Sari la continut

La 9 ani de Republica, întrebăm: ChatGPT la urne – Ce ar vota inteligența artificială? Dar tu?

De 9 ani, Republica construiește o comunitate în care ideile prind glas și dezbaterile autentice fac diferența. Anul acesta, facem un experiment: l-am întrebat pe ChatGPT cum ar vota la alegerile din România. Însă întrebarea cea mai importantă rămâne pentru tine: cum alegi tu viitorul? Scrie, alătură-te conversației și hai să schimbăm România împreună!

Dragi profesori, fiți grădinari buni! Nu predați doar niște cunoștințe copiilor, ar fi prea puțin, ci creșteți o țară!

manuale pe banci

Foto: Inquam Photos / Ovidiu Iordachi

Copiii au nevoie de hrană, de haine, de căldură, de un acoperiș deasupra capului, dar mai mult decât toate aceste bunuri materiale, ei au nevoie de modele. Profesorii, la fel ca părinții, le dau copiilor un model de a fi om, un model de a se raporta la viață și de a o înțelege. După ce termină școala, mereu vor lua decizii în viață raportându-se la profesorii și părinții lor. Au văzut echilibru și cumpătare, vor lua decizii cu echilibru și cumpătare. Au primit căldură și iubire, vor dărui căldură și iubire. Au primit ceartă, critică și duritate, tot asta vor da altora la rândul lor. Li se dă adevăr, vor da adevăr. Li se dau cinste și corectitudine, vor da cinste și corectitudine. Dacă voi sunteți verticali, nelingușitori și demni în fața celor ce conduc vremelnic, așa vor învăța să fie și copiii. Se vor uita în voi ca într-o oglindă; ce sunteți vor fi!

Îmi doresc, dragi profesori, să fiți pentru elevi grădinarii, care să sădiți în ei semințe de modele de oameni, și în ei să rodească aceste semințe peste ani. Tot ce puneți în ei să dea roade minunate mai târziu, ca să putem naște o societate mai sănătoasă.

Să ne amintim ce spunea Spiru Haret, părintele învățământului românesc cu ani în urmă, dar valabil și azi:

„Contăm să apropiem şcoala de popor, să o facem să fie iubită şi respectată, să fie centrul de unde să pornească curentele cele bune şi sănătoase pentru înălţarea şi întărirea neamului. Căutăm a face ca învăţământul nostru să devină un învăţământ naţional, de vreme ce ne silim a-l face să se potrivească ţării noastre, în loc de a ne mulţumi să-l luăm făcut gata, într-un timp şi nişte condiţii care nu mai sunt ale noastre.”

Tot Spiru Haret spunea „cum arată astăzi școala, așa va arăta mâine țara” și aș zice să privim la țară azi și să ne gândim că e născută din semințele sădite în copiii la școală în treizeci de ani, de aceea simt nevoia să repet:

Nu predați doar niște cunoștințe copiilor; ar fi prea puțin; ci creșteți o țară!

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere


Îți recomandăm

Maria Drăghici

Maria Drăghici n-a împlinit nici doi ani și are deja trei operații pe cord deschis. Culmea, e un copil vesel, care știe să se bucure de fiecare moment și, mai mult decât orice altceva, e un copil iubit. De fratele ei și de părinții ei, care, de la nașterea copilei, trăiesc cu ochii deschiși un coșmar adevărat.

Citește mai mult

Eco-creatorii de energie

Mă bucur să descopăr astfel de inițiative care ne dovedesc încă o dată că educația și formarea cetățenilor de mâine este un efort comun al familiei, al școlii, al ONG-urilor și al companiilor private responsabile. Semințele plantate acum ne vor arăta probabil peste 10-20 de ani dacă țara asta va fi mai bună și mai curată.

Citește mai mult