Sari la continut

Află ce se publică nou în Republica!

În fiecare dimineață, îți scrie unul dintre autorii fondatori ai platformei. Cristian Tudor Popescu, Claudiu Pândaru, Florin Negruțiu și Alex Livadaru sunt cei de la care primești emailul zilnic și cei cărora le poți trimite observațiile, propunerile, ideile tale.

De Ziua Copilului, României ar trebui să-i fie puțin rușine

De 1 Iunie, vedem peste tot imagini cu copii care râd, aleargă, se joacă, desenează ori sunt pictați pe față. Sunt imaginile unei copilării obișnuite, pe care oricine ar trebui să o trăiască. Însă un raport publicat de 1 Iunie de Salvați Copiii arată câți copii sunt furați fără milă de dreptul lor prin naștere.

În România, 51% dintre copii trăiesc în sărăcie și risc de excluziune socială, față de sub 35% în țări precum Bulgaria, Ungaria, Grecia, Spania sau Letonia. 

Foarte mulți mor din cauze ce ar putea fi adesea prevenite - nu mai puțin de 2.000 își pierd viața în fiecare an înainte de a împlini vârsta de 5 ani. Cu o mortalitate infantilă de 11,1 la mie, România înregistrează una dintre cele mai îngrjorătoare situații la nivel european.

România este pe locul al treilea în Europa în ceea ce privește nașterile în rândul adolescentelor cu vârste cuprinse între 15 și 19 ani, cu 34 de nașteri la 1.000 de adolescente, fiind depășită în această privință doar de Bulgaria și de georgia, cu 36,8, respectiv 38,3 de nașteri la mia de adolescente. 

676 de fete cu vârste între 10 și 14 ani au devenit mame în 2015

„Este un semnal de alarmă faptul că România se confruntă cu un număr mai mare de nașteri în adolescență decât state precum Rwanda (25,6), Trinidad Tabago (30,8), Emiratele Arabe Unite (30,1), Uzbekistan (17,6), Albania (21,8), Bahamas (28,7), Botswana (31), Burundi (27,9), Djibouti (21), India (23,3), Mauritius (28,3)”, consemnează autorii raportului.

Datele Eurostat indică faptul că, din întreaga Uniune Europeană,  România înregistrează cel mai mare număr de nașteri cu mame între 10 și 17 ani (9,282 de nașteri, adică 4,7% din totalul nașterilor din 2015, din care 676 erau minore între 10 și 14 ani). Pe când în România liderii politici se preocupă intens de redefinirea noțiunii de familie din Cosntituție și sunt refractari la ideea de educație sexuală în școli, Comitetul ONU pentru drepturile economice, sociale și culturale a atras atenția Guvernului României că a devenit urgentă adoptarea unei strategii naționale pentru a asigura accesul la educație sexuală și consiliere privind sănătatea reproductivă pentru tinerele și adolescentele din țară.

Abandonul școlar la un nivel îngrijorător

282.000 de copii între 7 și 17 ani nu urmează nicio formă de educație, iar în anul școlar 2014-2015, 34.293 de copii au abandonat ciclul primar ori gimnazial, cu 8.400 mai mulți decât în anul precedent. La indicatorul abandon școlar în ciclul primar și gimnazial, România rămâne printre țările care se confruntă în mod serios cu această problemă, cu un procent de 12,1, considerat ca fiind scăzut prin raportarea la situația globală, însă îngrijorător la nivel european. Continuând comparația cu statele europene, România este depășită doar de Moldova (17,9%) și Macedonia (13,1), celelalte state, cu excepția Maltei (10,4), situându-se sub valoare de 10 procente (Bulgaria – 8,6%, Ungaria – 5,3%, Ucraina - 2,7%, Finlanda- 2%, Spania – 0,7%), se arată în raport.

