Sari la continut

La 9 ani de Republica, întrebăm: ChatGPT la urne – Ce ar vota inteligența artificială? Dar tu?

De 9 ani, Republica construiește o comunitate în care ideile prind glas și dezbaterile autentice fac diferența. Anul acesta, facem un experiment: l-am întrebat pe ChatGPT cum ar vota la alegerile din România. Însă întrebarea cea mai importantă rămâne pentru tine: cum alegi tu viitorul? Scrie, alătură-te conversației și hai să schimbăm România împreună!

Documente prezentate în ședința CSAT, privind campania electorală a lui Călin Georgescu, declasificate de Iohannis: Analiza SRI scoate la iveală implicarea unui „actor statal”

Iohannis la Cotroceni - aprilie

Foto: Inquam Photos / George Călin

Președintele Klaus Iohannis a fost de acord cu declasificarea, potrivit legii, la solicitarea instituțiilor emitente, a informațiilor prezentate de Serviciul Român de Informații, Serviciul de Informații Externe și Ministerul Afacerilor Interne în cadrul ședinței Consiliului Suprem de Apărare a Țării, din data de 28 noiembrie 2024, se arată într-un comunicat transmis de Administrația prezidențială.

SRI a identificat 797 de conturi TikTok create în 2016 pentru Călin Georgescu și care au fost activate „la capacitate maximă” în campania electorală prezidențială. De asemenea, într-un raport realizat de SRI se menționează că în campania de promovare a lui Călin Georgescu a fost mobilizată o sumă de un milion de euro, echivalentul a 381.000 de dolari fiind plătit către TikTok.

UPDATE: Documentele declasificate ale Direcției Generale de Protecție Internă (DGPI) a MAI relevă implicarea mai multor persoane din lumea interlopă, inclusiv lideri ai unor clanuri, în sprijinirea lui Călin Georgescu.

„Liderul clanului ….  a condus o campanie de promovare pe platforma TikTok a candidatului în cauză. Acesta a derulat campania de promovare prin intermediul postărilor sale pe contul personal, dar și prin transmisiunile în direct realizate pe aceeași platformă, unde acesta se asociază cu diferiți exponenți ai lumii interlope.

X zis …, utilizatorul contului Facebook … , persoană care deține și contul de TikTok…, exponent al lumii interlope, a afirmat că împreună cu …. cunoscut drept..., care deține contul de TikTok… și cu utilizatorul contului … identificat ca fiind… au susținut financiar campania electorală a candidatului Călin Georgescu la alegerile prezidențiale prin intermediul platformei TikTok”, se arată în documentul Direcției Generale de Protecție Internă (DGPI).

Concluziile analizei făcute de SRI: 

„- au fost identificate canale de Telegram și Discord unde se discuta cum să se coordoneze și să se evite blocarea pe platformă astfel că nu s-a identificat o legătură directă între multiplele conturi de TikTok utilizate în promovarea lui Călin Georgescu dat fiindcă activitatea era desfășurată din geolocații multiple 

-activitatea conturilor ar fi fost coordonată de către un actor statal care ar fi utilizat un canal alternativ de comunicare pentru rostogolirea mesajelor pe platformă 

-nu folosește ferme de boți pe platformă ci operează mai discret din afară ca să nu încalce politicile de utilizare a platformei 

-cei implicați în campania de promovare a celui din cauză dovedesc o cunoaștere foarte bună a politicilor de securitate TikTok având și know how-ul necesar pentru eludarea acestora 

-în spate este o firmă foarte bună de digital marketing 

- conturile care l-au promovat pe Călin Georgescu pe TikTok au diseminat mesaje identice fără să existe coordonare pe platformă 

-nu au fost decelate amprente digitale care să conecteze dispozitivele utilizate

-  creșterea conturilor nu a fost organică similară unor evenimente virale natural, astfel că TikTok apreciază că practic sunt Voluntari coordonați (mass gherila la politica câmpene sau forță brută de atac în Cyber Security diseminarea mesajelor în cadrul platformei Tik Tok s-a realizat în (swarming).

De asemenea, în ultimele zile, TikTok a mai identificat o activitate de promovare masivă, derulată în ultimele două săptămâni, pentru susținerea POT (Partidul Oamenilor Tineri), partid suveranist, înființat în anul 2023, care îl susține pe Călin Georgescu.

în curs de actualizare

Raport al Ministerului Afacerilor Interne (MAI):

Raport al Serviciului de Informații Externe:

Raport SRI, prezentat CSAT:

Al doilea raport SRI prezentat în ședința CSAT:

Raport STS:

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Ana Gia Ana Gia check icon
    Ok si?! Si Trump are treizeci si ceva de capete de acuzare dar e presedintele elect…vreti sa ajungem si noi de rasil curcilor?! La puscarie cu toti implicatii!
    • Like 1
  • Bine ca nu s-a mai asteptat un pic, cu informatiile astea. Un element simpatic este ca Ciolacu stia de toate astea de la sedinta CSAT si nu s-a grabit. Oricum 80% din votantii lui Georgescu fac meningita daca citesc documentele astea, deci slabe sperante , Daca s-ar putea face o manea pe tema asta , ar mai fi o sansa...
    • Like 1


Îți recomandăm

Eco-creatorii de energie

Mă bucur să descopăr astfel de inițiative care ne dovedesc încă o dată că educația și formarea cetățenilor de mâine este un efort comun al familiei, al școlii, al ONG-urilor și al companiilor private responsabile. Semințele plantate acum ne vor arăta probabil peste 10-20 de ani dacă țara asta va fi mai bună și mai curată.

Citește mai mult

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult