Foto: Tennessee Witney/ Alamy/ Profimedia
1. Fiecare leu de evaziune fiscală sau de muncă la negru reduce șansa copiilor români de a avea o țară ca afară și, mai ales, o educație ca afară. Ne mințim dacă spunem că ne iubim copiii, dar suntem complici la festivalul de fentare a plății contribuțiilor, taxelor și impozitelor, bani care trebuie să ajungă în primul rând la copii. Poate o să vă mire corelația, dar până și criza demografică este cauzată de neplata contribuțiilor, taxelor și impozitelor, nu sunt bani pentru proiecte financiare de stimulare a creșterii natalității.
2. Sistemul de educație este măcinat de reforme interminabile, este scena scandalurilor dintre autorități, profesori și părinți, este transformat într-un monstru de industria meditațiilor, este capturat de găști de oligarhi care îl lasă moștenire propriilor urmași. Reformă după reformă, sistemul de educație nu se oprește din a crea NEET, analfabeți funcționali și exod de creiere. Cu toții trebuie să ne implicăm foarte adânc pentru a ajuta școlile, liceele si facultățile să producă o generație calificată și competentă pentru ceea ce ne sperăm să devină România în următorii 10 ani.
3. România este profund îndatorată. Lăsăm copiilor noștri o datorie publică infernală, care crește de la an la an. Deficitul bugetar, deficitul de cont curent, deficitul de balanța comerciala, toate sunt datorii lăsate copiilor noștri. Nu sunt de vina pandemia, greedflația, utilitățile, războiul – părinții, noi suntem noi de vină, pentru că nu ieșim în stradă să-i obligăm pe politicieni să schimbe modul în care țara este condusă.
4. Și, terifiant. De doi ani și jumătate copiii noștri învață termeni noi, arme hiperbarice, bombe cu fosfor, tancul robotizat Uran, rachete supersonice Mach 9 și nume noi, Iskander, Satan, NLAW, Bushmaster, Bayraktar, Javelin, Stinger etc. Cum oare am ajuns aici? Și unde vom merge de aici?
Diseară, după o zi în care ne jucăm alături de copiii noștri, după ce îi punem la culcare, după ce ne uităm fericiți la ei cum adorm, să stăm o vreme treji să ne gândim ce avem de făcut pentru a le da un viitor mai bun care să îi facă să rămână în România.
Urmăriți Republica pe Google News
Urmăriți Republica pe Threads
Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp
Alătură-te comunității noastre. Scrie bine și argumentat și poți fi unul dintre editorialiștii platformei noastre.
Constituția este singura lege pe care o putem modifica direct, prin referendum. Din păcate, în analfabetismul grav în care ne scăldăm nu prea știm cum ar arăta o Constituție corectă și funcțională. Așa că ne târâm cu o lege ciuntită, care permite politicului să facă ce dorește.
Să nu ne amăgim că oamenii fac dn altruism lucrul corect. Dacă l-ar face, n-ar mai exista legi, pentru că n-ar mai fi nevoie de ele. Ideea e să ne reglăm Constituția, și astfel ne vom regla și viața politică. Noi vrem să mergem pe drumul vestului cu căruța. Nu prea funcționează.
Cine e „îndrituit” să facă asta? Exact! Oamenii politici pe care îi alegem o dată la 4 ani... Mergem pe drumul vestului cu căruța tocmai fiindcă pooliticienii nu au interesul să mergem toți cu limuzina. Ăsta e doar apanajul lor...
Sunt unul dintre românii care nu au votat Constituția moșită de Iorgovan în anii '90. Motivul pentru care nu am făcut-o atunci era că statua (ea, Constituția!) pe vecie republica ca formă de organizare a României (e acolo un articol care glăsuiește că nu poate face obiectul revizuirii forma de guvernământ!).
Tânăr și neliniștit fiind (aveam vreo 25 de ani atunci), m-am gândit că n-am voie să le impun urmașilor mei forma de organizare a țării în care vor trăi ei și urmașii lor.
Dumneavoastră vă imaginați că actuala clasă politică și-ar dori modificarea Constituției? Eu nu...
A fost vânat atunci ca ultimul borfaș de organele noii puteri și întors la aeroport cu escortă. Erau vremurile în care noi nu ne vindeam țara și munceam, nu gândeam. Nu era loc de oameni precum Corneliu Coposu, care și-a petrecut tinerețea în pușcăriile comuniste.
Cei care n-au mâncat salam cu soia nu aveau loc în România. Trebuia să fim conduși de indivizi care să dezîntineze idealurile comunismului...
Eu cred că ce-am stricat atunci nu se poate repara decât cu o nouă „revoluție”. De data asta pe bune. Și nu e nevoie de kalașnikoave și tancuri: e de ajuns o amărâtă de ștampilă...
Când societatea va conștientiza importanța unei Constituții solide, atunci va acționa. Și da, poate că este nevoie de câteva generații. Dar se va întâmpla, asta e sigur.
Ne mirăm tovărășește că aproape jumătate dintre noi suntem analfabeți funcțional (altfel spus: degeaba mergem la școală dacă nu învățăm să citim lecțiile trecutului!) și perseverăm în alegerea „răului mai mic”.
Cine e de vină că România prezentului e condusă de indivizi precum Iohannis, Ciolacu sau Ciucă? „Democrația” își spune cuvântul: majoritatea asta vrea și nu te poți opune majorității...
Copiilor noștri nu le rămâne altceva de făcut decât să se plieze pe calapodul „construit ” de noi, alegătorii chitiți să aleagă mereu răul mai mic...
Reformele astea interminabile nu sunt de nasul nostru. Noi trebuie să fim mereu pregătiți să alegem ce „trebuie”, că nu se știe niciodată ce cururi e musai să pupăm.