700 de milioane de copilării sfârșite înainte de vreme

În ceea ce privește amenințările la adresa copilăriei, România ocupă locul 52 din 172, sub țări ca Ucraina, Kazahstan, China, Serbia, Oman, Muntenegru, Liban, Tunisia, Bulgaria, Mauritius. În lume, unui copil din patru îi este amenințată copilăria. Raportul „Copilării furate”, lansat de Salvați Copiii arată că cel puțin 700 de milioane de copii - și posibil sute de alte milioane - și-au sfârșit copilăria mult mai devreme decât trebuia, din cauze care variază de la violența extremă și conflicte la căsătoriile și sarcinile timpurii, la exploatarea prin muncă până la sănătatea precară și lipsa accesului la educație.

”Copiii care cresc în zone de război, amenințați de grupări violente, suferind și murind de diverse boli și experimentând discriminări severe sunt privați de tot ceea ce îi face copii. Este inacceptabil că, în 2017, milioane de copii din întreaga lume încă nu au dreptul să fie în siguranță, să învețe, să crească și să se joace. Trebuie, și putem, să facem mai mult decât atât”, spune Gabriela Alexandrescu, președinte executiv al Salvați Copiii. 

“Chiar dacă țările în care copilăria este cea mai amenințată se află în Vestul și centrul Africii sunt semne de speranță și progres. De fapt, din 1990, în regiune, numărul copiilor morți sub până la vârsta de cinci ani s-a înjumătățit”, adaugă ea. 

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Un raport trist și îngrijorător. Modul cum sunt tratați copiii arată gradul de civilizație a unei societăți. Și sigur ar trebui să existe mai multe inițiative legislative care sa ducă la o reală protecție a copiilor. Să nu se dea nici un fel de ajutor social celor care nu-și trimit copiii la școală. Să nu se dea bani ca ajutor social ci bonuri speciale cu care să poată cumpăra doar mâncare, detergenți, haine și nu băutură și țigări. Toate organismele statului cu atribuții în girja față de copiii să-și facă datoria. În urma unui asemenea raport ar trebui să fie sancționați pentru lipsă de implicare. Barbații care au raporturi sexuale cu minore să fie judecați în regim de urgență și pedepsiți pentru a nu recidiva. Să fie obligați să plătească lunar pentru întreținerea copilului și a mamei minore. Să fie introdusă educația sanitară în școli unde să li se predea elevilor toate noțiunile de igienă, îngrijire personală, importanța vaccinării, primejdia fumatului, a băutului de alcool și a drogurilor și modul în care iși pun în primejdie sănătatea având relații sexuale când sunt minori. Este incorect să fie un obiect numit educație sexuală care poate duce la tot felul de reacții născute din ignoranță și bigotism.Corect trebuie să fie un obiect de studiu mult mai complex și sigur necesar. Copiii țării nu pot fi protejați decât cu legi bune și corect aplicate.
    • Like 1
  • check icon
    Putin rusine? Asta e ca si cum ai spune ca in Romania copiii sunt cei mai fericiti din lume. Si nu e deloc adevarat. Va invit undeva la 45 km de Ploiesti si o sa vedeti acolo fericire!
    • Like 2
  • bluenavy check icon
    Nefericita, neplacuta, dar realitate. Familia romaneasca de pana acum conjuncta sistemului de invatamant romanesc, sistemului de ajutor social si sistemului sanitar nu numai ca nu functioneaza, dar de la studiu la studiu devine din ce in ce mai disfunctionala. Ce facem noi cand auzim? Ne bagam capul si mai adanc in nisip, zicand ca nu se poate, ca e un falsh, ca sigur e vorba doar de rromi, nu de romanii adevarati. Hateri, dom'le, hateri. Mai bine ne preocupam sa mai tragem o tusa groasa de vopsea pe fata familiei, sa interzicem familia homosexuala, sa interzicem copiilor parasiti de parintii lor sa fie crescuti si de altfel de structuri decat de "sistem", sa interzicem avorturile si, odata spoiala uscata, toate vor arata bine. Mai agatam doua cruciulite la poarta sa vada lumea ce crestini suntem si deja am rezolvat. La umbra cruciulitei si sub coada strutului copilul va creste singur ocrotit si hranit de Dumnezeu intr-o tara perfect crestina, in care el va ajunge familist, reusit si productiv. Pentru ca asa vrem noi sa credem. Realitatea, dragii nostri struti, este ca nici un copil nu se poate creste singur si integra armonios in societate, pentru ca nu are nici notiunile de baza, nici abilitatile, nici viziunea necesara sa stie ce trebuie sa faca si de ce. Mamele sub 15 ani in India si in tarile arabe sunt femei casatorite, cel putin au o structura la care sa se raporteze, insa mamele sub 15 ani la romania sunt copilite lasate sa creasca singure, in lipsa oricarei invataturi parintesti. Dumnezeu ordona, dar omul trebuie sa construiasca. Si n-o sa avem niciodata solutii reale daca nu ne asumam realitatea.
    • Like 4
  • Trexer check icon
    ”În România, 51% dintre copii trăiesc în sărăcie și risc de excluziune socială, față de sub 35% în țări precum Bulgaria, Ungaria, Grecia, Spania sau Letonia. ” --- Vreau să știu de unde sunt aceste date și cum s-au calculat, ce cifre s-au folosit, ce surse și puncte de referință.


