Sari la continut

Descoperă habits by Republica

Vă invităm să intrați în comunitatea habits, un spațiu în care înveți, găsești răspunsuri și resurse pentru a fi mai bun, pentru a avea o viață mai sănătoasă.

Domnule Iohannis, nu e timp pentru șampanie. România care îndrăznește, care inovează, care învață, care construiește, care face business cinstit este „România normală”

Klaus Iohannis, Ludovic Orban, prezidențiale

Foto: Octav Ganea/ Inquam Photos

Și au trecut alegerile prezidențiale. A câștigat Klaus Iohannis, cel pe care l-a votat toată România dornică de modernizare. Acum ne uităm cu încredere către Europa. Ne uităm cu încredere către nivelul mediu de dezvoltare al acesteia, înspre care suntem oarecum împinși de către Uniune și unde am vrea cu toții să ajungem cât mai repede. Da, este adevărat, suntem împinși și da, este adevărat, vrem asta, dar nimeni nu ne spune cum să o facem și cu atât mai mult, nimeni nu o face pentru noi. Care este rețeta? Care este scurtătura, dacă există așa ceva?

Literatura de specialitate vorbește despre felul în care o afacere aflată în restructurare poate fi eficientizată cât mai repede, știut fiind faptul că orice restructurare presupune schimbări majore ale regulilor, o nouă structură a organizației și nu în ultimul rând, schimbarea radicală a viziunii despre clienți, care în cazul de față sunt cetățenii României, cheia fiind transformarea unui sistem care se uită în oglindă, în interior, într-unul care se uită pe fereastră, către binele cetățenilor. Lăsând aceste schimbări deoparte – multă lume vorbește despre ele - chiar dacă stau la baza restructurării societății, revenim la felul în care eficientizarea poate să o ia înaintea celorlalte măsuri. Marele secret pe care îl știu toți oamenii de afaceri, este potențarea lucrurilor care merg bine, în dauna celor care merg prost. În felul acesta, societatea se ridică rapid, este văzută cu ochi buni de către investitori și totul se transformă într-un cerc vicios care mai devreme sau mai târziu face ca și sectoarele slăbite să înceapă să se însănătoșească.

Poate este nevoie de resurse suplimentare, poate că la rând sunt domenii ca Justiția, Sănătatea și Educația. Acestea fiind spuse, lucrurile trebuie să meargă în paralel. Nu sunt destui oameni? Angajăm consultanți. Consiliul Europei alocă miliarde de euro, exact pentru ceea ce propunem în continuare: digitalizarea țării. Sprijinul ecosistemului startup, care în România crește de unul singur, oarecum ca și efect al dezvoltării sectorului IT, care a primit în ultimii ani sprijin, prin reduceri de taxe. Ecosistemul Startup este legat oarecum de sectorul IT, dar este mult mai mult decât acesta. El este reprezentat de către o clasă de antreprenori ambițioși, aflați mereu în căutare de finanțare, lipsiți de instrumente, de legi care să le reglementeze activitatea, care să încurajeze acest Sharing Economy, care în scurt timp va transforma întreaga lume. Majoritatea au auzit de UIPath, sau de Emag, poate că unii au auzit de startup-urile românești care s-au finanțat în UK sau în Germania, dar nimeni nu a auzit cu siguranță de sutele de startup-uri inovative, care creează valoare pe piața locală, sau de miile de startup-uri care se creează și sunt accelerate fie prin forțe proprii, fie în acceleratoarele din piață ale celor câtorva Venture Capital Funds autohtone. Asistăm la o efervescență pe care numai cei din interiorul ecosistemului o pot simți. La fel de bine cum asistăm la lipsa unei educații de business, a unei educații antreprenoriale, la lipsa unei structuri de orice fel care să-i ghideze pe cei care inovează. Această disciplină este rar întâlnită în universități și absolut inexistentă în instituțiile ce predau tehnologie. Având în vedere că în US studenții învață 50% cum sa scrie cod si 50% cum să facă business, statul ar trebui să sprijine concret astfel de inițiative, pentru studenții români care învață 99% să scrie cod.. Și atât. La fel de bine cum ar trebui să înființeze Hub-uri, să creeze condiții tinerilor pentru a încerca, a eșua și a reuși, condiții fără de care dezvoltarea este gâtuită, restricționată. Nu în ultimul rând, crearea unui fond care să investească în startupuri cu potențial și crearea unui sistem legislativ care să înlesnească, să formalizeze activitatea vehiculelor de equity crowdfunding și Venture Capital, ar putea transforma România într-un mic Silicon Valley Est-European, care va scurtcircuita traseul către prosperitate al țării. La urma urmei, dacă Estonia poate, oare nu putem și noi? Dacă sectorul IT a ajuns la 6% din PIB fără un sprijin major, oare nu ar fi timpul sa înlocuim outsourcingul pe care îl facem astăzi cu produse proprii incubate acasă? Cred că putem, doar ca cineva va trebui să ia această propunere foarte în serios. Pentru binele tuturor.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Îți recomandăm
Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Se mai intampla cate ceva, pentru dezvoltarea educatiei antreprenoriale. POCU Start up Plus si Diaspora, Societati antreprenoriale studentesti, îmbunatatirea formarii antreprenoriale a studentilor doctoranzi si cercetatorilor postdoctorat prin POCU/380/6/13 si ar mai fi cateva.
  • Like 0
 • check icon
  In America, dupa multi ani de separare de natiunea unde am crescut si unde m-am format ca OM, mi-am dat seama ca este rost de a sarbatori orice. Ori si ce este okay sa sarbatoresti. In ori si ce moment, Cand sarbatoresti ceva, ceva te tine departe de a muri, de a fi un nimeni, de a fi nesemnificativ. Un "Asta"!
  Am inceput sa apreciez traditii din ori si ce colt de lume. De la Japonezi. De la Azteci. In egala masura.
  Romanii nu sunt buricul pamantului si nu vor fi, pentru multe mii de ani.
  Asa ca pune-ti nasul in jos si incepi sa faci ceva treba pentru societatea din jur. Daca vrei sa ajuti cu ceva.
  • Like 0


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult