Sari la continut

De opt ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Găsim valori comune, sau scriem despre lucruri care ne despart. Ne unesc bunul simț și credința că putem fi mai buni. Suntem Republica, sunteți Republica!

Dragi profesori, fiți grădinari buni! Nu predați doar niște cunoștințe copiilor, ar fi prea puțin, ci creșteți o țară!

manuale pe banci

Foto: Inquam Photos / Ovidiu Iordachi

Copiii au nevoie de hrană, de haine, de căldură, de un acoperiș deasupra capului, dar mai mult decât toate aceste bunuri materiale, ei au nevoie de modele. Profesorii, la fel ca părinții, le dau copiilor un model de a fi om, un model de a se raporta la viață și de a o înțelege. După ce termină școala, mereu vor lua decizii în viață raportându-se la profesorii și părinții lor. Au văzut echilibru și cumpătare, vor lua decizii cu echilibru și cumpătare. Au primit căldură și iubire, vor dărui căldură și iubire. Au primit ceartă, critică și duritate, tot asta vor da altora la rândul lor. Li se dă adevăr, vor da adevăr. Li se dau cinste și corectitudine, vor da cinste și corectitudine. Dacă voi sunteți verticali, nelingușitori și demni în fața celor ce conduc vremelnic, așa vor învăța să fie și copiii. Se vor uita în voi ca într-o oglindă; ce sunteți vor fi!

Îmi doresc, dragi profesori, să fiți pentru elevi grădinarii, care să sădiți în ei semințe de modele de oameni, și în ei să rodească aceste semințe peste ani. Tot ce puneți în ei să dea roade minunate mai târziu, ca să putem naște o societate mai sănătoasă.

Să ne amintim ce spunea Spiru Haret, părintele învățământului românesc cu ani în urmă, dar valabil și azi:

„Contăm să apropiem şcoala de popor, să o facem să fie iubită şi respectată, să fie centrul de unde să pornească curentele cele bune şi sănătoase pentru înălţarea şi întărirea neamului. Căutăm a face ca învăţământul nostru să devină un învăţământ naţional, de vreme ce ne silim a-l face să se potrivească ţării noastre, în loc de a ne mulţumi să-l luăm făcut gata, într-un timp şi nişte condiţii care nu mai sunt ale noastre.”

Tot Spiru Haret spunea „cum arată astăzi școala, așa va arăta mâine țara” și aș zice să privim la țară azi și să ne gândim că e născută din semințele sădite în copiii la școală în treizeci de ani, de aceea simt nevoia să repet:

Nu predați doar niște cunoștințe copiilor; ar fi prea puțin; ci creșteți o țară!

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult