Sari la continut

De opt ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Republica împlinește opt ani de existență. Vă mulțumim că ne sunteți alături în această călătorie prin care ne poartă bunul simț, nevoia unei dezbateri de calitate și dorința pentru un loc mai bun în care să ne spunem ideile.

Două Românii, prin ochii unui cercetător de top: de la drumurile „înspăimântătoare” la laboratorul de ultimă generație de la Cluj

Laborator Cluj

În centrul său de cercetare de la Universitatea Babeş-Bolyai, profesorul de ştiinţe cognitive clinice Daniel David folosește tehnologia pentru a face studii în domeniul depresiei, autismului și fobiilor. Făcut în colaborare cu un institut american, centrul are un laborator de ultimă generație.

„Noi încercăm să utilizăm tehnologia pentru a trata tulburări clinice, pentru a face cercetări în domeniu și pentru a-i forma pe alții pentru a utiliza această tehnologie,. Ultimul grant pe care l-am avut a fost un grant european, în care pentru prima dată la nivel internațional, împreună cu colegi din Franța, Belgia, Suedia și Marea Britanie, am creat o nouă generație de roboți terapeutici, pe care îi folosim pentru copiii cu tulburări de spectru autist. Și până acum se foloseau roboții, dar ce am făcut noi a fost că am creat o generație de roboți care pot să fie semiautonomi, care pot să ia unele decizii, independent de psihoterapeut, astfel încât ei vor putea fi folosiți acasă, vor putea fi folosiți în grădiniță, vor putea fi folosiți de către învățători, chiar atunci când psihologul nu este acolo. (...)

Copiii cu tulburări de spectru autist sunt mai deschiși să interacționeze cu robotul decât cu ființa umană. Și atunci am zis: hai să folosim robotul ca să îi învățăm o serie de mecanisme și comportamente”, explicat Daniel David în emisiunea „În fața ta” de la Digi24.

Cu ajutorul realității virtuale, echipa profesorului David îi poate trata pe cei care suferă de frica înălțime. „Noi considerăm că avem suficiente cercetări pentru a folosi tehnologia virtuală ca intervenție, nu ca parte de cercetare”, spune acesta. 

În faza de cercetare se află un alt proiect: un avatar care să îi trateze pe oamenii diagnosticați cu depresie. „Dacă nu putem avea un psiholog în fiecare casă, am putea avea un psiholog-avatar. Și așa cum avem un computer sau televizor, ce ar fi să avem un avatar care să facă elemente minimale de psihoterapie, ca Jiminy pentru Pinocchio?”.

În ciuda oamenilor valoroși pe care îi are și a performanțelor pe care aceștia le ating, România este o țară lipsită de elemente minimale care să le asigure cetățenilor bunăstare și confort.

„Între Cluj și București, distanța fizică este, din păcate, mult prea mare. Uneori simt că mi-e mai aproape să merg la Viena, deși vin de fiecare dată cu plăcere la București. Drumul însă e înspăimântător, să faci 7-8 ore este anormal. La fel e legătura cu Moldova. Asta ne face să nu ne racordăm foarte bine unii cu alții”, crede profesorul.

Emisiunea „În fața ta”, moderată de Claudiu Pândaru și Florin Negruțiu, poate fi urmărită sâmbăta și duminica, de la ora 14.05.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult