Sari la continut

La 9 ani de Republica, întrebăm: ChatGPT la urne – Ce ar vota inteligența artificială? Dar tu?

De 9 ani, Republica construiește o comunitate în care ideile prind glas și dezbaterile autentice fac diferența. Anul acesta, facem un experiment: l-am întrebat pe ChatGPT cum ar vota la alegerile din România. Însă întrebarea cea mai importantă rămâne pentru tine: cum alegi tu viitorul? Scrie, alătură-te conversației și hai să schimbăm România împreună!

Acum începe vindecarea

 Klaus Iohannis cu susținatori - Foto Facebook/Klaus Iohannis

Foto Facebook/Klaus Iohannis

Sună ca un banc. De câți misogini e nevoie să schimbi un bec? De niciunul, proasta poate să gătească și pe întuneric.

În bancul ăsta, noi toți suntem proști și stăm în întuneric. Doar că nu e de râs. 

În întuneric, dracul nu mai pare atât de negru. Când învățătoarea îți dă la palmă, un profesor te umilește în fața clasei, iar colegii copiază, dar nimeni nu protestează, începi să crezi că asta e normalitatea.

Când este promovat colegul lingușitor, iar noul angajat este nepotul analfabet al directorului, înveți că nu ce ai în cap contează.

Când la spital dai o șpagă și iei o infecție, zici „Doamne ajută!", pentru că știi că putea fi și mai rău. Religia ia locul prevenției. Te rogi să nu mai ajungi la spital și nici nu îți mai pui problema că serviciile ar putea fi mai bune. 

Totul ar putea fi mai bun. Am putea avea drumuri, șosele și autostrăzi, școli moderne, spitale noi, profesori mai pregătiți și elevi care înțeleg cum funcționează lumea. Dar avem așteptări mici, nu mai visăm, ne mai propunem doar să ducem fiecare zi la bun sfârșit, fără evenimente spectaculoase, sau plecăm, pur și simplu, unde lucrurile astea nu sunt visare, ci realitate. Peste graniță.

Românii din străinătate au votat în număr mare, pentru că, ajunși departe, s-au trezit. Au văzut totul în (altă) lumină. Poate că de la distanță bubele corupției se văd mai bine.

Românii din diaspora și-au dat seama sau și-au adus aminte că se poate și altfel. Au așteptări mai mari de la următorul președinte, dar și de la ei înșiși. Vor să li se audă vocea. Au înțeles că în democrație trebuie să te faci auzit.

Câte voci e nevoie să se audă ca noi toți să ne trezim? Am depășit azi pragul, strigătul lor e asurzitor.

Mulțumim că ne-ați spus că vă doare. Mulțumim că ne-ați spus ce ne doare. De acum poate începe vindecarea. 

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Îți recomandăm
Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • In tara s-a votat altfel si n-am aflat eu ? Si in 2014 am crezut ca am scapat de PSD , si am vazut cu ce ne-am trezit in 2016 ! Daca nu schimbam legile electorale ,urgent ,prin referendum , ne vom trezi ca PSD va castica iar Parlamentarele si Localele ! Drept de vot, prin corespondeta sau electonic , pentru toti romanii indiferent de domiciliu, voturile sa fie contabilizate .la circumscriptia de domiciliu ,la fel si la Locale , pentru cei care au domiciliul in Romania !
    • Like 2
  • Ca si in multe alte boli, vindecarea vine din interior si se datoreaza schimbarilor marunte dar consecvente din viata noastra. Mersul la vot e un exemplu bun, surpriza proasta e ca poate 25% din diaspora a votat (fie buletin expirat, fie lucreaza 7 zile pe saptamana la ingrijit vreo batrana sau pt un ban in plus, fie sunt la cateva sute km de prima sectie de votare etc).
    Sper sa mergem mai multi la votul pentru parlamentare. Aici diaspora nu mai poate schimba nimic, sunt doar cativa parlamentari pt cei peste 4 milioane din strainatate -decizie luata de parlamentul psd-ist constient ca intodeauna diaspora a votat liberal.
    • Like 4
  • Dorin check icon
    Poate că mulți s-au trezit (cam târziu ,dar sau trezit) dar ce facem cu cei 3 -3,5 milioane de așa-ziși români care au votat ciuma asta ?Vor vota oricând și oricum PSD ul.Partidul acesta trebuie să dispară , definitiv, în așa fel ca ei să nu mai aibă cu cine vota.
    • Like 1
    • @ Dorin
      Aveți perfectă dreptate și-mi doresc și eu să se întâmple așa. În acești 30 de ani acest PSD care este derivat din FSN, FSUN, PD, a adunat sub siglele avute în toți acești ani, toți oportuniștii, analfabeții și mârlanii cu ambiții de a ajunge mai „domni„ decât au fost tovarăși înainte de Decembrie 1989. Și-au tras pe bani diplome de absolvenți de studii superioare, unii mergând până la ași trage și doctorate și masterate cu care se înfoaie deși marea majoritate dintre ei nu știu tabla înmulțurii pe sărite (nu-i glumă). Ce ne facem cu cei 55000 de votanți din Diaspora care au votat pentru Dăncilă. Ce caută ei pe meleaguri străine dacă țin în brațe PSD-ul și pe proasta României ? Probabil dintre ei sunt și informatori care-i țin la curent pe cei interesați ce mai fac, cum trăiesc, ce vorbesc între ei despre PSD și despre unii membri ai PSD. ESTE IMPERIOS NECESAR CA PSD cu membrii lor care au comis fapte penale să fie judecați și confiscate averile. „Orice învăţ are şi dezvăţ” deci, cum nu s-au născut cu conturi în valută, vile cu piscină, apartamente de lux,etc., le pot fi luate și destinate în folosul majorității românilor.
      • Like 2
  • GabiC check icon
    Desi ma hotarasem sa nu mai merg la vot- nu aveam "de ce" si "pe cine", am decis ca nu merita totusi Dancila sa-i "las" votul;
    Desi arongantul, prostul satului, mutalaul Iohannis si-a dat atat in petec incat, cu multa greata si durere, am putut sa pun stampila pe "el",
    in continuare, nu ma astept la nimic bun ( poate doar niste masuri de vitrina) in continuare.
    Doar prostul poate sa spere ca lucrurile vor "suna" altfel, atat timp cat se repeta aceeasi placa ( acum pe partea cealalta) iar el asteapta o alta muzica.
    Pe scurt...ii mai platim - cu totii- inca 5 ani de vacanta lui Ioha si familiei, in timp ce "al mic`" si gasca lui vor face tot ce stiu ei (adica vor schimba gashca PSD cu gashca PNL- si cam atat- spagile care mergeau la PSD vor merge la PNL).
    Astea-s "sperantele" mele privind acest "nou inceput"
    • Like 0
  • check icon
    Ana Pauker a fost prima femeie din lume ministru. A fost ministru de Externe. A fost din Romania. Noua Zeelanda si Australia au fost primele tari care au acordat femeilor dreptul de vot. Femeile din Australia nu se comparau cu femeile din Ro.
    Ana Pauker, evreica noastra, femeile din Australia si Viorica Dancila. Ce este in comun? NIMIC.

    Pana la urma, daca noi, barbatii inteligenti din Ro, nu stim sa facem ceva bun cu tara noastra, Romania, cum poti sa fi asa de josnic si sa ceri de la femeile nostre sa faca ceva bun??!!

    Hei, noi ca barbati nu trebuie sa schibam pampersul de 3 ori pe zi. Dar putem sa luam niste decizii bune, inteligente si necesare,... de 3 ori pe zi! :)
    Sa nu lasam fake news sa ne spuna de alta "frica". Sa nu lasam US sa ne "ameninte". Sa nu lasam Biserica din Grecia sa ne faca sclavii religiei, Sa nu lasam Corporatisti sa fie campioni ai profitului fara ca noi sa nu avem CEVA de SPUS!! :)
    Si dupa ce ai ceva de spus, uita-te in ochii copilului tau, si mai spune ceva, daca ai valoare. :) :)
    • Like 0
  • Imi pare rau sa spun asta, dar este un articol foarte slab, total lipsit de "vana" si cu o exprimare cel putin indoielnica, ca (SIC!) sa nu zic mai rau.
    • Like 0
  • Exact. Ne vindeca Iohannis, campionul la nr. de zile de concediu/mandat. Marele absent. Vise placute.
    • Like 2
  • "Sună ca un banc. Ca celebrul"
    Suna ca o mare cacofonie. Parcă s-a votat împotriva analfabetismului si corupției. Chiar articolul vorbeste despre analfabeti. Apoi nu știam de "celebrul" banc despre misogini. Mai învățăm și noi lucruri celebre.
    • Like 1
  • Eu vad o alta realitate, judetul Olt si judetul Teleorman au votat cu cei care au avut un rol covarsitor in moartea celor doua fete (coruptie si incompetenta), deci pentru acei votanti nu insemna nimic toate idealurile despre care vorbim noi ceilalti. Pentru ei normalul e anormalul in care traiesc. Probabil daca candida un morcov din partea psd ar fi luat acelasi scor. 30% la suta din romani considera ca tara asta e ok asa cum e , iar 50% ( conform listelor electorale permanenete care nu mai sunt de actualitate ) nu au iesit la vot ca pentru ei e tot una daca conduce o ceapa sau un dovleac.
    • Like 7
    • @ Marius David
      Nume check icon
      Din pacate asa este.
      • Like 0
    • @ Marius David
      Nu sunt de acord cu stampila pusa pe judetele respective. Desi sunt ardelean am trait 23 de ani in Teleorman si pot sa spun ca nu e vorba de anormalitate , e vorba de faptul ca sunt niste regiuni istorice mai slab dezvoltate si cu o mostenire istorica de inapoiere economica. Comunismul a incercat o dezvoltare mai echilibrata in teritoriiile respective prin investitii prioritare in acele regiuni ( fabrici, combinate, intreprinderi de confectii/tricotaje) adica obiective de investitii noi. Dupa revolutie toate acele unitati industriale s-au inchis , investitorii potentiali au fost goniti de baronii locali pentru a nu concura firmele de casa iar judetele respective au ramas in continuare nedezvoltate, tineretul invitat politicos sa emigreze pentru a ramane pensionarii , asistatii sociali si functionarimea clientelara partidului. Ei asigura la fiecare ciclu electoral majoritatea necesara accederii la putere. Dar nu e vina populatiei respective saracita si conditionata de suta de lei oferita de guvern ci a tuturor guvernelor de dreapta ( ca stanga stim ce a facut) care nu au avut timp de 30 de ani nici o politica publica coerenta fata de aceste regiuni si clase sociale. Macar acum in ceasul al 12-lea ar trebui ca guvernul actual dupa alegerile generale sa manifeste o mai mare intelegere fata de problemele acestor judete si sa promoveze o politica de sprijinire a investitiilor private in zonele respective si de sprinjinire a tineretului pentru a descuraja emigratia spre Bucuresti sau strainatate. Daca nu va acorda atentia cuvenita aceste zone nu vor avea nici o sansa. Degeaba critica bucurestenii sau ardelenii si banatenii zonele respective din birourile lor cu aer conditionat cu cartela de acces si parcare pe firma pentru ca nu vor intelege situatia oamenilor din zonele respective fara apa curenta si cu WC-ul in fundul curtii si mai ales dependenti de ajutoarele sociale sau de mila baronilor locali.
      • Like 0
  • Cum adică „Mulțumim că ne-ați spus că vă doare”? Pe tine nu te doare nimic, ești zen?
    • Like 2
    • @ Ionut Catalin Dimache
      Comentariu inutil.
      De unde reiese ca pe autoare nu o doare ? Propozitia evidentiata nu exclude durerea autoarei
      • Like 3
    • @ Mario Popesco
      check icon
      În plus, "Mulțumim că ne-ați spus ce NE doare".
      • Like 1


Îți recomandăm

Eco-creatorii de energie

Mă bucur să descopăr astfel de inițiative care ne dovedesc încă o dată că educația și formarea cetățenilor de mâine este un efort comun al familiei, al școlii, al ONG-urilor și al companiilor private responsabile. Semințele plantate acum ne vor arăta probabil peste 10-20 de ani dacă țara asta va fi mai bună și mai curată.

Citește mai mult

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult