Sari la continut

Descoperă habits by Republica

Vă invităm să intrați în comunitatea habits, un spațiu în care înveți, găsești răspunsuri și resurse pentru a fi mai bun, pentru a avea o viață mai sănătoasă.

Diseară, după ce îi punem la culcare, să ne trezim un pic…

Copil dormind

Foto: Tennessee Witney/ Alamy/ Profimedia

1. Fiecare leu de evaziune fiscală sau de muncă la negru reduce șansa copiilor români de a avea o țară ca afară și, mai ales, o educație ca afară. Ne mințim dacă spunem că ne iubim copiii, dar suntem complici la festivalul de fentare a plății contribuțiilor, taxelor și impozitelor, bani care trebuie să ajungă în primul rând la copii. Poate o să vă mire corelația, dar până și criza demografică este cauzată de neplata contribuțiilor, taxelor și impozitelor, nu sunt bani pentru proiecte financiare de stimulare a creșterii natalității.

2. Sistemul de educație este măcinat de reforme interminabile, este scena scandalurilor dintre autorități, profesori și părinți, este transformat într-un monstru de industria meditațiilor, este capturat de găști de oligarhi care îl lasă moștenire propriilor urmași. Reformă după reformă, sistemul de educație nu se oprește din a crea NEET, analfabeți funcționali și exod de creiere. Cu toții trebuie să ne implicăm foarte adânc pentru a ajuta școlile, liceele si facultățile să producă o generație calificată și competentă pentru ceea ce ne sperăm să devină România în următorii 10 ani.

3. România este profund îndatorată. Lăsăm copiilor noștri o datorie publică infernală, care crește de la an la an. Deficitul bugetar, deficitul de cont curent, deficitul de balanța comerciala, toate sunt datorii lăsate copiilor noștri. Nu sunt de vina pandemia, greedflația, utilitățile, războiul – părinții, noi suntem noi de vină, pentru că nu ieșim în stradă să-i obligăm pe politicieni să schimbe modul în care țara este condusă.

4. Și, terifiant. De doi ani și jumătate copiii noștri învață termeni noi, arme hiperbarice, bombe cu fosfor, tancul robotizat Uran, rachete supersonice Mach 9 și nume noi, Iskander, Satan, NLAW, Bushmaster, Bayraktar, Javelin, Stinger etc. Cum oare am ajuns aici? Și unde vom merge de aici?

Diseară, după o zi în care ne jucăm alături de copiii noștri, după ce îi punem la culcare, după ce ne uităm fericiți la ei cum adorm, să stăm o vreme treji să ne gândim ce avem de făcut pentru a le da un viitor mai bun care să îi facă să rămână în România. 

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Credeam ca e un articol serios, m-am oprit sa citesc dupa primele cuvinte de la punctul 1.
    • Like 0
  • Mhai Nai check icon
    sau altfel spus, 'Fiecare leu "prelucrat" de PSD/PNL reduce șansa copiilor români de a avea o țară ca afară și, mai ales, o educație ca afară.'
    • Like 1
  • Mihai check icon
    Bine ca nu sunt bani pentru copii dar se gasesc pentru sinecuri, posturi de bugetari bine platite cu nemiluita, UAT-uri cat cuprinde si cate si mai cate, pensii speciale. De asta nu se zice nimic ci doar de cei care au optiunea sa nu bage banii in aceasta gaura neagra. Iar declinul demografic este exact din aceste cauze cat si din cauza sistemului social apasator si ineficient. Daca iei omului mai mult de jumate din ce castiga si ii oferi asistenta sociala, normal ca nu mai are nici chef si nici rost sa investeasca in copii care sa il sustina la batranete. Socialismul asta inseamna moarte dar se merge pe aceasta cale tot mai apasat, tot mai mult la stat care este un administrator execrabil.
    • Like 1
  • Valentin check icon
    Trăim încă iluzia oamenilor profetici, acei politicieni care să ne salveze pe un cal alb, și nu dăm atenție lucrurilor de bază. Orice stat se conduce după o legislație de bază, minimală. Tehnic, ea poartă numele de CONSTITUȚIE. Dacă acest set de legi este eronat, atunci totul se duce de râpă. Constituția noastră a fost închegată - sau croșetată, însăilată - prin anii 90. Are mai multe găuri ca un cașcaval și mai multe gropi ca toate drumurile străzii luate la un loc. Și totuși nu ne pasă, pentru că nu îi înțelegem rolul.

    Constituția este singura lege pe care o putem modifica direct, prin referendum. Din păcate, în analfabetismul grav în care ne scăldăm nu prea știm cum ar arăta o Constituție corectă și funcțională. Așa că ne târâm cu o lege ciuntită, care permite politicului să facă ce dorește.

    Să nu ne amăgim că oamenii fac dn altruism lucrul corect. Dacă l-ar face, n-ar mai exista legi, pentru că n-ar mai fi nevoie de ele. Ideea e să ne reglăm Constituția, și astfel ne vom regla și viața politică. Noi vrem să mergem pe drumul vestului cu căruța. Nu prea funcționează.
    • Like 3
    • @ Valentin
      Francisc check icon
      Ca să putem modifica direct, prin referendum, constituția e nevoie de un singur „amănunt”, domnule Valentin: trebuie să fim „convocați” pentru acest „mărunțiș”...

      Cine e „îndrituit” să facă asta? Exact! Oamenii politici pe care îi alegem o dată la 4 ani... Mergem pe drumul vestului cu căruța tocmai fiindcă pooliticienii nu au interesul să mergem toți cu limuzina. Ăsta e doar apanajul lor...

      Sunt unul dintre românii care nu au votat Constituția moșită de Iorgovan în anii '90. Motivul pentru care nu am făcut-o atunci era că statua (ea, Constituția!) pe vecie republica ca formă de organizare a României (e acolo un articol care glăsuiește că nu poate face obiectul revizuirii forma de guvernământ!).

      Tânăr și neliniștit fiind (aveam vreo 25 de ani atunci), m-am gândit că n-am voie să le impun urmașilor mei forma de organizare a țării în care vor trăi ei și urmașii lor.

      Dumneavoastră vă imaginați că actuala clasă politică și-ar dori modificarea Constituției? Eu nu...
      • Like 1
    • @ Valentin
      Francisc check icon
      Legea de căpătâi a țării - Constituția - a fost însăilată și croșetată imediat după preluarea puterii de Frontul Salvării Naționale, condus de Ion Iliescu. Dacă sunteți destul de bătrân, ar trebui să vă aduceți aminte de revenirea regelui Mihai în țară...

      A fost vânat atunci ca ultimul borfaș de organele noii puteri și întors la aeroport cu escortă. Erau vremurile în care noi nu ne vindeam țara și munceam, nu gândeam. Nu era loc de oameni precum Corneliu Coposu, care și-a petrecut tinerețea în pușcăriile comuniste.

      Cei care n-au mâncat salam cu soia nu aveau loc în România. Trebuia să fim conduși de indivizi care să dezîntineze idealurile comunismului...

      Eu cred că ce-am stricat atunci nu se poate repara decât cu o nouă „revoluție”. De data asta pe bune. Și nu e nevoie de kalașnikoave și tancuri: e de ajuns o amărâtă de ștampilă...

      • Like 2
    • @ Francisc
      Valentin check icon
      Nu vă contrazic, dar privesc un pic în urmă. Toate aceste lucruri au un singur numitor comun: câștigul financiar. Îmi amintesc de anii în care se făceau afaceri cu câini vagabonzi. Sute de organizații, sute de magazine de hrană pentru câini - aveam pe stradă vreo două-trei asemenea magazine, lipite unul de altul -, clinici private etc. Vad bun. Opinia publică a făcut ca această problemă să fie rezolvată. Au plecat câinii și au apărut jocurile de noroc. Cine știe cine sunt acționarii din spatele acestor cazinouri și case de amanet care au apărut ca ciupercile după ploaie, sau care sunt ramificațiile la nivel înalt. E posibil ca și aici să învingă opinia publică.
      Când societatea va conștientiza importanța unei Constituții solide, atunci va acționa. Și da, poate că este nevoie de câteva generații. Dar se va întâmpla, asta e sigur.
      • Like 1
    • @ Valentin
      Mhai Nai check icon
      Constitutia e inutila atat timp cat legile facute pe genunchi sunt evazive, interpretabile si nici chiar asa nu sunt incercari de a fi bagate in seama. Dupa vreo 20+ de ani petrecuti mai multe continente, parerea mea despre problemele Romaniei este ca sunt create de romani prin nerespectarea legilor (plus ceva cu catei si dulai). Nu salarii mici, nu greaua mostenire, nu lipsa ploilor, nu Covid sau alte belele.
      • Like 0
  • Francisc check icon
    Nu cred că există om pe pământ ce nu-și iubește copiii, domnule Damian. Ne place să credem că suntem în vârful lanțului trofic, dar nu reușim să ne educăm urmașii...

    Ne mirăm tovărășește că aproape jumătate dintre noi suntem analfabeți funcțional (altfel spus: degeaba mergem la școală dacă nu învățăm să citim lecțiile trecutului!) și perseverăm în alegerea „răului mai mic”.

    Cine e de vină că România prezentului e condusă de indivizi precum Iohannis, Ciolacu sau Ciucă? „Democrația” își spune cuvântul: majoritatea asta vrea și nu te poți opune majorității...

    Copiilor noștri nu le rămâne altceva de făcut decât să se plieze pe calapodul „construit ” de noi, alegătorii chitiți să aleagă mereu răul mai mic...

    Reformele astea interminabile nu sunt de nasul nostru. Noi trebuie să fim mereu pregătiți să alegem ce „trebuie”, că nu se știe niciodată ce cururi e musai să pupăm.

    • Like 1


Îți recomandăm

Green Steps

100.000 de români au participat la marcarea a 100 de kilometri din traseul Via Transilvanica într-un mod ingenios. „Drumul care unește”, este un traseu turistic de lungă distanță, care traversează România pe diagonală, de la Putna la Drobeta Turnu Severin și este destinat drumeției pe jos, cu bicicleta sau călare. Via Transilvanica este semnalizată cu marcaje vopsite și stâlpi indicatori. Pe parcursul drumeției, călătorii vizitează ceea ce constructorii spun că este cea mai lungă galerie de artă din lume, pentru că la fiecare kilometru se găsește o bornă din andezit sculptată individual.

Citește mai mult

Testat e Hot

Vreau să vă arăt azi un program inedit de educație la firul ierbii: el începe chiar pe pajiștea a două festivaluri care atrag în fiecare an zeci de mii de tineri și își propune să fie un fel de curs introductiv într-o materie pe care școala românească se jenează să o predea.

Citește mai mult

BT Go

Într-o eră în care tehnologia avansează rapid, IMM-urile sunt nevoite să adopte rapid inovații digitale pentru a rămâne competitive și a profita de oportunitățile de pe piață. Serviciile care simplifică birocrația permit antreprenorilor să se concentreze pe inovație și dezvoltarea afacerilor lor.

Citește mai mult