Sari la continut

Spune-ți părerea! Intră alături de noi în comunitatea Republica

Vă invităm să intrați în Comunitatea Republica, grupul de Facebook în care contributorii, cei care își scriu aici ideile, vor sta de vorbă cu tine. Tot ce trebuie să faci este să ceri intrarea în acest spațiu al dialogului.

Doamna premier Dăncilă e nevinovată

Silit de indignarea Asociațiilor pentru Autiști, CNCD zice că va lua în discuție exprimarea dnei premier Dăncilă cu privire la europarlamentarii români care nu fac parte din gașca politică a d-sale: „...să mă exprim elegant, că dezinformează și că știu realitatea, dar nu vor să o accepte și să o vadă. Acești oameni cred că sunt autiști și nu văd și nu aud ceea ce este vizibil pentru toți cei de bună-credință”.

Dacă analizăm logic citatul, constatăm că doamna Dăncilă e acuzată pe nedrept – n-a comis nicio discriminare. Autiștii, în viziunea domniei sale, se fac că nu văd și nu aud ceea ce văd și aud „toți cei de bună-credință”, prin urmare, autiștii sunt persoane de rea-credință, care dezinformează, prefăcute, negative din punct de vedere moral. Dna premier pur și simplu habar nu are că autism nu este o vorbă de ocară – autistule!, autisto! – ci denumește o boală psihică gravă, care lovește de obicei din copilărie și cu care te duci în mormânt, căci nu poate fi vindecată, doar ameliorată.

Nu poți învinui pe cineva pentru autism, așa cum poți s-o faci pentru ipocrizie și ignoranță.

Pe cale de consecință, nu un delict de discriminare la adresa bolnavilor autiști a făptuit dna premier, ci un delict de prostie. Care ar trebui supus atenției CNCP, Consiliul pentru Combaterea Prostiei.

Dar, cum un asemenea Consiliu nu există, iar prostia nu este incriminabilă prin lege, CNCD va decide, probabil, că doamna premier Dăncilă nu este amendabilă.

Încep să cred că eu și pavianul meu, cu mantie, rămâne că suntem cei mai mari discriminali din România. 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Doamna PM este un politician fara scrupule , exact ca toti ceilalti . Ma mira idiotenia voastra de a lua apararea politicienilor. Uneori imi fac impresia ca poporul asta este la fel de prost cum a votat. Sa faci autisti pe acei oameni care in Parlamentul European nu zic de Romania ca este o tara o urata ci zic ca cei care o conduc sunt corupti. Mama prostilor este mereu gravida.
  • Like 1
 • Domnule CTP, sinteti crud! Si prostia este o boala si tot a mintii ca autismul si tot ca autismul nu poate fi vindecata ci doar ameliorata! Prostia se amelioreaza prin educatie. Prin urmare nu o puteti invinui pe "duamna" premier de prostie, nici macar ameliorata. Asa s-a nascut! :o)))
  • Like 1
  • @ Adrian Bertea-Toth
   Să înțelegem că "domnia" voastră s-a născut "dăștept".
   Greșeala este a mea crezând că prostia se poate eradica prin educație și cultură și îmi dau seama de ea doar citind comentariul acesta.
   • Like 3
  • @ Romulus Roman
   N-ai priceput nimic, bade, iar asta impotriva educatiei primite! :o)))
   • Like 2
  • @ Romulus Roman
   CTP da dovada uneori de nonprostie. De deșteptăție rar.
   • Like 0
  • @ Adrian Bertea-Toth
   Ce era de priceput?
   Sper că nu vă imaginați că ați avut umor???
   • Like 1
  • @ aurora oncescu
   Ce mai contează !
   Omul e pe traseul lui... :)))
   • Like 1
 • De acord cu autorul : este "nevinovata" ! Aceasta stare este una permanenta la doamna in cauza, de altfel singurul criteriu pe baza caruia a fost promovata. Daca in tara asta excelenta, competenta, demnitatea , reputatia sunt "vinovatii" impardonabile, mi-e groaza la ce se intampla in masa societatii!
  • Like 1
 • Cu portocale de Tenerife și țuică de Pitești.

