Sari la continut

Află ce se publică nou în Republica!

În fiecare dimineață, îți scrie unul dintre autorii fondatori ai platformei. Cristian Tudor Popescu, Claudiu Pândaru, Florin Negruțiu și Alex Livadaru sunt cei de la care primești emailul zilnic și cei cărora le poți trimite observațiile, propunerile, ideile tale.

Dor de Ceaușescu

   Îl întâlnesc uneori, în nopțile fără somn, printre copacii prăfuiți și scheletele blocurilor etajate pe cerul scânteietor. Poartă același palton, descheiat la toți nasturii, plin de pete pământii, același fular cenușiu; căciula și-a pierdut-o pe undeva.

Nu mă bagă în seamă, nici nu pare să mă vadă. Molfăie o bucată de pâine neagră. Mestecă greu, firimiturile se opresc în țepii bărbii. Privește cu ochi albi spre granița nedeslușită dintre sus și înainte.

Apoi, cete de băieți și fete năvălesc din întuneric, dansând un rock numai de ei auzit, tăcuți și neînchipuit de veseli. Băieții poartă florile înfipte în găurile din piept, fetele, în găurile din tâmple. Spărturile din pieptul bătrânului sunt astupate cu cârpe și bucăți de ziar. Îl sâcâie, nu-l lasă în pace. Se rotesc înlănțuiți în jurul lui, îl salută militărește, se așază pe jos și se ridică toți odată, aplaudând. O fată îi pune în față un băiat în geacă gri, sclipitoare, își lipește ochiul de craterul dintre omoplații băiatului și face semne cu mâna: mai la stânga, mai la dreapta. Râd toți. Bătrânul fuge greoi, împiedicat.

Câteodată îi găsesc adunați în jurul focului. Bătrânul își încălzește mâinile în flăcări, ei murmură un cântec. Atunci mă întorc spre el și îl rog.

Întoarce-te, îi spun, întoarce-te și scapă-mă din zgomotul și furia asta orbitoare. Pune-ți iarăși tălpoaiele de piatră peste țară; îngheață apele, închide guri, leagă ochi și leagă-mă și pe mine, strâns, să nu mă mai pot risipi în patru zări. Mătură gunoiul nou și presară la loc gunoiul vechi, cu izurile-i râncede și cunoscute. Pune stăvilarele de lemn viiturii de vorbe, trimite-mă în temnița creierului, de unde cu atâta nesăbuință am fugit. Îmi lipsesc, bătrâne, ochii tăi seci, de mârlan dibaci și crud, hârâitul sinistru al vocii, mutra scroafei sălbatice cu care conviețuiai, haita de tovarăși ticăloși până la tandrețe. Izvoarele de ură care mi-au spulberat oboseala de a trăi. Dă-mi înapoi cărțile, singurătatea, risipa anilor. Aruncă-mă în margine, ca să mă pot ghemui din nou în centrul ființei mele. Pe mine, mie, redă-mă.

Nu răspunde niciodată. Privește volutele roșii, galvanizat de ură și dispreț, murmură ceva de neînțeles și dă din mână. Într-un târziu, focul moare și ei pleacă, se pierd în beznă, un moșneag cu părul vâlvoi și pulpanele paltonului fluturând, înconjurat de tineri cu fețe livide.

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • In gluma, sau in serios ,ca să nu zic la mișto , lasati-i acolo unde sint!
  Au fost depășiți de timp in 1989, iar acum.....de morți....odihneasca-se in pace!
  Cei care ii pling sint de 2 feluri....cei care nu înțeleg și cei care încearcă sa profite (pardon....manipuleze)!
  • Like 1
 • check icon
  Ii tin faclia aprinsa tot felul de nenorociti de tradatori si asasini de tara din politica si afaceri.Ceausescu poate sa doarma linistit.Mostenirea e in siguranta.Daca am avea constiinta nationala i-am vana pe strada si hoiturile unde pica acolo sa ramana de pilda.
  • Like 0
 • Dan check icon
  Apreciez ,ca bune si foarte bune ,articolele scrise de domnul CT POpescu ,
  -- Dar cel ,mai mult mi-a placut art. pentru care ,am inteles ca a fost amendat de ,,smecherii de la CNA,, fara , motive,temei .
  --- Stana in Sutana ,, unde se spune Adevarul si numai Adevarul dar , respodentii din bor ,au sarit ca arsi ,ca ;;
  --- S-a spus ,Adevarul !!! Pentru ca Ei bor-istii ,traiesc in MInciuna sfrunatata , ,
  --Iar ca sa sustin , spun ,ca ;
  -- La orice inmormantare ,,popa ,face acolo ,si mormaie ,cateva fraze din Biblie ,iar la urma insiruie numai minciuni ,,,
  -- Onorata asistenta,, raposatul in Domnul a fost un om extraordinar,,
  -- Dar de .fapt el a fost , un om ,hot, smecher, betiv ,rau familist, si nu prea multe bune, etc,,
  - Deci minciuna ,si iar minciuna ,Unde scrie in Sf Biblie , ,despre activitatea popilor din bor ? Mai nimic din ce fac ei ,nu scrie in Biblie ,Afaceri , smecherii ,inchinari la ,chipuri cioplite etc,,
  -- Oricum , apreciez , si citesc cu placere art, Domnului CTP.
  • Like 1
 • Exceptional text, dar fara lectura autorului pierde mult din substanta.
  E dorul de momentele in care fugeam de realitate si filozofam sau alergam pe campiile unei libertati iluzorii.
  Acum suntem inundati de o libertate pe care nu mai stim sa o folosim sau o folosim pe nimicuri de zi cu zi.
  Suntem inundati de politica de proasta calitate, facuta de personaje imunde.
  Suntem inundati de "vedete", de "dive si staruri" care isi exhibeaza rufele in public.
  Si ne lasam luati de apele astea, uitand ce voiam de fapt in vremurile " batranului cu palton si caciula de astrahan". Evident, vorbesc in nume propriu, toate visele mele de atunci au esuat, doar din vina mea, am ajuns un om la 60 de ani fara o perspectiva, gandind cu groaza la pensie. Poezia asta e facuta sa îi trezeasca pe cei din generatia mea si nu numai.
  • Like 0
 • Maestre, aia cu "ticăloși până la tandrețe" este geniala.
  • Like 0
 • Dan Dinu Dan Dinu check icon
  Mulţumesc!
  • Like 0
 • Simt un iz din "Toamna patriarhului"...
  • Like 1
 • Citind acest articol, am rememorat amintiri mai mult sau mai putin dureroase din decembrie 1989....
  Asta face un scriitor cu har...
  • Like 0
 • Un poem cinematografic, marca CTP. Inconfundabil! chiar dacă are trimiteri către"Blow up"-ul lui Antonioni. Tensionat. Ca o revoluție furată.
  • Like 1
 • No shit!
  • Like 1


Îți recomandăm

Silvia Demeter

Acel grajd avea să capete, în doi ani, o nouă funcțiune - living, dining și bucătărie în ceea ce avea să devină, prin măiestria arhitectei, reședința de vară a Prințului Charles. Totul cu un mesaj – păstrarea tradiției, salvarea patrimoniului arhitectural din zonele rurale ale României. Foto opiniatimisoarei.ro

Citește mai mult

Testare Covid-19

„Toată lumea așteaptă ca rezultatul să fie pozitiv sau negativ. În biologia moleculară, rezultatul este detectabil/ nedetectabil. Negativ sau pozitiv se pot asocia altor tipuri de teste, dar nu acestor tipuri de teste”, explică dr. Andreea Alexandru, director medical, divizia de laboratoare Regina Maria.

Citește mai mult

Navigând împreună spre viitor

„M-a luat așa, ca pe șah, m-a aranjat, deci eu nu gândeam în perioada aia. De fapt, când primești vestea asta, tu... ești pur și simplu... te oprești în timp și ai în față un hău și nu știi unde să pornești”. Aceasta este mărturia Lilianei, a cărei poveste impresionantă vă invit să o descoperiți.

Citește mai mult
text și voce: Cristian Tudor Popescu
sound-bars icon