    ”Foarte mulți mor din cauze ce ar putea fi adesea prevenite - nu mai puțin de 2.000 își pierd viața în fiecare an înainte de a împlini vârsta de 5 ani.” --- Vreau să știu de unde sunt aceste date și cum s-au calculat, ce cifre s-au folosit, ce surse și puncte de referință.


    ”Datele Eurostat indică faptul că, din întreaga Uniune Europeană, România înregistrează cel mai mare număr de nașteri cu mame între 10 și 17 ani (9,282 de nașteri, adică 4,7% din totalul nașterilor din 2015, din care 676 erau minore între 10 și 14 ani). Pe când în România liderii politici se preocupă intens de redefinirea noțiunii de familie din Cosntituție și sunt refractari la ideea de educație sexuală în școli, Comitetul ONU pentru drepturile economice, sociale și culturale a atras atenția Guvernului României că a devenit urgentă adoptarea unei strategii naționale pentru a asigura accesul la educație sexuală și consiliere privind sănătatea reproductivă pentru tinerele și adolescentele din țară.” --- Din ce cifre a calculat Eurostat-ul aceste procente? Cât % din aceste numere provin din rândul minorităților etnice?


    ”282.000 de copii între 7 și 17 ani nu urmează nicio formă de educație, iar în anul școlar 2014-2015, 34.293 de copii au abandonat ciclul primar ori gimnazial, cu 8.400 mai mulți decât în anul precedent. La indicatorul abandon școlar în ciclul primar și gimnazial, România rămâne printre țările care se confruntă în mod serios cu această problemă, cu un procent de 12,1, considerat ca fiind scăzut prin raportarea la situația globală, însă îngrijorător la nivel european.” --- Nu este vina România pentru lipsa de responsabilitate a părinților români sau părinților etnici minoritari.


    ”În lume, unui copil din patru îi este amenințată copilăria. Raportul „Copilării furate”, lansat de Salvați Copiii arată că cel puțin 700 de milioane de copii - și posibil sute de alte milioane - și-au sfârșit copilăria mult mai devreme decât trebuia, din cauze care variază de la violența extremă și conflicte la căsătoriile și sarcinile timpurii, la exploatarea prin muncă până la sănătatea precară și lipsa accesului la educație.” --- Corelația nu determină cauzalitatea. ”Ce are Sulla cu prefectura” se potrivește perfect aici.

    ”Copiii care cresc în zone de război, amenințați de grupări violente, suferind și murind de diverse boli și experimentând discriminări severe sunt privați de tot ceea ce îi face copii. Este inacceptabil că, în 2017, milioane de copii din întreaga lume încă nu au dreptul să fie în siguranță, să învețe, să crească și să se joace. Trebuie, și putem, să facem mai mult decât atât”, spune Gabriela Alexandrescu, președinte executiv al Salvați Copiii.” --- Nu știu unde locuiește dna Alexandrescu, în România nu e zona de război. Nu există nicio legătură cu România.
    • Like 0
    • @ Trexer
      check icon
      Tu esti Guta? Guta manelistul. Sau esti Adrian Minune?
      • Like 1
    • @
      Trexer check icon
      Guță n-auzi? Du-te-n Ungaria, Ucraina, Serbia sau Bulgaria.
      • Like 0
    • @
      Trexer check icon
      ”Xenofobule!” --- Ad hominem.


      ”Ce conteaza minoritatea etnica?” --- Ba contează. Cine suntem noi, nativii, să ne băgăm peste minoritari și copiii lor? Ce vrei, să urle toată ziua la CEDO, să-i obligăm pe ei și copii lor ca să... ce? Ești inconștient(ă) dacă nu gândești multidimensionat problemele ăstea.


      ”Indiferent de minoritate, cetateni romani sunt cu totii! Ne place repede sa aruncam pisica in bratele 'minoritatilor'...” --- Ori ești minoritar cu cetățenie, ori ești nativ. Struțocămila e pentru cei care vrei să-i fentezi cu vorbe progresiste sau învolburări patriotiste.
      • Like 0
    • @
      Trexer check icon
      ”Nu inteleg exact ce punct de vedere sustii... Nu cred ca ai proprietatea termenilor.” --- Ce greu e cu cititul...

      ”Ce intelegi tu prin 'nativ'?” --- Exact cum scrie în DEX.
      • Like 0
    • @ Trexer
      check icon
      In mediul rural abandonul scolar e ridicat si in randul etnicilor romani, nu doar a etincilor rromi. Sigur, poti sa dai vina pe parinti, si poate ai dreptate, dar asta nu rezolva problema. Nu inteleg ce anume propui, doar expui scuze, dar nu vad nici o solutie.
      • Like 0
    • @
      Trexer check icon
      ”In mediul rural abandonul scolar e ridicat si in randul etnicilor romani, nu doar a etincilor rromi.” --- Sunteți un pic nesimțit dacă dvs ați crezut că m-am referit, în primul și-n primul rând, la rromi/țigani.


      ”Sigur, poti sa dai vina pe parinti, si poate ai dreptate, dar asta nu rezolva problema.” --- Dacă vrei să rezolvi problema, rezolv-o! Nu băga/forța pe nimeni altcineva doar pentru că e o problemă ce freacă pe astăzi, pe mâine, șamd.


      ”Nu inteleg ce anume propui, doar expui scuze, dar nu vad nici o solutie.” --- Asta e, părerea ta, dacă și cititul a devenit o muncă grea.
      • Like 0
  • check icon
    Asta-i nivelul la care se ajunge intr-o tara socialisto-bananiera, ca rrromanika noastra. Jumatate dintre copiii tarii sufera de foame, iar politrucii traiesc in vile si palate .Si cu toate astea poporul vrea noi legi restrictive si control cat mai mare, din partea statului.Dar singura solutie e micsorarea statului ,sau chiar disparitia acestuia.Deci romanasii au ceea ce-si doresc ..stat cat mai puternic si cat mai restrictiv.
    • Like 2
    • @
      Trexer check icon
      ”Jumatate dintre copiii tarii sufera de foame, iar politrucii traiesc in vile si palate .” --- Părinții unde sunt?

      ”Si cu toate astea poporul vrea noi legi restrictive si control cat mai mare, din partea statului.” --- Deoarece economia și piața română e formată din corporații & multinațioanle după schiță de 'offshore', și firme străine. Capitalul autohton e mic.

      ”Dar singura solutie e micsorarea statului ,sau chiar disparitia acestuia.” --- De ce? Du-te în Ungaria, Ucraina, Serbia sau Bulgaria.

      ”Deci romanasii au ceea ce-si doresc ..stat cat mai puternic si cat mai restrictiv.”

      Unde vezi tu stat puternic sau restrictiv? Nu te mai droga cu aurolac & xenofilie, corporatistule.
      • Like 0
    • @ Trexer
      check icon
      Niet bre !!Nu sant corporatist ci P.F.n.A. adica persoana fizica neautorizata...adica muncesc pe barba mea, dar la negru.Si visez la ziua in care singura lege care va exista in rrromanica va suna cam asa....indivizii cu veleitati socialisto- comuniste vor fi condamnati la moarte prin tragere in teapa, in piata publica .
      • Like 1
    • @
      Trexer check icon
      ”Niet bre !!” --- Nu vorbesc sârba.

      ”Nu sant corporatist ci P.F.n.A. adica persoana fizica neautorizata...adica muncesc pe barba mea, dar la negru.” --- Samsar. Probabil și xenofil. Se scrie ”sunt”, nu ”sant”.

      ”Si visez la ziua in care singura lege care va exista in rrromanica va suna cam asa....indivizii cu veleitati socialisto- comuniste vor fi condamnati la moarte prin tragere in teapa, in piata publica .” --- Somn ușor.
      • Like 0
  • check icon
    Da, cifre reci. Rusine noua ca neam, dar sa fiu parlamentar as muri de ursine sa stiu ca am puterea sa imbunatatesc lucrurile si in schimb s-o dau cu mandru ca sunt roman. In fata acestei realitati imi vine greu sa inteleg ce fac oamenii aia in parlament.
    • Like 2
    • @
      Știm cu toții ce fac oamenii (?) ăia în șparlament. Nu degeaba am ajuns unde am ajuns... dar lasă că îi f**e grija de familia tradițională, care sigur va rezolva toate problemele și rușinile! :))
      • Like 3
    • @
      Trexer check icon
      ”Rusine noua ca neam, dar sa fiu parlamentar as muri de ursine sa stiu ca am puterea sa imbunatatesc lucrurile si in schimb s-o dau cu mandru ca sunt roman.” --- Nu e treaba statului să se bage peste viețile minorităților etnice sau religioase. Altfel, pe urmă, săriți la CEDO că statul devine totalitar.

      ”In fata acestei realitati imi vine greu sa inteleg ce fac oamenii aia in parlament.”

      PIB-ul României e acela care este, de unde vrei tu bani mai mulți? Firmele străine nu plătesc taxe și impozite (își permit, că pe urmă spun că pleacă, iar voi urlați că nu mai aveți locuri de muncă).

      Hotărâți-vă!

      P.S. E mișto că am ieșit din comunism ca la +27 de ani, să tooooot așteptăm să ne dea statu' mură în gură.
      • Like 0
    • @ Trexer
      check icon
      Sunt state mai sarace in aceasta analiza care nu au probleme la fel de mari cu sarcinile adolescentine sau cu abandonul scolar. Ce scuze avem in fata acestei realitati? Ce costuri implica un program national de educatie sexuala, se nu s-ar justifica ele avand in vedere numarul ridicat de adolescente-mame? Si mai ales nu s-ar justifica orice fel de cheltuiala pentru a reduce abandonul scolar, nu ne-ar costa mult mai scump in viitor cand acesti copii ce renunta la scoala vor deveni adulti cu drept de vot si cu drept de ajutor social? Statul nu trebuie sa dea mura in gura nimanui capabil sa-si poarte de grija, dar daca nu ne protejam copiii, care mai e scopul statului? Cum se mai justifica un stat care nu-si apara viitorul?
      • Like 1
    • @
      Trexer check icon
      ”Sunt state mai sarace in aceasta analiza care nu au probleme la fel de mari cu sarcinile adolescentine sau cu abandonul scolar.” --- Care?

      ”Ce scuze avem in fata acestei realitati?” --- Decretul #770/1966 a Comitetului Central al Partidului Comunist Român și 21-25 decembrie 1989. Poftim, ți-am dat două scuze, nu una.


      ”Ce costuri implica un program national de educatie sexuala, se nu s-ar justifica ele avand in vedere numarul ridicat de adolescente-mame?” --- Costuri foarte mari cu multă speculație greșită. Tu pornești de la impresia molâie cum că oamenii (din pocnitul degetelor) vor avea o epifanie în a nu mai face sex fără anticoncepționale dacă îi rogi frumos & dacă le dai niște broșuri cu niște imagini colorate.
      Baftă în a-i educa pe rromi/țigani să nu se mai căsătorească la vârste prepubescente și nici să nu mai nască tot atâția copiii (conform tradiției lor).


      ”Si mai ales nu s-ar justifica orice fel de cheltuiala pentru a reduce abandonul scolar, nu ne-ar costa mult mai scump in viitor cand acesti copii ce renunta la scoala vor deveni adulti cu drept de vot si cu drept de ajutor social?” --- Corelația nu determină cauzalitatea, asta-i superstiție. De fapt, tu n-ai probleme cu ajutoarele sociale sau că oamenii (românii sau minoritățile) devin părinți, pe tine te deranjează că anumiți oameni (oricare ar fi ei) au drept de vot sau că există, supraviețuiesc, acum în prezent. Stai liniștit, demografia țării e continuă scădere, visul tău (sau dorință, ce-o fi) se va adeveri.


      ”Statul nu trebuie sa dea mura in gura nimanui capabil sa-si poarte de grija, dar daca nu ne protejam copiii, care mai e scopul statului?” --- Cine te reține sau blochează în a-ți proteja odraslele? De când e statul obligat să te țină de mână, așa cum a făcut-o pe vremea comuniștilor?


      ”Cum se mai justifica un stat care nu-si apara viitorul?” --- Întrebarea e legitimă și interpretabilă, dar răspunsul sau răspunsurile nu se află în sintagma ”I-auite cum au făcut alții/străinii, hai să facem la fel ca ei”.
      • Like 0
  • Dacă deschizi gura să spui ceva despre condiţia jalnică a zeci, poate sute de mii de copii din ţara asta, sar vajnicii luptători pentru libertatea cuvîntului să te acuze de corectitudine politică. Cum aşa? La noi copii o duc ca în basme, de aceea state cu regimuri naziste, gen Norvegia şi Finlanda, vor să ni-i fure. Nu ne furaţi copiii! Naziştilor! Vrem să fim liberi şi mîndri de noi, cum să ne luaţi libertatea de a-i educa cu parul, de a-i înfometa, de a-i abandona, de a-i chinui în fel şi chip. Ţării, cît de mulţi copii (citat de la Ceauşescu), chit că după aceea îi vedem fie schelete ambulante în centre de plasament (nu, tovarăşu', alea nu sînt imagini de arhivă de la Auschwitz...), fie cerşind şi inhalînd aurolac din pungi, la marginea gurii de canal. Veniţi la noi, copii! Nu e nevoie să emigraţi în Siria, Afghanistan sau Somalia, paradisul e mult mai aproape!
    • Like 6
    • @ Constantin Dejanovici
      Trexer check icon
      Cât de mult mă bucur că cei care n-au copii își permit să vorbească de ceva ce nu-i privește... tipic românesc.
      • Like 0
  • check icon
    Da ,sã-i fie rusine României si "bravilor" ei conducãtori din 1990 pânã acum! Sã le fie rusine si celor de la UNICEF+alte organizatii,comitete si comitii care freacã.....menta(pe salarii fabuloase!) in numele "umanitãtii,empatiei,interesului" fatã de copiii necãjiti. Sã le fie rusine! Si NOUÃ ,TUTUROR,sã ne fie RUSINE ,pentru cã tolerãm!
    • Like 3


Îți recomandăm

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult

Green Steps

100.000 de români au participat la marcarea a 100 de kilometri din traseul Via Transilvanica într-un mod ingenios. „Drumul care unește”, este un traseu turistic de lungă distanță, care traversează România pe diagonală, de la Putna la Drobeta Turnu Severin și este destinat drumeției pe jos, cu bicicleta sau călare. Via Transilvanica este semnalizată cu marcaje vopsite și stâlpi indicatori. Pe parcursul drumeției, călătorii vizitează ceea ce constructorii spun că este cea mai lungă galerie de artă din lume, pentru că la fiecare kilometru se găsește o bornă din andezit sculptată individual.

Citește mai mult