  Astăzi după-amiază, Antena 3, Rtv și b1tv, au organizat la Palatul Cotroceni un miting de protest la adresa președintelui Iohannis, pentru recenta conferința de presă referitoare la "penalii disperați". Pentru reușita chermezei, respectivele posturi (A3 probabil) i-au tocmit pe deputatul PSD Pleșoianu, respectiv ex-colonelul SRI Dragomir. Probabil de frica jandarmilor și a omniprezentului Mălin Bot, cei doi au adunat de prin bodegile din zonă și circa 20, 25 susținători care miroseau a trăscău de pe trotuarul opus, bine protejați de aceeași jandarmi. Bodega flotantă a fost remarcată de către jurnalistul Mălin Bot, numai la postul b1tv, care i-a pus și lui câteva întrebări despre atmosfera bahică de la fața locului. După ce deputatul Pleșoianu și ex-SRI-istul Dragomir și-au produs discursurile învățate pe de rost, reporterițele celor trei posturi tv, au remarcat că cei doi mai uitaseră din speack-urile pregătite în studiourile tv, drept pentru care au încercat să-i suplimenteze cu noi întrebări. Nu mult a lipsit să le dea și câte una peste ceafă pentru precaritatea ținerii de minte. Mitingul este pe cale de stingere deși, pompierii nu s-au arătat în zonă.
  • Like 0
 • Doamna premier e chiar „nevinovată”!
  Ignoranța nu e un delict, dar....
  • Like 1
 • check icon
  Iar a marcat profa' de lucru manual in propria poarta...sa-i dea cineva manualul de utilizare al functiei de premier,ca ea saraca se crede angajata drept purtator de cuvinte ...
  Eu cred ca guvernul asta de motostivuitoare,fiare de calcat si tirbusoane este discriminat de catre limba romana...prea ne incurcam in fineturi,tovarasii lucreaza,nu se incurca in exprimari savante.Drept urmare CNDC (prin purtatorul sau de limba de lemn)ii va cere scuze blondei guvernamentale si va propune drept limba oficiala maghiara,sa nu mai avem batai de cap cu genul ,cu mandria de a fi roman,cu majoritarii din tara asta...
  • Like 2
 • Toma Toma check icon
  D-na Prima Prim Ministru al Romaniei a considerat ca nu este de rangul ei sa foloseasca cuvinte din jargoul "neolitic" urban , cum ar fi "handicapat" ,cuvant folosit binenteles gresit cu referire la intelectul unui om si care la origine se refera la orice alta deficienta de natura fizica , trecand la "neologisme " ale jargoului urban. Ca urmare dansa "care este decat " o intelectuala,ne dam seama despre acest aspect dupa cat de mult citeste ( CTP incepe sa fie invidios ) a decis sa treaca la un alt nivel al procesarii intelectuale si a scos un citat din singura bibliografie permisa a singurului autor legal pentru dinsa : Dracnia. In sublima ei eleganta intelectuala nu a inteles insa ca autistul vede si aude dar din cauza bolii neorologice de care sufera NU POATE procesa sau raspunde tuturor stimulilor externi .Cred ca ar fi fost mult mai "einsteiniana" daca ar fi folosit pavian in loc de autist .
  Un alt aspect minor pentru dansa este acela ca nu si-a cerut scuze si "asupritorilor" europeni numindu-i "autisti" cu referire la "handicapati".
  Eu insa imi cer scuze in numele acestei premiere feminine ( adaptare dupa premier femeie ) tuturor familiilor care sufera de pe urma acestei afectiuni si a caror trauma a fost ridicat la nivel de politica de stat in batjocura . Cat despre europeni sa fie bucurosi ca au scapat de fluturatul linga steag si s-au ales doar cu o ... paviana.
  • Like 0
 • Perle de-astea vom mai auzi de la doamna care a declarat ca va sta pana in 2020 la Palatul Victoria!Asta da, veste proasta! Pentru ca asta inseamna ca nu va iesi din cuvantul sefului ei! Din pacate folosirea unor cuvinte ca autist ,nebun,retardat, este foarte des folosita la romani ,atunci cand vor sa insulte!Dar nu toti romanii sunt prim ministru si nu toti romanii stiu ca Pakistanul se afla in UE! Vor mai urma si alte gafe sau va incepe sa isi tina gura in public.Nu ar fi nici o paguba ,as scapa de pisiceala aia din vocea ei ,nu ca as discrimna pisicile ! Ar fi foarte frumos daca tot sta pana in 2020 in fruntea guvernului!
  • Like 4
 • Cred că m-aș înjosi prea tare să comentez ce emite P(M)aviana sau alte PSD (Primate/Surate/Dragnești).

