Sari la continut

Încearcă noul modul de căutare din Republica

Folosește noul modul inteligent de căutare din Republica. Primești rezultate în timp ce tastezi și descoperi ceea ce te interesează filtrat pe trei categorii: texte publicate, contributori și subiecte. Încearcă-l și spune-ne cum funcționează, părerea ta ne ajută.

Punem o haină mai groasă?

Pe 16 ianuarie 1969, în Piața Wenceslas, studentul Universității Caroline din Praga, Jan Palach, și-a dat foc după ce s-a stropit cu combustibil pentru a întări revolta împotriva ocupării Cehoslovaciei cu tancurile de către URSS în august 1968. A spus asta înainte de a muri, după 3 zile, din cauza arsurilor. În februarie, s-a autoincendiat, tot în Piața Wenceslas, un alt student, Jan Zajc.

Acum, în aceeași Piață simbol, 70 de mii de cehi s-au adunat ca să ceară gaz ieftin de la Rusia. Nu pentru a-și da foc. Au mai revendicat ieșirea din NATO și UE, înțelegeri separate cu Putin, pentru scăderea prețului energiei în Cehia, precum și izgonirea refugiaților ucraineni din țară. 

Cristian Tudor Popescu

În Italia, în Germania, în Franța mișcările anti UE care au înșfăcat țelul suprem să nu le fie cam frig cetățenilor la iarnă, se încălzesc pentru demonstrații recepționate cu ciocniri de votcă la Kremlin. De Ungaria, ce să mai vorbim. În România, partidul Sf. Simion Nuntașul a organizat o repetiție la masă pentru marele miting pe tema foamei, ce îl va declanșa la început de octombrie.

Când am putut să călătoresc, după 1989, căci înainte fusesem respins până și pentru o excursie în grup în Ungaria, am constatat că, într-adevăr, Occidentul era net superior comunismului în materie de economie, tehnologie, civilizație. Germania de Vest, unde am ajuns prima dată, mi s-a părut un basm luminos față de România mea ceaușistă. Dar n-am reușit să scap nicăieri de întrebarea care m-a dus la despărțirea de povestea comunistă: este superior și din punct de vedere moral?

Comunismul înseamnă, n-am îndoieli, o imensă mizerie morală. Dar Occidentul capitalist, democratic și liber?

Nici până astăzi nu am un răspuns. E posibil să primesc unul în următoarele luni.

Scopul lui Putin e limpede: vrea să transforme Europa într-un dominion rusesc, ceea ce Stalin reușise cu Estul ei. Așa ceva se poate realiza fie prin atacare și ocupare directă, ca în cazul Ucrainei, fie prin venirea la putere a unor conducători vasali Kremlinului, care, în fățărnicia lor imbecilă, înghițită de atâția, se numesc, culmea, suveraniști. Uniunea Europeană desființată, o Europă divizată în state „independente”, „suverane”, părăsită de America, ar fi luată în stăpânire, bucată cu bucată, de Rusia.

Pariul lui Putin e simplu: răniți la buzunar, europenii îmburgheziți vor da dracului libertatea, democrația, dreptatea pentru a-și menține nivelul de trai confortabil. Să observăm că zișilor europeni nu li se cere de către guvernele încă democratic alese să se bată cu Armata Roșie și să moară. Lupta e cu cele câteva grade în minus în case și cu creșterea prețurilor.

Românii, sau cel puțin unii dintre ei, își mai amintesc – au îndurat ani de zile frigul, foamea și iobăgia sub Ceaușescu. La iarnă, caznele astea pot să revină, mai puțin iobăgia. Faptul că acum suferința măcar va fi în libertate dă, oare, un alt rost vorbelor lui Ceaușescu: „Puneți o haină mai groasă!”? Sau, mai bine, ne ducem cu toții la nunta de aur a crăișorului peluzelor cu România?

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult