Sari la continut

De șase ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Găsim valori comune, sau scriem despre lucruri care ne despart. Ne unesc bunul simț și credința că putem fi mai buni. Suntem Republica, sunteți Republica!

Dr. Valeriu Gheorghiță relatează o discuție de la Cotroceni în care președintele Iohannis și-a exprimat dorința de a fi prima persoană care să fie vaccinată în România, pentru „a da încredere”, iar medicii i-au spus că nu e o idee bună

Valeriu Gheorghiță

Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Președintele Klaus Iohannis și-a exprimat disponibilitatea de a fi prima persoană care se vaccinează în România împotriva SARS-CoV-2, pe 27 decembrie, pentru a întări încrederea populației în vaccinare, însă grupul de experți care coordonează campania de vaccinare a stabilit că acest lucru ar putea duce la crearea de speculații, astfel că prima persoană căreia îi va fi administrat vaccinul în țara noastră va fi din cadrul personalului medical, a explicat la emisiunea „În fața ta” de la Digi24 președintele Comitetului național de coordonare a activităților privind vaccinarea anti-COVID-19, col. dr. Valeriu Gheorghiță.

„Da, dumnealui (președintele Klaus Iohannis - n.n.), în cadrul grupului de lucru, ne-a ridicat dacă vreți această propunere să o evaluăm și răspunsul a fost, după ce ne-am consultat cu toți experții, că nu este de dorit acest lucru, pentru că dintr-un gest până la urmă care se dorește de a convinge și a întări încrederea în vaccinare se pot crea alte speculații și nu am dorit acest lucru, pentru că se distruge toată credibilitatea noastră și toată munca de până acum”, a spus dr Valeriu Gheorghiță.

Medicul a precizat că șeful statului nu va fi în prima categorie de vaccinare, când va fi vaccinat doar personalul medical, ci va fi vaccinat în etapa a doua de a campaniei, când vor fi vaccinați demnitarii, conform strategiei de vaccinare. „Din acest punct de vedere, domnul președinte a și anunțat că se va vaccina atunci când va veni rândul, conform strategiei de vaccinare”, a explicat dr. Valeriu Gheorghiță.

Campania de vaccinare va începe pe 27 decembrie în toate statele membre UE, iar prima tranșă de vaccinuri, una simbolică, de 10.000 de vaccinuri, pentru vaccinarea în două etape a personalului medical, va sosi în România pe 26 decembrie, a spus la emisiunea „În fața ta” de la Digi24 medicul care coordonează campania de vaccinare din România.

„Lucrurile trebuie privite în normalitate, nu trebuie să creăm spectacol” 

„Trebuie să vă spun că este un moment care se dorește a fi foarte bine pregătit nu doar la nivel național, ci și la nivel european. Se dorește realizarea unor materiale video cu momentul în care ajunge vaccinul în fiecare țară, se dorește crearea de materiale video cu prima persoană vaccinată, ulterior se va crea un material comun la nivelul Uniunii Europene care va fi disponibil pentru toată lumea (...) Lucrurile trebuie privite în normalitate, nu trebuie să creăm spectacol”, a punctat dr Valeriu Gheorghiță.

„Ceea ce vă pot spune despre România este faptul că vom încerca să transmitem în direct imaginile din acele unități sanitare, sigur respectând toate măsurile de protecție împotriva infecției cu SARS-CoV-2 a celor care creează aceste materiale, aceste cadre video, care să fie până la urmă aduse în fața opiniei publice. Încercăm să fim pe picior de egalitate și sunt convins că o să reușim, cu toate celelalte țări care au demarat deja activitatea de vaccinare și cele care urmează să o demareze”, a mai spus președintele Comitetului național de coordonare a activităților privind vaccinarea anti-COVID-19.

Emisiunea „În fața ta” de la Digi24, moderată de Claudiu Pândaru și Florin Negruțiu, poate fi urmărită în fiecare sâmbătă și duminică, de la ora 14.00.

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Foarte bine gandit. Sa nu oferim latrailor psd, a3 si ceilalti prilejul de a furniza tembelilor fake-urile lor. Mai cred ca nici nu trebuia mentiona tacest luru. Acum imbecilii vor spune ca nu l-ati lasat pe presedinte pentruca nu aveti, nici dv., incredere in vaccin. Cum o dai tot preost iese cu astia.
  • Like 7
  • @ Mircea Zugravu
   Pai cu proștii n.ai cum să câștigi. Dacă grevezi pe asta și apetența pentru "știri" bombastice care demască conspirații planetare dirijate împotriva poporului cel mai popor ales și mai deștept si mai frumos și ..... Eminescu. Sa fim pregătiți psihic, zic.
   • Like 2


Îți recomandăm

UNStudio 1

UNStudio este unul dintre cele mai cunoscute și apreciate birouri de arhitectură din lume, cu filiale în Amsterdam, Frankfurt, Shanghai, Hong Kong, Dubai și Melbourne. are în portofoliu peste 120 de proiecte internaționale, precum clădiri de birouri, rezidențiale, muzee, poduri, dar și masterplanuri urbane. Printre cele mai cunoscute lucrări - Podul Erasmus din Rotterdam, Mercedes-Benz Museum din Stuttgart, Arnhem Central Station, Designul Doha Metro Station.

Citește mai mult

Marius Sava

„La mine pacienții nu vin niciodată singuri, vin cu partenerul”, spune medicul specialist pneumolog Marius Sava, cu competențe în somnologie, de la Rețeaua Privată de Sănătate Regina Maria, despre cei care ajung la ușa cabinetului cu simptome de apnee în somn.

Citește mai mult

articol audio
play icon mic icon Mihai Bran - Claudiu Pandaru

Când medicul psihiatru Mihai Bran le-a povestit colegilor săi de la muncă, în 2015, că ar vrea să își facă un startup în domeniul serviciilor de telemedicină, pentru a-și putea urmări mai ușor pacienții, cei mai mulți dintre ei au izbucnit în râs, neîncrezători. În prezent, business-ul său, ATLAS, pornit alături de câțiva prieteni IT-ști, a ajuns la o cifră de afaceri de un milion de euro și 400.000 de utilizatori.

Citește mai mult

Food waste Japonia

„În Japonia mâncarea e un personaj din marea poveste a lumii, un prim pas în călătorie. Fiecare regiune are cel puțin un ingredient sau o mâncare pentru care e faimoasă și care, când îi vine sezonul, e consumată în restul Japoniei. E și o formă ritualică de a reuni timpuri, locuri și oameni. Mâncarea japoneză e o formă de echilibru”, spune scriitorul George Moise într-un interviu pentru habits by Republica.

Citește mai mult