lume, cel mai bun, pentru mă simt mai puternic ca niciodată”.

Familia, sprijin necondiționat. „Nu a existat nici măcar o singură dată când părinții mei nu mi-au făcut micul dejun”

Sprijinul familiei joacă un rol crucial în viața lui David Popovici. El își amintește cu recunoștință cum părinții lui s-au trezit în fiecare dimineață pentru a-i pregăti micul dejun înainte de antrenamentele de la 6:00. „Nu a existat nici măcar o singură dată când părinții mei nu mi-au făcut micul dejun, arătând dragoste infinită pentru mine și respect enorm pentru visele mele”. Ori de câte ori are ocazia, David vorbește de sprijinul constant din partea familiei și dragostea necondiționată, care i-au oferit susținerea și încurajarea necesare pentru a-și atinge potențialul și a deveni cea mai bună versiune a sa.

Disciplină și maturitate: „Avem planuri îndrăznețe”

De la o vârstă fragedă, David Popovici a înțeles că succesul nu vine fără sacrificii și respectarea unei rutine stricte. Antrenamentele zilnice, alimentația atentă și gestionarea minuțioasă a timpului sunt dovezi ale disciplinei pe care a reușit să și-o impună, ajutat de părinții și antrenorul său.

Această disciplină se reflectă în felul în care David abordează fiecare aspect al carierei sale. „Cine îl ascultă vorbind, chiar și pentru câteva momente, va observa imediat importanța acestei maturități în ascensiunea sa rapidă”, observa și John Lohn, redactor șef al Swimming World Magazine, în articolul său din octombrie 2021, intitulat „Băiatul care ar putea fi rege.” 

La doar 17 ani, David Popovici vorbea atunci despre planurile sale de viitor cu o încredere deosebită: „Avem planuri îndrăznețe. Nu voi intra în mai multe detalii acum... Dar, deocamdată, facem pași mici care, în cele din urmă, ne vor duce acolo unde ne dorim să fim.”

Visuri îndrăznețe: „Să fiu cel mai bun din lume, să fac lucrări nemaiîntâlnite până acum, să bat recorduri mondiale”

Spre ce tinzi acum? a fost întrebat într-un interviu la TVR1 David Popovici, în urmă cu doi ani. „Spre ceva, aș spune eu, destul de simplu de explicat, foarte greu de realizat: să fiu cel mai bun din lume, să fac lucrări nemaiîntâlnite până acum, să bat recorduri mondiale. Îmi place ideea asta de a fi primul care face ceva, primul care ajunge undeva. Și odată ce voi ajunge să fiu cel mai bun din lume, lucru care sunt sigur că se va întâmpla, atunci cred că mă voi putea uita la tot ce am realizat până atunci”.

Mai mult, David nu doar că se dedică sportului, dar găsește inspirație în oamenii care își folosesc influența pentru a face bine semenilor.  „Mă inspiră oamenii care se folosesc de imaginea lor și de puterea pe care o au pentru a-i ajuta pe alții”, mărturisea el într-un interviu la TVR.

Într-un gest emoționant, în luna mai anul trecut, David a donat medalia de aur câștigată la Campionatul Mondial de la Budapesta, la proba de 200 m liber masculin, copiilor bolnavi de cancer. Medalia a fost topită și transformată în peste 100 de fundițe aurii, fiecare dintre ele simbolizând lupta împotriva cancerului la copii. Aceste fundițe au fost confecționate pentru a le fi oferite copiilor care înving această boală, multiplul campion european şi mondial la nataţie dorind să le transmită mesajul că fiecare copil merită să câștige această bătălie.

Fără timp pierdut pe rețele sociale

Într-o lume dominată de rețelele sociale, David Popovici a ales să se retragă de pe aceste platforme pentru a se concentra pe ceea ce contează cu adevărat. Decizia l-a ajutat să rămână concentrat și să evite distragerile. 

„Înainte, eram puțin faimos în România; să zicem că trei sau patru din 10 oameni mă recunoșteau; acum, 10 din 10. Peste tot, în restaurante, pe stradă. La început era foarte distractiv, pentru că cred că toată lumea are o parte din sine care vrea să fie puțin faimoasă și să fie oprită pe stradă. Dar când a devenit obositor, în 2023, am venit cu soluția de a opri orice expunere, de a nu mai apărea la emisiuni TV, de a nu mai da interviuri, doar când este necesar, ca acum, așa că nu fac nimic în plus și asta a funcționat foarte bine”, a declarat recent Popovici pentru World Aquatics. A învățat să ignore rețelele de socializare și are propriul său cont privat cu aproximativ 30 de prieteni și membri ai familiei care îl urmăresc acolo. „Chiar dacă primesc doar atenție pozitivă acolo, cred că asta este cea mai periculoasă pentru că, dacă este în cantitate prea mare, poate cu adevărat să-ți ajungă la cap”.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Bună seara, oameni buni ! Eu îl apreciez foarte mult pe, David Popovici. E un domn în adevăratul sens al cuvântului, chiar dacă e foarte tânăr. De fapt, el a muncit încă de mic copil ca să ajungă unde a ajuns acum, la aceste rezultate frumoase. Au fost , pentru el, ani întregi de muncă, de sacrificii și de renunțări. Dar a meritat. Bravo, domnule David Popovici ! De o mie de ori, bravo !
    • Like 0
  • Radsub Radsub check icon
    "De la o vârstă fragedă" de cand se juca cu iphone-ul legat de grinda... continuati doamna......
    • Like 1
  • Radsub Radsub check icon
    si cum e cu textilele? continuati penibilul
    • Like 0


Îți recomandăm

Green Steps

100.000 de români au participat la marcarea a 100 de kilometri din traseul Via Transilvanica într-un mod ingenios. „Drumul care unește”, este un traseu turistic de lungă distanță, care traversează România pe diagonală, de la Putna la Drobeta Turnu Severin și este destinat drumeției pe jos, cu bicicleta sau călare. Via Transilvanica este semnalizată cu marcaje vopsite și stâlpi indicatori. Pe parcursul drumeției, călătorii vizitează ceea ce constructorii spun că este cea mai lungă galerie de artă din lume, pentru că la fiecare kilometru se găsește o bornă din andezit sculptată individual.

Citește mai mult

Testat e Hot

Vreau să vă arăt azi un program inedit de educație la firul ierbii: el începe chiar pe pajiștea a două festivaluri care atrag în fiecare an zeci de mii de tineri și își propune să fie un fel de curs introductiv într-o materie pe care școala românească se jenează să o predea.

Citește mai mult

BT Go

Într-o eră în care tehnologia avansează rapid, IMM-urile sunt nevoite să adopte rapid inovații digitale pentru a rămâne competitive și a profita de oportunitățile de pe piață. Serviciile care simplifică birocrația permit antreprenorilor să se concentreze pe inovație și dezvoltarea afacerilor lor.

Citește mai mult