Sari la continut

De șase ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Găsim valori comune, sau scriem despre lucruri care ne despart. Ne unesc bunul simț și credința că putem fi mai buni. Suntem Republica, sunteți Republica!

Dragi profesori, fiți grădinari buni! Nu predați doar niște cunoștințe copiilor, ar fi prea puțin, ci creșteți o țară!

manuale pe banci

Foto: Inquam Photos / Ovidiu Iordachi

Copiii au nevoie de hrană, de haine, de căldură, de un acoperiș deasupra capului, dar mai mult decât toate aceste bunuri materiale, ei au nevoie de modele. Profesorii, la fel ca părinții, le dau copiilor un model de a fi om, un model de a se raporta la viață și de a o înțelege. După ce termină școala, mereu vor lua decizii în viață raportându-se la profesorii și părinții lor. Au văzut echilibru și cumpătare, vor lua decizii cu echilibru și cumpătare. Au primit căldură și iubire, vor dărui căldură și iubire. Au primit ceartă, critică și duritate, tot asta vor da altora la rândul lor. Li se dă adevăr, vor da adevăr. Li se dau cinste și corectitudine, vor da cinste și corectitudine. Dacă voi sunteți verticali, nelingușitori și demni în fața celor ce conduc vremelnic, așa vor învăța să fie și copiii. Se vor uita în voi ca într-o oglindă; ce sunteți vor fi!

Îmi doresc, dragi profesori, să fiți pentru elevi grădinarii, care să sădiți în ei semințe de modele de oameni, și în ei să rodească aceste semințe peste ani. Tot ce puneți în ei să dea roade minunate mai târziu, ca să putem naște o societate mai sănătoasă.

Să ne amintim ce spunea Spiru Haret, părintele învățământului românesc cu ani în urmă, dar valabil și azi:

„Contăm să apropiem şcoala de popor, să o facem să fie iubită şi respectată, să fie centrul de unde să pornească curentele cele bune şi sănătoase pentru înălţarea şi întărirea neamului. Căutăm a face ca învăţământul nostru să devină un învăţământ naţional, de vreme ce ne silim a-l face să se potrivească ţării noastre, în loc de a ne mulţumi să-l luăm făcut gata, într-un timp şi nişte condiţii care nu mai sunt ale noastre.”

Tot Spiru Haret spunea „cum arată astăzi școala, așa va arăta mâine țara” și aș zice să privim la țară azi și să ne gândim că e născută din semințele sădite în copiii la școală în treizeci de ani, de aceea simt nevoia să repet:

Nu predați doar niște cunoștințe copiilor; ar fi prea puțin; ci creșteți o țară!

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere


Îți recomandăm

Stinge lumina!

Consumerismul nostru a lucrat în compensare. Ne-am cumpărat frigidere mari și le-am burdușit cu mâncare. Ne-am vârfuit cărucioarele la supermarket, cumpărând produse la ofertă de care nu aveam nevoie și care ni s-au stricat în cămară. Ne-am construit clădiri de sticlă pe care le-am luminat feeric, așteptându-ne ca factura la curent s-o plătească sfântul CEO. (Foto: Profimedia Images)

Citește mai mult

Carlos Moreno

„Logica e simplă de fapt - cu cât se construiesc mai multe drumuri pentru mașini, cu atât vom avea mai multe mașini, iar cu cât vom construi mai multe piste pentru biciclete, cu atât vom avea mai multe biciclete, de asemenea, cu cât vom face mai multe spații pentru oameni, cu atât va veni mai multă lume să facă activități”, spune Carlos Moreno. (Foto: ARCEN)

Citește mai mult

UNStudio 1

UNStudio este unul dintre cele mai cunoscute și apreciate birouri de arhitectură din lume, cu filiale în Amsterdam, Frankfurt, Shanghai, Hong Kong, Dubai și Melbourne. are în portofoliu peste 120 de proiecte internaționale, precum clădiri de birouri, rezidențiale, muzee, poduri, dar și masterplanuri urbane. Printre cele mai cunoscute lucrări - Podul Erasmus din Rotterdam, Mercedes-Benz Museum din Stuttgart, Arnhem Central Station, Designul Doha Metro Station.

Citește mai mult

Marius Sava

„La mine pacienții nu vin niciodată singuri, vin cu partenerul”, spune medicul specialist pneumolog Marius Sava, cu competențe în somnologie, de la Rețeaua Privată de Sănătate Regina Maria, despre cei care ajung la ușa cabinetului cu simptome de apnee în somn.

Citește mai mult