Sari la continut

La 9 ani de Republica, întrebăm: ChatGPT la urne – Ce ar vota inteligența artificială? Dar tu?

De 9 ani, Republica construiește o comunitate în care ideile prind glas și dezbaterile autentice fac diferența. Anul acesta, facem un experiment: l-am întrebat pe ChatGPT cum ar vota la alegerile din România. Însă întrebarea cea mai importantă rămâne pentru tine: cum alegi tu viitorul? Scrie, alătură-te conversației și hai să schimbăm România împreună!

Distanțarea socială în Capitală: Aglomerație în piețele din București, în pofida măsurilor autorităților de limitare a răspândirii coronavirusului

aglomeratie - digi24

Foto digi24

În mai multe piețe din Capitală oamenii au ignorat recomandările legate de păstrarea distanței minime și s-au deplasat foarte aproape unii de ceilalți.

Imagini prezentate azi de Digi24 arată cum, de exemplu, o piață din sectorul 4 al Capitalei care arăta ca într-o zi obișnuită de dinaintea declanșării crizei coronavirusului, iar în fața Pieței Rahova, din sectorul 5, oamenii nu țineau cont de recomandările autorităților privind păstrarea distanței minime.

Aglomerație era și într-un magazin de bricolaj din Balotești, județul Ilfov, acolo unde clienții au mers printre rafturi sau au stat la rând fără a păstra cel puțin un metru și jumătate distanță între ei.

Nici în Piața Obor lucrurile n-au stat altfel, după ce vineri o echipă Digi24 a surprins imagini incredibile: piața era arhiplină și foarte puțini oameni purtau măști sau mănuși.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Îți recomandăm
Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Sa vezi distantare sociala cand va incepe o seceta globala ca sa nu mai vorbim de alte bucurii rezervate de schimbarile climatice pentru rasa umana. De ani de zile virusologi sau alti specialisti au atras atentia asupra pericolelor multiple ce vor apare datorita schimbarilor climatice, ei acuma se intampla. Pana acum nimeni nu a avut urechi de auzit si nu sa facut nimic si uite hopa brusc pandemia, dovada ca se putea...face ceva de multa vreme dar nu sa dorit.
    • Like 0
  • Si,ineditul unde e? Ei... ineditul este in apa, doamna profesoara.