  Aș obiecta totuși la ce spuneți dvs., anume că autismul este o boală „psihică”. Eu zic că nu e psihică, e neurologică, mai exact ea apărând atunci când mult prea multe conexiuni nervoase din diverse zone ale creierului se abat de la „normal”. Cu cât mai multe „cablaje” defectuoase, cu atât mai mare e și abaterea de la normal, deci handicapul. E un spectru discret, de aia-i și zice „spectru autist”, și el cred că variază de la minimul care-l avem fiecare dintre noi, până la un maxim care deja te împiedică să mai trăiești.
  Aveți în schimb dreptate că se manifestă de obicei foarte devreme, în frageda copilărie, ca un fel de otrăvire/scurtcircuitare neurologică din fașă a copilului.
  • Like 2
 • nicu check icon
  Deci autismul e o afectiune pshihica, o boala. Ca alte boli, cum este cancerul. Daca ne putem referi la o situatie grava care ne afecteaza pe toti, care se raspandeste necontrolat si face ravagii in lume, drept cancer, ex. "justitia sociala este un cancer al societatii" de ce nu putem spune ca incapacitatea observabila a unora de a se adecva la realitatile de un anumit tip - politic, social - este asemenea autismului. Deci "sunt ca niste autisti" - si asta ar fi o comparatie - iar daca eliminam conjunctia si facem o metafora spunem "sunt niste autisti".
  Cheia este contextul.
  Ar fi nimerit, oare, ca pacientii care sufera de un soi sau altul de cancer sa se organizeze, sa sesizeze CNCD-ul, sa ceara dreptate sociala si amenzi usturatoare pentru cei care indraznesc sa foloseasca cuvantul "cancer" in alt context? Ca nu iau in serios gravitatea bolii? Sau "cutare sef de partid e surd la dorintele poporului". Cei care si-au pierdut auzul ar trebui sa considere exprimarea o jignire la adresa tuturor celor cu probleme de acest fel?
  Ipocrizie si ignoranta, intr-adevar. Si un potential enorm de a se juca de-a victimele.
  • Like 4
  • @ nicu
   ESTI PE DINAFARA FRATE RAU DE TOT
   • Like 3
  • @ Sandu Ghita
   nicu check icon
   Bravo! Ai semnalat petru toti gura-cascata ca esti esti un om mai bun decat @nicu care indrazneste sa gandeasca impotriva curentului, se pare.
   Argumente ai adus la tine? Ti le-a mancat pisica? Sau esti atat de indignat incat ti s-au topit in creier? Articuleaza un argument, doua! Ca sa fie o dezbatere. Altfel esti total nefolositor. Si a-propos, sa scrii cu CapsLock e de prost-gust.

   Argumente logice impotriva a ceea ce am scris... are cineva? Mor de curiozitate sa le aud!
   • Like 1
  • @ nicu
   Nicu, nu este doar împotriva curentului, Nicu e băiatul anonim care oferă drept argumente niște tîmpenii și speră să pară "dăștept".
   Când o să am timp, o să îți explic în mai puține cuvinte de ce manifești o prostie greu de îndurat.
   • Like 4
  • @ Romulus Roman
   nicu check icon
   Romulus Roman, nu este doar împotriva curentului, Romulus Roman e băiatul anonim care oferă drept argumente niște tîmpenii și speră să pară "dăștept".... etc.
   Miștocăreală stiu si eu, măi Remus. Argumente ai in traista?
   Te rog, demonstraza-le tuturor, cu argumente, ca sunt sum zici tu. Hai, salveza onoarea lui Ghita!
   • Like 0
  • @ nicu
   Nu ai faceți astfel de „analize”, pentru că vă depășesc!
   • Like 1
  • @ nicu
   Victor66 check icon
   E diferit. Afectiunile psihice aduc cu ele o stigma si oamenii se identifica cu acea afectiune. Cineva care are autism este autist, cineva care are paranoia este paranoic, este o parte din ce este si din personalitatea lui. Cineva care are cancer, este numit de societate "canceros"? Zice cineva "lasa-l p'ala, e canceros, un bolnav"? Cum se zice de cei cu afectiuni psihice?
   • Like 1
  • @ nicu
   1. Autismul NU este o afecțiune psihică pentru simplul motiv că știința nu a demonstrat clar ce îl provoacă, tocmai de aceea nu există un tratament medicamentos eficace. Autismul este o tulburare PSIHOLOGICĂ. Dacă poți face diferența dintre ele avantajul tău, Nicule! În caz contrar, rămâne cum am stabilit.
   • Like 1
  • @ Romulus Roman
   Dacă îmi permiteți, autismul este o boală NEUROLOGICĂ, datorată unor „cablaje” care se abat de la „normal” (am pus „normal” deoarece și noi, oamenii „normali” avem de obicei cel puțin o manifestare din bogatul spectrul autist). Atunci când prea multe legături în creier sunt aiurea sau lipsesc, deja realitatea este percepută mult prea diferit și avem un autism vizibil. Că asta creează și multe probleme de natură psihologică este deja o altă poveste...
   • Like 0
  • @ nicu
   Postarea de pe un device setat in ;limba diferita de limba romana este supusa autocorectiei automate De aceea uneori folosirea majusculelor este folosita su succes pentru eliminarea autocorectiei. Mesajul este pentru tine exclusiv sa te mai luminezi nitel domnule expert......
   • Like 0
  • @ Victor66
   nicu check icon
   O observatie pertinenta. Apreciez raspunsul tau.

   Dar nu cred ca atunci cand vorbesti cu compasiune despre o persoana care sufera ii spui "autist, paranoic, etc." fiindca nu consideri ca boala e trasatura distinctiva care o caracterizeaza mai presus de toate. Spui ca sufera de autism, de paranoia.

   Politicienii, de ex., prezinta simptomele autismului din proprie vointa, imita incapacitatea de a intelege, de a relationa, si sunt numiti autisti, pentru ca acest refuz devine caracteristica definitorie. Cei care pretind ca exista un complot la fiecare pas, intentionat, pentru ca castiga un avantaj, sunt numiti paranoici, etc.

   Diferentele de limbaj reflecta atiudinea desi nu sunt foarte evidente. O stire spune ca madame Vasilica e criticata de "mama unui copil cu autism" nu de "mama unui copil autist". Se simte diferenta, nu? Ideea este ca limba vorbita e un instrument complex pentru cei capabili sa o inteleaga si nu are nevoie de paznici sau cerberi. Nu trebuie cenzurata de teama ca ar putea rani sentimentele unora sau altora, chiar daca acestia merita compasiune pentru situatia nefericita in care se gasesc.
   • Like 0
  • @ Romulus Roman
   nicu check icon
   CTP zice ca e "o boală psihică gravă". Demonstreaza-i tu ca nu are proprietatea termenilor.
   • Like 0
  • @ nicu
   La CTP se aplică din plin zicala: "unde-i multă minte e și multă prostie".
   Întreabă-l tu de ce preferă să fie ignorant într-un domeniu în care își dă cu presupusul și nu se informează din surse cu adevărat științifice.
   By the way ! Tulburarea este la nivel neuronal dar manifestările sunt psihilogice fiindcă și mijloacele de ameliorare eficiente nu sunt medicamentele, ci tot procedee care țin de psihologie. Asta ca să îi răspund și lui Tom Dick...bla, bla, bla.
   • Like 1
  • @ Romulus Roman
   Victor66 check icon
   Tot nu m-ai lamurit care este diferenta dintre afectiune psihica si afectiune psihologica.
   • Like 0
  • @ Victor66
   Pe bune, pui întrebarea asta ? :)))
   • Like 0
  • @ Romulus Roman
   Victor66 check icon
   Nu toti avem cunostintele dumneavoastra vaste in domeniul psihologiei.
   • Like 0


Îți recomandăm

Tânără la calculator

Academia prietenoasă de IT Wantsome și-a făcut în ultimii patru ani o misiune din a ajuta profesioniști din toate domeniile să facă tranziția spre o carieră de succes în domeniul tehnologiei informației, prin cursuri care urmează atent cerințele companiilor IT, prin sesiuni de practică și printr-o activitate intensă de mentorat calibrată pe nevoile lor. (Foto: Getty Images)

Citește mai mult

Marc Areny

Marc Areny este de origine catalană, este cetățean spaniol și francez și a venit în România în urmă cu 10 ani. Este unul dintre primii din Europa care a identificat o nouă nișă de piață: convertește mașini cu motor termic în mașini electrice.

Citește mai mult