    Incerc sa gasesc ineditul in aceasta stire si imi da cu rest. Ce este nemaiauzit aici? Ce nu stiau cititorii!? Ca suntem de o inconstienta totala care adesea se loveste violent de absurd?
    Ca autoritatile din aceasta tara sunt mereu in offside desi joaca numai in aparare? Este arhicunoscut ca romanul isi petrece 80% din timp gandind ce baga la mat. Ca atunci cand gradul de ocupare al camarii si frigiderului scade de la 150% la 120% este panica totala. Vin sarbatorile de Pasti iar romanul nostru verde, ca la orice sarbatoare, trebuie sa bage in el timp de trei zile ce nu a mancat de la ultima pana in prezent. Si apropo, ca o paranteza, astept si "ineditul" cu spartii de sarbatori care umplu spitalele. La ce anume se asteptau (Onor!Traiasca!) fortele de ordine ca se va intampla in piete si magazine alimentare, inaintea sarbatorilor?
    Ca distantarea sociala este o chestie pur optionala si nu s-a intamplat niciodata cu adevarat? Ca in lanturile de magazine nu a avut loc niciodata asa ceva? Vai, ce s-a intamplat in piete!!! Dar supermarketurile unde te strecori practic pentru cumparaturi, nu se observa din tribune!? De cate ori am fost intr-un supermarket a trebuit sa fac parcour printre angajati si marfuri, clienti si gura-casca. Nu chiar inedita dar oricum, foarte interesanta este lipsa totala de preocupare a canalelor media din Romania in ceea ce priveste problemele producatorilor romani care nu reusesc sa ajunga cu marfa la consumator. Vai, o sa murim de foame!! De ce!? Pai are supermarketul cutare probleme cu aprovizionarea. In singura tara din lume care a avut datorie externa zero, platita din agricultura, noi stam la mana supermarketurilor sa importe te miri ce din nu stiu ce tara eminamente industriala. Acum patru ani, cand m-am intors in tara dupa multi ani, am avut parte de o experienta oarecum amuzanta in aparenta. Dar trista, dramatica, tragica in context. Intr-un magazin am vazut mere import Polonia. Am zambit si am inceput sa ma uit in jur sa vad camerele de la Just Pour Rire. Prietenul meu m-a intrebat daca nu am luat-o prin balarii. "Pai,bre! Nu vezi!? Mere import Polonia. Cum naiba sa importi mere? Ca inainte de a pleca din tara ma uitam atent unde parchez masina sa nu imi cada merele pe ea, cand mergeam prin Romania." S-a uitat la mine cu un fel de mila si mi-a explicat ca nu este gluma, chiar este pe bune. Stateam la randul de la casa si inca ma uitam sa vad cand apar cei de la Just Pour Rire sa explice oamenilor ca este o farsa. Inca mai astept. Asa sunt eu, un nihilist optimist.
    Oare ce este inedit in faptul ca noi suntem de un egocentrism feroce? Nu stiam ca nu ne pasa de cei din jurul nostru si ii expunem riscurilor inutile tot timpul? In mai putin de o luna am uitat cum se conduce in tara asta? Suntem atat de individualisti incat ajungem la paroxism, astfel ca impingem nepasarea pana dincolo de propria persoana. Nu stiam ca noi suntem trup si suflet pentru familiile noastre, ca muncim ca nebunii pentru viitorul copiilor care nu pot merge la scoala decat in masini de lux si pot fi apelati numai de pe telefoane care costa de trei ori salariul mediu pe economie? Baaaa! Tu te iei decopilul meu? Baaa, mor cu tine de gat daca se timoreaza mititelul (care este cat tancul!) ca io sunt familist. Dar ma doare in bascheti ca nerespectand distantarea sociala si normele de igiena imi expun familia unor riscuri incalculabile. Asa suntem noi ... societatea romaneasca. O femeie cioraniana, nu poti trai cu ea dar nici fara ea.
    Din nou, dam dovada de naivitate si inconstienta cum doar in filmele lui Kusturica mai gasesti.
    • Like 1
  • check icon
    Pentru toti idiotii care critica oamenii ce merg la piata dar merg in hipermarket le urez viata de puscarias. Fiti solidari cu Dragnea, idiotilor, stati in arest la domiciliu. Ati protestat aiurea cu Rosia Montana iar austriecii rad padurile si nu vad nici macar un (unul, uno, ein, one stupid man) ruman, hashtagist, pesedist, userist, orice... care sa se manifeste impotriva acestui jaf. Stati in casa! Stati pana inebuniti. Covid? S-aveti parte. Anual 4000 de fete (Alexandre ca tot ati uitat) sunt racolate, santajate, violate, batute ca sa practice prostitutia. Din calculele mele cele 4000 sunt racolate din 100 000 fete nascute in fiecare an deci 1 din 25 ajunge tarfa cu sau fara voie. Este al dracului de drept ca 1 din 20 de infectati cu covid sa crape. Si ar fi si mai corect ca toti sa fiti infestati cu ambalajul mancarii pe care o comandati in celulele voastre numite apartamente. Apropo, aceasta ''fituica'' prezinta inghesuiala din piete dar nu critica aglomeratia din aeroportul Cluj. La sclavie inainte la mancare autohtona inapoi!
    • Like 1
  • Adi check icon
    Romanul e "inventiv" inclusiv si in privinta ne-respectarii distantarii sociale.
    Exemplu concret: unii oamenii circula pe langa fatadele blocurilor, pe dedesubtul ferestrelor de la parter, tocmai ca sa evite a fi observati si amendati circuland pe trotuarele principale!
    Marea greseala este ca, mesajele sponsorizate de Guvern (cele privind spalatul pe maini si distantarea sociala) deocamdata NU explica clar ca virusul se poate transmite inclusiv prin vorba, ca aerosolii pot ramane in aer sau transportati de curenti, pana la 30 minute. Mesajele educationale ar trebui modificate de urgenta, trebuie spus clar ca te poti infecta respirand aerosolii infectati prin simpla trecere pe langa un alt pieton bolnav purtator, chiar daca nu are simptome.
    Singurele masuri care au tinut in frau virusul au fost cele draconice, ca cele din China. Asa ca trebuie imediat modificate mesajele de atentionare din mass-media. Pe toate strazile din cartiere puse patrule de tipul celor de la granita si date pedepse mult mai usturatoare, ca cele pentru traficantii de persoane sau de droguri.
    • Like 3
    • @ Adi
      Gabi check icon
      Mulţi români nu au avansat de nivelul arborigenilor. Nici papuaşii arborigeni nu făceau legătura dintre gaura din piept şi focurile trase din armele coloniştilor europeni. Și cădeau pe capete. Erau convinşi că erau răpuşi de un „zeu” care le vroia răul. Virusul ăsta o să elimine din societate o mulţime de ne-educaţi, inconştienţi, ignoranţi sau pur şi simplu obraznici. Din păcate, odată cu ei vor cădea şi nevinovaţi; cum ar fi cei din sistemul medical sau cei din forţele de ordine.
      • Like 3
  • Bravo. Idiotilor.
    • Like 0
  • IC Tosca IC Tosca check icon
    ...Astia-s ALDE "patriotul nationale"...mandri ca-s romani, in cautare de "miei" apti purtatori de zgarde si lese...Au auzit ei pe la "hantene" cum ca totul e o cacialma pusa la cale de Soros pentru a destabiliza tarisoare si a le fura pensioarele....Nu "geaba, don" Cercelu o zis cand o zis ca sa nu ne facem grije....Saracu'' PSD...in ritmul asta o s ramana fara votanti....Nea'' Nelule !!! Scoate bre teroristii prin balcoane sa fie concordie...
    • Like 2


Îți recomandăm

Eco-creatorii de energie

Mă bucur să descopăr astfel de inițiative care ne dovedesc încă o dată că educația și formarea cetățenilor de mâine este un efort comun al familiei, al școlii, al ONG-urilor și al companiilor private responsabile. Semințele plantate acum ne vor arăta probabil peste 10-20 de ani dacă țara asta va fi mai bună și mai curată.

Citește mai mult

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult